Gość psulek Napisano 15 Kwietnia 2009 Share Napisano 15 Kwietnia 2009 Jeżeli chodzi o model to się zgodzę - to zacne kołowrotki. Ale do normalnego łowienia to 260 albo 360. 460 to już duża betoniara - ja odradzam. Zresztą praktycznie taki sam jest 560 - te dwa modele do trola, na morze, na ciężką sumową gruntówkę - zdecydowanie tak, ale nie do normalnego machania. Pozdrawiam Paweł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
artech Napisano 15 Kwietnia 2009 Share Napisano 15 Kwietnia 2009 Chodziło tu bardziej o model niż o wielkość. Też miałem na myśli model. Za dużo mi się zaznaczyło przy cytowaniu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
juti322 Napisano 13 Maja 2009 Share Napisano 13 Maja 2009 Witam ja potrzebuję kołowrotka do ciężkiego spina na sandacza szukałem czytałem ale już jestem totalnie zmieszany gdyż wszystko uważam za szajs.......................Więc czy może ktoś mi coś polecić do 250zł z zapasową szpula.Będę łowił na plecionke i gumy od10g do 28g.Potrzebuję czegoś co by mi posłużyło przez kilka sezonów..Pozdrawiam.Czy tica libra 3500 jest dalej godna polecenia?aha i czy nie wiecie może gdzie można kupic szpule do daiwy liberty 3000 raczej nie istnieje możliwość podpasowania z innej daiwy hehe?pozdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marewel Napisano 13 Maja 2009 Share Napisano 13 Maja 2009 Tice sobie daruj na wstepie,za ta kase albo coromoran alebo team dragon Fd. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Unises Napisano 14 Maja 2009 Share Napisano 14 Maja 2009 .Więc czy może ktoś mi coś polecić do 250zł z zapasową szpula.Będę łowił na plecionke i gumy od10g do 28g.Potrzebuję czegoś co by mi posłużyło przez kilka sezonów. Polece Ci dobry krecioł w metalowej budzie Pflueger Medalisthttp://www.sonar.x12.pl/pflueger-medalist-6035-p-62.html Nie łowiłem na niego, ale wiem ,że ludzie bardzo chwalą sobie ten model, oglądałem go kiedyś na sucho jest bardzo solidnie wykonany i dobrze spasowany, wg mnie jest jedną z najciekawszych propozycji kreciołów spiningowych w tej półce cenowej Ps. Jest też nowa seria tego modelu numery mają przedrostek 70, nie wiem czy jest osiągalna w Polsce, czy warto się nią interesować?, 60 ma bardzo wiele pochlebnych opinii, 70 może być lepsza ...albo (podobnie jak w przypadku późnych serii R. Zauber) gorsza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
juti322 Napisano 14 Maja 2009 Share Napisano 14 Maja 2009 Słyszałem o nim też dobre opinie.Tylko jak z nawijaniem żyłki a raczej plecionki nie skręca?.Skoro solidnie wykonany to może przeżyje parę sezonówa na tym mi zależy bo nie po to robiłem żeby mi zaraz pad........ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
juti322 Napisano 14 Maja 2009 Share Napisano 14 Maja 2009 ale czy waga 350 do wędki dragon millenium pike to nie zadużo? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Unises Napisano 14 Maja 2009 Share Napisano 14 Maja 2009 Słyszałem o nim też dobre opinie.Tylko jak z nawijaniem żyłki a raczej plecionki nie skręca? Nie sadzę by miał jakieś problemy z plecionką, myślę ,że na tzw rynku amerykańskim gdzie plecionka w spiningu to podstawa rażące problemy z nawijaniem były by nie do przyjęcia i deklasowały by produkt.Zastanów się dobrze poszukaj opinii w internecie,... znalazłem też recke na tzw. "konkurencyjnym forum" http://www.wedkowanie.net/topics61/pflueger-medalist-vt934.htm żyłkę nawija bardzo ładnie prawie jak Shimano z "S" ale czy waga 350 do wędki dragon millenium pike to nie zadużo? Jak Cie to przeraża możesz brać ten model oczko mniejszy (30 -308 gr) (dawniej ciężko było kupić coś poniżej 450gr i do tego "szklak" i wszyscy łowili tylko ostatnio jakoś nam spiningisci osłabli ) zresztą co do wielkości to ten temat brzmi; Kołowrotek do średnio-ciężkiego spiningu?? i taki krecioł wydaje się na miejscu. Oczywiście podwyższona waga to cena z metalową bude kreciołka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
juti322 Napisano 14 Maja 2009 Share Napisano 14 Maja 2009 Ostatni łowiłem na daiwe liberty 3000 waży 320 gram i było oki więc te 30 gram to chyba dużo nie wniesie.A czy ktos wie jak z pracą tego kołowrotka cichutko jak masło heh? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
juti322 Napisano 14 Maja 2009 Share Napisano 14 Maja 2009 Aha i czy nie wie ktoś gdzi można zamówic szpule do daiwy liberty 3000 gdyby nie fakt ,że jest w niej tylko jedna szpula to nie musiał bym wydawać 250zł;/;/................Czy nie można zrobić takiej szpuli na zamówienie?Pozdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Unises Napisano 14 Maja 2009 Share Napisano 14 Maja 2009 A czy ktos wie jak z pracą tego kołowrotka cichutko jak masło heh? Jak kręciłem nim na sucho, "trzaskałem" kabłąkiem i sprawdzałem luzu na osiach,...chodził bardzo przyjemnie, może nie tak jak topowa daiwa, ale też nie było się do czego przyczepić, Tylko czas i praca może jednoznacznie zweryfikować jego wartość, na podstawie krótkich oględzin Nie mogę Ci napisać ile wytrzyma bo może np. okazać się że pięknie spasowane części zostały wykonane z jakiegoś "gównolitu" który po 50 wyprawie zacznie nabierać luzy w postępie trygonometrycznym i rozleci się przed 60 wyprawą Oczywiście z tym przykładem wykonywania części z tanich materiałów trochę koloryzowałem Ale na poważnie myślę, że jak będziesz używał go z głowa to na 3-4 sezony będziesz miał spokój. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
juti322 Napisano 18 Maja 2009 Share Napisano 18 Maja 2009 http://www.atlanticanglers.com/forum/attachments/general-fishing-discussion/4651d1228139429-new-pflueger-medalist-spinning-reel-2009-pfluegerreel.jpg a czy można go dostać w tym kolorze w Polsce to jakaś nowa seria? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
asta Napisano 19 Maja 2009 Share Napisano 19 Maja 2009 http://www.atlanticanglers.com/forum/attachments/general-fishing-discussion/4651d1228139429-new-pflueger-medalist-spinning-reel-2009-pfluegerreel.jpg a czy można go dostać w tym kolorze w Polsce to jakaś nowa seria? To jest seria 7(model 2009), o ktora w Polsce bardzo ciezko, moze na allegro trafic sie jakis pojedynczy egzemplarz. Mlynek nieco lzejszy od 6, wygladem tez znaczaco nie odbiega od poprzedniej serii i pewnie podobnie jest z cala konstrukcja. 6 sprawdzona, chwalona wiec jesli jestes na kupnie kolowrotka do 250 to nawet sie nie zastanawiaj. Mam 6035 i polecam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
juti322 Napisano 19 Maja 2009 Share Napisano 19 Maja 2009 A czy jego praca jest cicha i gdzie go najlepiej kupić sklep sonar jest zaufany? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pablotor Napisano 19 Maja 2009 Share Napisano 19 Maja 2009 Nie zakładałem nowego tematu tylko uznałem, że tutaj powinienem się podczepić... Czy Daiwa Certate 3000 nadaje się do średnio-ciężkiego spinningu czy jest to raczej kołowrotek przeznaczony do delikatniejszego łowienia ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość psulek Napisano 20 Maja 2009 Share Napisano 20 Maja 2009 Daiwa z Ceraty 3000 to bardzo zacny kołowrotek i w tej wielkości doskonale sprawdza się z kijami o CW do 42 gr, idealnie pasuje do kijków o max cw 24-30 gr. Jeżeli powyżej 42 gr, to warto się zastanowić nad 3500 - 4000. Pozdrawiam Paweł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pablotor Napisano 24 Maja 2009 Share Napisano 24 Maja 2009 Kijek używam do 35gr a przynęty z żadka przekraczają 25gr. Chociaż zaznaczam, że głównie łowię na Wiśle więc trzeba by wziąć pod uwagę nurt. Nie wiem czy nie powinienem używać 3500 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
juti322 Napisano 26 Maja 2009 Share Napisano 26 Maja 2009 Czy ktoś wie gdzie można zamówić pflueger medalist 6035 wszedzie gdzie pytam to niedostępne gdzie go można kupić?. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
osqar Napisano 28 Maja 2009 Share Napisano 28 Maja 2009 Mała zmiana planów: dozbierałem trochę pieniędzy i mam w tej chwili 270 zł na kołowrotek do Millenium Super Fast. W chwili obecnej faworytem jest Team Dragon 920i / 930i. Czy w tym przedziale jest coś wartego uwagi jeszcze? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cinek1979 Napisano 29 Maja 2009 Share Napisano 29 Maja 2009 osqar, sprobuj może penna slammera wylicytować to tej kwoty ktora posiadasz http://www.allegro.pl/item647533070_kolowrotek_penn_slammer_260_nowy_super_okazja.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Patryk13 Napisano 30 Maja 2009 Share Napisano 30 Maja 2009 Witam! Już nie chciałem zakładać drugiego tematu. Szukam porady. Co myślicie o okumie Sting Ray? http://allegro.pl/item638998251_kolowrotek_match_okuma_sting_ray_331_10_47_331_a.html Chcę łowić głównie szczupaki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Plakon83 Napisano 19 Czerwca 2009 Share Napisano 19 Czerwca 2009 Pewnie już dawno kupiłeś kołoworotek, ale może ktoś jeszcze by chciał się dowiedzieć. Tę okumę mam od jakichś 10 lat, była na gruntówce, spławikówce i spinningu(co najmniej kilkadziesiąt wypadów) i to można powiedzieć dość ciężkim, duże obrotówki i o dziwo działa do dziś, jest już co prawda dość rozklekotana, ale równiutko nawija żyłkę i chodzi jak masełko;) Czyściłem ją dopiero w zeszłym roku. Teraz jest na emeryturze i rzadko z niej korzystam. Niestety jakościowo ta 10 letnia okuma może na plus odbiegać od nowych wypustów. Do średniego spininngu kupiłem okumę travertine tr40, jak na razie spisuje się wyśmienicie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gujoj Napisano 23 Czerwca 2009 Share Napisano 23 Czerwca 2009 Witam Co Myślicie O Tym Kołowrotku JAXON MEXAR FD 300?? Zastanawiam Sie Nad Kupnem:) Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sinus Napisano 23 Czerwca 2009 Share Napisano 23 Czerwca 2009 Gujoj, to przestań się zastanawiać i poszukaj czegoś innego chyba że łowisz 3 razy w roku to może i 2 sezony wytrzyma Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
falcon Napisano 5 Lipca 2009 Share Napisano 5 Lipca 2009 Witam, jak w temacie, doradzcie mi koledzy jaki kołowrotek kupic do sregnio ciezkiego spiningu, wedka mikado matrix 666:) pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi