Angler Napisano 17 Stycznia 2019 Share Napisano 17 Stycznia 2019 Cześć. Planuję wypad na majówkę do Dziwnowa. Chciałbym popływać kajakiem w okolicy drugiej rewy, w pobliżu ujścia Dziwnej. Łowię na spinning. to co chcialbym zlowic to przede wszystkim okoń. Wcześniej nie próbowałem łowić w morzu więc może ktoś mi doradzi co tam najlepiej okoniom smakuje? Moj arsenal to przede wszystkim gumy więc: jaka gramatura? jaki kolor lub jakieś konkretne przykłady/wzory?.A może zupełnie coś innego? 🙂 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maniu394 Napisano 18 Stycznia 2019 Share Napisano 18 Stycznia 2019 3 lata temu byłem w Dziwnowie , właśnie na majówkę i pełno ludzi wtedy łowiło śledzie. Jednego spinningiste widziałem , jak wszedł w śpiochach do wody i rzucał , ale bez efektów. Okonie z pontonu łowili na Dziwnej , zaraz przy moście na boczny trok , sporo ich mieli , ale wielkością nie powalały. Sam nie wiem , czy nie wybiorę się też w tym roku na majówkę do Dziwnowa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Angler Napisano 18 Stycznia 2019 Autor Share Napisano 18 Stycznia 2019 Może majówka to nie jest dobry czas. Jeden z "wędkarzy" z mojej okolicy lowi z plaży w okresie wakacyjnym lub wczesną jesienią i przywozi sporo dużych leszczy i okonie jak on to określa wielkości łopaty. Sam widzialem w worku na śmieci 😣 czasem nawet po kilkanaście sztuk takich 35-40+. Pochwali się też foto z miarką okonia 51cm. Szkoda że foto na desce kuchennej 😒 wyjazd się musi zwrócić 😠 (cudzysłów uzasadniony) Niewiem gdzie łowi bo chyba nie bardzo chce sie podzielić miejscówką. Liczylem że uda mi się w końcu złowic jakiś okaz🙂 w morzu, skoro biorą takie z plaży to na spina też powinno coś się udać. Ujście rzeki wydaje sie optymalnym wyborem. A moze to błąd? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maniu394 Napisano 19 Stycznia 2019 Share Napisano 19 Stycznia 2019 W maju podchodzi belona pod brzeg , ale byłem dwa razy w maju i nie trafiłem. Z Wrocławia trochę daleko nad morze i ciężko się w nią wstrzelić. Ale jak masz możliwość to próbuj z plaży , tylko uważaj na okresy ochronne, bo flądra chyba wtedy ma. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Angler Napisano 19 Stycznia 2019 Autor Share Napisano 19 Stycznia 2019 Nie mam sprzętu na łowienie z plaży, a nawet mnie to nie kręci. Jak stan morza pozwoli to spróbuję obrzucać okolice drugiej rewy z kajaka. Spróbuję na typowe jigi oraz na Carolina rig z krewetką na haku Mam nadzieje że obciąganie 6-7g wystarczy bo łowie w zasadzie tylko na ul a najmocniejszy moj kijek jest do 9g. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi