Skocz do zawartości
tokarex pontony

Woda do zanęty

Łukasz

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Jak myślicie, czy rozrobienie zanęty z wodą z kranu nie obniży jej skuteczności? Czy koniecznie musi to być woda z łowiska?

przynęty na klenia   Dragon
Napisano

A ja uważam że woda ma znaczenie jeśli chodzi o małe łowiska (starorzecza, glinianki) natomiast jeśli chodzi o rzekę to w moim przypadku też to jak do tej pory nie miało znaczenia.

Napisano

Ja z oszczędności czasu także zacząłem uzywac do rozrabiania zanęt wody z kranu, z tym, że przegotowanej i odstawionej na kilkanaście godzin i nie zauważyłem znaczącej różnicy w efektach... (jak nie brały, tak nie biorą :cool::wink: ) Chociaz jeśli mam więcej czasu na wędkowanie, staram się rozrabiać zanętę wodą z łowiska, to jest chyba bardziej racjonalne podejście - bo z drugiej strony ta woda może mieć inne ph, nie jest chlorowana...W czystszych łowiskach może to stanowić zasadniczy argument.

Konkluzja - to też trzeba przetestować.

Napisano

3 maja mam zawody w swoim kole i niestety jest to tak zorganizowane, że nie ma czasu na rozrobienie zanęty z wodą z łowiska, ledwo wystarcza czasu na dojście na stanowisko i rozłożenie sprzętu, więc pozostaje mi tylko rozrobić zanęte w domu, ewentualnie pomarudzę organizatorom i może dadzą więcej czasu na przygotowanie :???:

Napisano
3 maja mam zawody w swoim kole i niestety jest to tak zorganizowane, że nie ma czasu na rozrobienie zanęty z wodą z łowiska,
A może wcześniej przynieś sobie wody ze zbiornika do rozrobienia. (jeśli to niedaleko) :roll:
Napisano
Dla ciebie czy dla ryb

tak dla mnie i uwazam ze ma duze znaczenie dla ryb tego sie bede trzymal. Jakby u mnie ktos mial zanete z woda z kranu to by go wysmiali ze by sie chyba utopil ze wstydu :lol: taki lokalny zwyczaj :mrgreen:

Napisano
Jakby u mnie ktos mial zanete z woda z kranu to by go wysmiali ze by sie chyba utopil ze wstydu taki lokalny zwyczaj

I wszystko jasne :mrgreen: Nie bój się robić inaczej niż inni, zwykle warto mieć własne zdanie :wink:

Napisano
Jak myślicie, czy rozrobienie zanęty z wodą z kranu nie obniży jej skuteczności? Czy koniecznie musi to być woda z łowiska?
Nie musi, nie ma znaczenia - lej kranówę, mineralkę czy przegotowaną z czajnika. Opowieści o wodzie z łowiska to zabiegi magiczne. Jak idziesz z rozrobioną zanentą na łowisko to przed wyjściem z domu obróć sie cztery razy w lewo, spluń przez prawe ramię i potem już tylko nie oglądając się za siebie idź na łowisko, a złowisz rybę życia :lol::lol::mrgreen::mrgreen:
Napisano
A może wcześniej przynieś sobie wody ze zbiornika do rozrobienia. (jeśli to niedaleko)

Chyba raczej nie da rady, zawody mam ok. 80km od domu :lol:

Nie musi, nie ma znaczenia - lej kranówę, mineralkę czy przegotowaną z czajnika. Opowieści o wodzie z łowiska to zabiegi magiczne. Jak idziesz z rozrobioną zanentą na łowisko to przed wyjściem z domu obróć sie cztery razy w lewo, spluń przez prawe ramię i potem już tylko nie oglądając się za siebie idź na łowisko, a złowisz rybę życia :lol: :lol: :mrgreen: :mrgreen:

I dokładnie tak zrobie :mrgreen:

Napisano

ja juz testowalem wode z kranu oraz z lowiska i powiem ze nie ma zadnych roznic, ryba jak ma wziac to wezmie (jezeli zeruje), Powiem nawet ze gdy byla stala pogoda miesiac temu to na zanete Traper uniwersalny + kupa miodu no i ta nieszczesna woda z kranu lowilem pelne kaszory leszczy :) Stosuj wode kranowe, zaneta zanim dojedziesz do lowiska "dojdzie do siebie", i bedzie dobrze nawilzona.

• 1 year later...
Napisano

zyga_przemet, do każdej zanęty dodaje się inna ilość wody. Do bruda lejesz, lejesz i dalej jest sucha :lol: , za to do trapera potrzeba mniej. Więc nie da się jedno znacznie odpowiedzieć na to pytanie. :wink:

Napisano

dokladnie,trzeba samemu dojsc ile lac wody. Wiadomo ze zaneta nie moze byc przemoczona.Jesli robisz sobie 1kg zanety to wlej do niej szklanke wody, wymieszaj dokladnie , przetrzyj nawet przez sito i zlep kule spoista zeby nie rozpadla sie w rekach. Spusc ta kulke z wysokosci 1m, jesli sie nie rozbije na "atomy" :D tylko troszeczke to jest ok. Musisz sam to wyczuc, zaneta musi byc lekko namoczona, bardziej sucha aby lepiej pracowala w wodzie.

• 2 months later...
Gość jarek 307h
Napisano

ja osobiśćie leje wodę złowiska tam przebywa ryba ma taki specyficzny zapach o ile łowisko jest w miarę czyste a z kranu woda ma jest chlorowana więc napewno ma to jakiś wpływ an skuteczność zanęty

• 1 year later...
Napisano

Witam wszystkim właśnie się zaczynam zastanawiać nad wodą dodawaną do zanęty, jak duże ma znaczenie czy to jest woda z łowiska? Czasami słyszałem że wędkarze na wodach gdzie jej czystość jest średnia zanętę mieszają z czystszą wodą . Ciekawy jestem jak to jest naprawdę czy ktoś to sprawdzał ????

Napisano

Witam ja osobiście preferuje mieszanie zanęty wodą z danego łowiska na którym się znajduje :) słyszałem ,że woda z kranu się nie nadaje ale czy w to wierzyć czy nie ?

Napisano

Osobiście bał bym się użyć wody z kranu ale jeśli chodzi o wodę np z jakiegoś powiedzmy źródełka bardzo czystą to czemu nie pasowało by to sprawdzić :lol:

Napisano

lowiac w odrze od kilku lat nawilzam zaneta kilka-kilkanascie godzin wczesniej w domu wlasnie woda z kranu, na lowisku jedynie dowilzam i dodaje gliny,zwiru i robactwo , plusem takiego nawilzenia jest to ,ze zaneta wchlonie wode rownomiernie i w 100% wszystkie skladniki sa nawilzone.

Napisano

Spróbuję w niedzielę z taką zanętą na Krakowskim kanale ciepłowniczym i zobaczymy co z tego będzie :smile:

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.