Gość Anonymous Napisano 6 Listopada 2004 Napisano 6 Listopada 2004 Jakie są konsekfencje braku karty wędkarskiej i co za to grozi? I czy np: jak sie zapomni jej wziąść z domu to też są jakieś konsefencje?
Gość Anonymous Napisano 15 Grudnia 2004 Napisano 15 Grudnia 2004 Zdaje się, że jak się zapomni karty to trzeba się póżniej zgłosić do okręgu i to wyjaśnić. A w przypadku jej braku, cóż, zdaje się że czeka nas kolegium i kara finansowa
Gość Anonymous Napisano 2 Maja 2005 Napisano 2 Maja 2005 Mam pytanie mam 13 lat i dopiero 26 września skończe 14 czy mógł bym zdawać na karte już czy musze poczekać jeszcze do 26 września??
maniek Napisano 2 Maja 2005 Napisano 2 Maja 2005 Rafale nie stety musisz poczekać jak skończysz 14lat możesz zdawać na karte takie przepisy.Chyba że coś ostatni zmieniłi. Ale zapytaj w kole PZW.
Gość Anonymous Napisano 3 Maja 2005 Napisano 3 Maja 2005 A mam jeszcze pytanie czy tylko z karta łowi sie legalnie czy jest jeszcze coś innego co można mieć w wieku do 14 bo np. taki 11latek chce se iść na ryby no to jak ma iść jak karty jeszcze nie może mieć:/
maniek Napisano 3 Maja 2005 Napisano 3 Maja 2005 Rafale oczywiście że 11latek może wędkować ,ale tylko w towarzystwie dorosłego członka PZW w jego limicie wędek, i limicie ryb .Osobiście znam 50latka który wędkuje sporadycznie ,bez karty i legalnie, ale w towarzystwie drugiego wędkarza. Dobrze żebyś poczytał regulamin najnowszy PZW.
tomik Napisano 3 Maja 2005 Napisano 3 Maja 2005 . Dobrze żebyś poczytał regulamin najnowszy PZW. Regulamin PZW, oczywiście znajdziesz na stronach haczyk.pl W 2 punkcie - 2. PRAWA WĘDKUJĄCEGO W WODACH PZW, znajdziesz odpowiedzi na swoje pytania.
Gość Anonymous Napisano 29 Maja 2005 Napisano 29 Maja 2005 Witam mam pytanko ile treba zapłacić za wyrobienie karty wędkarskiej bo z tych tabelek nie kumam co policzyć a co nie. Ile wszystko razem kosztuje tzn. wpisowe-karta-legitymacja i co tam jeszcze potrzebne. Za odpowiedź dzięki z góry
Gość Anonymous Napisano 29 Maja 2005 Napisano 29 Maja 2005 Dodam jeszcze że mieszkam w Sandomierzu i chodzi mi o łowienie na Wiśle metodą gruntową
maniek Napisano 30 Maja 2005 Napisano 30 Maja 2005 Nero a co tu nie rozumieć , idz do koła albo zadzwoń i się dowiesz.
Nero1 Napisano 14 Czerwca 2005 Napisano 14 Czerwca 2005 Witam Maniek sądze że jesteś zorientowany czy moze jest mozliwość wykupienia karty na okres kilku miesięcy (okres wakacyjny) bo tylko wtedy tak naprawdę mogę połowić ???????
maniek Napisano 15 Czerwca 2005 Napisano 15 Czerwca 2005 Nero jednoznacznie ci nie odpowiem ,przepisy się zmieniają co roku a i okręgi wprowadzają swoje przepisy co do płatności , natomiast tyle co mi wiadomo to takiej opcj niema np. na 3 miechy , chyba że łowisko specjalne ale i tak karte trza mieć ,osobiście podejście PZW do wędkarzy terz mi się nie podoba , bo jaki problem byłoby wprowadzić opłaty nawet kwartalnie , albo i mieśęczne. Nero propozycja moja jest taka żebyś się wybrał do najbliszego koła i na miejscu dowiedział jakie opłaty ina jaki okres trzeba wnieści, trudno mi jest powiedzieć jakie warunki panują w innym okręgu. acha zobacz może mają strone w necie.
artech Napisano 22 Czerwca 2005 Napisano 22 Czerwca 2005 sorki panowieale mówicie o kartach wędkarskich czy o zezwoleniach na połów, bo o karcie wędkarskiej na trzy miesiące to jeszcze nie słyszałem
Gość Anonymous Napisano 3 Lipca 2005 Napisano 3 Lipca 2005 mam 11 lat jak mogę dostać legitymacje wendkarską ? Proszę odpisać
artech Napisano 3 Lipca 2005 Napisano 3 Lipca 2005 musisz skończyć 14 lat i wtedy możesz ubiegać się o kartę wędkarską
boxer Napisano 4 Lipca 2005 Napisano 4 Lipca 2005 Witam wszystkich jestem tutaj po raz pierwszy i mam kilka pytań. Mam 29 lat a jakieś 8 lat temu zdałe m egzamin na karte wędkarska i zarzuciłem sprawe. Praktycznie od tamtego czasu nie łowiłem. ( no moze poza łowiskami komercyjnymi). Pytanie jest nastepujące: Co musze zrobić zeby móc zamoczyc kij legalnie i ile to kosztuje? Mieszkam w Krakowie. Jeszcze jedno- wyjeżdżam na kajaki na Czrna Hąńcze ( jezioro wigry az po Kanał Augustowski) w zaistniałej sytuacji chciałbym cos powędkować bo az zal siedzieć nad wodą i nic nie robić. Jakich formalności musze dopełnic. czy musze być członkiem PZW zeby wedkować w przyzwoitej cenie na drugim końcu Polski??? Czekam na odpowiedź i z góry dziekuje.
artech Napisano 4 Lipca 2005 Napisano 4 Lipca 2005 musisz dowiedzieć się do kogo należą wody na których zamierzasz wędkować, jeżeli do PZW to opłaca się do nich przystąpić a i niektórzy dzierżawcy prywatni stosują zniżki dla człąków PZW lub nawet pozwalają łowić na podstawie składek PZW.
Gość Anonymous Napisano 4 Lipca 2005 Napisano 4 Lipca 2005 Zdaje się, że jak się zapomni karty to trzeba się póżniej zgłosić do okręgu i to wyjaśnić.A w przypadku jej braku, cóż, zdaje się że czeka nas kolegium i kara finansowa mnie niestety zlapali w sobote i dostalem mandat 100 zl ale wedki darowali
maniek Napisano 5 Lipca 2005 Napisano 5 Lipca 2005 Fabi to jak cię jeszcze raz drapną to będziesz na minusie , jednak lepiej wyrobić tą karte i mieć spokój , powiem wam że z tymi kontrolami jest coraz lepiej .
Gość Anonymous Napisano 6 Lipca 2005 Napisano 6 Lipca 2005 Fabi to jak cię jeszcze raz drapną to będziesz na minusie , jednak lepiej wyrobić tą karte i mieć spokój , powiem wam że z tymi kontrolami jest coraz lepiej .
Gość Anonymous Napisano 11 Lipca 2005 Napisano 11 Lipca 2005 Witam! Wybieram się na urlop w okolice augustowa, z chęcią bym powędkowała. Co należy wcześniej zrobić aby wędkować legalnie? Czy powinnam wyrobić legitymację czy zdobyć jakieś zezwolenie? Czy formalności załatwia się w miejscu zamieszkania czy też w miejscu pobytu w czasie wakacji? Czy należy opłacić składkę? Pls o pomoc - z góry dziękuję i serdecznie pozdrawiam
artech Napisano 11 Lipca 2005 Napisano 11 Lipca 2005 najpierw zdaj egzamin na kartę wędkarską a zezwolenie kupisz na miejscu
Gość Anonymous Napisano 28 Lipca 2005 Napisano 28 Lipca 2005 A póki co proponuje udać sie do Polskiego Związku Wędkarskiego po taką niebieską malą ksiażeczke (przynajmniej ja mam taką ) z Regulaminem PZW i czytać i przyswajać wymiary okresy ochronne ryb bo o to przede wszystkim pytaja na examinie. Proponuje tez udać sie na exam pod koniec maja, początek czerwca (okolice dnia dziecka). Jak skonczylem 14 lat (własnie w czerwcu) poszedlem i nie zaldali mi żadnego pytania tylko z okazji dni dziecka zaliczyli exam. Narazie możesz łowic na jedna wedke z osoba ktora ma karte wedkarska. Pozdrawiam.
tomik Napisano 16 Sierpnia 2005 Napisano 16 Sierpnia 2005 A ja w niedzielę z radości, że nie pada i że po dłuższej przerwie jade na ryby zapomniałem wszystkich dokumentów dobrze, że nie było żadnej kontroli było by
ociec Napisano 18 Sierpnia 2005 Napisano 18 Sierpnia 2005 Rozdział XIV KODEKSU WYKROCZEN Wykroczenia przeciwko mieniu. Art. 119. § 1. Kto kradnie lub przywłaszcza sobie cudzą rzecz ruchomą, jeżeli jej wartość nie przekracza 250 złotych, podlega karze aresztu, ograniczenia wolności albo grzywny . § 2. Usiłowanie, podżeganie i pomocnictwo są karalne § 4. W razie popełnienia wykroczenia określonego w § 1, można orzec obowiązek zapłaty równowartości ukradzionego lub przywłaszczonego mienia, jeżeli szkoda nie została naprawiona. "Lepiej nie smiecić niż sprzątać. Lepiej nie popełniać wykroczeń niż pilnować przyzwoitości przy pomocy strażników. Przyzwoitość wędkarską powinni gwarantować sami wędkarze za pośrednictwem swojej organizacji. Jeżeli tego nie robimy dostatecznie dobrze, przyjmyujemy do organizacji lub tolerujemy w niej bylejakość to sami sobie jesteśmy w pewnej części winni." - cytat pewnego goscia ktory ma troche rozumu.
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.