jaross Napisano 2 Maja 2007 Napisano 2 Maja 2007 Ciekawe moze beda w sklepach wedkarskich,narazie chyba malo znane te maczniki
Gość Holik Napisano 2 Maja 2007 Napisano 2 Maja 2007 Hmm. Jestem hodowcą jaszczurki. Jest to też pokarm dla gadów i płazów więc karmie ją czasem mącznikiem. http://www.gady-gady.pl <= tam też można kupić :) pozdrawiam
Yerku Napisano 5 Maja 2007 Napisano 5 Maja 2007 Hoduję Gekony Lamparcie i róźnego typu ptaszniki więc często kupuję mączniki. Dość łatwo dostępne jak się wie gdzie szukać. Próbowałem na nie łowić i nic nie wzięło ale tylko raz na nie łowiłem więc możliwe, że w ten dzień ryby wogóle nie brały ... www.gadygady.pl www.biofil.pl www.szrek.pl www.gekon.lublin.pl no i oczywiście www.allegro.pl To są sklepy w których napewno znajdziesz owe mączniki Pozdrawiam!
mic-ek Napisano 30 Kwietnia 2008 Napisano 30 Kwietnia 2008 Witam czy łowił ktoś jeszcze na mączniki młynarki [Tenebrio molitor] ewentualnie na drewnojady [Zophobas morio] -jest to tak jak by większa wersja mącznika, wersje dorosłe-chrząszcze wydzielają bardzo specyficzny zapach. jak ktoś łowił to jakie efekty? mam tych owadów troche w każdym możliwym stadium więc za jakiś czas wyprubuje to opisze jakie efekty. wyprubuje też różne gatunki karaczanów [mam takie do 8 cm więc można sprubować]
ds-fan Napisano 1 Maja 2008 Napisano 1 Maja 2008 W tamtym sezonie próbowałem łowić na te mączniki kilka razy i nic mi nie brało,natomiast kumpel łowił na białe i czerwone robaki i skubały mu płotki.
maniek Napisano 2 Maja 2008 Napisano 2 Maja 2008 Witam czy łowił ktoś jeszcze na mączniki młynarki Nie mączniki tylko mączniaki ,nadają się tylko młode larwy starsze są już "kruche'i źle znoszą prezentacje na haczyku ale nie jest to łowna przynęta z wyjątkiem jest okolica starych wodnych młynów [nie wiem czy jeszcze takie są] ale kiedyś trafiłem na takie miejsce i miejscowi nieźle łowili ryby wszelakie tylko na mączniaki na inne robactwo łowiło się gorzej.Drewno jady -nie znam ,choć na korniki owszem łowiłem ,zbierane na zbutwiałym drewnie ,nie napiszę jaki to dokladny gatunek bo wiem ze jest kilka .Ale efekty znikome .Natomiast jest jeszcze jeden "robal"nazwy niestety nie znam i nie jest to nasz rodzimy ,tylko "import" z Azji sluży do karmienia egzotycznych ptaków w ZOO ,mam kumpla wędkarza który tam pracuje [lub pracował bo jakoś kontak się urwał],jak razem wędkowaliśmy to przynoś" to"i efekty były zdumiewające co do ilości i jakości ryb .Jak dowiem się co to za "robal" to dam znać.
mic-ek Napisano 2 Maja 2008 Napisano 2 Maja 2008 maniek nie poprawiaj bo sie mylisz. te owady to mączniki. mączniaki to są grzyby,a na to nie złowisz
maniek Napisano 2 Maja 2008 Napisano 2 Maja 2008 maniek nie poprawiaj bo sie mylisz.Fakt masz rację sprawdziłem .
mic-ek Napisano 22 Maja 2008 Napisano 22 Maja 2008 Testowałem, ogólnie mączniki szybko padają a do tego mają twarde pancerze. Karaczan wydawał sie ciekawy ale też nic nie brało.
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.