sharq Napisano 23 Lutego 2007 Share Napisano 23 Lutego 2007 Czy to prawda, że ponton, który mam zamiar używać do wywózki musi być zarejestrowany ? Gdzie to się rejestruje i ile taka "przyjemność" kosztuje ? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mody Napisano 23 Lutego 2007 Share Napisano 23 Lutego 2007 hmm.. no nie wiem do końca czy trzeba mieć zarejestrowany ponton do wywózki (bo u mnie nie można wywozić ) ale zdaje mi sie że chyba tak bo to jest też związane z łapanie ryb ... no ale do końca nie wiem .. dowiedz się w wędkarskim to Ci powiedzą A jeśli chodzi o to gdzie można zarejestrować to u mnie ( u ciebie tez napewno) w urzędzie miasta ... babka powiedziała mi że rejestracja pontonu kosztuje 5 zł .. (tzn tyle kosztuje znaczek) i to wszystko .. (tylko nie pamiętam w jakim wydziale dokładnie) .. ale powiedzą Ci Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lesio Napisano 23 Lutego 2007 Share Napisano 23 Lutego 2007 Ja stoję na stanowisku, że pontonu, z którego nie będziesz wędkował, nie musisz rejestrować, bo inaczej dojdziemy do absurdu i będziemy rejestrować łódki sterowane radiem, służące do wywozu zanęty. Jeżeli będziesz chciał z pontonu połowić, to musisz go zarejestrować we właściwym starostwie powiatowym - wydział ochrony środowiska i coś tam dalej, później namalować na burtach nr rejestracyjny określony w zaświadczeniu o rejestracji. Znaczków skarbowych już nie ma, zlikwidowano je w tym roku, więc trzeba wpłacać na konto lub w kasie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jeux Napisano 23 Lutego 2007 Share Napisano 23 Lutego 2007 kolego Lesio, to żę ty stoisz na stanowisku żeby nie rejestrować wytłumacz policji policji wodnej , SR , koszt mandatu najmiejszego wacha siię cenie kijak dość dobrego . sharq, trzeba rejestrować wszystkie jednoski pływające obojętnie co to jest . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lesio Napisano 23 Lutego 2007 Share Napisano 23 Lutego 2007 Tak wygląda przepis prawny (ustawa z dnia 18 kwietnia 1985 r.o rybactwie śródlądowym): Art. 20.2. Sprzęt pływający służący do połowu ryb podlega obowiązkowi oznakowania i rejestracji. Art. 27. 1. Kto: 3)narusza przepisy ....art. 20 ust. 1 i 2 - podlega karze grzywny. Ja, jako prawnik rozumiem ten przepis tak jak napisałem w poprzednim poście. Każda inna wykładnia prowadzi do absurdu i rejestrowania np. koła ratunkowego, materaca, zdalnie sterowanych łódek itp, o ile wykorzystuje się je do nęcenia. 'Nęcenia' nie sposób uznać za połów ryb, bo zanęcać może osoba nie posiadająca karty wędkarskiej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ex--treme Napisano 24 Lutego 2007 Share Napisano 24 Lutego 2007 Ja ze swojej strony dodam (bo posiadam ponton zarejestrowany), że po zarejestrowaniu trzeba po obu stronach pontona napisać czarnym markerem numery rejestracyjne, wysokość minimum 10cm... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
andi64 Napisano 24 Lutego 2007 Share Napisano 24 Lutego 2007 trzeba po obu stronach pontona napisać czarnym markerem numery rejestracyjne, wysokość minimum 10cm... a jeśli ponton koloru czarnego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jeux Napisano 24 Lutego 2007 Share Napisano 24 Lutego 2007 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ex--treme Napisano 24 Lutego 2007 Share Napisano 24 Lutego 2007 trzeba po obu stronach pontona napisać czarnym markerem numery rejestracyjne, wysokość minimum 10cm... a jeśli ponton koloru czarnego ...to musisz przemalować ponton...inaczej nie da rady... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
andi64 Napisano 24 Lutego 2007 Share Napisano 24 Lutego 2007 .inaczej nie da rady. jesteś coolllll, właśnie dlatego kupiłem zielony Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
slider 7 Napisano 10 Marca 2007 Share Napisano 10 Marca 2007 Witam wszystkich "moczykijów"!! Odnośnie rejestracji (ja rejestrowałem w swoim powiecie, czyli Będzinie w 2006 r.): - rejestracja odbywa się w Wydziale Komunikacji Starostwa (jest tam Wydział Ochrony Środowiska, gdzie należy się udać) - piszę jak jest u mnie, nie wiem jak wygląda to w innych miejscowościach, - złożenie wniosku o rejestrację sprzętu do amatorskiego połowu ryb, - wykupienie znaczków (nie pamiętam kwoty znaczków - całość, łącznie z wydaniem karty rejestracyjnej kosztowała ok. 15/20 zł - 2006 r.), - odebranie karty rejestracyjnej. Do czego zobowiązany jest właściciel pontonu? 1. Umieszczenia na obu burtach w sposób widoczny i trwały drugostronnie oznaczonego numeru, przy czym wysokość liter i cyfr winna wynosić 10 cm, a ich grubość 1 cm. 2. Informowania Starostwa o każdej zamianie adresu zamieszkania i zbyciu lub utracie sprzętu. Mam nadzieję, że trochę pomogłem. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piotr C Napisano 18 Marca 2007 Share Napisano 18 Marca 2007 O ile się oriętuje to wywus przynety jest karany . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
andi64 Napisano 18 Marca 2007 Share Napisano 18 Marca 2007 wywus PIETR ten zakaz wywusu to tylko w kole PZW Katowice Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
leszczcyc Napisano 6 Maja 2007 Share Napisano 6 Maja 2007 witam mam okazje kupić łódke od znajomego ale nie wiem czy będe mógł ją zarejestrować .Co musze przedstawić (jakie dokumenty) Prosze o precyzyjną odpowiedz połamania kija Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
slider 7 Napisano 7 Maja 2007 Share Napisano 7 Maja 2007 Odnośnie rejestracji pontonu/łodzi (ja rejestrowałem w swoim powiecie, czyli Będzinie w 2006 r.): - rejestracja odbywa się w Wydziale Komunikacji Starostwa (jest tam Wydział Ochrony Środowiska, gdzie należy się udać) - piszę jak jest u mnie, nie wiem jak wygląda to w innych miejscowościach, - złożenie wniosku o rejestrację sprzętu do amatorskiego połowu ryb, - wykupienie znaczków (nie pamiętam kwoty znaczków - całość, łącznie z wydaniem karty rejestracyjnej kosztowała ok. 15/20 zł - 2006 r.), - odebranie karty rejestracyjnej. Do czego zobowiązany jest właściciel pontonu/łodzi? 1. Umieszczenia na obu burtach w sposób widoczny i trwały drugostronnie oznaczonego numeru, przy czym wysokość liter i cyfr winna wynosić 10 cm, a ich grubość 1 cm. 2. Informowania Starostwa o każdej zamianie adresu zamieszkania i zbyciu lub utracie sprzętu. Ja rejestrowałem ponton - mam nadzieję, że z łódką jest tak samo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wedkarzyk Napisano 8 Maja 2007 Share Napisano 8 Maja 2007 Witam.Jak dlugo trzeba czekac na papiery?Bo mam zamiar rej.lodz a czerwiec zbliza sie duzymi krokami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
leszczcyc Napisano 8 Maja 2007 Share Napisano 8 Maja 2007 witam dzięki za odpowiedź ale jeszcze jedna sprawa jak kupie czy musze mieć umowe zakupu lub inny dokument tosamości łódki czy tylko mówie jaka marka łódki i dopiero zaczyna się jej oficjalne życie po nadaniu nr. (łódka nigdy nie była rejestrowana gościu kupił ma staw a teraz chce sprzedać i czy ją zarejestruje to mi nie daje spokoju kupie i co) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wiesławek Napisano 8 Maja 2007 Share Napisano 8 Maja 2007 Witam.Jak dlugo trzeba czekac na papiery?Bo mam zamiar rej.lodz a czerwiec zbliza sie duzymi krokami. Powinieneś to zalatwić w ciągu godziny zależy jak daleko będziesz miał do kasy żeby zapłacić za rejestracje no i od urzędników czy załatwią to od ręki tak jak u mnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wiesławek Napisano 8 Maja 2007 Share Napisano 8 Maja 2007 leszczyc raczej nikt się Ciebie nie będzie pytał skąd posiadasz tą łódkę tylko interesuje ich jaki to jest typ i przeznzaczenie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wedkarzyk Napisano 8 Maja 2007 Share Napisano 8 Maja 2007 Witam.Jak dlugo trzeba czekac na papiery?Bo mam zamiar rej.lodz a czerwiec zbliza sie duzymi krokami. Powinieneś to zalatwić w ciągu godziny zależy jak daleko będziesz miał do kasy żeby zapłacić za rejestracje no i od urzędników czy załatwią to od ręki tak jak u mnie. To dobrze,ze nie trwa to dlugo bo u nas straszna biurokracja a do kasy10 metrow Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
slider 7 Napisano 9 Maja 2007 Share Napisano 9 Maja 2007 Wiesławek ma całkowitą rację. Nikt nie pyta co to za łódka, skąd ją masz itd. Ich tylko interesuje typ i przeznaczenie. Rejestracja mojego pontonu trwała 25 minut: - złożenie wniosku o rejestrację sprzętu do amatorskiego połowu ryb (musisz wykupić odpowiednie znaczki - nic się nie martw, powiedzą ci jakie), - oczekiwanie na wydanie karty rejestracyjnej (moja podpowiedź - zalakuj ją; to tylko świstek papieru, a na wodzie łatwo go zamoczyć). Myślę, że nawet w bardzo zbiurokratyzowanym Urzędzie nie spędzisz tam więcej niż godzinę czasu. Pozdrawiam i połamania kija... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
leszczcyc Napisano 13 Maja 2007 Share Napisano 13 Maja 2007 dzięki za wszystko kupiłem już norton 3 osobowa za ........ 300zł jak nowa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
slider 7 Napisano 13 Maja 2007 Share Napisano 13 Maja 2007 No to była okazja!! Tylko pogratulować zakupu!! Kupiłeś łódkę taniej niż ja ponton. Oby służyła ci jak najlepiej. Moim zdaniem posiadanie własnego środka pływającego, bardzo podnosi efektywność połowu ryb (ale o tym pewnie przekonasz się sam). Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
leszczcyc Napisano 15 Maja 2007 Share Napisano 15 Maja 2007 cześć jeszcze raz dzięki za rady . POŁAMANIA KIJA Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
piotr1234567 Napisano 16 Maja 2007 Share Napisano 16 Maja 2007 Dzisiaj rejestrowałem łódkę nikt o nic nie pytał opłata 17 zł odbiór numeru w piątek. Pozdrawiam Piotr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi