Skocz do zawartości
tokarex pontony

Rekomendowane odpowiedzi

przynęty na klenia   Dragon
  • Odpowiedzi 259
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Top Posters In This Topic

Posted Images

Napisano
Jutro chce jechać na Poraj sprawdzam a tu nie ma Częstochowy na liście.

jest, jest, tylko że w załączniku który dostałeś przy opłaceniu składek :grin:

• 7 months later...
Napisano

Moi drodzy towarzysze i towarzyszki zaplanowałem sobie, że spędzę tegoroczny weekend majowy nad zbiornikiem Otmuchów.

Należę do okręgu sieradzkiego, który to ma podpisane porozumienie z Opolem.

Mimo to pod porozumieniami jakie posiada mój okręg widnieje napis Dopłata Opole 47zł ?

Sami zobaczcie

http://www.pzw.org.pl/home/mod.php?dir=wiadomosci&file=cascade&id_wiadomosci=1805&id_kategorii=32&opcja=wiadomosc&pozycja=0

Czy oznacza to, że jeśli chcę tam pojechać i pospinningować lub powędkować na spławik to muszę zrobić dopłatę :?:

Jak taki zapis wy rozumiecie :?:

Napisano

Panowie wielkie dzięki :wink:

A wracając do tematu to czego konkretnie dotyczy ta dopłata (Opole 47 zł) :?:

Bo w przypadku Siedlec na przykład sytuacja jest jasna okręg Sieradz ma podpisane porozumienie z okręgiem Siedleckim natomiast widniejąca niżej informacja o dopłacie dotyczy metody spiningowej. Tak więc sytuacja w tym przypadku jest jasna jadąc do Siedlec nie wolno mi tam spiningować, ale już po dokonaniu dopłaty w kwocie 15 zł mogę śmiało rozkładać wędkę spiningową.

Napisano
A wracając do tematu to czego konkretnie dotyczy ta dopłata (Opole 47 zł)

Z reguły jest to dopłata do składki okręgowej, która uprawnia do połowu na dwie wędki lub spinning. Dopłatę najczęściej robi się, w kole macierzystym.

Napisano
A wracając do tematu to czego konkretnie dotyczy ta dopłata (Opole 47 zł)

Z reguły jest to dopłata do składki okręgowej, która uprawnia do połowu na dwie wędki lub spinning. Dopłatę najczęściej robi się, w kole macierzystym.

No to fajnie macie z tą dopłatą, dla wędkarzy z Okręgu Wałbrzych owa dopłata wynosi jedyne 55 zeta :???:

Wg informacji dla mojego okręgu: "Okręg PZW w Wałbrzychu zawarł również porozumienie z Okręgiem PZW w Opolu. Na podstawie tego porozumienia wędkarze łowiący na wodach Okręgu PZW w Opolu płacą składkę roczną za wody nizinne w wysokości 55 zł (wędkowanie z brzegu). Opłaty za korzystanie ze środków pływających należy uiścić w wysokości obowiązującej w Okręgu PZW Opole".

a więc, dopłata ta upoważnia do normalnego wędkowania z brzegu na wodach nizinnych, którą opłaca się u siebie w kole; tak było u mnie i mimo, iż mam blisko nie skorzystałam ponieważ w koło mam wiele innych wód, na których mogę spokojnie łowić ryby bez dodatkowych dopłat na podstawie zawartych porozumień.

Osobom skłonnym do korzystania z opolskich wód polecam zapoznanie się z zasadami wędkowania w okręgu opolskim

Napisano

Madi no to zapracowałaś sobie na plusik :wink:

A to dla tego, że gdyby nie twój link to znalazł bym się na Otmuchowie ze spinningiem i chęcią zapolowania na szczupa z łodzi w miesiącu w którym (na Otmuchowie) jest to surowo zabronione.

A co do dopłaty to hm ... zamiast niej dokonam zapłaty za kilka złotych bażantów w Czechach.

Napisano
Madi no to zapracowałaś sobie na plusik :wink:

Dziękuję bardzo :wink:

A to dla tego, że gdyby nie twój link to znalazł bym się na Otmuchowie ze spinningiem i chęcią zapolowania na szczupa z łodzi w miesiącu w którym (na Otmuchowie) jest to surowo zabronione.

Jak dobrze pamiętam to te zaostrzenia w regulaminie zwłaszcza jeżeli chodzi o połów szczupaka i sandacza, miały miejsce na początku zeszłego roku. Faktycznie mógłby być problem, i to dość kosztowny.

A co do dopłaty to hm ... zamiast niej dokonam zapłaty za kilka złotych bażantów w Czechach

Też dobry pomysł, akurat będzie zapas na ryby :wink::lol:

Napisano
ketonal napisał/a:

A co do dopłaty to hm ... zamiast niej dokonam zapłaty za kilka złotych bażantów w Czechach

Też dobry pomysł, akurat będzie zapas na ryby :wink:

A jakie ryby się łowi na zlote bazanty :mrgreen::wink:

Ps sorki za zart ,ale kiedyś takie pytanie usłyszałem . :lol:

Napisano
A jakie ryby się łowi na zlote bazanty :mrgreen::wink:

Ps sorki za zart ,ale kiedyś takie pytanie usłyszałem . :lol:

A jaka jest odpowiedź? :wink::lol::lol:

• 8 months later...
Napisano

Witam.

Czy orientuje się ktoś jak wygląda porozumienie między PZW Poznań a PZW Katowice?

Na stronie PZW Poznań - porozumienia jest zapisek:

Na podstawie składki okręgowej wykupionej w Okręgu w Poznaniu można wędkować również na wodach ogólnodostępnych n/w Okręgów:

Bydgoszcz

Leszno

Gorzowski - 2 wędki z brzegu na wodach ogólnodostępnych

Zielona Góra

Koszalin - również na wodach górskich

Kalisz

Łódź - rz. Bzura, Moszczenica, Malina, Ner, stawy Arturówek, Zgierz, Przędzalnia, Młynek, Stefańskiego - licencyjne: zb. Stryków, za 30zł dopłatą: stawy Krzywie, Konstantynów, Monoprzem-Talar, Talarza prawa strona, cegieln. Wymysłów, zb. Skoszewy Nowe

Katowice -wody ogólnodostepne. W okręgu Katowickim obowiązuja liczne ograniczenia.

Jelenia Góra- tylko wody nizinne

Wałbrzych

Piotrków Trybunalski

Legnica

Okręg Nadnotecki – Piła - tylko rzeki Noteć, Warta, Wełna i jez. Samołęż w gm. Wronki

Chodzi mi o zapisek dotyczący ograniczeń, czy to są ograniczenia wynikające z formy zawartego porozumienia (wynikające z porozumienia) czy po prostu ograniczenia jakie istnieją w okręgu katowickim niezależne od zawartej umowy.

Ma ktoś pojęcie o co chodzi?

Napisano
, czy to są ograniczenia wynikające z formy zawartego porozumienia (wynikające z porozumienia) czy po prostu ograniczenia jakie istnieją w okręgu katowickim niezależne od zawartej umowy.

To są ograniczenia niezależne od umowy polegające na przedłużeniu ochrony lub wymiaru poszczególnych gatunków a poza tym nawet niektóre zbiorniki maja jeszcze dodatkowe ograniczenia. Na przykład na zbiorniku Przeczyce jest całkowity zakaz spiningu do 31 maja i zakaz połowu z wyspy. Trzeba niestety wiedzieć o tych ograniczeniach przyjeżdżając na nieznany akwen. Wszystkie te zmiany są zawarte w aktualnym wykazie łowisk lub erracie do starego.

Napisano

Witam! Mam pytanie odnosnie porozumienia miedzy tymi okręgami.pisze że jest porozumienie na 2wędki z brzegu!ja jestem z okręgu Poznań a wędkuje na wodach gorzowskich także, i mam dostęp do łodzi czy konieczna jest jakaś dopłata ,jesli tak to jaka i gdzie ją można wykupić?W tym roku w okręgu Poznań niema dopłaty za łódz aniewiem jak to jest wGorzowie?

Napisano
Nigdzie nie ma dopłaty za łódź, bo trzeba by od tego odprowadzać Vat. Składka może być powiększona jedynie o łódź.

Jarosławie a możesz jaśniej ,bo coś "mataczysz" :wink::mrgreen:

OKRĘGOWE SKŁADKI NA ZAGOSPODAROWANIE I OCHRONĘ WÓD NA TERENIE DOLNEGO ŚLĄSKA W 2009 ROKU

Składki w 100% przeznaczone na: zagospodarowanie i ochronę wód, dzierżawy i zakup wód, ekologię i ochronę przyrody.

I. Składka Pełna "N"+"G"+"Ł" - uprawniająca do wędkowania na wodach nizinnych, górskich oraz z środków pływających:

1. normalna - 90+50+30 = 170 zł,

2. ulgowa I (50%) - 45+25+30 = 100 zł,

3. ulgowa II (75%) - 23+13+30 = 66 zł,

4. ulgowa członek uczestnik - 15 zł.

Napisano
Jarosławie a możesz jaśniej ,bo coś "mataczysz" :wink::mrgreen:

Sam sobie odpowiedziałeś:

I. Składka Pełna "N"+"G"+"Ł" - uprawniająca do wędkowania na wodach nizinnych, górskich oraz z środków pływających:

Teraz nie ma dopłat są tylko zniżki jak z czegoś zrezygnujesz. Ale to nie ja mataczę :lol:

• 4 months later...
Napisano

Hi

Należe do koła wędkarskiego we Wrocławiu a chciałbym się wybrać na rybki nad jezioro w Boszkowie...z tego co wiem porozumienia nie ma więc stąd moje pytanie:

Co, gdzie trzeba kupić, żeby móc połowić na tym zbiorniku legalnie, należąc do koła we Wrocławiu?