Skocz do zawartości
tokarex pontony

Karta i co dalej???

Gość Anonymous

Rekomendowane odpowiedzi

Gość Anonymous
Napisano

Jakie są konsekfencje braku karty wędkarskiej i co za to grozi?

I czy np: jak sie zapomni jej wziąść z domu to też są jakieś konsefencje?

• 1 month later...
przynęty na klenia   Dragon
  • Odpowiedzi 72
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi
Gość Anonymous
Napisano

Zdaje się, że jak się zapomni karty to trzeba się póżniej zgłosić do okręgu i to wyjaśnić.

A w przypadku jej braku, cóż, zdaje się że czeka nas kolegium i kara finansowa

• 4 months later...
Gość Anonymous
Napisano

Mam pytanie mam 13 lat i dopiero 26 września skończe 14 czy mógł bym zdawać na karte już czy musze poczekać jeszcze do 26 września?? :D

Napisano

Rafale nie stety musisz poczekać jak skończysz 14lat możesz zdawać na

karte takie przepisy.Chyba że coś ostatni zmieniłi. Ale zapytaj w kole PZW.

Gość Anonymous
Napisano

A mam jeszcze pytanie czy tylko z karta łowi sie legalnie czy jest jeszcze coś innego co można mieć w wieku do 14 bo np. taki 11latek chce se iść na ryby no to jak ma iść jak karty jeszcze nie może mieć:/ :?:

Napisano

Rafale oczywiście że 11latek może wędkować ,ale tylko w towarzystwie

dorosłego członka PZW w jego limicie wędek, i limicie ryb .Osobiście znam

50latka który wędkuje sporadycznie ,bez karty i legalnie, ale w towarzystwie drugiego wędkarza. Dobrze żebyś poczytał regulamin najnowszy PZW.

Napisano
. Dobrze żebyś poczytał regulamin najnowszy PZW.

Regulamin PZW, oczywiście znajdziesz na stronach haczyk.pl

W 2 punkcie - 2. PRAWA WĘDKUJĄCEGO W WODACH PZW, znajdziesz odpowiedzi na swoje pytania.

• 4 weeks later...
Gość Anonymous
Napisano

Witam mam pytanko ile treba zapłacić za wyrobienie karty wędkarskiej bo z tych tabelek nie kumam co policzyć a co nie. Ile wszystko razem kosztuje tzn. wpisowe-karta-legitymacja i co tam jeszcze potrzebne. Za odpowiedź dzięki z góry

Gość Anonymous
Napisano

Dodam jeszcze że mieszkam w Sandomierzu i chodzi mi o łowienie na Wiśle metodą gruntową :)

• 3 weeks later...
Napisano

Witam Maniek sądze że jesteś zorientowany czy moze jest mozliwość wykupienia karty na okres kilku miesięcy (okres wakacyjny) bo tylko wtedy tak naprawdę mogę połowić ???????

Napisano

Nero jednoznacznie ci nie odpowiem ,przepisy się zmieniają co roku a i okręgi wprowadzają swoje przepisy co do płatności , natomiast tyle co mi wiadomo to takiej opcj niema np. na 3 miechy , chyba że łowisko specjalne ale i tak karte trza mieć ,osobiście podejście PZW do wędkarzy

terz mi się nie podoba , bo jaki problem byłoby wprowadzić opłaty nawet

kwartalnie , albo i mieśęczne. Nero propozycja moja jest taka żebyś się

wybrał do najbliszego koła i na miejscu dowiedział jakie opłaty ina jaki okres trzeba wnieści, trudno mi jest powiedzieć jakie warunki panują w innym okręgu. acha zobacz może mają strone w necie.

Napisano

sorki panowieale mówicie o kartach wędkarskich czy o zezwoleniach na połów, bo o karcie wędkarskiej na trzy miesiące to jeszcze nie słyszałem :wink:

• 2 weeks later...
Gość Anonymous
Napisano

mam 11 lat jak mogę dostać legitymacje wendkarską ? Proszę odpisać

Napisano

Witam wszystkich jestem tutaj po raz pierwszy i mam kilka pytań. Mam 29 lat a jakieś 8 lat temu zdałe m egzamin na karte wędkarska i zarzuciłem sprawe. Praktycznie od tamtego czasu nie łowiłem. ( no moze poza łowiskami komercyjnymi). Pytanie jest nastepujące: Co musze zrobić zeby móc zamoczyc kij legalnie i ile to kosztuje? Mieszkam w Krakowie. Jeszcze jedno- wyjeżdżam na kajaki na Czrna Hąńcze ( jezioro wigry az po Kanał Augustowski) w zaistniałej sytuacji chciałbym cos powędkować bo az zal siedzieć nad wodą i nic nie robić. Jakich formalności musze dopełnic. czy musze być członkiem PZW zeby wedkować w przyzwoitej cenie na drugim końcu Polski??? Czekam na odpowiedź i z góry dziekuje.

Napisano

musisz dowiedzieć się do kogo należą wody na których zamierzasz wędkować, jeżeli do PZW to opłaca się do nich przystąpić a i niektórzy dzierżawcy prywatni stosują zniżki dla człąków PZW lub nawet pozwalają łowić na podstawie składek PZW.

Gość Anonymous
Napisano
Zdaje się, że jak się zapomni karty to trzeba się póżniej zgłosić do okręgu i to wyjaśnić.

A w przypadku jej braku, cóż, zdaje się że czeka nas kolegium i kara finansowa

mnie niestety zlapali w sobote i dostalem mandat 100 zl ale wedki darowali
Napisano

Fabi to jak cię jeszcze raz drapną to będziesz na minusie , jednak lepiej

wyrobić tą karte i mieć spokój , powiem wam że z tymi kontrolami jest coraz lepiej .

Gość Anonymous
Napisano
Fabi to jak cię jeszcze raz drapną to będziesz na minusie , jednak lepiej

wyrobić tą karte i mieć spokój , powiem wam że z tymi kontrolami jest coraz lepiej .

:oops::lol:
Gość Anonymous
Napisano

Witam!

Wybieram się na urlop w okolice augustowa, z chęcią bym powędkowała. Co należy wcześniej zrobić aby wędkować legalnie? Czy powinnam wyrobić legitymację czy zdobyć jakieś zezwolenie? Czy formalności załatwia się w miejscu zamieszkania czy też w miejscu pobytu w czasie wakacji? Czy należy opłacić składkę? Pls o pomoc - z góry dziękuję i serdecznie pozdrawiam :)

• 3 weeks later...
Gość Anonymous
Napisano

A póki co proponuje udać sie do Polskiego Związku Wędkarskiego po taką niebieską malą ksiażeczke (przynajmniej ja mam taką ) z Regulaminem PZW i czytać i przyswajać wymiary okresy ochronne ryb bo o to przede wszystkim pytaja na examinie. Proponuje tez udać sie na exam pod koniec maja, początek czerwca (okolice dnia dziecka). Jak skonczylem 14 lat (własnie w czerwcu) poszedlem i nie zaldali mi żadnego pytania tylko z okazji dni dziecka zaliczyli exam. Narazie możesz łowic na jedna wedke z osoba ktora ma karte wedkarska. Pozdrawiam.

• 3 weeks later...
Napisano

A ja w niedzielę z radości, że nie pada i że po dłuższej przerwie jade na ryby zapomniałem wszystkich dokumentów 8) dobrze, że nie było żadnej kontroli 8) było by :oops::oops::oops:

Napisano

Rozdział XIV KODEKSU WYKROCZEN

Wykroczenia przeciwko mieniu.

Art. 119. § 1. Kto kradnie lub przywłaszcza sobie cudzą rzecz ruchomą, jeżeli jej wartość nie przekracza 250 złotych,

podlega karze aresztu, ograniczenia wolności albo grzywny .

§ 2. Usiłowanie, podżeganie i pomocnictwo są karalne

§ 4. W razie popełnienia wykroczenia określonego w § 1, można orzec obowiązek zapłaty równowartości ukradzionego lub przywłaszczonego mienia, jeżeli szkoda nie została naprawiona.

"Lepiej nie smiecić niż sprzątać. Lepiej nie popełniać wykroczeń niż pilnować przyzwoitości przy pomocy strażników. Przyzwoitość wędkarską powinni gwarantować sami wędkarze za pośrednictwem swojej organizacji. Jeżeli tego nie robimy dostatecznie dobrze, przyjmyujemy do organizacji lub tolerujemy w niej bylejakość to sami sobie jesteśmy w pewnej części winni." - cytat pewnego goscia ktory ma troche rozumu.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.