andi64 Napisano 3 Marca 2007 Napisano 3 Marca 2007 wolny kraj, każdy robi co chce, a od przybytku wiedzy chyba głowa nie boli ja też korzystam z innych forów dlatego że mało karpiarzy tu zagląda i nic w tym złego nie widzę, dam przykład linki z Allegro są żle widziane na tym forum, ale linki z innych tworów (czyt. sklepów) które nie mają nic wspólnego z "haczyk.pl" są aprobowane, DLACZEGO! jest to treść mojego postu który został usunięty w temacie pt, zapraszam do nowego forum spiningowego, czy to coś złego że ktoś zaprasza nas do dyskusji na tym forum do innego forum? każdy z nas jest do kowalem swojego losu, a tym także do samodzielnego myślenia, więc każdy z nas ma wybór, min. połowa z nas korzysta z innych forów, taka jest prawda, więc o co chodzi skoro większość z nas i tu nie wykluczając moderów dawają odpowiedzi w postaci linków z innych portali.
maniek Napisano 3 Marca 2007 Napisano 3 Marca 2007 Patrz regulamin punkt 11 Piszesz andi wolny kraj ,każdy robi co chce ,czyli co wprowadzamy anarchie i chaos . Tomika znam na tyle ,że jak by ktoś go poprosił o reklame za friko ,chodzi o nowe forum , to pewnie by się zgodził ,a to że możemy wstawiać linki innych for i sklepów internetowych to tylko dobra wola Tomika .
tomik Napisano 4 Marca 2007 Napisano 4 Marca 2007 ja też korzystam z innych forów dlatego że mało karpiarzy tu zagląda i nic w tym złego nie widzę, dam przykład linki z Allegro są żle widziane na tym forum, ale linki z innych tworów (czyt. sklepów) które nie mają nic wspólnego z "haczyk.pl" są aprobowane, DLACZEGO! Wszystko zależy od formy prezentacji. Jeżeli użytkownik, który się świeżo zalogował, wali mi link do aukcji lub jakiegoś sklepu w formie, np: "Co sądzicie o tej wędce?" to chyba mam prawo wymagać więcej lub podejrzewać, że ktoś sobie robi darmową reklamę? Natomiast jeżeli Ty, czy użytkownik, który wykazał się już wiedzą metoryczną i dzieli się nią cały czas również tu na forum haczyk.pl, a w jakimś poście odeślesz do innej strony w formie informacyjnej to chyba jest różnica? I podobnie w przypadku zaproszeń. Jeżeli ktoś rejestruje się tu na forum haczyk.pl, żeby dać tylko linka do swojej strony wędkarskiej to niebędę ukrywał, że osobiście czuje z tego powodu pewnego rodzaju niesmak. Sam na innych forach i stronach wędkarskich się nikim w ten sposób nie posiłkowałem i nie wyręczałem. I sugeruję, poświęcić więcej własnej inicjatywy, czasu i pieniędzy gdzie indziej. Natomiast jeżeli uzytkownik z większym stażem wspomni o innym forum w poście to też jest chyba róznica. Co do czystych zaproszeń do innych for to zdarzają się, np: http://haczyk.pl/forum/viewtopic.php?t=499 http://haczyk.pl/forum/viewtopic.php?t=383 Niemniej chciałbym o nich wiedzieć z kilku powodów. Raz, ze chciałbym, aby znajdowały się tylko w określnym miejscu lub temacie na forum. Dwa odsyłanie nawet nazwijmy to "nie konkurencyjne" ma również z innych powodów duże znaczenie dla samego haczyk.pl i jeżeli dana strona nie bedzie spełniała pewnych kryteriów nazwijmy to "technicznych" to nie ma szans na odnosnik na haczyk.pl. Ps. Andi64 edytuj i zmień tytuł tego tematu na bardziej wskazujący na swoje zapytanie
