Skocz do zawartości
Dragon

Guma vs Jerki

Tomaszek

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Ja niestety też nigdy nie łowiłem na jerki, a to z tego względu że do takich przynęt nie posiadam wędki, która moim zdaniem powinna być krótka max 2,4 m - chociaż chyba i to byłaby przesada - optimum było by 2 m najlepiej w jednym kawałku. Do tego powinna charakteryzować się dosyć dużą mocą w kole 20 lb, cw do około 70-80 g. A akcja? myślę że przy kiju o takiej długości i mocy ma drugorzędne znaczenie a extra fast mógłby tu jedynie przeszkadzać. Najlepiej jakby była jeszcze popsuta i miała przelotki do góry :wink:

Gumy. Do gum na sandacza, czyli główki w przedziale 15 - 30 g, wędka około 2,4 m do 35 - 40 g i tu koniecznie extra fast, idealne dla mnie są mocne wklejanki. Do gum na okonia przydałby się kijek o cw do 10 - 12 g o akcji fast ewentualnie m.fast o długości 2,6 - 2,7 m.

Gumy na szczupaka. Tu wystarczy mi mój "uniwersalny" Batsonik :cool:

przynęty na klenia   Dragon
Napisano

Moimi faworytami są kijki raczej dłuższe do 2,7m chociaż myślę że jest to raczej przyzwyczajenie niż potrzeba, obecnie wybierając się na rybki staram się z góry zaplanować na jakie rybki się wybieram po prostu jest mi już ciężko taszczyć spory majdan, obecnie dysponuję kilkoma kijkami ale to co najczęściej jest w natarciu to Canadian 10-25 do lżejszych gum i woblerków o akcji szczytowej przechodzący w milutką parabolkę, drugim o podobnej gramaturze chociaż opisany jest na lżejszy to batson do 18g.Do ciężkiej orki mam wysłużonego hyper casta Zebko orginał miał 2,7 ale po kilku wypadkach zostało już około 2,5m i do 50g c/w,wiele ze mną przeżył i widział, a okonie łowię Tangiem Kongera fajna wklejanka do 10g. Na łódkę bezwzględnie zabierałem 2,1m i 2,4m Cormorany power grip oba do 40g, piszę w czasie przeszłym bo w ubiegłym roku na Mietkowie krótszego utopiłem, w jerkowaniu nie mam doświadczenia więc nie chcę zabierać głosu próby jerkowania z brzegu dłuższymi kijami nie wychodziły mi za bardzo.Wybaczcie jeśli źle napisałem nazwy angielskie ale tak mam.

Napisano

Ja także w jerkowaniu nie mam doświadczenia ale do gum używam kija o cw.3-20gr.-akcja szczytowa 2,4m bo krzaki nad rzeką bywają gęste :???: .Bajecznie pokazuje puknięcie przynęty o dno,puknięcie ryby,wplątanie się w zielsko itd.Instynktownie wie sie na co aktualnie natrafiła nasza przynęta pod wodą a dość delikatna wędka pozwala w pełni cieszyć się holem nawet niedużego garbuska :cool:

• 3 weeks later...
Napisano

Pierwszy raz będę łowił na gumy w zasdzie spiningu probowałe jakieś 16 lat temu przez rok.

Mam prośbę - ma ktoś może jakiś ling do strony gdzie mogę zobaczyć na zdjęciach jak prawdłowo uzbroić kopytko.

Dzięki z góry

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.