kocur Napisano 14 Września 2011 Share Napisano 14 Września 2011 pitpower, z jednej strony grzeje słońce a z drugiej woda chłodzi. Generalnie nie zauważyłem żadnych większych ruchów powietrza wewnątrz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pitpower Napisano 14 Września 2011 Share Napisano 14 Września 2011 Puziu, mylisz się, Chodzi mi dokładnie o sytuacje, pompujemy na brzegu do odpowiedniego ciśnienia, ale po zwodowaniu powietrze się schładza w komorach, prze co jest go "teoretycznie" mniej objętościowo. Fizyka, po prostu....i materiał pontonu nie ma tu nic do mojego pytania ani słońce. Nie spotkałem się, (może rzadko),że woda jest cieplejsza od powietrza. Bo nie chodzi o "uchodzenie" powietrza z komór, jak z opon samochodowych, tylko o objętość gazu pod wpływem temperatury. Czy nie trzeba dopompowywać? lub jakiś innych wyczynów robić? pozdro PIT Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kocur Napisano 14 Września 2011 Share Napisano 14 Września 2011 Fizyka, po prostu... Nic nie trzeba dopompowywać ani spuszczać. Nie dzieje się nic. Poza prawami fizyki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kasko43 Napisano 14 Września 2011 Share Napisano 14 Września 2011 Fizyka fizyką, a różnica temperatury jest na tyle mała, że bez znaczenia. Gdy powietrze będzie mieć 30 st, to woda koło 20. Pozatym tak jak kocur napisał ponton będzie się grzał od góry. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Puziu Napisano 15 Września 2011 Share Napisano 15 Września 2011 Ponton nie ma takiego zanurzenia jak łódka, większość burty jest nad wodą więc temperatura wody ma bardzo małe znaczenie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
remek71 Napisano 27 Września 2011 Share Napisano 27 Września 2011 No i teraz mam dylemat.Wczoraj w sklepie na Wybrzeżu Gdyńskim w Warszawie siedziałem w X-Boat x380 cena 3600.Podłoga aluminiowa,mocowanie na akumulator.Wrażenie zrobił bardzo pozytywne.Niestety nie mam gdzie dosiąść Pro marine Forsage 380. Teraz tak:Pro marine jest tańszy(ok.3100),ma 5 lat gwar. a X-Boat 1 rok Parametry obu są identyczne ale aluminiowa podłoga zrobiła na mnie wrażenie i nie wiem jak ma się do drewnianej w Pro Marine. Ogólnie wygląda na to,że ten sam producent robi dla obu firm. Czy różnica między podłogą drewn.a alum.jest tak istotna? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Puziu Napisano 27 Września 2011 Share Napisano 27 Września 2011 Nie mam porównania, nie widziałem nawet aluminiowej, różnica będzie pewnie w wadze, jeśli chodzi o sztywność to drewniana nie ugina się ani trochę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
remek71 Napisano 27 Września 2011 Share Napisano 27 Września 2011 Jak stanąłem na aluminiowej to rewelacja,jakbym stał w łodzi a może nawet pewniej,ponieważ jest pozioma na całej powierzchni Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Puziu Napisano 27 Września 2011 Share Napisano 27 Września 2011 Na pewno będzie pewniej niż na łodzi. Ja swoim trochę popływałem, później pojechałem raz na łódkę i tragedia była, niestety na tamtym jeziorze nie wolno łowić z pontonów :/ Ja na swoim pływadełku siedzę sobie na burcie, 0 obawy przed wywrotką, spokojnie można stać nawet na dużej fali. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
borello Napisano 13 Października 2011 Share Napisano 13 Października 2011 Koledzy a jak się ma sezonowość cen pontonów na naszym rynku? Przyglądał się ktoś temu? Przymierzam się do zakupu pontonu na przyszły sezon i nie wiem czy czekać do nowego roku czy nie sugerować się tym. Teoretycznie tego typu artykuły powinny być tańsze zimą a jak jest praktyce? Wybór prawdopodobnie padnie na Pro Marine Forsage 320, chyba że coś się zmieni - targi żeglarstwa w listopadzie i wędkarskie w lutym, na które mam zamiar się udać. Poza tym mam jeszcze jedno pytanie do kolegów z Poznania - gdzie w naszym mieście można pooglądać pontony "na żywo"? Jak narazie znalazłem sklep żeglarski na Węglowej, poza tym raczej nic. Z góry dzięki za pomoc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pitpower Napisano 13 Października 2011 Share Napisano 13 Października 2011 borello, na węglowej, to jest sklep z cenami jak w noc sylwestrową na Batorym, razy 3 + VAT dla tego jak napisałeś, tam tylko można "pooglądać" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
borello Napisano 13 Października 2011 Share Napisano 13 Października 2011 Idę tam zmacać jedynie, odwykłem od kupowania stacjonarnego dawno dawno temu, ale oczywiście Panowie tego wiedzieć nie muszą i liczę na cenne rady i profesjonalną obsługę Masz jakieś inne propozycje gdzie mógłbym się wybrać? Apropo gdzie wędkujesz w wlkp jeśli można spytać? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Puziu Napisano 14 Października 2011 Share Napisano 14 Października 2011 borello bardzo dobry wybór jeśli chodzi o Forsage 320 W Poznaniu nigdzie praktycznie nie ma pontonów "tych z allegro", najlepiej to umówić się z kimś co ma i u niego zobaczyć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
borello Napisano 14 Października 2011 Share Napisano 14 Października 2011 borello bardzo dobry wybór jeśli chodzi o Forsage 320 W Poznaniu nigdzie praktycznie nie ma pontonów "tych z allegro", najlepiej to umówić się z kimś co ma i u niego zobaczyć. A jak z cenami? Myślisz, że jest szansa, że coś potanieją w okresie zimowym? W listopadzie są targi w Poznaniu, co prawda żeglarskie, ale myślę, że jakaś oferta pontonów też będzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
savko Napisano 14 Października 2011 Share Napisano 14 Października 2011 koledzy ja myślę odnośnie akumulatorów jak taki wpadnie do jeziora a jest kwasowy jaką masakrę zrobi zwłaszcza kwasowy dlatego kupujmy żelowe szczelnie zamknięte nie tylko rybką może stać się krzywda Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pitpower Napisano 14 Października 2011 Share Napisano 14 Października 2011 savko, a kto topi aku w jeziorach? po za tym, kwasowych z dostępem ( koreczki) chyba nikt nie stosuje ( może w 126p), ponieważ nie są one typem głębokiego rozładowania.A wszystkie AGM są szczelnie zamknięte. pozdro PIT Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Puziu Napisano 15 Października 2011 Share Napisano 15 Października 2011 A jak z cenami? Myślisz, że jest szansa, że coś potanieją w okresie zimowym? Obserwowałem w zeszłym roku zimą a kupowałem na wiosnę, różnicy żadnej nie było. Zimą masz jedynie ten plus że szybciej dostaniesz sprzęt bo sprzedawcy nie mają takiego ruchu w interesie jak w sezonie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dea2k Napisano 11 Grudnia 2011 Share Napisano 11 Grudnia 2011 Również obserwowałem w zeszłym roku pontony i różnica w cenie to max 50 zł bądź promocja w stylu wysyłka gratis. Proponuje także nie zwlekać na ostatnią chwilę z zakupem bo może się okazać (tak jak było w moim przypadku) że będzie trzeba poczekać za dostawą nawet 5-6 tygodni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cameras Napisano 4 Stycznia 2012 Share Napisano 4 Stycznia 2012 Witam Jestem zainteresowany zakupem pontonu z dmuchaną podłogą. Czy ktoś z Was zna takie rozwiązanie. Interesuje mnie każda informacja jak się to sprawdza w praktyce. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cameras Napisano 4 Stycznia 2012 Share Napisano 4 Stycznia 2012 Jeszcze jedno pytanie do koleżeństwa. Czy macie jakiś patent na montaż krzesła obrotowego do pontonu?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kocur Napisano 4 Stycznia 2012 Share Napisano 4 Stycznia 2012 Poniżej masz trochę o tym: montaż krzesła Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cameras Napisano 4 Stycznia 2012 Share Napisano 4 Stycznia 2012 Poniżej masz trochę o tym: montaż krzesła Czy jak oprzesz się o oparcie fotela to ławka nie wypadnie z mocowania w pontonie?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kocur Napisano 4 Stycznia 2012 Share Napisano 4 Stycznia 2012 Nie, nic się nie dzieje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cameras Napisano 4 Stycznia 2012 Share Napisano 4 Stycznia 2012 A jaki masz ponton? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kocur Napisano 4 Stycznia 2012 Share Napisano 4 Stycznia 2012 pro MARINE 290 NAVIGATOR Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi