pfab Napisano 16 Kwietnia 2019 Share Napisano 16 Kwietnia 2019 Witam Rozważam zakup wędziska i kołowrotka na klenia. Będę łowił z brzegu na przynęty około 3-5g na Narwi i Bugu Prawdo podobnie żyła 0,14 - 0,18 mm Prosiłbym doświadczonych spinningistów o pomoc w doborze sprzętu wędzisko:https://max-fish.pl/product-abk-3526-27-9012260-CORMORAN-WEDKA-GTS-ULTRA-LIGHT-260-3-12g.hthttps://max-fish.pl/product-abk-15133-27-9412260-CORMORAN-WEDKA-CORMAN-GTR-UL-LIGHT-SPOON-SPIN-260-3-12g.htm kołowrotek:https://max-fish.pl/product-abk-11141-10416-205-DAIWA-KOLOWROTEK-LEGALIS-LT-2000D.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tomek Tomaszewski Napisano 16 Kwietnia 2019 Share Napisano 16 Kwietnia 2019 Nie jestem doświadczony ale na klenie wybrałem sobie to wędzisko. Nie wiem jeszcze jak się nim łowi ale w weekend po świętach na pewno je przetestuje. https://www.fishing-mart.com.pl/pl2/dragon-flash-xc40p-slow-lure/s/25109 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ras al Ghul Napisano 16 Kwietnia 2019 Share Napisano 16 Kwietnia 2019 Ja Ci mogę z czystym sumieniem polecić Robinson Sashima Trout Spin. Mam długości 229cm i 3-15g cw. Świetny, lekki kij. Na tyle sztywny by spokojnie łowić obrotówkami w nurcie. Ładnie też pracuje pod rybą dzięki czemu nie ma spadów nawet jak klenie robią świece na przelewach. http://wedkarstwo-z-pasja.blogspot.com/2017/08/sashima-trout-spin-229cm-3-15g_45.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Darek 1 Napisano 16 Kwietnia 2019 Share Napisano 16 Kwietnia 2019 Ja lata łowiłem i nadal łowię kijami Konger World Champion 1-10 g....2,7 m. Wędka dłuższa pozwoli precyzyjnie podać wabik na pysk ryby, lecz problem większy przy przedzieraniu się przez krzaki, trzeba wybrać coś za coś. Z doświadczenia powiem Ci że wybieram wędkę dłuższą, bo ma większe możliwości, a złowiłem na nie sporo kleni 50+ , obecnie łowię Kongerem Paladinem 1-10 g...ma taki zapas mocy, że nie oprze się brzanie 60, albo szczupłemu 70 cm. W rękojeści są specjalne pierścienie które wzmacniają drgania podczas delikatnego brania, czucie jest perfekcyjne. W zestawie młynek shimano 2500, ważne jest to żeby młynek wyważał kij i nie patrz na to czy 2000, czy 3000....ciężar kołowrotka musi wyważyć tak wędkę, żeby położona na palcu tam gdzie ją trzymasz nie miała tendencji uciekania w tył lub przód, to ważne jak machasz kijkiem parę godzin, dobry kołowrotek za rozsądne pieniądze to Ryobi Zauber. Na koniec....żyłka, czy plecionka? dla początkującego wybrałbym żyłkę i daj sobie spokój z pajęczyną typu 0,14 bo jak Ci kopnie klucha 40+, to będziesz miał problem z wyholowaniem ryby, weź 0,16-0,18. Jak się wprawisz to plecionka 0,8 koniecznie z fluorokarbonem jako przypon. Powodzenia w łowieniu tych pięknych, sportowych ryb. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pfab Napisano 19 Kwietnia 2019 Autor Share Napisano 19 Kwietnia 2019 Może inni doświadczeni koledzy dorzucą jeszcze coś od siebie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
FullWengjel Napisano 11 Maja 2019 Share Napisano 11 Maja 2019 Napisze to co trabie od jakiegos czasu - kup kijek zbrojony wg nowej koncepcji fuji bo przy takim samym ugieciu pod rybką bedzie sporo szybszy od odpowiednika zbrojonego wg starej koncepcji. Ja zakochałem sie w tym rozwiązaniu i nie wyobrażam sobie wracać do starego. Tobie równiez polecam poszukac posród tak zbrojonych patyków. Wadą tego rozwiazania sa bardzo małe oczka przelotek i nie sposób tym łowic w okolicy 0 stopni bo zamarzają ale w kazdym innym przypadku kije ultra light, light a nawet medium tylko takie zbrojenie. Teraz cos polecę - najtaniej jaxony seria grey stream - za 100 zł kijek który naprawde potrafi zaskoczyć. Niestety sporo bubli sie trafia i trzeba dobrze obejrzec przy zakupie. Troche drozej (a w sumie to samo) to konger wypuscił nową serię Sentry tak samo zbrojoną i moze byłaby pewniejsza przy zakupie przez neta. troche drozej ale mocno polecana serie wypuscił DAM effzet microflex. W podobnej cenie miałem ostatnio w rece kijek mistrala i strasznie mi sie podobał ale nie pamietam jego nazwy. Co do kołowrotka to jezeli full metal body w cenie tej daiwy co dałes linka to proponuje najbardziej sprawdzone konstrukcje w tym temacie - ryobi zauber lub spro red arct . Jak taniej to ich odpowiedniki w absie - ryobi ecusima lub spro passion. Gdybym dzisiaj zaczynał przygodę z kleniami to kupiłbym - jaxon grey stream 2.12gr 2,28 (lub 4-17 gdybys za bolkiem czasem chciał rzucic ) i do tego ecusima 2000, plecionka 0,08/0,1 i fluorocarbon 0,21-0,25. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
abra1711 Napisano 12 Maja 2019 Share Napisano 12 Maja 2019 21 godzin temu, FullWengjel napisał: Gdybym dzisiaj zaczynał przygodę z kleniami to kupiłbym - jaxon grey stream 2.12gr 2,28 (lub 4-17 gdybys za bolkiem czasem chciał rzucic ) i do tego ecusima 2000, plecionka 0,08/0,1 i fluorocarbon 0,21-0,25. Mam ten kołowrotek i moim zdaniem jest to kołowrotek ciężki o wolnym przełożeniu mnie niezbyt spasował do spinningu będę go w tym roku wymieniał. Choć kołowrotek naprawdę solidny i dobrze zrobiony. Co do wędziska o którym piszesz to sama firma mnie zniechęca mam uczulenie na tą firmę. Ile razy sobie plułem w brodę że coś z tej firmy kupiłem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
FullWengjel Napisano 15 Maja 2019 Share Napisano 15 Maja 2019 Niestety grey streamy jaxona raczej umacniają opinie o tej firmie - wielu narzeka na wykonanie i spasowanie dlatego ten kij, to tylko po ogledzinach w sklepie bo przez sieć trafiały sie gnioty ze źle spasowanymi elementami lub krzywo wklejonymi przelotkami. Pomimo tego uważam ze stówka na kijek o tak fajnej pracy to żadna kasa nawet gdyby wytrzymał tylko okres gwarancji. Ale przeciez sa drozsze i lepiej wykonane kijki w tym systemie. Chodziło mi głównie o polecenie nowego systemu zbrojenia kijów a jakiej firmy i w jakim przedziale cenowym to całkowicie Twoja sprawa. Wybór jest spory ale głównie na oryginalnych FUJI a to wydatek przynajmniej 300 stówek dla ich najniższych serii. Reszta producentów jakos tak niemrawo reaguje z podróbami systemu a jaxon chyba jest jednym z pierwszych i napewno najtańszy. Jak masz możliwość to idź do sklepu i pomachaj na sucho kijem zbrojonym wg nowego systemu a drugim wg starego - dla mnie w lekkich kijach bez wklejanek to przepaść. W życiu nie pójdę nad wodę z kijem zbrojonym wg starego systemu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi