Tomek_N Napisano 18 Lipca 2007 Share Napisano 18 Lipca 2007 No moj Klen to Klen a nie jakis mutant Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Krzyś xD Napisano 18 Lipca 2007 Share Napisano 18 Lipca 2007 Dobra wystarczy tych zgadywanek Nie moglem usnać i policzylem te łuski Ostatnia rybka to kleń ma 44 lub 45 łusek już mi sie pokiełbasiło ;P Zdjęcia Klenia i Jazia o podobnych gabarytach: http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/476381eee7fce840.html 25 cm kleń http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/00f074bfe6f1009e.html 35 cm jaż http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/7562b2baa96fe8ed.html 48 cm jaź http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/bc273bf049d3d0c3.htmlm płotka 28 cm (Rybki złapane przezemnie zdjątka zrobione zaraz po wyjęciu z wody) Kolejne 3 to Leszcze (ważne jest żeby autor zdjęcia powiedział czy rybki posiadały ,,ryjek'' wysuwany tak fajniutko , niemniej jestem przekonany na 99% po przeliczeniu łusek i własnym już jakimś skromnym doświadczeniu, że te ryby to leszcze) aczkolwiek mylące są te płetwy w odcieniach pomaranczu czy jak kto woli czerwieni Przedostatnia rybka ma 57 Środkowa ,,sztuka'' 55 Największa podobnie jak środkowa 55 Jazie od tych ryb można rozróżnić kolorami i posiadaniem ,,ryjka'' bo łusek mają ,,podobną'' ilość... LESZCZ- 50-57 / JAŹ- 55-61 No i chyba najważniejsza różnica to żółtawe oko Jazia które wydaje sie być mniejsze niż leszcza. Kleń jest zupełnie inny 44-46 łusek oraz słabe wygrzbiecenie i bardzo ładnie ubarwione płetwy czerwono podobnie jak jaź... Sprawa Krąpia ;D 44-50 wszystko tłumaczy Sprawa Rozpióra 66-73 + zółtawe oczka Dopisze jeszcze PŁOĆ jak już opisuje wszystko 42-45 wzdłuż lini bocznej + najważniejsze czyli czerwone niepowtarzalne oko + bardzo łądne ubarwienie płetw czerwone-pomarańczowe. Reasumując, gdyby zdjęcia były zrobone rybką nieuśmierconym + ułożonym jak należy prosto naturalnie wtedy z rozpoznaniem nie byłoby najmniejszego problemu. Pozdrawiam Krzyś xD Ps. jeśli mam prowadzić kolejne śledztwo pt. ,,co to za rybki/a'' to róbcie zdjęcia rybką żywym najlepiej zaraz po złapaniu, nie po przetrzymywaniu w siatce. Wtedy nasi pupile mają naturalne kolory oraz nastroszone płetwy co znacznie ułatwia rozpoznanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość VooDoo Napisano 19 Lipca 2007 Share Napisano 19 Lipca 2007 To powiedz mi co to jest za rybka tolpyga czy sumik ? http://img53.imageshack.us/img53/5654/catfishif8.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Krzyś xD Napisano 19 Lipca 2007 Share Napisano 19 Lipca 2007 Tołpyga ~~ Ale rozmiary jej są ogromne ~~ pod 3 metry ma jak widze ~~ No i to jest topłyga biała a gabaryty to ma jakby jedna z największych tołpyg pstrych xD A tak na marginesie nie wierze hehehe jakis fotomontarz albo Ci ludzie to karły hehehe Krzyś ;P Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość omen93 Napisano 19 Lipca 2007 Share Napisano 19 Lipca 2007 Reasumując, gdyby zdjęcia były zrobone rybką nieuśmierconym + ułożonym jak należy prosto naturalnie wtedy z rozpoznaniem nie byłoby najmniejszego problemu. No własnie z tym był największy problem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ESSOX Napisano 19 Lipca 2007 Share Napisano 19 Lipca 2007 To powiedz mi co to jest za rybka tolpyga czy sumik ?http://img53.imageshack.us/img53/5654/catfishif8.jpg Ania tołpyga ani sum (chociaż z rodziny sumowatych ) To jest panga . A zdjęcie jest fotomontarzem . Co do zdjęcia z pierwszymi rybkami to Maniek nie mądruj tylko określ sam co to za ryby Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Krzyś xD Napisano 19 Lipca 2007 Share Napisano 19 Lipca 2007 Faktycznie ~~ moglem zwrócić uwage odrazu na tego wietnamczyka ~~ po lewej xD Panga ~~ Musze dodać, że tutaj oceniajmy ryby ~~ normalne a nie nienormalne bo taką można nazwać ta pange ;p Jak mi mama kiedyś powiedziała co jem to odrazu podziękowałem ;D i jak opowiedziałem rodzince conieco to okazało sie, że moje dwa ,,charty'' nie mogły przejeść ~~ obiadku heh Krzyś ;D Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sinus Napisano 19 Lipca 2007 Share Napisano 19 Lipca 2007 http://www.fotosik.pl/pok...049d3d0c3.htmlm czy ty używasz drucianego koszyczka pomyśl co tym biednym rybom robisz a sam piszesz Wtedy nasi pupile mają naturalne kolory oraz nastroszone płetwy sorka offtopa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Damianxtx Napisano 19 Lipca 2007 Share Napisano 19 Lipca 2007 Robiąc porządki na kompie znalazłem swoją zdobycz jeszcze z kwietnia. Dodam ze ma 43cm a dam ja to tego działu bo ciekawy jestem czy ktos sie pomyli co do tej ryb. W wyrazie wątpliwosci liczyc łuski Zgadujcie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tomek_N Napisano 19 Lipca 2007 Share Napisano 19 Lipca 2007 Tym razem to powinienen byc Jaz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
stu6-60 Napisano 20 Lipca 2007 Share Napisano 20 Lipca 2007 Oko i pletwy- oddaje glos na Jazia. Pozdro-Radek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kisux Napisano 20 Lipca 2007 Share Napisano 20 Lipca 2007 Tym razem - to piękny Jaź o nieskazitelnej urodzie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Krzyś xD Napisano 20 Lipca 2007 Share Napisano 20 Lipca 2007 http://www.fotosik.pl/pok...049d3d0c3.htmlm czy ty używasz drucianego koszyczka pomyśl co tym biednym rybom robisz a sam piszesz Wtedy nasi pupile mają naturalne kolory oraz nastroszone płetwy sorka offtopa http://haczyk.pl/forum/viewtopic.php?t=3353&postdays=0&postorder=asc&start=60 skleroza ? Już nie mam tej siatki dla Twojego spokoju Chyba zły dzień wczoraj kolego Sinus ;P Pozdro A co do Rybki Damianxtx to na 100% Jaź w tym roku złowiłem kilka sztuk Krzyś Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sinus Napisano 20 Lipca 2007 Share Napisano 20 Lipca 2007 skleroza ? otóż nie....pamiętam że pisałem komuś o druciaku, ale nie byłem pewien czy tobie więc profilaktycznie napisałem.... poza tym to zdjęcie budzi we mnie niesmak pewien (i założę się że nie tylko we mnie) więc radzę się nim więcej nie chwalić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Krzyś xD Napisano 21 Lipca 2007 Share Napisano 21 Lipca 2007 otóż nie....pamiętam że pisałem komuś o druciaku, ale nie byłem pewien czy tobie więc profilaktycznie napisałem.... poza tym to zdjęcie budzi we mnie niesmak pewien (i założę się że nie tylko we mnie) więc radzę się nim więcej nie chwalić. Nie miałem innego zdjęcia płotki o podobnych gabarytach i nie chwale sie tym zdjęciem, bo nie ma czym. Ten post miał za zadanie ułatwić komus rozpoznanie ryby. Ale po co ja sie produkuje jak ktoś szuka dziury w całym i mnie atakuje. Krzyś Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kami Napisano 22 Lipca 2007 Share Napisano 22 Lipca 2007 A co do tej ryby to jaź na 100% Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wake_up_jk Napisano 14 Sierpnia 2007 Share Napisano 14 Sierpnia 2007 (umieszczam ten post tutaj, bo jest to relatywnie chyba najliczniej odwiedzany dział) Witam!! Mam dylemat w rozpoznaniu pewnego gatunku ryby. Przeglądałem w necie różne przewodniki, mimo to nie za bardzo wiem co to za stwór. Obserwacji tego stworzenia zawsze dokonywałem w nocy w strefie (praktycznie tylko na piachu) brzegowej. Wygląda mniej lub więcej tak. Podłużne ciało, długość (widziałem różne egzemplarze) od 5-10cm, ciało generalnie jasne z niewielkimi ciemniejszymi plamkami, kształt mniej więcej węgorzowaty, ale układ płetw raczej jak u zwykłej ryby. Średnica przekroju poprzecznego to ok 5-7mm. Płetwy małe i delikatne i niemal przeźroczyste. Ryba ta trzyma się dna i po naświetleniu wody latarką często leży poprostu na dnie. Uciekając lub płynąc, choć najczęściej pozostaje w bezruchu zostawia esowaty ślad w piachu niczym żmija/wąż. Zaznaczę, że mieszkam w Bydgoszczy czyli łowię w wodach nizinnych i nie wiem, czy w innych wodach np górskich też występuje to stworzenie. Nigdy nie spotkałem tej ryby w rzece, a tylko w miarę czystych jeziorach i Zalewie Koronowskim. Wszystkie próby złapania kończą się niepowodzeniem. Ryba ta jest potwornie szybka. Następnym razem postaram się zrobić fotografię. Potrafi ktoś jednoznacznie zidentyfikować ten gatunek?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
WłÓcZyKiJ Napisano 14 Sierpnia 2007 Share Napisano 14 Sierpnia 2007 moze to był jazgacz czy jakos tak ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
trini Napisano 14 Sierpnia 2007 Autor Share Napisano 14 Sierpnia 2007 a może to piskorz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomczo Napisano 14 Sierpnia 2007 Share Napisano 14 Sierpnia 2007 Myśle, że to są kozy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
trini Napisano 14 Sierpnia 2007 Autor Share Napisano 14 Sierpnia 2007 o koza też może być, fakt kozy są plamiste Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wake_up_jk Napisano 14 Sierpnia 2007 Share Napisano 14 Sierpnia 2007 A może to jakiś nowy gatunek i należy to zgłosić do National Geographic A tak na serio to obie foto przedstawione przez Was ukazują coś bardzo podobnego pod względem kształtu ciała i płetw, a także "ryjka". Natomiast kolor mi nie pasuje. Te zaobserwowane przeze mnie były niemal białe z niewielkimi plamami na całym ciele. W proporcji ok 70% białego ciała i 30% prawie czarnych plamek. Przypuszczam, że odcienie i kolor zależą od występowania w danej strefie geograficznej czy też w danej części Polski. Może także zależy to od jakości wody w jakiej żyją. Postaram się następnym razem zrobić fotkę i wrzucę na forum... Dzięki za wszytkie odpowiedzi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wake_up_jk Napisano 14 Sierpnia 2007 Share Napisano 14 Sierpnia 2007 No i mieliście rację. Oto poniżej koza jak się patrzy Bardzo ładna, mała rybka. Te spotkane przeze mnie wyglądały właśnie jak ta na dole. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wake_up_jk Napisano 14 Sierpnia 2007 Share Napisano 14 Sierpnia 2007 Coś jest nie halo. W poście powyżej wstawiłem foto kozy i po wysłaniu postu mój "koziołek" jeszcze tam był a teraz już sobie "poszedł". Czemu tak się dzieje, że fotulce znikają z postu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
trini Napisano 14 Sierpnia 2007 Autor Share Napisano 14 Sierpnia 2007 hmmm ja widze fotkę... może było chwilowe przeciążenie serwera i nie było przez moment widać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi