Łukasz Napisano 29 Kwietnia 2007 Napisano 29 Kwietnia 2007 Jak myślicie, czy rozrobienie zanęty z wodą z kranu nie obniży jej skuteczności? Czy koniecznie musi to być woda z łowiska?
tomek1 Napisano 29 Kwietnia 2007 Napisano 29 Kwietnia 2007 Już nawet zawodowcy zaczynają się wycofywać z tej teorii Ja nie zauważyłem różnicy
Lary Napisano 29 Kwietnia 2007 Napisano 29 Kwietnia 2007 A ja uważam że woda ma znaczenie jeśli chodzi o małe łowiska (starorzecza, glinianki) natomiast jeśli chodzi o rzekę to w moim przypadku też to jak do tej pory nie miało znaczenia.
jaross Napisano 29 Kwietnia 2007 Napisano 29 Kwietnia 2007 Co swojskie to swojskie dla mnie ma duze znaczenie i uwazam ze woda z kranu to morderstwo niedopomyslenia
tomek1 Napisano 29 Kwietnia 2007 Napisano 29 Kwietnia 2007 dla mnie ma duze znaczenie Dla ciebie czy dla ryb
El Rifle Napisano 29 Kwietnia 2007 Napisano 29 Kwietnia 2007 Ja z oszczędności czasu także zacząłem uzywac do rozrabiania zanęt wody z kranu, z tym, że przegotowanej i odstawionej na kilkanaście godzin i nie zauważyłem znaczącej różnicy w efektach... (jak nie brały, tak nie biorą ) Chociaz jeśli mam więcej czasu na wędkowanie, staram się rozrabiać zanętę wodą z łowiska, to jest chyba bardziej racjonalne podejście - bo z drugiej strony ta woda może mieć inne ph, nie jest chlorowana...W czystszych łowiskach może to stanowić zasadniczy argument. Konkluzja - to też trzeba przetestować.
Łukasz Napisano 29 Kwietnia 2007 Autor Napisano 29 Kwietnia 2007 3 maja mam zawody w swoim kole i niestety jest to tak zorganizowane, że nie ma czasu na rozrobienie zanęty z wodą z łowiska, ledwo wystarcza czasu na dojście na stanowisko i rozłożenie sprzętu, więc pozostaje mi tylko rozrobić zanęte w domu, ewentualnie pomarudzę organizatorom i może dadzą więcej czasu na przygotowanie
Lary Napisano 29 Kwietnia 2007 Napisano 29 Kwietnia 2007 3 maja mam zawody w swoim kole i niestety jest to tak zorganizowane, że nie ma czasu na rozrobienie zanęty z wodą z łowiska, A może wcześniej przynieś sobie wody ze zbiornika do rozrobienia. (jeśli to niedaleko)
jaross Napisano 29 Kwietnia 2007 Napisano 29 Kwietnia 2007 Dla ciebie czy dla ryb tak dla mnie i uwazam ze ma duze znaczenie dla ryb tego sie bede trzymal. Jakby u mnie ktos mial zanete z woda z kranu to by go wysmiali ze by sie chyba utopil ze wstydu taki lokalny zwyczaj
tomek1 Napisano 29 Kwietnia 2007 Napisano 29 Kwietnia 2007 Jakby u mnie ktos mial zanete z woda z kranu to by go wysmiali ze by sie chyba utopil ze wstydu taki lokalny zwyczaj I wszystko jasne Nie bój się robić inaczej niż inni, zwykle warto mieć własne zdanie
Tomaszek Napisano 29 Kwietnia 2007 Napisano 29 Kwietnia 2007 Jak myślicie, czy rozrobienie zanęty z wodą z kranu nie obniży jej skuteczności? Czy koniecznie musi to być woda z łowiska?Nie musi, nie ma znaczenia - lej kranówę, mineralkę czy przegotowaną z czajnika. Opowieści o wodzie z łowiska to zabiegi magiczne. Jak idziesz z rozrobioną zanentą na łowisko to przed wyjściem z domu obróć sie cztery razy w lewo, spluń przez prawe ramię i potem już tylko nie oglądając się za siebie idź na łowisko, a złowisz rybę życia
Łukasz Napisano 30 Kwietnia 2007 Autor Napisano 30 Kwietnia 2007 A może wcześniej przynieś sobie wody ze zbiornika do rozrobienia. (jeśli to niedaleko) Chyba raczej nie da rady, zawody mam ok. 80km od domu Nie musi, nie ma znaczenia - lej kranówę, mineralkę czy przegotowaną z czajnika. Opowieści o wodzie z łowiska to zabiegi magiczne. Jak idziesz z rozrobioną zanentą na łowisko to przed wyjściem z domu obróć sie cztery razy w lewo, spluń przez prawe ramię i potem już tylko nie oglądając się za siebie idź na łowisko, a złowisz rybę życia :lol: :mrgreen: I dokładnie tak zrobie
jaross Napisano 30 Kwietnia 2007 Napisano 30 Kwietnia 2007 U nas ryby sa takie madre ze wode z kranu wyczuja odrazu
Gość lin Napisano 3 Maja 2007 Napisano 3 Maja 2007 ja juz testowalem wode z kranu oraz z lowiska i powiem ze nie ma zadnych roznic, ryba jak ma wziac to wezmie (jezeli zeruje), Powiem nawet ze gdy byla stala pogoda miesiac temu to na zanete Traper uniwersalny + kupa miodu no i ta nieszczesna woda z kranu lowilem pelne kaszory leszczy Stosuj wode kranowe, zaneta zanim dojedziesz do lowiska "dojdzie do siebie", i bedzie dobrze nawilzona.
zyga_przemet Napisano 31 Maja 2008 Napisano 31 Maja 2008 Mam pytanie ile ml wody nalezy dodac na kg zanety, ktora chce necic gdy bede lowil na splawik
hexman Napisano 31 Maja 2008 Napisano 31 Maja 2008 zyga_przemet, do każdej zanęty dodaje się inna ilość wody. Do bruda lejesz, lejesz i dalej jest sucha , za to do trapera potrzeba mniej. Więc nie da się jedno znacznie odpowiedzieć na to pytanie.
Gość lin Napisano 31 Maja 2008 Napisano 31 Maja 2008 dokladnie,trzeba samemu dojsc ile lac wody. Wiadomo ze zaneta nie moze byc przemoczona.Jesli robisz sobie 1kg zanety to wlej do niej szklanke wody, wymieszaj dokladnie , przetrzyj nawet przez sito i zlep kule spoista zeby nie rozpadla sie w rekach. Spusc ta kulke z wysokosci 1m, jesli sie nie rozbije na "atomy" tylko troszeczke to jest ok. Musisz sam to wyczuc, zaneta musi byc lekko namoczona, bardziej sucha aby lepiej pracowala w wodzie.
Matik Napisano 2 Czerwca 2008 Napisano 2 Czerwca 2008 zalezy gdzie mieszkacie. woda z kranu w niektórych miejscach nie nadaje sie!!!!
Gość jarek 307h Napisano 2 Września 2008 Napisano 2 Września 2008 ja osobiśćie leje wodę złowiska tam przebywa ryba ma taki specyficzny zapach o ile łowisko jest w miarę czyste a z kranu woda ma jest chlorowana więc napewno ma to jakiś wpływ an skuteczność zanęty
virus Napisano 28 Czerwca 2010 Napisano 28 Czerwca 2010 Witam wszystkim właśnie się zaczynam zastanawiać nad wodą dodawaną do zanęty, jak duże ma znaczenie czy to jest woda z łowiska? Czasami słyszałem że wędkarze na wodach gdzie jej czystość jest średnia zanętę mieszają z czystszą wodą . Ciekawy jestem jak to jest naprawdę czy ktoś to sprawdzał ????
Pemprzem Napisano 28 Czerwca 2010 Napisano 28 Czerwca 2010 Witam ja osobiście preferuje mieszanie zanęty wodą z danego łowiska na którym się znajduje słyszałem ,że woda z kranu się nie nadaje ale czy w to wierzyć czy nie ?
virus Napisano 28 Czerwca 2010 Napisano 28 Czerwca 2010 Osobiście bał bym się użyć wody z kranu ale jeśli chodzi o wodę np z jakiegoś powiedzmy źródełka bardzo czystą to czemu nie pasowało by to sprawdzić
oszolom87 Napisano 29 Czerwca 2010 Napisano 29 Czerwca 2010 U mnie nie z całą pewnością nie odgrywa to żadnej roli.
cinek1979 Napisano 29 Czerwca 2010 Napisano 29 Czerwca 2010 lowiac w odrze od kilku lat nawilzam zaneta kilka-kilkanascie godzin wczesniej w domu wlasnie woda z kranu, na lowisku jedynie dowilzam i dodaje gliny,zwiru i robactwo , plusem takiego nawilzenia jest to ,ze zaneta wchlonie wode rownomiernie i w 100% wszystkie skladniki sa nawilzone.
virus Napisano 29 Czerwca 2010 Napisano 29 Czerwca 2010 Spróbuję w niedzielę z taką zanętą na Krakowskim kanale ciepłowniczym i zobaczymy co z tego będzie
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.