Skocz do zawartości
tokarex pontony

podstawowy zestaw na grunt

wojtas666

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

chciałbym spróbować łowienia na grunt, jednak nie wiem co powinienem do tego mieć.

kto może i się zna na tym, niech napisze mi listę takich podstawowych rzeczy, które powinienem nabyć (pomijając wędkę, kołowrotek, żyłkę, haczyki i ciężarki :wink: ) i jeżeli się da jakieś łączne podliczenie kosztów :mrgreen:

i przydałby się też jakiś screen lub opis jak to złożyć :mrgreen:

mam zamiar łowić na niedużym stawku, także odległość do rzutu ok. 15-20m.

jakbym zapomniał podać jakichś informacji, to pytać :wink:

z góry dzięki.

pozdrawiam.

przynęty na klenia   Dragon
  • Odpowiedzi 92
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi
Napisano

No to tak:

-Koszyczek na zanęte 2,2zł

-Jak koszyczek na zanete to zaneta :wink: 6zł

-Rurka antysplataniowa 1zł

-Własnego wyrobu widełki na wedke GRATIS :mrgreen:

P.S Wszystkie ceny są z Allegro, ale u Ciebie w okolicy w sklepie ceny beda podobne :cool:

Pzdr.

Napisano

Zakładając że masz zamiar łowić z bombką a nie feederem to musisz nabyć następujące rzeczy:

Bombkę - sygnalizator brań który zakłada się na żyłkę, wyposażony jest w sznurek który dowiązuje sie do podpórki dzięki czemu po zacięciu spada z żyłki. - ok. 2zł

Sprężyny dociążone na rurce - na odległość na której masz zamiar łowić wystarczą 10g, są tańsze niż koszyki do których musisz dokupić jeszcze rurki antysplątaniowe. - ok. 2zł za szt

Koraliki - najlepiej gumowe, musisz założyć je przed sprężyną - ok. 1.50zł za opakowanie 10szt

Krętliki - to chyba nie trzeba tłumaczyć :wink: - ok. 2zł za opakowanie.

a tak wygląda zestaw:

7ecc0a7049.jpg

tak wygląda zamocowanie bombki:

f99e5cd593.jpg

Napisano

ale zestaw feederka i gruntówki z koszyczkiem jest ten sam? Tylko sposób sygnalizowania brań jest inny

Napisano
ale zestaw feederka i gruntówki z koszyczkiem jest ten sam? Tylko sposób sygnalizowania brań jest inny

Tak ...

Ja bym tylko zasugerował Ci jeszcze jedna rzecz, mianowicie jesli zamierzasz uzywac bąbki ( do tego wiecej kijow sie nadaje ) to podporke ta blizej wody ustawial bym miedzy 2 a 3 przelotka lub dalej liczac od kolowrotka w ten sposob minimalizujesz opor zylki na podporce a majac odpowiednia podorke eleminujesz go calkowicie.

Mowiac odpowiednia podporka mam na mysli taka na ktorej wedka lezy nie blokujac zylki. Innymi słowy w ksztalcie litery V ( lub Y ) a nie U(bo tu istnie ryzyko przyblokowania ).

Aha no i niech ta babka wisi conajmniej 20 cm ponizej wedki bo w przeciwnym razie rybka moze poczuc wiekszy opor dosc szybko. Fakt ze brania sa wtedy nieco lepiej widoczne... jednak ja z powodzeniem stosuje "duze zwisy" i tez widze drobne brania.

Oczywiscie zestaw taki jest raczej na wody stojace ( Twoj staw ) bo na rzeki to juz chyba tylko feederek i szczytowka ( ale moge sie mylic - bo zawsze mozna dac ciezka babke)

Napisano

lin tak wiem, ale chodziło mi o to że będzie musiał kupić bombkę.

Napisano

rurka antysplataniowa w sprezynie szczerze mowiac nie wiem po co jest...ja nigdy jej nie uzywalem lowiac na grunt z bombka... i tak wole koszyczek z dociazeniem :) zaneta latwiej wypada na dnie i szybciej wg. mnie

Napisano

wg mnie Ds jest bardziej skuteczny, tzn lepiej rozpoznać branie i odpowiedni moment zacięcia. żyłkę mamy cały czas napiętą i każde pociągnięcie przez rybę jest widoczne. Dobrze to ujął tomek1 w temacie Tani feeder z włókna dla początkującego DS-owca

http://haczyk.pl/forum/viewtopic.php?t=3637

uwierzył w jego skuteczność, jak siedzieliśmy obok siebie jemu tylko kiwało bombką a ja ciągnąłem karasia za karasiem

Tak więc proponuję zainteresować się DSem :wink::wink:

Napisano

wlasnie dlatego ja zamowilem sobie fajnego DS'a bo nie lubie zwyklej gruntowki

Napisano

nie ona jest już w zestawie z spręrszyną zamątowaną a rurka antysplątaniowa jest do kupienia odzielie ta na rysynku to po prostu rurka :wink:

Napisano

dowiedziałem się dzisiaj o swingerach, co jest skuteczniejsze, to czy bombka :?:

i czy swingera się daje na tylnią czy przednią podpórkę :?:

Napisano
czy swingera się daje na tylnią czy przednią podpórkę
Swingera dajesz na przednią podpórkę, jest on prawie tak samo skuteczny jak bombka ale "nieco" droższy...
Napisano

to moje dzisiejsze zakupy :mrgreen: razem za wszystko zapłaciłem 28zł

img0398pl3.th.jpg

teraz tylko założyć to na żyłkę i jutro o 6.00 na karpie :mrgreen:

Napisano

kurde no, miałem mnóstwo brań, czasami nawet nie zdążyłem bombki założyć, a udało mi się zaciąć tylko 11 karasi, z czego 3 się odhaczyły przy wyciąganiu. nie wiem czy za szybko zacinałem, czy za późno :roll:

na co Wy łowicie karpie :?: ja dzisiaj próbowałem na ciasto i kukurydzę, no i karpia nie udało się złowić :neutral:

Napisano

a ja nakupiłem gum na 60pln + ciężkie główeczki :wink: + boleniowy hermesik Glooga. Ciekawe co z tego wyniknie w niedzielę.

zrobił bym fotkę ale nie che mi się tego wykłądać :mrgreen::mrgreen:

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.