artech Napisano 16 Sierpnia 2007 Napisano 16 Sierpnia 2007 Ja niestety też nigdy nie łowiłem na jerki, a to z tego względu że do takich przynęt nie posiadam wędki, która moim zdaniem powinna być krótka max 2,4 m - chociaż chyba i to byłaby przesada - optimum było by 2 m najlepiej w jednym kawałku. Do tego powinna charakteryzować się dosyć dużą mocą w kole 20 lb, cw do około 70-80 g. A akcja? myślę że przy kiju o takiej długości i mocy ma drugorzędne znaczenie a extra fast mógłby tu jedynie przeszkadzać. Najlepiej jakby była jeszcze popsuta i miała przelotki do góry Gumy. Do gum na sandacza, czyli główki w przedziale 15 - 30 g, wędka około 2,4 m do 35 - 40 g i tu koniecznie extra fast, idealne dla mnie są mocne wklejanki. Do gum na okonia przydałby się kijek o cw do 10 - 12 g o akcji fast ewentualnie m.fast o długości 2,6 - 2,7 m. Gumy na szczupaka. Tu wystarczy mi mój "uniwersalny" Batsonik
roman gawlas Napisano 16 Sierpnia 2007 Napisano 16 Sierpnia 2007 Moimi faworytami są kijki raczej dłuższe do 2,7m chociaż myślę że jest to raczej przyzwyczajenie niż potrzeba, obecnie wybierając się na rybki staram się z góry zaplanować na jakie rybki się wybieram po prostu jest mi już ciężko taszczyć spory majdan, obecnie dysponuję kilkoma kijkami ale to co najczęściej jest w natarciu to Canadian 10-25 do lżejszych gum i woblerków o akcji szczytowej przechodzący w milutką parabolkę, drugim o podobnej gramaturze chociaż opisany jest na lżejszy to batson do 18g.Do ciężkiej orki mam wysłużonego hyper casta Zebko orginał miał 2,7 ale po kilku wypadkach zostało już około 2,5m i do 50g c/w,wiele ze mną przeżył i widział, a okonie łowię Tangiem Kongera fajna wklejanka do 10g. Na łódkę bezwzględnie zabierałem 2,1m i 2,4m Cormorany power grip oba do 40g, piszę w czasie przeszłym bo w ubiegłym roku na Mietkowie krótszego utopiłem, w jerkowaniu nie mam doświadczenia więc nie chcę zabierać głosu próby jerkowania z brzegu dłuższymi kijami nie wychodziły mi za bardzo.Wybaczcie jeśli źle napisałem nazwy angielskie ale tak mam.
chomik Napisano 16 Sierpnia 2007 Napisano 16 Sierpnia 2007 Ja także w jerkowaniu nie mam doświadczenia ale do gum używam kija o cw.3-20gr.-akcja szczytowa 2,4m bo krzaki nad rzeką bywają gęste .Bajecznie pokazuje puknięcie przynęty o dno,puknięcie ryby,wplątanie się w zielsko itd.Instynktownie wie sie na co aktualnie natrafiła nasza przynęta pod wodą a dość delikatna wędka pozwala w pełni cieszyć się holem nawet niedużego garbuska
Adam_Max Napisano 5 Września 2007 Napisano 5 Września 2007 Pierwszy raz będę łowił na gumy w zasdzie spiningu probowałe jakieś 16 lat temu przez rok. Mam prośbę - ma ktoś może jakiś ling do strony gdzie mogę zobaczyć na zdjęciach jak prawdłowo uzbroić kopytko. Dzięki z góry
Gość wobler129 Napisano 5 Września 2007 Napisano 5 Września 2007 Pierwszy raz będę łowił na gumy w zasdzie spiningu probowałe jakieś 16 lat temu przez rok.Mam prośbę - ma ktoś może jakiś ling do strony gdzie mogę zobaczyć na zdjęciach jak prawdłowo uzbroić kopytko. Dzięki z góry http://www.haczyk.pl/forum/viewtopic.php?p=40393&highlight=#40393
Adam_Max Napisano 5 Września 2007 Napisano 5 Września 2007 Dziękuje za pomoc właśnie o to mi chodziło.
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.