b0bek Napisano 31 Sierpnia 2008 Napisano 31 Sierpnia 2008 Witam! Szperając po moich(nie tylko) wędkarskich szufladach natknąłem się na coś dziwnego. Tak to wygląda: (Oczywiście na obrazku jest inny wobler przerobiony w paincie ) Jest to z plastiku, w środku ma jakieś kulki, co grzechoczą, a jak się to wrzuci(w tym przypatku do mojego akwarium ) ma ono zanurzoną głowę, a wystaje tylko ogonek(w akwarium zaraz rybki się zleciały i zaczęły ją skubać ) Pracę ma mało aglesywną, podczas prowadzenia lekko rusza się i zjeżdża na boki. Jak to uzbroić i mocować???
artech Napisano 4 Września 2008 Napisano 4 Września 2008 wobler wykonuje nieskoordynowane - trudne do przewidzenia ruchu polegające na odskakiwaniu w bok przy szybkim prwadzeniu - taki wobler u mnie ma czerwoną kartkę i koniec. Kiedyś też miałem takie podejście do tematu Ale odmieniło mi się Takie "odskoki" często przynoszą nieoczekiwanie dobre efekty.
roman gawlas Napisano 6 Września 2008 Napisano 6 Września 2008 Wobek powinien iść po lini prostej jak przecinak delikatnie No nie do końca tak jest, po obserwacjach uciekających uklei ratującej swoje życie po ataku bolenia zawsze widziałem szaleńcze zwroty i wyskoki nad lustro wody, tylko tak ukleja może zgubić bolenia, i jedno i drugie doskonale o tym wie jakich sztuczek trzeba się trzymać. I w moich woblerkach wykorzystuję te naturalne odruchy uklei i celowo ustawiam wobka aby tak właśnie się zachwywał, co nie znaczy że woblerki idące jak po sznurku są złe, dużo ataków w takie wobki kończy się pustym pobiciem a to z kolei powodowane jest atakiem z przodu woblerka co nie zawsze uda się zaciąć rybie lub jest zapięta na zewnątrz w okolicach głowy, tak że moim zdaniem w wyposażeniu boleniowca powinny znaleźć się i taki i takie woblery.
dawm84 Napisano 6 Września 2008 Napisano 6 Września 2008 Hmmmm w takim razie będę musiał przeprosić się z całym pudełkiem woblerków Niestety ja mam wręcz odwrotne doświadczenia jeżeli chodzi o akcję woblerka, ale skoro dwie osoby mówią, że te nieskoordynowane ruchy w niczym nie przeszkadzają a wręcz niekiedy pomagają to w takim razie będę musiał swoje poglądy zrewidować i w tym celu zacznę łowić również takimi właśnie wobkami. Zobaczymy co z tego wyjdzie.
Siksa Napisano 8 Września 2008 Napisano 8 Września 2008 Kupiłem sobie zestawik przynęt na bolenia, dwie z nich znam ten w drugim rzędzie na samej górze to łomrzyński bezsterowiec, a u dołu Siudak, czy zna ktoś pozostałe przynęty, czy ktoś je używał lub słyszał jaką mają skuteczność, interesowało by mnie małe info o tych przynętachObrazek Dawid można wiedzieć gdzie kupiłeś te przynęty. Najbardziej mnie interesuje bezsterowy Wo-Bi i Siudak. Dzięki.
maju Napisano 30 Października 2008 Napisano 30 Października 2008 Przyłącze się do tego tematu, ponieważ znalazłem pewien wobler i nie wiem jakiej jest firmy i do połowu jakich rybek jest on przeznaczony... Oto fotki Kolega mówił mi że to jakiś wobek Salmo, ale przejrzałem katalog i nie znalazłem takiego Za pomoc z góry thx
Lesio Napisano 30 Października 2008 Napisano 30 Października 2008 Wobler salmo roach, wycofany z produkcji, dlatego nie ma go w aktualnych katalogach.
maju Napisano 30 Października 2008 Napisano 30 Października 2008 Lesio a do połowu jakich rybek może się nadać? wycofany z produkcji, dlatego nie ma go w aktualnych katalogach. A to aż tak zle się spisywał że go wycofali??
keri Napisano 30 Października 2008 Napisano 30 Października 2008 A to aż tak zle się spisywał że go wycofali?? :mrgreen: Mnóstwo dobrych woblerów Salmo wycofało a może bardziej kolorów niż woblerów.Producent wycofuje to co się nie sprzedaje, łowność to sprawa trzeciorzędna.
Lesio Napisano 30 Października 2008 Napisano 30 Października 2008 Nie wnikając, co na niego teoretycznie można złowić, to generalnie jest to wobler szczupakowy. Osobiście nie stosuję przynęt w tego typu fantazyjnych barwach.
Rafał71 Napisano 21 Sierpnia 2009 Napisano 21 Sierpnia 2009 Ten wobler rapali naprawde jest dobry na szczupki , ale moim zdaniem lepiej sie sprawdza wersja łamana - Jointed Shad Rap . Ma naprawde glosna grzechotke ktora wabi naawet bardzo leniwe szczupaki
michorn Napisano 21 Marca 2010 Napisano 21 Marca 2010 Daiv, napis Good Fish to kojarzy mi się z woblerami Robinson, ale nic więcej nie wiem, wygląda na szczupakowego schodzącego do ok 3 m. ??
Endrju Napisano 22 Marca 2010 Napisano 22 Marca 2010 Potrzebuję pomocy z identyfikacją:Obrazek Robinson Jumper.
Janek300 Napisano 22 Marca 2010 Napisano 22 Marca 2010 DAWID, - zdaje się, że widziałem takiego na filmie "przyczajony jaź, ukryty kleń" mówili na niego glapka.
Kubiak Napisano 23 Marca 2010 Napisano 23 Marca 2010 DAWID, mi się wydaje, że jest to Siudak Glapka, ale na allegro nie ma takiej wersji kolorystycznej. Siudak Glapka: http://allegro.pl/item958172108_siudak_glapka_3_5_cm_jaz_klen_pstrag.html#gallery
Daiv Napisano 24 Marca 2010 Napisano 24 Marca 2010 Potrzebuję pomocy z identyfikacją:Obrazek Robinson Jumper. Dzięki!
FantasySpirit Napisano 10 Maja 2010 Napisano 10 Maja 2010 W zasadzie nie wiem skąd on w mojej skrzynce się wziął ale skoro już jest to może powiecie mi co to za wobek , an co się nada?
artech Napisano 10 Maja 2010 Napisano 10 Maja 2010 Wygląda mi to na małego Horneta od Salmo. Typowo klenio-jaziowy wobek. Wkolorze już nie produkowanym
Deuuu Napisano 10 Maja 2010 Napisano 10 Maja 2010 Wydaje mi się że to może być jakiś wobek Dorado, myślę że się na klenie, jazie i okonki nada
Endrju Napisano 10 Maja 2010 Napisano 10 Maja 2010 To nie jest Dorado. To 2 albo raczej 3 cm salmo hornet w kolorze D- nadal w ofercie fishing-martu.
maniek Napisano 30 Września 2010 Napisano 30 Września 2010 Pytanie do bardziej obeznanych ,chodzi mi o woblera boleni-owego z śmigiełkiem z tyłu ,czy robi takie Siudak ?.A jeśli nie to kto.chodzi mi o naszych wytwórców woblerów.
daTeo00 Napisano 1 Października 2010 Napisano 1 Października 2010 maniek masz na myśli chyba wobler Spittin Rover.. Popper ze śmigiełkiem przed tylną kotwicą. Masa 11gr długość 7cm. Firmy salmo.
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.