wojtt Napisano 15 Marca 2007 Share Napisano 15 Marca 2007 Wczoraj ruszyła moja domowa fabryka gnojakow . A więc tak, skrzynie drewnianą o wymiarach 100-60-45 cm, wyłożyłem od środka workiem od pyrek, na spod nasypałem około 5cm warstwe żwiru, następna warstwa, ok 7-8cm ziemi wymieszanej ze żwirem, na to stare zbutwiałe liście winogron i inne roślinne resztki, w tym fusy od kawy jako pożywienie dla robakow. Wierzchnia warstwa to zwykła ziemia pomieszana z torfową też ok 5cm. Na zalążek hodowli dałem ok 0,3kg gnojakow. Troche się nasłuchałem i naczytałem o takiej domowej hodowli tej całkiem niezłej przynęty jaką jest czerwony robak. No i postanowiłem sprobować jak to pojdzie i jakie będą efekty ich rozmnażania Mam pytanie do Was, czy ktoś hodował czerwone robaki, jeśli tak to z jakim skutkiem? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cezar80 Napisano 15 Marca 2007 Share Napisano 15 Marca 2007 pomiędzy te warstwy daj jeszcze z 10 cm warstwę oborniku i będzie ok Uważaj tylko jak dodajesz ściętą trawę aby nie zakisło Od czasu do czasu wsyp z garść wapna gaszonego aby nie przekwasić ziemi I to tyle miłych zbiorów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomek1 Napisano 15 Marca 2007 Share Napisano 15 Marca 2007 A gdzie zdjęcia Wojtek? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tomaszek Napisano 15 Marca 2007 Share Napisano 15 Marca 2007 U mnie w kompostowniku było ich zawsze pełno - waliłem tam trawę z koszenia trawnika - czasem zakisło ale robakom to jakoś nie przeszkadzało. Wapna nie polecam bo ono robi robaką krzywdę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
andi64 Napisano 15 Marca 2007 Share Napisano 15 Marca 2007 A gdzie zdjęcia Wojtek? no właśnie gdzie tu Wojtek chyba że Wojtt też chciałbym zobaczyć jak taka fabryczka funkcjonuje, może i bym mój balkonik (2x1m.) zaakceptował na taką produkcję, a smród hmmm... niech robak się martwi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomek1 Napisano 15 Marca 2007 Share Napisano 15 Marca 2007 no właśnie gdzie tu Wojtek Wojtt=Wojtek a smród hmmm... niech robak się martwi Dobre Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jaross Napisano 15 Marca 2007 Share Napisano 15 Marca 2007 P.S a moze byc w szklanym malym akwariumie bo nie mam innej mozliwosci dało by rade,warto sprobowac kto mi pomoze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wojtt Napisano 16 Marca 2007 Autor Share Napisano 16 Marca 2007 Zdjęcia się pojawią na dniach , co do trawy to nie zamierzam jej dodawać, podobno lepsze są liście, wapna też im oszczędze To mają być zdrowe Polskie gnojarze, na naturalnym nawozie Co do hodowli w mniejszych pojemnikach, to słyszałem że nie ma z tym problemu, wystarczy wiadro lub jakaś mała kasta. Jaross akwarium bym odradzał, no chyba że jesteś ostrożny i go nie potrzaskasz przypadkiem. Co do smrodu to nie powinno być z tym problemu puki robaki żyją i przetwarzają swoje żarło . Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
trini Napisano 16 Marca 2007 Share Napisano 16 Marca 2007 Wojtt, a mógłbyś podrzucić jakiegoś linka do opisów hodowli? Skąd wziąść osobniki rozrodcze? Samemu trza nakopać, czy kupić specjalne sztuki, czy te ze sklepu wędkarskiego wystarczą? No i czy można to to trzymać na dworze, czy raczej trzeba gdzieś w piwnicy? W sumie zawsze to jest spora oszczędność, dlatego pytam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tomaszek Napisano 16 Marca 2007 Share Napisano 16 Marca 2007 Skąd wziąść osobniki rozrodcze? Samemu trza nakopać, czy kupić specjalne sztuki Tak trini, najlepiej takie z rodowodem Takie ogiery wśród robaków :lol: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
andi64 Napisano 16 Marca 2007 Share Napisano 16 Marca 2007 Tak trini, najlepiej takie z rodowodem Takie ogiery wśród robaków kurna Tomaszek, w końcu wyluzowałeś myślę że po twoim poście pożyję z 15 minut dłużej, w końcu śmiech to zdrowie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jaross Napisano 16 Marca 2007 Share Napisano 16 Marca 2007 jak nie akwarium to 5 litrowe wiaderko wystarczy I prosilbym o dokladny opis pielegnacji tej fabryki i co do jej produktow kiedy mozna zaczac zniwa w jakim tepie sie rozmnazaja i czy to prawda ze te osobniki rozrodcze maja taki grubszy czerwony pierscien Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tomaszek Napisano 16 Marca 2007 Share Napisano 16 Marca 2007 czy to prawda ze te osobniki rozrodcze maja taki grubszy czerwony pierscien No za moich czasów uczyli tego w podstawówce na biologii - w 4-rtej klasie zdajsie. Ten pierscien to jest bandzior robaka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wojtt Napisano 16 Marca 2007 Autor Share Napisano 16 Marca 2007 Mi te materiały pomogły, może Wam też pomogą http://www.wcwi.pl/index.php?option=com_content&task=view&id=960&Itemid=64 http://www.wcwi.pl/index.php?option=com_content&task=view&id=571&Itemid=110 Trini wg mnie wystarczą zwykłe czerwone, nakopane lub pozbierane, a można też kupić, jak kto chce. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maniek Napisano 16 Marca 2007 Share Napisano 16 Marca 2007 To mają być zdrowe Polskie gnojarze, na naturalnym nawozieWojtek te leszcze w umówionym miejscu lubią tylko takie . Tak trini, najlepiej takie z rodowodem Takie ogiery wśród robaków No mało z fotela nie spadlem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wojtt Napisano 16 Marca 2007 Autor Share Napisano 16 Marca 2007 te leszcze w umówionym miejscu lubią tylko takie . no mam nadzieje Maniek że im przypasują, bo to m.in. z myślą o nich, a umowione miejsce, chyba wiem ale czy na pewno Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
trini Napisano 16 Marca 2007 Share Napisano 16 Marca 2007 Skąd wziąść osobniki rozrodcze? Samemu trza nakopać, czy kupić specjalne sztuki Tak trini, najlepiej takie z rodowodem Takie ogiery wśród robaków :lol: no to będę szukać ogierów, całe szczęście, żem nad Bałtykiem, bo na północy to zapewne o takie trudno Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maniek Napisano 17 Marca 2007 Share Napisano 17 Marca 2007 chyba wiem ale czy na pewnoWiesz wiesz ,szkoda że na targach nie obgadaliśmy konkretów ,ale to nie problem . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jaross Napisano 17 Marca 2007 Share Napisano 17 Marca 2007 Jak dobrze pojdzie to na przyszly weekend rusza moja mała chodowla, mam nadzieje ze pojdzie wszystko po masle Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wojtt Napisano 17 Kwietnia 2007 Autor Share Napisano 17 Kwietnia 2007 Zrobiło sie ciepło i moje robaki zaczeły ładnie się rozmnażać ich populacja bardzo szybko się powiększa, zauważyłem że największe skupiska są w miejscach z fusami od kawy i potłuczonymi jajkami, widocznie to im najbardziej smakuje O zdjęciach pamiętam, jak tylko bede miał możliwość to wrzuce. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sikor Napisano 23 Kwietnia 2007 Share Napisano 23 Kwietnia 2007 poki babka miała kompostnik ,niemiałem z nimi problemu, było to dawno i jakis czas go niebylo dzisiaj obczajiłem że jest znowu i chyba cos tam sie wyległo,, jak nie to tez jutro zaczne zbierać "śmieci",,, musze popróbować kombinacji kanapek z czerwonym,,! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość wobler129 Napisano 23 Kwietnia 2007 Share Napisano 23 Kwietnia 2007 Ja mam hodowle. Już ponad rok. Dziś widziałem peeeełno malusieńkich robaczków czyli... Będą Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
madi Napisano 23 Kwietnia 2007 Share Napisano 23 Kwietnia 2007 poki babka miała kompostnik ,niemiałem z nimi problemu No mój teściu tez ma, tylko jakoś przed ostatnim naszym wypadem na ryby zabrał się za porządki i robaka niet A ze chłopina sam wędkarz jakoś się zapomniał i po czasie dopiero zatrybił, że i sobie szkodę zrobił Czerwone zostały kupne, a feeee Pozdr madi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
moesso Napisano 24 Kwietnia 2007 Share Napisano 24 Kwietnia 2007 a pytanie mam.. czy czyms przykrywacie to akwarium z robakami zeby nie uciekly? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wojtt Napisano 24 Kwietnia 2007 Autor Share Napisano 24 Kwietnia 2007 a pytanie mam.. czy czyms przykrywacie to akwarium z robakami zeby nie uciekly? Tak, najlepiej żeby było przykryte nie tylko dlatego żeby nie uciekły, jeśli pojemnik będzie przykryty dłużej utrzyma się tam wilgoć i ciepło, a robale to lubią Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi