szczypior Napisano 5 Marca 2009 Share Napisano 5 Marca 2009 Wszystkie maja po... ...gram:) Skoro wszystkie mają po tyle samo, to czy nie lepiej pójść do sklepu i zważyć jednego ,a pieniądze wydać np. na pióra lub inne potrzebniejsze rzeczy???? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fefko Napisano 5 Marca 2009 Share Napisano 5 Marca 2009 SZCZYPIOR, domyslam sie ze chodzi Ci o zakup wagi:) Koguty maja ta sama wage ale te sfotografowane na zdjeciu a waga przydaje sie w innych "pracach domowych";) Moze kiedys i woblerkami trzeba bedzie sie zajac... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maniek Napisano 5 Marca 2009 Share Napisano 5 Marca 2009 I waga jest fajna i kogutki niczego sobie ,ja nie mam kiedy usiąść i nakręcić ale do czerwca trochę jeszcze czasu mam .fefko, a na jaką wodę je przeznaczasz . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fefko Napisano 5 Marca 2009 Share Napisano 5 Marca 2009 maniek, gdzie mnie tylko oczy, łódka (ktora tak apropo musze jeszcze wyremontowac), czas i kasa poniosa A tak powazniej mieszkam w Zgorzelcu a wedkuje przewaznie na zaporowce zwanej Witka, poza tym od swieta chce w tym roku pokukurykowac na Pilichowickiej Zaporowce. W tamtym roku bylem tam z kumplem...oczarowal mnie ten zbiornik i jego glebiny...po 25-30 metrow. Tam wlasnie tez chce poeksperymentowac z tymi kogutami ale na ciezszych jeszcze glowkach 34 gramowych. Na Witce nie jest tak gleboko...sa miejsca po 10 metrow ale przewaznie opaduje na glebokosciach od 3 do 7 metrow wiec gramatura od 14 do 26 gram wystarcza. No ale na wiosne czeka mnie malowanie wspomnianej lodki, ktora zreszta Ty maniek, juz analizowales odnosnie renowacji Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maniek Napisano 5 Marca 2009 Share Napisano 5 Marca 2009 Ja szykuje kogutki bardzo ciężkie ,choć Odra nie jest bardzo głęboka ,zacznę od 30-40 g zawsze można gramaturę zmniejszyć ,ale zauważalnym ze im mocniej się stuka po kamieniach tym więcej brań . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Deuuu Napisano 5 Marca 2009 Share Napisano 5 Marca 2009 Jezu, z racji że jest od cholery tych stron to napiszę swoje pytanie. Mam zamiar pokogutować na odrze, głębokość jak zauważyłem jest około 3-4 metrów, jaka gramatura była by najodpowiedniejsza oraz czy ciężkie koguty (40g) nie mijają się tu z celem. No i przy okazji, czy próbowaliście łowić kogutkami z brzegu i jakie mieliście wyniki? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maniek Napisano 5 Marca 2009 Share Napisano 5 Marca 2009 Od razu zaznaczam dopiero zaczynam przygodę z kogutami ,na razie tylko Odra i tylko z brzegu ,czy 40 g mija się z celem ,większość koguciarzy jak nie wszyscy powiedzą że tak ,ale rzeka ma swoją specyfikę ,są miejsca gdzie kogut 10g wystarczy ale są miejsca gdzie i 40 będzie za mały ,nie jestem w stanie odpowiedzieć na wiele pytań bo za krótkie mam doświadczenie ale z czasem czemu nie .Jakie wyniki ? powiem krótko mimo jesiennych starań mizerne ,ale za to brań setki ,wiem wiele błędów popełniłem ,zły sprzęt ,nie tak prowadzony kogut ,nie odpowiednie miejsce ,i wiele wiele innych ,dlaczego piszę o tym ano dlatego aby ostrzec innych kogut na rzece to nie to samo co na wodzie stojącej .Ale sezon przed nami i nowe doświadczenia wędkarskie .Próbować warto .Ja zaczynam ekstremalnie czyli od czerwca spining tylko nocny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fefko Napisano 5 Marca 2009 Share Napisano 5 Marca 2009 No ja tez nic na razie nie dodam od siebie... Jedyne co to dodaje dzisiejsza kolekcje nastepnych ochotnikow na spotkanie z zebatymi Gramature maja po... ...gram Niestety po zrobieniu 3 sztuk zabralem sie za robienie tego zoltego ale przez moje rozkojarzenie na koniec okazalo sie ze ulozylem zle piora Ale mimo to zostawiam go...na sandacza zasada jest brak zasad Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość jarek001 Napisano 6 Marca 2009 Share Napisano 6 Marca 2009 jak co to w Toruniu na sukieniczej maja wiskoze 10zl za wloczke fajne kolory i ogromny wybor Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
roman gawlas Napisano 6 Marca 2009 Share Napisano 6 Marca 2009 kogut na rzece to nie to samo co na wodzie stojącej I tak powinno się podchodzić do tematu kogutowania w rzece, podstawowym elementem decydującym o wyborze ciężaru główki koguta jest uciąg wody i miejsce domniemanej pozycji sandaczy, przeważnie jest to na granicy warkocza z basenem i uciąg jest w takich miejscach spory więc i ciężar koguta powinien być spory 40-stka czasem okaże się za mała, ale sandacz lubi też miejsca zupełnie spokojne w basenach od strony nurtu tu główka może i nawet powinna być lżejsza, ja jednak jeszcze jak kogutowałem na Odrze nie zeszłem niżej 28g bardzo rzadko łowiłem na 22g.Najważniejszym elementem decydującym o sukcesie moim zdaniem jest budowa koguta, w handlu jest mnóstwo kogutów w większości to złom, mnie uczono od Śląskich koguciarzy jakieś 25 lat temu jakie warunki powinien spełniać dobrze zrobiony kogut a z tego co widać w handlu niewielu wytwórców dba o jakość swoich wyrobów. A to czy łowimy z brzegu czy z łodzi nie ma znaczenia odnośnie techniki łowienia, brzeg nieco ogranicza możliwości łowienia a wyniki mogą być porównywalne w obu sposobach, i nie zawsze imponujące zresztą jak wszędzie reakcja ryby na przynęty jest różna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fefko Napisano 6 Marca 2009 Share Napisano 6 Marca 2009 roman gawlas, to moze bys zdradzil kilka zalozen, jakie maja spelniac owe slaskie kuguciki. Moze na podstawie tych fotek ktore wkleilem wczesnie skomentowal bys co nieco Zaznaczam tylko, ze moje wyroby sa tylko i wylacznie na wody stojace. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maniek Napisano 6 Marca 2009 Share Napisano 6 Marca 2009 roman gawlas, to moze bys zdradzil kilka zalozen, jakie maja spelniac owe slaskie kuguciki.Na pewno by się przydalo kilka wskazówek ,nie mniej jednak zaznaczyć trzeba ze Ślązkie kogutki to typowe przynęty na wody stojące a w przypadku rzek to jeszcze nie odkryta strona tej przygody ,choć jak wcześniej pisałem ,mogę się mylić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
roman gawlas Napisano 6 Marca 2009 Share Napisano 6 Marca 2009 Skoro jest pytanie to i powinna być odpowiedź , a więc wygląda to z gróbsza tak, chociaż ameryki nie odkrywam bo opisów pierwszych kogutów śląskich a właściwie to nazywano je kotomyszy, budowane były z piórek szyjnych koguta i sierści królika lub lisa, pierwszym podstawowym czynnikiem decydującym o prawidłowym ustawianiu się w czasie opadu jest wyważenie oczka zaczepu linki, twierdzenie że musi być kąt 45 st nie do końca jest prawdziwy ponieważ przy zastosowaniu w obecnych kogutach różnorakich materiałów na kryzy ten kąt będzie się zmieniał a kogut powinien po zawieszeniu na lince tworzyć z nią kąt 90st i być prostopadły do niej, używanie w/w sierści miało zasadnicze znaczenie otóż sierść nie chłonie wody a zatem i nie zmienia ciężaru w osi koguta kogut praktycznie zawsze jest w takiej samej pozycji. Natomiast jakieś wynalazki typu chenile, propylem, i jakieś włóczki oprócz wiskozy nie spełniają swojej roli bo nasiąkają mniej lub więcej wodą i zmieniają wyważenie koguta, najbardziej nasiąkliwym materiałem jest chenile. Wyważenie mamy teraz układ piórek też niezmiernie ważny element, z tamtej szkoły nikt inaczej nie ułożył piór jak w jaskółczy ogon lub w jedną nitkę, na czym to polegało w jaskółkę układ był po dwa czasem trzy lichsze piórka szyjne prawe i lewe, a w jedną nitkę tylko dwa trzy prawe lub lewe, nikt nie układał piór w koło jak pióropusz, i to jest chyba wszystko w tym temacie, nie ma filozofi ani kombinacji prostota i skuteczność były ich podstawą. Różnic pomiędzy kogutem rzecznym a na wody stojące praktycznie nie istnieją, na wodach stojących można stosować większe kryzy dla spowolnienia opadu ale przy 28g aż tak bardzo się spowolni opad śmiem wątpić aby miało to znaczenie zasadnicze, ja łowiłem identycznymi kogutami w zaporówce i na Odrze, wyniki różne i nie da się nic powiedzieć na temat skuteczności nad innymi przynętami, bywało że nie miałem brania na koguta a gumki były zagryzane ostro, to chyba jest tak że niekiedy sandacz potrzebuje mocnego sygnału i wtedy kogut jest niezastąpiony. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
roman gawlas Napisano 6 Marca 2009 Share Napisano 6 Marca 2009 Nie dodalem- fefko Twoje koguty są najbliżej do opisanych przezemnie jedynie wywarzenie troszeczkę jest nie tak ale że chenile nasiąka wodą być może się wyrówna, piórka są pięknie układane, bardzo dobrze wszystko ok, jescze zdobyj wiskozę a będzie super Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fefko Napisano 6 Marca 2009 Share Napisano 6 Marca 2009 roman gawlas, no w imieniu moim i Wszystkich, ktorzy beda z pewnoscia to czytac trzeba Ci podziekowac za te cenne informacje Ale jeszcze tylko jednego nie rozumiem do konca... a kogut powinien po zawieszeniu na lince tworzyć z nią kąt 90st i być prostopadły do niej, Jesli sie myle to teraz musisz mnie skorygowac...chodzi o kąt linki i pior koguta??? Miło się czyta, że pomimo joł nie ze ślunska to robię dobre koguta Ale nie wzielo sie to znikad...respect WIELKI dla zalozyciela tego tematu shogun'a bo to on stal sie kompendium calej mojej praktycznej wiedzy i sposobu na zrobienie kukuryków A woda zweryfikuje wszystkie opinie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość jarek001 Napisano 6 Marca 2009 Share Napisano 6 Marca 2009 jak zrobic odpowiednie uszko do koguta z zwyklej glowki jigowej?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maniek Napisano 6 Marca 2009 Share Napisano 6 Marca 2009 jak zrobic odpowiednie uszko do koguta z zwyklej glowki jigowej?Nie da się .Różnic pomiędzy kogutem rzecznym a na wody stojące praktycznie nie istnieją,Być może masz rację ale uważam że do rzecznych kogutów nie potrzeba kryzy ,spowolnienie opadu daje nam uciąg wody,natomiast co do sprawdzania dna uwazam że i tak sandacz w odrze trzyma się kamieni a kogutem to czuć z kilometra jeśli się mylę to wyprostuj mój tok myślenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fefko Napisano 6 Marca 2009 Share Napisano 6 Marca 2009 Dzis nastepna trojka do kolekcji: Gramatura po 18 gram. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
roman gawlas Napisano 6 Marca 2009 Share Napisano 6 Marca 2009 ale uważam że do rzecznych kogutów nie potrzeba kryzy ,spowolnienie opadu Jasne Maniek masz rację ja nie dopisałem tego ale pisząc o spowolnieniu na zaporówce jednocześnie miałem na uwadze wykluczenie tego w rzece. A jeśli idzie o kąt o którym ja pisałem to wygląda to mniej więcej tak jak pokazywałeś swoje koguty zawieszone na kotwicy do fotki, i to powinno tak wyglądać z tym że ten kąt w Twoich jeszcze nie doszedł do 90 jest lekko pochylony w stronę główki i jak pisałem po namoczeniu kryzy może się wyrównać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fefko Napisano 6 Marca 2009 Share Napisano 6 Marca 2009 roman gawlas, te koguciki to zrobione przez naszego haczykowego kolege SZCZYPIORA ale wszystko jest pod kontrola:)...moje podobnie wisza...kiedys wkleje fotki tez z zawieszonymi na plecionce....i z zebatym Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
roman gawlas Napisano 6 Marca 2009 Share Napisano 6 Marca 2009 Łałł ale plama ale wiadomo o co chodzi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fefko Napisano 10 Marca 2009 Share Napisano 10 Marca 2009 Witam ponownie, cos tu cisza jakas...nic sie nie dzieje...nuda Wiec do kolekcji dolaczaja nastepne trzy 16to gramowe wariaty Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
szczypior Napisano 10 Marca 2009 Share Napisano 10 Marca 2009 Fefko one za te sznurki to wiszą??? czy tylko leża do zdjęcia ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fefko Napisano 10 Marca 2009 Share Napisano 10 Marca 2009 SZCZYPIOR, witam Cie Wisza przy scianie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
szczypior Napisano 10 Marca 2009 Share Napisano 10 Marca 2009 To coś z tym kątem chyba nie tak. Miało być jak mówił Roman Gawlas. Chyba że ja coś źle zrozumiałem, ale mówiłeś że będziesz się starał zrobić tak ja mówił. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi