Skocz do zawartości
Dragon

W czerwcu na dorsza?

slider 7

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Mam pytanie do wszystkich wędkarzy morskich: czy w czerwcu można skutecznie wędkować w morzu (Bałtyckim)? A jeżeli tak, to jakie miejscowości i kutry polecilibyście w tym (według znawców) nieciekawym miesiącu na połów dorszy. Na pewno nie pojadę do Łeby. Byłem tam już 4 razy i chciałbym zapolować na większą sztukę (o ile to możliwe późną wiosną :sad: ). Będę wdzięczny za każde info. Pozdrawiam.

przynęty na klenia   Dragon
Napisano

Pewnie Ostry bedzie w tym temacie bardziej kompetentny. Ja powiem jaki mnie się obraz wyłonił z moich dociekań. Latem, jeśli na kuter to zapomnij - chyba że rejs poza wody terytorialne na głębie i wraki - inaczej o wynik trudno. Opcja 2 - niewielka łódka/jednostka - i wody przy brzegu. Zdaje się że wody na których zwykle operują kutry - latem sa ubogie w dorsza. Ostry, co Ty na to?

Napisano

Nie wiedzieć czemu ja co roku w czerwcu i lipcu mam chyba najlepsze wyniki, jeżeli chodzi o ilość brań. Polecam małe jednostki-małe kutry i płytkie łowiska Darłówka i Kołobrzegu, oraz tak jak pisał Tomaszek małe łódki, czyli normalne łodzie wędkarskie pływające po morzu. Jak na razie jedyna taka przystań, która wypożycza, oraz zabierają wędkarzy na połowy, jest w Darłówku. Namiary mogę podać na priva. Tomaszek, ja cały czas jestem. Ostatnio miałem awarię kompa, poza tym szykuję się do belonowego wekendu w Jastarni. Co do tematu postu-jak ktoś chce się nauczyć łowić dorsze, polecam właśnie lato i płytkie wody. :lol:

Napisano

A jesli bym chcial wyplynac kutrem na dorsza z jakiejs miejscowosci z polwyspu helskiego to skad najlepiej?

tompol

Napisano

Odezwij się do mnie na priva kolego tompol!!! Do wyboru masz Władysławowo, Hel, Jastarnię, a najlbliżej ciebie Gdaańsk i Gdynię, skąd wyruszają kutry z wędkarzami!!!

• 2 weeks later...
Napisano

Witam, czy ktoś mógłby mi pomóc jak się mam ubrać na kuter na najbliższe dni?? Bo nie wiem, czy na morzu wieje czy grzeje czy co innego. Czapka wełniana czy kapelusik?? Kurtka narciarska czy koszula flanelowa?? Pomóżcie

Napisano

Ubierz się nieprzemakalnie a jeśłi pogoda będzie ładna to miej taką odzież w pogotowiu. Mnie świetnie sprawdził się wędkarski zestaw przeciwdeszczowy (koszt 30 zeta). Załóż kalosze.

Napisano

Zgodzę się z Tomaszkiem. Kalosze to dobra rzecz na kutrze. Ja zawsze mam na sobie kalosze i mam suche nogi. Często ci co nie mają ze sobą kaloszy przy lepszym byjaniu gdy woda się wlewa na pokład mają swoje adidaski i takie tam dokładnie zmoczone. Inna sprawa gdy jest bardzo ciepło, to wtedy mając na sobie krótkie spodenki można wędkować na bosaka czy w klapkach nie obawiając się przemoczenia obówia. Tak więc lepiej bądz przygotowany na dwie opcje. Kalosze i odzież nieprzemakalna w razie braku upałów i ewentualnych deszczów, oraz plażowe ubranie gdy będzie naprawdę ciepło.

Napisano

Dzięki macias, rozumiem, że przy dzisiejszych upałach powinienem się raczej nastawić na krótkie spodenki i klapki. A taki zestaw nieprzemakalny już mam - dziś kupiłem. Jeszcze raz dziękuję za odpowiedź.

• 2 years later...
Napisano

Witam

Miałem jechać na dorsza 10.11.2009 na kuter kpt. Wiśniewskiego dzwoniąc w sobote

powiedział że nie bedzie pogody a okazuje się że wszystkie jego kutry były w morzu.

Ostrzegam kto się umawia z tym człowiekiem.Skandal.

Napisano
Miałem jechać na dorsza 10.11.2009 na kuter kpt. Wiśniewskiego dzwoniąc w sobote

powiedział że nie bedzie pogody a okazuje się że wszystkie jego kutry były w morzu.

Powrót do przyszłości. :?::mrgreen:

Napisano
Witam

Ostrzegam kto się umawia z tym człowiekiem.Skandal.

Skandal to ty jesteś. Powiedział ci, że nie będzie pogody, czy odmówił rejs? To, że kutry były w morzu, nie znaczy, że była pogoda. Zresztą, poczytaj, to się dowiesz jakie warunki panowały w niedzielę na wodzie, Panie Skandal.

Napisano

Ostry jak chcesz wiedzeć to wyszły jednostki w morze nie po to aby sobie zrobić wycieczke.

Panowie zróbmy wkońcu jakąś liste kutrów ,które oszukują i robią wycieczki.

Nie chodzi tu żeby nałapać jak najwięcej ale o frajde z wędkowania za która płacimy.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.