Skocz do zawartości
tokarex pontony

Mandat za łowienie na zimowisku(?)

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam, jest taka sprawa - ojciec(66 lat) poszedł wędkować na Zalewie Zegrzyńskim, kompletnie zapomniał, że od 1 listopada nie wolno łowić na plaży w Zegrzu. Ktoś przejeżdżający samochodem go podkablował(szkoda, że najpierw nie upomniał...), przyjechała straż rybacka, panowie sami przyznali, że dostali zawiadomienie. Zarekwirowali wędzisko z kołowrotkiem(całe szczęście łowił tylko na 1 wędkę i nie miał nawet siatki w wodzie, nie mówiąc o rybach), nie chcieli dać upomnienia, chociaż nawet tabliczkę informacyjną ukradziono(policjantka mówiła, że kradzieże tych tabliczek są notoryczne...), ojciec łowił przy drodze, także się nie krył jak jakiś kłusol etc.

Jest wyszczególnione w książeczce, że nie można tam łowić, chociaż opis nie jest specjalnie wyraźny dla nie-miejscowego, ale wiadomo Ignorantia iuris nocet, co zresztą w kółko strażnicy powtarzali. Zabrali go na komisariat i tam złożył szczegółowe zeznania, podpisał przyznanie się do winy itd. Pytanie, co mu grozi w praktyce, bo jest mandat, prace społeczne albo pozbawienie wolności. I czy odzyska sprzęt? Sprawa ma być zaoczna. Fajne zakończenie sezonu, nie ma co. Pozdrawiam.

przynęty na klenia   Dragon
Napisano

Połów ryb na zimowisku to złamanie ustawy o rybactwie, sprawa skończy się w sądzie . Przepadek mienia i grzywna około 500 . 

A tak na marginesie to nikt Twojego taty niepodkablowal tylko ten który dzwonił WYKAZAŁ SIĘ POSTAWA OBYWATELSKĄ  dba o nasze wspólne dobro .

Napisano

Wystarczyłoby, że by się zatrzymał i zwrócił uwagę. Bał się, że go emeryt zabije za to? Stary jest, to i zapomniał o tym... Gdyby nie wyjątkowo ciepła aura w tym roku, to ojciec by tam w ogóle nie pojechał, bo w listopadzie normalnie w ogóle nie chodzi na ryby, zwłaszcza, że ma rwę kulszową... 

Co oni zrobią z tym sprzętem? Zniszczą komisyjnie??? Sam mu ten zestaw wybierałem... Policjantka mówiła, że pewnie mu oddadzą...

Sam nie raz zwracałem uwagę(ale też dzwoniłem jak była potrzeba) i to prawdziwym degeneratom, którzy, np. wsadzali żywą rybę do plastikowej siatki, kłusolowi, który chodził ze spininngiem za szczupakiem przed 1 maja, gościowi, który szarpał leszcze na tarlisku albo takim, co łowili z premedytacją na więcej niż 2 wędki(np. 2 spławiki rozstawione i chodził sobie porzucać gumą...). Albo jak gadałem parę godzin nad Wisłą ze starymi wędkarzami i jeden chlapnął w końcu, że "panie, kiedyś to się leszcze wyciągało na zimowisku całe wory"... Ten drugi widać bardziej ogarnięty od razu się skrzywił, bo wiedział, że będzie afera. Jak im powiedziałem kulturalnie, co o tym myślę, to mnie nazwał młodym ideowcem, że życia nie znam itd...

Nie mówiąc nawet o grupie szarpakowców pod tamą w Dębę(akurat nie miałem komórki),  jak do nich mordę wydarłem z góry, to się od razu zwinęli, a którzy hurtem wyciągali szczupaki, ale i tak zawiadomiłem patrol drogówki w drodze powrotnej... Tak się szybko zwijali, że jeden prawie się utopił, bo się poślizgnął na tym betonie. Zresztą wysłali do mnie największego i coś tam krzyczał, ale nie słyszałem co. Jakoś im kamera obrotowa nie przeszkadzała, także pewnie znają się z miejscową policją...

Napisano

I po co bicie piany? Regulamin jest i trzeba go przestrzegać! Jeśli go łamie ktoś z poza naszego grona to jest wróg ? Jeśli trafi na ojca kumpla to cała reszta jest zła ? Ale łamiący przepisy cacy?

Nie potrzebnie się nakręcasz każdemu się zdarza o czymś zapomnieć. 

Pujdzie ojciec do sądu okarzę skruchę jak dobrze trafi dostanie pouczenie, jak źle trafi to mandat . Sprzęt mu zwrócą będzie miał nauczkę że regulamin jest i mimo wieku i łaskawej pogody też go obowiązuje.

Napisano
4 minuty temu, Maszkaron napisał:

Nie pójdzie do sądu, bo wyrok ma być zaoczny...

Cierpliwie czekajcie jak sam pisałeś nie klusował tylko zapomniał o zakazie. Więc go nie zamkną ☺️

A mandacik zapłaci.

Można się też poszarpać i się odwołać, ale nie ma to sensu.