maniek Napisano 16 Października 2007 Share Napisano 16 Października 2007 Może to samice na młode Aaaaa i myślisz że to dochodowy interes będzie,moze i ja zaczne chodowac na przyszlo roczne sumy ,zna się ktoś na chodowli turkuca. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Szyszek Napisano 16 Października 2007 Share Napisano 16 Października 2007 jak hodować; http://www.terrarium.com.pl/forum/viewtopic.php?t=89349&start=0&sid=a27ee6ffb1295820b6dc52f1efa47264 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
madi Napisano 17 Października 2007 Share Napisano 17 Października 2007 Tylko popatrz na cenę jeszcze ladniejsza Cena powalająca, facet walczył pewnie ze szkodnikiem, a jak się pokapował, że z turkucia jest pożytek to teraz pewnie sam hoduje i nabija kasę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość jarek 307h Napisano 24 Marca 2008 Share Napisano 24 Marca 2008 turkuća szukaj w nocy ja mam ogród trawe keramzyt te kamyszki i na nich najczęsciej sie pokazują jak nie moge spać ide z psem ide na ogród z 3 latarkami i wiesz ile am tego jest łooo tylko zbierać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maniek Napisano 24 Marca 2008 Share Napisano 24 Marca 2008 wiesz ile am tego jest łooo tylko zbieraćA nie mylisz tego z konikiem polnym Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość jarek 307h Napisano 24 Marca 2008 Share Napisano 24 Marca 2008 nie nie myllw Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kudłaty Napisano 6 Maja 2008 Share Napisano 6 Maja 2008 Miałem 10szt. turkucia w akwarium ,karmiłem podobnie jak piszecie,miały wsypaną ziemię zmieszaną z piaskiem i...padochły.Zastanawiam się nad dwoma czynnikami:temperatura i wilgotność gleby.Czy mogły mieć duży wpływ na koniec żywota moich podjadków? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dyman Napisano 7 Maja 2008 Share Napisano 7 Maja 2008 hey choduje zwierzeta terrariowe i własnie karpie moje gadziny i nie tylko turkuciem ktorego kupuje na allegro zreszta jak inne robactwo nie jest drogie a na suma tez słyszalem ze łowia na to lecz nie wiedzialem ze to takie skuteczne no ja tez sprawdze czy to prawda czy mit jak sie zacznie tylko sezon na sumochy wiec powodzenia wam zycze w nowym sezonie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kieelek79 Napisano 27 Maja 2008 Share Napisano 27 Maja 2008 Gdzieś czytałem że Turkuć na suma jest w 99% skuteczny i jeśli jest na danym łowisku to na pewno zaatakuje turkucia.Sum w zetknięciu z tą przynętą zachowuje się jak kot przy misce z walerianą - dostaje fioła. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DAWID Napisano 28 Maja 2008 Share Napisano 28 Maja 2008 turkuć podobno najlepsza przynęta na suma jednak nigdy nie łowiem ale jak bym wiedział gdzie go znaleźć to na bank bym spróbował............... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
-PuS- Napisano 28 Maja 2008 Share Napisano 28 Maja 2008 Witam. Nie jestem wielkim ekspertem od sumów. W tamtym roku pierwszy raz pojechałem łapać tą rybę. Przedtem nie miałem sprzętu który gwarantował mi wyciągnięcie nawet średniaka. Przez przypadek miałem brania sumów przy okazji łapania leszczy na koszyk. Ale po kilkudziesięciominutowych walkach przegrywałem z kretesem. Ale to nieważne. Piszemy o turkuciu podjadku. Myślę że nie warto się im przejmować. Tak jak z linem trzeba mieć miejsce gdzie gryzie. Najlepiej popytać tubylców. Ale jak już mamy to bierze na wszystko co ma w sobie mięso. Ostatnie branie miałem na kiełbasę. Niestety przez lenistwo uzbroiłem ją hakiem i się odpiął. Myślę że szukanie turkucia to marnowanie czasu. Najważniejsze jest znalezienie miejsca gdzie wąsacz gryzie. Jak jest to połyka wszystko. Znam kolegów którzy łapali na kaszankę i też brał. Ja już nie mogę sie doczekać lipca. Pojadę nad rzekę i znowu będzie kilka pięknych brań. Ale na razie czekam na czerwiec. I rozpocznę polowanie na sandacza. Pozdrawiam wszystkich wędkarzy i oczywiście wędkarki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DAWID Napisano 28 Maja 2008 Share Napisano 28 Maja 2008 Myślę że szukanie turkucia to marnowanie czasu. Najważniejsze jest znalezienie miejsca gdzie wąsacz gryzie. Jak jest to połyka wszystko. Znam kolegów . mam podobne zdanie do ciebie lecz jeśli czytam posty że sum wariuje widząc turkucia i że jest to 100 % przyneta budzi się we mnie ciekawość czy takie coś jest możliwe, bo jak każdy kto łapał sumy wie że można przesiedzieć całą noc bez brania a tu założył byś turkucia i sum by wziął naprawde musze się przekonać o tej przynęcie na własne oczy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
-PuS- Napisano 28 Maja 2008 Share Napisano 28 Maja 2008 Szczerze to nie wierzę w tą moc turkucia. Po co sum ma takie długie wąsy? To organ czuciowy. Musi wyłapać co się w wodzie dzieje i poczuć smak. Ja może byłem z 10 dni tylko ustawiając się na suma. I zawsze miałem branie. NAJWAŻNIEJSZE JEST MIEJSCE. No i oczywiście dobre towarzystwo. Na spanie nie ma czasu. Ognisko, piwko, kiełbaski. Wow jak to miło wspominam. Wylegiwanie się na ziemy przy wędkach, zapach palonych patyków, wieczorne ataki komarów, nocne zjadanie przynęty przez duże okonie, mrówki w majtkach i takie tam. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DAWID Napisano 28 Maja 2008 Share Napisano 28 Maja 2008 Ognisko, piwko, kiełbaski. tak to podstawowy element wypadów na suma Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DAWID Napisano 28 Maja 2008 Share Napisano 28 Maja 2008 Wow jak to miło wspominam. i nie ma co pogrążać sie w wspomniach lepiej szykować kolejne wyprawy również pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sinus Napisano 28 Maja 2008 Share Napisano 28 Maja 2008 kolego DAWID, posty można edytować do 15 minut od wklejenia.... proszę dopisywać uwagi w ten sposób, a nie zamieszanie robić jednozdaniowymi postami jeden pod drugim.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DAWID Napisano 28 Maja 2008 Share Napisano 28 Maja 2008 przepraszam jeśli ci to przeszkadza spróbuje jakoś to ogarnąć na przyszłość [ Komentarz dodany przez: sinus: 28-05-08, 18:32 ] nie tyle przeszkadza, co powoduje, że temat jest mniej czytelny.... więc dbajmy o nasze forum Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kudłaty Napisano 10 Czerwca 2008 Share Napisano 10 Czerwca 2008 Byłem na "nocce z turkuciem" i...totalna klapa. . Być może,że nie trafiłem na miejscówkę "sumową"(Szczecin-Wiskord),chociaż według miejscowych to właśnie miejsce na "wąsatego",sam już nie wiem. A może ktoś zna jakieś łowiska w okolicach Sz-na gdzie można wybrać się na suma? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
garowy Napisano 10 Czerwca 2008 Share Napisano 10 Czerwca 2008 Dolna Odra, ostatni weekend. Dwie gruntówki; jedna trupek, druga turkuć. Z soboty na niedziele branie ok. 23ej w nocy...na trupka, ryba zeszła. Na turkucia dwie nocki i ani puknięcia a wędki w odległości +- 5m od siebie.Niestety "fantastyczna przynęta" to kicz (moim zdaniem) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kudłaty Napisano 10 Czerwca 2008 Share Napisano 10 Czerwca 2008 A tak w ogóle czy ktoś z Was złapał suma(czy choćby sumika) na zachwalanego w temacie turkucia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
garowy Napisano 10 Czerwca 2008 Share Napisano 10 Czerwca 2008 A tak w ogóle czy ktoś z Was złapał suma(czy choćby sumika) na zachwalanego w temacie turkucia Właśnie. Od tego powinniśmy zacząć temat...wszyscy zachwalają a nikt nie łowi... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
-PuS- Napisano 10 Czerwca 2008 Share Napisano 10 Czerwca 2008 Nie biorą na turkucia? Czemu się nie zdziwiłem? A okres ochronny? Ładnie ładnie! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DAWID Napisano 10 Czerwca 2008 Share Napisano 10 Czerwca 2008 Nie biorą na turkucia? Czemu się nie zdziwiłem? A okres ochronny? Ładnie ładnie! nie wszędzie od 1 czerwca się zaczyna, w niektórych miejscach miecha wcześniej więc może koleś nie zasłużył na nagane ale niewiadomo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomek1 Napisano 10 Czerwca 2008 Share Napisano 10 Czerwca 2008 A ja ostatnio dowiedziałem się w sklepie wędkarsko-zoologicznym, że turkucie są pod ochroną Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DAWID Napisano 10 Czerwca 2008 Share Napisano 10 Czerwca 2008 A ja ostatnio dowiedziałem się w sklepie wędkarsko-zoologicznym, że turkucie są pod ochroną ups to zmienia postać rzeczy hehe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi