bboobb Napisano 18 Maja 2007 Share Napisano 18 Maja 2007 Co sądzicie o takiej podpórce do federa. Może ktoś taką ma i może powiedzieć jak się spisuje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tomaszek Napisano 18 Maja 2007 Share Napisano 18 Maja 2007 Interesujęcy przypadek, ale nie zaryzykował bym - wydaje się że nie będzie stabilna(?) Zaklasyfikował bym raczej do wynalazków i z pewnością bym nie kupił. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bboobb Napisano 18 Maja 2007 Autor Share Napisano 18 Maja 2007 Też mi się tak wydaje ale chciałem poznać opinie innych, być może ktoś już z tego korzystał. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jmk81 Napisano 18 Maja 2007 Share Napisano 18 Maja 2007 Jedna z wad to kłopot z transportem, ja stosuję zwykłe podpórki (dwie na wędkę) a czasem: http://www.sklepws.pl/product_info.php?cPath=282&products_id=1092 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maniek Napisano 19 Maja 2007 Share Napisano 19 Maja 2007 Moim zdaniem taka podpórka jest nie stabilna ,samo mocowanie w gruncie jest zbyt wiotkie ,a o podlożu piaszczystym wogle nie wspomne ,pewnie ktoś próbuje zarobić na najwonści wędkarzy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bboobb Napisano 19 Maja 2007 Autor Share Napisano 19 Maja 2007 Doszedłem do takich samych wniosków. Jakie podpórki stosujecie do DS, zwykłe V w dwóch punktach, czy jakieś specjalne? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jmk81 Napisano 21 Maja 2007 Share Napisano 21 Maja 2007 Do feedera stosuję standardowe podpórki tzn mój zestaw na jedną wędkę składa się z dwóch krótkich podpórek i jednej długiej. jedna krótka zawsze (przy kołowrotki) a druga to w zależności gdzie łowię: krótka-wody stojące; długa-rzeka. a czasem pożyczam od brata tą którą podałem w linku wyżej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
-PuS- Napisano 22 Maja 2007 Share Napisano 22 Maja 2007 Ja od ponad roku używam czegoś takiego. http://www.sklepws.pl/product_info.php?products_id=1093 Wchodzi w kamienie, glinę, piasek, żwir itd. Poza tym na brzegu może być naprawdę mało miejsca bo za plecami jest już np. skarpa. To dość niepopularny uchwyt dlatego chciałem go pokazać na forum. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Eksist Napisano 23 Maja 2007 Share Napisano 23 Maja 2007 -PuS- ja mialem juz taka podporke i tylko jak zacinalem to wyrywalem ja z podloza Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
-PuS- Napisano 31 Maja 2007 Share Napisano 31 Maja 2007 He niezłe To znaczy, że chyba za daleko rękojeść od wędy wkładałeś w tą podpórkę. Mi się świetnie sprawdza, chociaż już trochę zerdzewiała. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Eksist Napisano 31 Maja 2007 Share Napisano 31 Maja 2007 kwestia przyzwyczajenia... jedni lubia znaczki inni... klej do znaczkow Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maniek Napisano 31 Maja 2007 Share Napisano 31 Maja 2007 klej do znaczkow Dobre. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bboobb Napisano 31 Lipca 2007 Autor Share Napisano 31 Lipca 2007 Mój kolejny dylemat związany z podpórkami do DS związany jest z tym, że chciałbym się dowiedzieć jak rozwiązujecie problem z wędkowaniem dwoma federami jednocześnie. Czy ustawiacie je na oddzielnych podpórkach (dwie pary), czy może korzystacie z jakichś statywów typu tripod. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jmk81 Napisano 31 Lipca 2007 Share Napisano 31 Lipca 2007 Ja ostatnio używam czterech podpórek. Dwie pary (jedna para na wędkę) jest oddalona od drugiej jakieś 30 cm tak aby Szczytówki zbliżały się do siebie tzn. nie są równolegle ale wiadomo że ta dalej od wody "wystaje" przed tą bliżej wody. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bboobb Napisano 31 Lipca 2007 Autor Share Napisano 31 Lipca 2007 Też tak myśle zrobić. Zastanawiam się jeszcze nad zakupem podwójnych poprzeczek mocowanych na pojedynczej sztycy. http://www.fishing-mart.com.pl/p/s3/1137409132.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jmk81 Napisano 31 Lipca 2007 Share Napisano 31 Lipca 2007 Zastanawiam się jeszcze nad zakupem podwójnych poprzeczek mocowanych na pojedynczej sztycy. W sumie praktyczne ale wędki muszą być równolegle i stałej odległości od siebie. Ja staram się by szczytówki były dość blisko siebie, jest wtedy lepsza widoczność obu dwu na raz, nie musisz przeskakiwać wzrokiem z jednej na drugą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bboobb Napisano 31 Lipca 2007 Autor Share Napisano 31 Lipca 2007 W sumie racja, o tym nie pomyślałem. Spróbujemy, zobaczymy. Dzięki za zainteresowanie tematem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bboobb Napisano 1 Sierpnia 2007 Autor Share Napisano 1 Sierpnia 2007 No i po dzisiejszych próbach wydaje mi się, że najsensowniejsze jest ustawienie dwóch federów na oddzielnych podpórkach. Próbowałem obie szczytówki ułożyć na wspólnym "grzebieniu" ale podniesienie jednej z wędek przy zacięciu zawsze powodowalo mimowolne poruszenie drugiej. Tak, że wydaje mi się, że faktycznie najlepiej kłaść każdą wędkę na oddzielnej parze podpórek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maniek Napisano 1 Sierpnia 2007 Share Napisano 1 Sierpnia 2007 Tak, że wydaje mi się, że faktycznie najlepiej kłaść każdą wędkę na oddzielnej parze podpórek.Nie wydaje się tylko na pewno. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bboobb Napisano 2 Sierpnia 2007 Autor Share Napisano 2 Sierpnia 2007 Tak, że wydaje mi się, że faktycznie najlepiej kłaść każdą wędkę na oddzielnej parze podpórek.Nie wydaje się tylko na pewno. maniek dzięki za upewnienie mnie w wysunietych wnioskach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maniek Napisano 3 Sierpnia 2007 Share Napisano 3 Sierpnia 2007 maniek dzięki za upewnienie mnie w wysunietych wnioskachPowiem więcej dobrze ustawione podpurki czyli wedzisko ,daje o 25%więcej skuteczności zaciętych brań,.wielu wędkarzy nie przywiązuje do tego zbytnio wagi i wyniki ma gorsze,jeśli chodzi oczywiści o skuteczności zacięcia brania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
waldi_w Napisano 21 Grudnia 2009 Share Napisano 21 Grudnia 2009 Pozwolę sobie odświeżyć temat. Od kilku lat stosuję takie oto podpórki: Kombinować zacząłem jak na moich oczach ryba wciągnęła mi wędkę z podpórki na Nysie. Był to moment, nie zdążyłem nawet się schylić. Przy zastosowaniu powyżej pokazanej podpórki nie ma już takiej możliwości. Poza tym jest to naprawdę wygodne rozwiązanie. Wędka nie opiera się na ziemi, rękojeść jest na odpowiedniej wysokości, szczytówkę można umieścić wysoko i nie ma konieczności ustawiania wędki prawie pionowo jak to często widuję nad wodą u innych wędkarzy. Polecam takie rozwiązanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
waldi_w Napisano 13 Marca 2010 Share Napisano 13 Marca 2010 Na prośbę jednego z użytkowników kilka zdjęć opisanej wyżej podpórki. klik kilk klik Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
oI0 Napisano 14 Marca 2010 Share Napisano 14 Marca 2010 waldi_w, Jak dla mnie wszystko cacy , tylko zmieniłbym śruby którymi regulujemy kąt na motylkowe , bo z tego co widzę to dodatkowo trzeba nosić ze sobą śrubokręt i klucz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
waldi_w Napisano 14 Marca 2010 Share Napisano 14 Marca 2010 Oczywiście nie ma takiej potrzeby Górna część, w której spoczywa wędzisko nie jest na sztywno przymocowana do reszty. Idea jest taka, żeby podczas zacięcia nie trzeba było wyciągać wędki z podpórki tylko podnosi się ją wraz z ruchomą częścią. Kąt nachylenia wędki ustawiamy poprzez wbicie podpórki pod różnym kątem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi