Skocz do zawartości
tokarex pontony

Felerne "świetliki" JAXONa i pewne doświadczenie..

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam!!

Pisałem już kiedyś o wadliwym kołowrotku marki JAXON. Teraz niestety przekonałem się, że nie tylko kołowrotek tej firmy może sprawić niemiłą niespodziankę. Ok 2 miesięcy temu kupiłem 3 opakowanie (po 2 sztuki w każdym opakowaniu) świetlików. Na ostatnim wyjeździe na nocną zasiadkę wyjątkowo wędkowałem na 3 kije a miałem tylko 4 świetliki. Te z pierwszej paczki świeciły po przełamaniu normalnie i bardzo intensywnie natomiast dwa kolejne z następnej paczki wogóle nie zaświeciły. Gdyby nie ojciec i jego zapasy świetlików to byłoby konieczne złożenie 1ego z kijów, ewentualnie użycie dzwoneczka.

Miałem też inne ciekawe zdarzenie. Na początku sezonu kupiłem 3 paczki świetlików. Wszystkie rozpakowałem i włożyłem luzem do pudełka z przeźroczystego tworzywa, będącego częścią większej wędkarskiej skrzynki. Nie pamiętam niestety jakiej firmy były te świetliki, ale to akurat nie ma znaczenia. Świetliki te po jakimś czasie (ok 2-3 miesiące)postanowiłem użyć niestety żaden z 6u po przełamaniu nie świecił. Wygląda więc na to, że zaszkodziło im światło dzienne.

Jakiej firmy świetliki uważacie za najlepsze i najbardziej niezawodne? Ja niestety JAXONowe, mimo iż jeśli już świecą to świecą długo i intensywnie skreślam z listy...

przynęty na klenia   Dragon
Napisano
Na ostatnim wyjeździe na nocną zasiadkę wyjątkowo wędkowałem na 3 kije

uch chłopie, powiedz, że to było łowisko specjalne... :roll:

Napisano

Oczywiście, że było to łowisko komercyjne. Na wodach PZW zawszę łowię zgodnie z przepisami i zdrowym rozsądkiem ;) Przy czym nawet na tym łowisku ustaliłem to wcześniej z właścicielem łowiska.

PS: ojciec 4 dni temu miał identyczną sytuację z tymi swietlikami. Razem z ojcem świetlikom marki JAXON stanowczo mówimy NIE!!

Napisano

No popatrz a ja tak sobie chwaliłem że jedynie świetliki mają dobre :mrgreen: ,jakoś mi się nie zdarzyło ,ale przezornie zmienie firme. :grin:

Napisano
No popatrz a ja tak sobie chwaliłem że jedynie świetliki mają dobre :mrgreen: ,jakoś mi się nie zdarzyło ,ale przezornie zmienie firme.

Są dobre ale te z żółtą pałeczką pływającą w środku. :wink: W zdumienie wprawił mnie ostatnio świetlik Yorka (podobne rozwiązanie techniczne) które po tygodniu :!: od przełamania idealnie nadawał się jeszcze do bombki :shock:

Napisano
czyli co? po tygodniu jeszcze świecił

Tak, też byłem w szoku :mrgreen: Na spławik już byś raczej nie połowił, ale bombka świeciła lux. :wink: Od lat nie widziałem świetlika który wytrzymałby więcej niż jedną noc

Napisano

Tomek chyba trzeba usunąć twój post bo albo herezje jakieś prawisz albo się York dowie i świetliki przestaną tyle, albo w ogóle, świecić :mrgreen::mrgreen::mrgreen:

Napisano
Tomek chyba trzeba usunąć twój post bo albo herezje jakieś prawisz albo się York dowie i świetliki przestaną tyle, albo w ogóle, świecić

Jakby tak mieli zrobić, to faktycznie lepiej usunąć :wink::lol::lol::lol:

A było to tak: w piątek miałem go w spławiku żywcówki, w środę pojechaliśmy na kolejne nocne łowienie- wyciągam kij a tu świeci, dałem go wujkowi do bombki. W następny piątek wujek wyciąga bombkę a on dalej świeci. Musiałbym do nie zadzwonić może dalej śrubuje rekord :mrgreen::lol:

• 3 weeks later...
Napisano

Polecam świetliki które są w Decatlonie. Fioletowe opakowanie z napisem FISHING LIGHT. Pakowane po 10 sztuk, cena około 12 złotych. Były kiedyś po 2,80 przez pomyłkę. Swiecą spokojnie ponad tydzień. Tylko nie łamać ich po środku bo wypalają się za szybko. Należy lekko ułamać z jednego boku.

Pozdrawiam

• 4 months later...
  • 1 month later...
Napisano

świetliki są do kity JAXONA , ale kołowrotki mają dobre , a jak chcecie mieć świetlika tydzień żeby świecił , to po przyjściu z ryb włóżcie do zamrażalki

Gość wobler129
Napisano
ale kołowrotki mają dobre

Nie pisz tutaj tego nigdy więcej :lol:

96,48693% ludzi uważa, że te kołowrotki są najgorsze...

Napisano

wobler129, mówi się drewno :wink:

Gość wobler129
Napisano

wobler129, mówi się drewno :wink:

Ano... zapomniałem :mrgreen:

Napisano
świetliki są do kity JAXONA , ale kołowrotki mają dobre

No to mnie rozśmieszyłeś kolego :lol: :lol: ,z mojego peawie 20letnigo doświadczenia wynika co innego.kołowrotki jaxona to szmelc.to że kołowrotek ładnie wygląda i działa pół sezonu na wędce do łowienia uklejek nie znaczy że jest dobry

a swoją drogą troszke sie wam dziwie;potraficie na zanęty,przynęty i inne akcesoria wydawać po kilkadziesiąt zł miesięcznie a żal wam wydać co nocke parę groszy na nowy świetlik .

Napisano

Ds-fan co do Jaxona to generalnie cała firma to wielki syf,nie które kije maja całkiem dobre mam matchówke Genezis z lat 90, i powiem że jest przyzwoita i tu sie z tobą zgadzam ale co do

a swoją drogą troszke sie wam dziwie;potraficie na zanęty,przynęty i inne akcesoria wydawać po kilkadziesiąt zł miesięcznie a żal wam wydać co nocke parę groszy na nowy świetlik .
nie chodzi o te drobne ale o to ze jak kupuje pare paczek świetlików i coś mi zostaje to gdy są mi potrzebne są do dupy i nawet sam sprzedawca u którego je reklamowałem potwierdził ze często robią tak ze do podwójnych paczek wkładają te starsze co słabiej świecą.
  • 1 month later...
Gość jarek 307h
Napisano

ja kupiłem świetlik z targu i pisało że będzie świecił 12 godzin a świecił 25 godzin i 30 minut

la ez kolejny raz kupiłem to sie ktoś na targu bawił i już były przełamane a z jednego ulatniał się płyn

Napisano

Ostatnio doszedłem do 10 dni świecenia jednego świetlika :cool: Oczywiście po tym czasie nie nadawał się na spławik, ale na DS w zupełności wystarczał przez te wszystkie dni :wink:

Świetlik produkcji Kongera :mrgreen:

Gość wobler129
Napisano

tomek1 a używałeś jakiś dopalaczy - np. lodówka/zamrażarka :lol::mrgreen:

Napisano
tomek1 a używałeś jakiś dopalaczy - np. lodówka/zamrażarka

Nic. Cały czas w temperaturze ok. 10 st. w pokrowcu :mrgreen:

• 4 months later...
Gość jarek 307h
Napisano

jeśli chodzi o świetliki to tylko robinson mam kolege który sprzedaje świtliki kto chce prosze odpisać podam gg i sie dogadamy więc 400 świetlików za 45 złotych ja kupiłem sobie 800 tzn dostałem i już 3 lata je mam a nocki robie 2 razy w miesiącu

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.