tomek1 Napisano 4 Marca 2007 Napisano 4 Marca 2007 jest to treść mojego postu który został usunięty w temacie pt, zapraszam do nowego forum spiningowego, czy to coś złego że ktoś zaprasza nas do dyskusji na tym forum do innego forum? A co by się stało z linkiem Haczyka na innym forum? Jak zauważyłem ten post odpisałem "Drogi kolego. Przemyśl sprawę czy ten post jest na miejscu i sam zdecyduj co z nim zrobić". Nie podjąłem żadnych kroków typu skasowanie, ostrzeżenie itp. Po jakimś czasie post został usunięty, nie wiem przez kogo, ale wyciągnąłem wniosek że przez autora, ponieważ pojawił się na forum po moim poście. Co do linków allegro. Andi nie czujesz różnicy między ogólnodostępnym sklepem internetowym, a gościem który jako normalny użytkownik pisze "kupujcie u faceta X na allegro" i tu link, a w rzeczywistości to jest ten właśnie pan X? Albo ostatnio pisze gość "Spróbowałem aromatów z firmy .... 6 zł płacisz w sklepie za małą buteleczkę a tam tylko 24 zł za 0,5 l" i nam końcu link. Gość się rejestruje i pisze jak o swoich doświadczeniach a to tak naprawdę reklama I na koniec prośba. Uczestniczysz w wielu forach. Napisz na tym karpiowym "Zapraszam na forum Haczyk.pl tu rozwiążemy wasze problemy z karpiami" i napisz proszę jakie były reakcje.
shogun_zag Napisano 4 Marca 2007 Napisano 4 Marca 2007 Wszystko zostało juz powiedziane. Mogę jedynie uzupełnić wypowiedź Tomika, że wyważenie, co można a co nie, co wypada a co nie jest rzeczą niewymierną i tę "wagę" każdy z nas ma wewnątrz wyssaną z mlekiem matki. A czy ta waga dobrze waży, czy nie ... efekty znamy. Osobiście nie mam nic do linków innych stron wędkarskich, a wręcz przeciwnie ... jestem ZA i to dla tego, że nikt z nas nie ma monopolu na wiedzę. Uczulony zas jestem na allegro z powodów o których pisał Tomik. Z cztstej ciekawości powiem Wam, że na jednym z forów jest temat pt. "kretynizmy z allegro" i nawet się zastanawiam czy tego u nas nie wrzucić. NIe po to, by reklamować, ale pokazywać nowym adeptom wękarstwa, jak można największy badziew pięknie okrasić słowami i to jeszcze kłamliwymi, tylko po to, by wcisnąć komuś towar warty tyle, ile waży, bez żadnych wartości użytkowych
andi64 Napisano 4 Marca 2007 Autor Napisano 4 Marca 2007 Piszesz andi wolny kraj ,każdy robi co chce ,czyli co wprowadzamy anarchie i chaos Maniek ja to rozumie inaczej co do linków to chodzi mi o taką przypadki np. co sądzicie o tym ............ -link do sklepu- ponieważ mam zamiar kupić, proszę o opinie lub: co sądzicie o tym ............ -link z allegro- poniew........................................................ i teraz ten drugi jest beee bo z allegro, ale ten ktoś chce właśnie tam kupić jakiś X artykuł, Co do linków allegro. Andi nie czujesz różnicy między ogólnodostępnym sklepem internetowym Tomku rozróżniam osoby które potrzebują ocen na dane sprzęcicho od osób próbujących robić takie numery jak żeś to opisał w swoim poście
Tomaszek Napisano 4 Marca 2007 Napisano 4 Marca 2007 rozróżniam No właśnie to trudno czasem rozróżnić. Ja uważam że skoro zasada jest taka że linków na allegro nie 'tolerujemy' to ta zasada powinna być żelazna i koniec. Jak z wymiarem ochronnym - 55cm i koniec nie zależnie od okoliczności. W innym razie zaczeli byśmy się wdawać w oceniania a ten link może być a ten nie, a dlaczego mój usunięty itp itd. Jak byśmy za to pozwololi wszystkim na linki z allegro no to sam wiesz co by się stało. Tak więc moim zdaniem w tej sprawie jest ok - choć sam czasami odnosiłem wrażenie że zostały usunięte "niewinne" linki z allegro - ale prawo (regulamin) jest prawem i nie możemy robić wyjątków.
andi64 Napisano 4 Marca 2007 Autor Napisano 4 Marca 2007 No właśnie to trudno czasem rozróżnić Tomaszku teraz ja sie ciebie zapytam czy ty naprawdę nie widzisz albo nie chcesz widzieć różnicy w tym przypadku co ja napisałem, a tym przypadkiem co napisał Tomek.
Tomaszek Napisano 4 Marca 2007 Napisano 4 Marca 2007 Widzę - ale to co mam na myśli to że "widzenie" tych różnic szybko doprowadzi do sytuacji gdy ktoś (admin, moderatorzy) będą "musieli" widzieć różnica czyli będą musieli oceniać co tak a co nie. To jest kłopotliwe - więc lepiej poprostu zabronić wszelkich linków do Allegro i sprawa jest wtedy prosta i czysta.
tomek1 Napisano 4 Marca 2007 Napisano 4 Marca 2007 To jest kłopotliwe - więc lepiej poprostu zabronić wszelkich linków do Allegro i sprawa jest wtedy prosta i czysta. Dam wam przykład z innej beczki. Dzisiaj byłem- jak zwykle- na comiesięcznym zebraniu zarządu mojego stowarzyszenia. Jednym z tematów był wniosek pewnej pani o przyjęcie w jego szeregi. Problem polegał na tym, że jej mąż i ojciec zostali dwa miesiące wcześniej z niego usunięci za rażące naruszenie regulaminu Dodatkowo zrobili kilka karczemnych awantur. Szkopuł w tym, że nasz regulamin dopuszcza łowienie przez osobę towarzyszącą w ramach stanowiska i limitu członka stowarzyszenia Rozumiecie dylemat? Zarząd zastanawiał się długo jak postąpić, a ponieważ ma prawo odmówić przyjęcia osobie do tego aspirującej to z niego skorzystał. Wiecie zapewne dlaczego- zachodziła uzasadniona obawa, że ci ludzie po raz kolejny zagrają wszystkim na nosie. Dlatego tak jak mówi Tomaszek- twarde prawo, ale prawo, bo stworzenie furtki do subiektywnej oceny przez moderatorów i Tomika, spowoduje dużo więcej kwasu
tomik Napisano 4 Marca 2007 Napisano 4 Marca 2007 Kurcze chyba muszę zacytować sam siebie : "Wszystko zależy od formy prezentacji. Jeżeli użytkownik, który się świeżo zalogował, wali mi link do aukcji lub jakiegoś sklepu w formie, np: "Co sądzicie o tej wędce?" to chyba mam prawo wymagać więcej lub podejrzewać, że ktoś sobie robi darmową reklamę? Natomiast jeżeli Ty, czy użytkownik, który wykazał się już wiedzą metoryczną i dzieli się nią cały czas również tu na forum haczyk.pl, a w jakimś poście odeślesz do innej strony w formie informacyjnej to chyba jest różnica? I podobnie w przypadku zaproszeń. Jeżeli ktoś rejestruje się tu na forum haczyk.pl, żeby dać tylko linka do swojej strony wędkarskiej to niebędę ukrywał, że osobiście czuje z tego powodu pewnego rodzaju niesmak. Sam na innych forach i stronach wędkarskich się nikim w ten sposób nie posiłkowałem i nie wyręczałem. I sugeruję, poświęcić więcej własnej inicjatywy, czasu i pieniędzy gdzie indziej. Natomiast jeżeli uzytkownik z większym stażem wspomni o innym forum w poście to też jest chyba róznica. Co do czystych zaproszeń do innych for to zdarzają się, np: http://haczyk.pl/forum/viewtopic.php?t=499 http://haczyk.pl/forum/viewtopic.php?t=383 Niemniej chciałbym o nich wiedzieć z kilku powodów. Raz, ze chciałbym, aby znajdowały się tylko w określnym miejscu lub temacie na forum. Dwa odsyłanie nawet nazwijmy to "nie konkurencyjne" ma również z innych powodów duże znaczenie dla samego haczyk.pl i jeżeli dana strona nie bedzie spełniała pewnych kryteriów nazwijmy to "technicznych" to nie ma szans na odnosnik na haczyk.pl. "
tomik Napisano 4 Marca 2007 Napisano 4 Marca 2007 A co do stron … Podawanie innych stron na tym forum powinno być dopuszczone. Czasem trzeba komuś pomóc, a żeby nie kopiować wszystkiego, za co będzie się potem posądzony lepiej podać link do strony. Wiadomo bez jakiś specjalnych nadużyć typu sklepy wędkarskie itp… Do tego są moderatorzy żeby bacznie pilnowali i upominali jak coś jest nie tak. Dlatego andi64 nic złego nie zrobił. Kiedyś pisałem to już „wobler129” „Chciał dobrze, a ze wyszło jak wyszło to trudno” Myślę, że admin obawia się po takim poście odejdzie cześć uzytkowików. Gwarantuje, że każdy z aminów forum będzie miał stałych bywalców. Tak jak pisałem wszystko zależy od prezentacji i uzytkownika, przykłady: "mam, dzisiaj wysznupałem takie coś http://carp.adn.pl/_sklep/?group=252 że też wcześniej tego nie znalazłem, ale widziałem takie tylko w kompletach z sygnałami po jakieś 500pln. jeśli jest ktoś na forum kto używa takich centralek to proszę o jakieś info, a co do tych sygnałków o których wcześniej pisałem to dziś wrzucę parę fotek oraz podam zalety i wady" "a mi chodziło o to, że teraz grzesiun może mieć mały dylemat po wypowiedzi Pietrka grzesiun zobacz może coś takiego: http://www.malexim.pl/www/produkt.php?id=2 http://www.kplusl.com.pl/sitodrukowe.html " "NOWY REKORD POLSKI - KARP 30,2KG http://www.carppassion.eu/ " "tanio i spokojnie http://www.wedka.pl/webs/holub/default.asp blank tanio i spokojnie http://www.bieszczady.pod...olow/index.php/ " "troszeczkę na temat kłusoli http://www.rybieoko.pl/zn...ila_klusownikow " "na tej stronce http://www.nakarpie.pl/video.html można pooglądać zwiastun filmu o karpiowaniu z Przemysławem Mroczkiem i Janem Zawadą." itd.... a to tylko kilka wybranych postów... samego andiego64 Postów, które ani nie zostały skasowane ani andi64 nie dostał za nie ostrzeżenia
tomek1 Napisano 4 Marca 2007 Napisano 4 Marca 2007 Naświetlę wam trochę koledzy bo nie zajrzeliście chyba na tamto "forum". Kolega qba15.pl napisał linka do nowopowstałego forum na którym w tym momencie były 2 -słownie dwa posty. Na Haczyku napisał: "mam nadzieję, że ta strona pozwoli wam wkrótce rozwiązać wasze problemy ze spinningiem" Po drugie- Tomik- czy masz możliwość sprawdzić czy użytkownik Qba i Qba15.pl to ta sama osoba? Stawiam dychę, że tak jest- ponieważ administratorem forum polecanego przez qba15.pl jest .....Qba Myślę, że to wam troszkę rozjaśni sytuację
maniek Napisano 4 Marca 2007 Napisano 4 Marca 2007 Tomik ustaliłeś zasade że linki na alegro kasujemy i tego trzeba się trzymać ,po to są zasady .Jeszcze zostało ustalenie reklam innych for czy sklepów ,tak sklepów ,już taki wypadek się zdażył że gostek zalogował się i każdy post się koniczył reklamą sklepu.Mamy temat Ogłoszenia i jeśli ktoś chce się reklamować może z tego skorzystać ,w innych przypadkach posty ze znamionami reklamy będą kasowane.
Gość Anonymous Napisano 4 Marca 2007 Napisano 4 Marca 2007 Panowie odrobina opamiętania.Zaczynacie robić taką izolację zupełnie jak kaczki z naszym krajem.Żeby się razwijać terzeba się otwiera a nie okopywać. Przypominam tylko że był temat o propagowaniu naszego forum nawet Tomik zapodał wzór ulotek i nie starajcie sie mi tłumaczyć że to co innego.Jak czytam te coraz to nowe obostrzenia to tak mi sie wydaje że nie długo na wzór samoobrony będziemy musieli podpisać jakieś dodatkowe zobowiazania. Jeszcze raz powtarzam bądzmy otwarci na innych bo jeśli na wejściu odrazu kogoś wytniecie to tu więcej nie zajrzy.Proponuję pod jego postem dyskretnie zwrócić uwagę i zachęcić do uczestnictwa. John
tomek1 Napisano 4 Marca 2007 Napisano 4 Marca 2007 Jeszcze raz powtarzam bądzmy otwarci na innych bo jeśli na wejściu odrazu kogoś wytniecie to tu więcej nie zajrzy.Proponuję pod jego postem dyskretnie zwrócić uwagę i zachęcić do uczestnictwa. Dokładnie tak się dzieje John. Ta dyskusja dotyczy gościa, który założył forum i zaraz reklamował się na Haczyku. Poszukałem trochę po nicku- masz rację Sheryf- na Spławiku też przyjęli go bez chleba i soli Co do nowych uzytkowników sprawa jest trudna. Trzeba znaleźć złoty środek, żeby gościa nie zniechęcić, ale żeby nie było bajzlu. Zauważcie, że jak się pojawia zdublowany temat, albo z linkiem z allegro, użytkownicy siedzący na forum sami zwracają delikwentowi uwagę, bo ich to irytuje.
andi64 Napisano 4 Marca 2007 Autor Napisano 4 Marca 2007 ludzie święci nie wiedziałem że ten temat tak sie rozwinie więc o co chodzi dzięki za cierpliwość może ja żle się wysławiam, ale czym złym jest podanie linku na allegro przez osobę zainteresowaną jakimś nabytkiem od podaniem jakiegoś tam sklepu, każdy kupuje tam gdzie chce, poza tym nie wiemy czy tam jakiś X sklep nie chce się pozbyć jakiś zleżałych towarów robiąc nam furtkę w postaci przecen, oraz logując się na forach wędkarskich pod pretekstem; kupiłem super żyłkę super cena i jakość, ostatnie 15 sztuk, więc lepiej poprostu zabronić wszelkich linków do Allegro i sprawa jest wtedy prosta i czysta. no właśnie póki co to się nie doczytałem w regulaminie że allegro jest beee, na dzień dzisiejszy jest to niepisane prawo o którym nowym uczestnikom nie słychu nie widu A co by się stało z linkiem Haczyka na innym forum? wierz mi że podałem i nie było to związane z karpiami tylko z ABC woblerstwa, i wiem na 100% że kilka zainteresowanych osób odwiedziło ten temat, i żadnych uwag ze strony adminów nie miałem, w końcu od tego są fora wędkarskie aby się dzielić informacjami oraz doświadczeniami prawda,
Tomaszek Napisano 4 Marca 2007 Napisano 4 Marca 2007 no właśnie póki co to się nie doczytałem w regulaminie że allegro jest beeeNo to fakt - czarno na białym napisane nie jest - potrzebne uaktualnienie.
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.