morghul Napisano 20 Listopada 2014 Share Napisano 20 Listopada 2014 TERAZ ŁADNE SANDAŁY IDĄ I DUŻO OKONIA A gdzie dokładniej kolego i na co? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
brodzic Napisano 20 Listopada 2014 Share Napisano 20 Listopada 2014 nic więcej nie wiem ale mogę jutro zapytać to Ci napisze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
morghul Napisano 20 Listopada 2014 Share Napisano 20 Listopada 2014 nic więcej nie wiem ale mogę jutro zapytać to Ci napisze Byłbym bardzo zobowiązany, gdybyś mógł zasięgnąć języka to byłoby super. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
brodzic Napisano 21 Listopada 2014 Share Napisano 21 Listopada 2014 Dostałeś meila? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
morghul Napisano 21 Listopada 2014 Share Napisano 21 Listopada 2014 Dostałeś meila? Hej, nie nie dostałem. Coś ten mail chyba nie działa ze strony. Podeślij na PW jeśli możesz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
krzysiek8338 Napisano 2 Grudnia 2014 Share Napisano 2 Grudnia 2014 panowie to gdzie te sandały chodzą ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mazi78 Napisano 3 Grudnia 2014 Share Napisano 3 Grudnia 2014 witam. brały w miarę dobrze przy tych mgłach po nadejściu mrozu i wiatru od EAST cienko. byłem w sobotę i niedzielę. W sob na karsiborzu ponoć od 11-13 brały a w mieście szedł niezły okoń ale nie wszędzie. Prąd wody był jak w rzece- do morza. W niedzielę na karsiborzu brał niezły okoń na rosówkę, sztuczne przynęty miał w d....e. Sandaczyk trafiał się drobny i przypadkowo... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mpruszek Napisano 4 Grudnia 2014 Share Napisano 4 Grudnia 2014 mam nadzieje, że sandacz wchodzi głębiej w ląd i już wkrótce zawita do Szczecina Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
llltomek Napisano 21 Stycznia 2015 Share Napisano 21 Stycznia 2015 Witam, po roku przerwy od ponad 20 lat połowę czerwca spędzę w okolicach Świnoujścia. Podczas moich pobytów często wybieram się na ryby na Kanał Piastowski od Karsiborza albo na wschodni falochron na bonki ze spławikiem. Mam do Was kilka pytań - w kanale piastowskim jak zdążyłem się przekonać z gruntu połowić ciężko ze względu na wspominane w tym temacie nie raz zaczepy. W moim ulubionym miejscu jest tak, że pod nogami jest około 1,5m, dno piaszczyste, taki pasek ma kolo 2 metrów i dalej spad i kamienie itp. myślicie, że jest sens nęcić czymś cięższym w tym pasku piaszczystym? Złapałem tam kiedyś medalową płoć ale z przypadku przy połowie okonków na czerwonego w środku dnia.. pojawiają się też czasami mneijsze leszcze, ale skoro są mniejsze to muszą być i duże...nie wiem czy jest sens ustawić się 20m dalej i próbować gruntówką na tym piasku tak blisko brzegu? gorzej jak będzie "dzień z babkami".. zdazylo mi się kiedyś nawet w tym miejscu po przepłynięciu jakiegoś statku złapać małą flądrę? czy coś płaskiego na czerwonego robaka nad dnem co było dla mnie niezłą abstrakcją. Mam jeszcze pytanie - czy falochron wschodni jest udostepniony do wedkowania? byłem tam ostatnio z zamiarem spaceru jakieś 2 lata temu bodajże i zastałem niestety gazoport w budowie i metalowe siatki blokujące wejscie na falochron z tej właśnie strony. zazwyczaj łowiłem z bonek albo dlubalem okonie na paprochy od strony morza. chciałbym w tym roku popróbować z gruntówką. Piszecie, że super miejsce ale zarazem bardzo oblegane jest po drugiej stronie - stawa młyny, ale ze względu na dojazd dużo wygodniej jest mi wędkować od wschodniej strony. Warto tutaj próbować z gruntówką? z góry dzięki za rady pozdrawiam Tomek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
krzysiekj24 Napisano 6 Marca 2015 Share Napisano 6 Marca 2015 Czy warto obecnie wybierać się do świnoujścia? na jaką rybę można liczyć obecnie? Kiedy będzie można na śledzia przyjechać słyszałem że dopiero w kwietniu czy to prawda? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
krzysiekj24 Napisano 16 Marca 2015 Share Napisano 16 Marca 2015 witam czy jest już śledź w świnoujsciu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
morghul Napisano 16 Marca 2015 Share Napisano 16 Marca 2015 witam czy jest już śledź w świnoujsciu? Kolego, a jak jest to gdzie tego śledzia się łowi? Falochron zachodni? Pytam bo zawsze chciałem się na śledzia wybrać a w sumie nawet nie wiem gdzie . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
krzysiekj24 Napisano 16 Marca 2015 Share Napisano 16 Marca 2015 jeśli miałbym się wybrać wybrałbym się od strony zachodniej pytanie skierowane jest do miejscowych gdyż nie w każdej miejscowości śledzia możemy już spotkać sa to dopiero początki np. w Niemczech w Straslundzie już znajomi jeżdżą i są efekty w Świnoujściu może być to jeszcze za wcześnie jednak nie wiem niech się miejscowi wypowiedzą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
luk1234 Napisano 19 Marca 2015 Share Napisano 19 Marca 2015 Tydzień temu jeszcze nie było, jeśli temperatura sie utrzyma myślę, że kwestia tygodnia max 2. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tabik85 Napisano 23 Marca 2015 Share Napisano 23 Marca 2015 może trochę z innej beczki ale czy widzieliście tą informację która pojawiła się na stronie okręgowego inspektoratu rybołówstwa morskiego w szczecinie ??!! W związku z wejściem w życie z dniem 4 marca 2015 r. nowej ustawy o rybołówstwie morskim (Dz.U. z dnia 17 lutego 2015 r., poz. 222) uległy zmianie przepisy dotyczšce wykonywania rybołówstwa rekreacyjnego. Wykonywanie rybołówstwa rekreacyjnego na obszarach morskich RP może być prowadzone na podstawie DOWODU UISZCZONEJ OPŁATY przez osoby fizyczne na prowadzenie połowów z brzegu lub innych niż statek urządzeń pływających. W związku z powyższym od 4 marca br. OIRM w Szczecinie NIE WYDAJE zezwoleń na sportowy połów ryb: Wysokość oraz sposób pobierania opłaty: 1. NA OKRES 1 TYGODNIA - 37,83 zł 2. NA OKRES 1 MIESIĄCA - 75,67 zł 3. NA OKRES 12 MIESIĘCY - 189,17 zł: - opłata ulgowa - BRAK możliwości skorzystania ze zniżek CZY ONI ROBIĄ SOBIE JAKIEŚ ŻARTY ??!! cena na okres 12 miesięcy jest jakaś przesadzona !! Kogo będzie stać na wykupienie takiego zezwolenia?? Rozumiem, młody człowiek jeszcze jakoś sobie odłoży, jeśli ma z czego, ale emeryci i renciści ?? I jeszcze brak możliwości skorzystania ze zniżek !! Za co oni kasują takie pieniądze ?? Robią coś konkretnego ?? Zarybiają nasze wody czy jak ?? Przecież teraz 90% ludzi będzie łapać bez zezwoleń !! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
morghul Napisano 23 Marca 2015 Share Napisano 23 Marca 2015 1. NA OKRES 1 TYGODNIA - 37,83 zł 2. NA OKRES 1 MIESIĄCA - 75,67 zł 3. NA OKRES 12 MIESIĘCY - 189,17 zł: - opłata ulgowa - BRAK możliwości skorzystania ze zniżek : Podobno te stawki mają być niższe docelowo. Zmieniali ustawę jakąś i jest w niej zapis, że max może być 1/20 średniej krajowej (chyba) ale nie ma przepisów wykonawczych jeszcze i pobierają asekuracyjnie najwyższą możliwą. Gdzieś czytałem że ludzie dym zrobili i niby te stawki jak wyjdą przepisy wykonawcze mają być niższe. Tak czy inaczej banda niekompetentnych debili odpowiada za nasze prawo. Ja na szczęście mam kupione w listopadzie i mam nadzieję, że do tego czasu obniżą ale to jest faktycznie jakiś żart, nawet ustawa nie przewiduje stawek ulgowych! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cezorator Napisano 24 Marca 2015 Share Napisano 24 Marca 2015 Moim zdaniem stawki są adekwatne do opłat wędkarskich obowiązujących na wodach PZW. Areał wód morskich jest olbrzymi więc trzeba płacić. Pieniądze powinny pójśc na kontrolę wód. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
morghul Napisano 24 Marca 2015 Share Napisano 24 Marca 2015 Moim zdaniem stawki są adekwatne do opłat wędkarskich obowiązujących na wodach PZW.Areał wód morskich jest olbrzymi więc trzeba płacić. Pieniądze powinny pójśc na kontrolę wód. A jak kolego widzisz to, że na zachodzie stawki są na wodach śródlądowych wyższe a opłat za morze nie ma w ogóle? Opłaty PZW są kosmiczne w porównaniu z tym co dostaje się w zamian ale w końcu dziadów pokomunistycznych trzeba czymś paść. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tabik85 Napisano 25 Marca 2015 Share Napisano 25 Marca 2015 "Areał wód morskich jest olbrzymi więc trzeba płacić. Pieniądze powinny pójśc na kontrolę wód." Może i jest w tym trochę racji, ale nie do końca się z tym zgodzę. Za co mam płacić takie pieniądze? Czy ja łowie sieciami? Więcej ryb wpierniczy codziennie jeden kormoran niż ja złapie w ciągu miesiąca. Czemu nie zajmą się czymś konkretnym. Wiesz miałem przyjemność pracowąc w Urzędzie Morskim w Świnoujściu i coś wiem na temat pracy inspektoratu. Faktycznie gdyby działali, sprawdzali karty, gonili kłusowników. Robią to raz na jakiś czas, tak samo policja wodna i straż graniczna. Czy emerytów którzy zamiast pierdzieć w stołek mogą iść na powietrze i powędkować będzie stać na takie opłaty? Przecież to są nie małe pieniądze ..... A tak z innej beczki .... czy śledź już się ruszył w naszym mieście. Z tego co słyszałem, chodź wiadomo że nie do końca zawsze jest to prawdą co się usłyszy ponoć jeszcze jednego nie złapali Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adoros Napisano 27 Marca 2015 Share Napisano 27 Marca 2015 Czytałem nową ustawę i jest zapis, że te pieniądze zasilą budżet państwa ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Arkadio Napisano 30 Marca 2015 Share Napisano 30 Marca 2015 Link do najnowszych informacji dotyczących m. in. opłat za połowy rekreacyjne http://www.wedkarz.pl/wp-webapp/article/3664 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mazi78 Napisano 18 Kwietnia 2015 Share Napisano 18 Kwietnia 2015 Witam. Śledź już bierze w świnoujściu, grube, ładne sztuki, jeszcze nie gotowe do tarła także miesiąc ugoszczą w ujściu świny limit 5kg w 1- 2 godz, falochron centralny( na całej długości, po drugiej stronie wiatraka-stawa młyny). Dziś przeważały sztuki 30+ cm. Połamania kija Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
michuweb Napisano 3 Czerwca 2015 Share Napisano 3 Czerwca 2015 Czy ktoś jak wygląda sytuacja w Świnoujściu? Jak tam śledź przy wiatraku? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
krzysiekj24 Napisano 5 Czerwca 2015 Share Napisano 5 Czerwca 2015 A leszcze z morza już biorą? Albo przy wiatraku? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
llltomek Napisano 9 Czerwca 2015 Share Napisano 9 Czerwca 2015 Witam, Panowie jaki polecacie zestaw zmontować do połowu z falochronu w morzu? żyłka pewnie minimum 0.25, ilu gramowy ciezarek? próbował ktoś łowić z mocno dociążonym koszyczkiem zanetowym? jakiej wielkości haczyków używacie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi