smerfu Napisano 26 Sierpnia 2007 Napisano 26 Sierpnia 2007 Witam, Używam zestawów końcowych (pół przelotowych) TB i po "każdym" rzucie zestaw mi się plącze (przypon się owija o "rurkę" oraz ołów). Proszę o jakieś porady jak to wyeliminować. Pozdrawiam PS jeżeli temat już był to sorry ale nie mogłem znaleźć.
maniek Napisano 26 Sierpnia 2007 Napisano 26 Sierpnia 2007 Co prawda temat splątanych zestawo był poruszany na forum ,ale nie dotyczyło to chyba zestawów karpiowych,zmienilem nieco tytuł myśle ze jest ok. Co do pytania ,moge się odnieś i co nieco poradzić tylko ,zestawów końcowych jest ogrom i nie wiem jakiego użyłeś.Pokaż fotke -jak możesz.
maniek Napisano 26 Sierpnia 2007 Napisano 26 Sierpnia 2007 Tia te zestawy TB ,jaki typ cięzarka i jaki przypłon typ i dlugość.Kurcze wszysto musze z was wyciągać.Wbrew pozorom zestawy TB są tak zbudowane z ewszystko jest ważna.
smerfu Napisano 26 Sierpnia 2007 Autor Napisano 26 Sierpnia 2007 Ciężarek typu "oliwka" 80g-100g (w zależności jaki pod rękę wpadnie), przypon z miękkiej plecionki (węzeł bez węzła) od 15cm-20cm, długość "rurki antysplątaniowej" koło 50cm.
maniek Napisano 26 Sierpnia 2007 Napisano 26 Sierpnia 2007 Z opisu szczegółowego wynika ze jest wszystko ok.W takim razie ,błąd może być spowodowany wykonaniem rzutu ,krótko opisze rzut,stoisz w lekkim rozkroku ,wedzisko na d glowa na godz.2 ,uspokajasz zestaw [nie moze się bujać-ważne],wykonujesz zamach wędziskiem i na godz.10 puszczasz żyłke/plecionke i tu większości wędkarzy popełnia kardynalny błąd trzymając wędzisko nadal podczas lotu zestawu na tej samej godz10 powinno się opusicic nieco na godz9lub 8,co to skutkuje ,zachowanie żyłki jest takie ze nie koliduje z torem zestawu ,wystarczy śledzić tor lotu zestawu i wiesz czy jest splątany czy nie.Druga rada ,powinienes po zarzuceniu zestawu szczególnie w nocy nieco ściągnąć zestaw i wyprostowac .
andi64 Napisano 26 Sierpnia 2007 Napisano 26 Sierpnia 2007 smerfu, na plątanie zestawów nie ma to jak sztywniaki, oczywiście przy dalekich rzutach, a jeżeli plączą Ci się przy 30-60m rzutach to zauważ że przy zbyt szybkim zwijaniu zestawu przpon samoistnie poradzi się okręcić wokół np. ciężarka, a wtedy nic tylko na myśl przychodzi że mamy gregongreladę rada moja przy dalekich rzutach stosować sztywniaki takie po 15-20cm. góra, a przy miękkich plecionkach zwijać zestaw w miarę spokojnie aby nam np. przynęta po powierzchni wody nie tańczyła nad powierzchnią wody
maniek Napisano 5 Listopada 2007 Napisano 5 Listopada 2007 na plątanie zestawów nie ma to jak sztywniaki, Ta,wlaśnie po to wymyślili sztywniaki ,tym co nie mogą się nauczyć.
andi64 Napisano 5 Listopada 2007 Napisano 5 Listopada 2007 Ta,wlaśnie po to wymyślili sztywniaki ,tym co nie mogą się nauczyć. maniek, nie tylko o to chodzi kiedyś była jedna zasada przypon z przynętą musi się zachowywać naturalnie nie dawać żadnych podejrzeń, miękki aż do bólu a, najlepiej z pleciony, ale jest jedno ale, ta zasada nie obowiązuje przy połowie karpi, i tu też by szło polemizować np. jak żerują, jakie warunki pogodowe itp. kiedyś łowiłem na miękkich plecionach i wyrosłem z tego ponieważ zauważyłem że na sztywniaki mam lepsze wyniki oraz mniej spinek a to że się mniej plącze to wiadomo dlaczego no nie, he, he
maniek Napisano 5 Listopada 2007 Napisano 5 Listopada 2007 ta zasada nie obowiązuje przy połowie karpi, A dlaczego
andi64 Napisano 5 Listopada 2007 Napisano 5 Listopada 2007 A dlaczego Boooooooo Toooooooooo Jeeeeeessssssssttttttttttttt Kiiiiiiiiiiiiiilllllleeeeeeeeerrrrrrr, Nrrrrrrrrrrrr 111111111111 na dzień dzisiejszy i póki nic innego znowu nie wymyślą to będę łowił na sztywniaki maniek, spróbuj także
maniek Napisano 5 Listopada 2007 Napisano 5 Listopada 2007 maniek, spróbuj takżePróbowałem , strach mówić karpie pokładły się aż ze śmiechu .
madi Napisano 5 Listopada 2007 Napisano 5 Listopada 2007 strach mówić karpie pokładły się aż ze śmiechu . Nie no Panowie dajecie czadu Zapraszam do Hyde'aParku Albo i nawet na Chat'a
Damianoo Napisano 2 Lipca 2010 Napisano 2 Lipca 2010 witam nie wiem czy ktoś mi odpowie bo już dawno był tutaj jakiś post i też mam problem z plątającym się zestawem gruntowym na karpia z kulką na początku myślałem że to może być powód źle wyrzucanego zestawu ale nie gdy odchudziłem zestaw do prawie zera tylko ciężarek przelotowy i przypon też się czasami plącze nie tak często ale co jakiś czas :( co to może być ????? zła plecionka nie wiem dodam że plecionka to sufix Nuflex 20 m,9.1kg ,20lb taką mi doradził w sklepie z góry dzięki
tomek_mar Napisano 3 Lipca 2010 Napisano 3 Lipca 2010 A może masz za długi przypon? Jaką długość przyponu stosujesz? Lub jak wyżej ktoś napisał splątania masz przy zwijaniu zestawu.
Damianoo Napisano 3 Lipca 2010 Napisano 3 Lipca 2010 tomek_mar długość przyponu to 28 do 30 cm!! a podczas zwijania zestawu to przypon wydaje mi sie że sie nie poplącze przecież kulka też stawia opór i i płynie z tyłu a nie z przodu a zawsze jest poplątane i owinięte na kilka supłów być może sie mylę ale już nie wiem co to może być
tomek_mar Napisano 3 Lipca 2010 Napisano 3 Lipca 2010 no to za długi troche, 10-15 cm wystarczy, chyba że tam gdzie łowisz jest muł
Damianoo Napisano 3 Lipca 2010 Napisano 3 Lipca 2010 tomek_mar mułu tam jest dosyć sporo to jak mówisz skrócić ten przypon do 15 cm
tomek_mar Napisano 3 Lipca 2010 Napisano 3 Lipca 2010 nie, no to jak mułu jest sporo to nie skracaj raczej , spróbuj na sztywniaki z fluorocarbonu, nie splączą się na bank i na muł się nadają.
Damianoo Napisano 3 Lipca 2010 Napisano 3 Lipca 2010 ok ok dzięki napewno skorzystam z tego fluorocarbonu ale czy ja go dostane w takim zwykłym sklepie wędkarskim co jest kupa żarcia dla kotów i psów czy raczej w większym bardziej przystosowanym dla wędkarzy i jeszcze jedno jak go zawiązać i czy mógłbyś mi podesłać jakieś linki jak wiązać końcowy zestaw z tego carbonu :) był bym bardzo wdzięczny
tomek_mar Napisano 3 Lipca 2010 Napisano 3 Lipca 2010 ale czy ja go dostane w takim zwykłym sklepie wędkarskim co jest kupa żarcia dla kotów i psów czy raczej w większym bardziej przystosowanym dla wędkarzy i jeszcze jedno jak go zawiązać i czy mógłbyś mi podesłać jakieś linki jak wiązać końcowy zestaw z tego carbonu No sam mam ten problem, że jak chce coś kupić to niema u mnie w sklepie, albo baba patrzy na mnie jakbym ją pytał o nie wiadomo co może nie być fluorocarbonu, ale zamiast tego możesz chyba zastosować grubszą, sztywną, przezroczystą, żyłkę mono, taką z 0,45 podkreślam chyba a co do węzła to na tym filmiku jest od 4:10 minuty do 6, ale to d-rig dobry zwłaszcza na pływające kulki albo bałwanki, jeżeli ich używasz na muł. Normalny włos można zrobić podobnie tylko na trzonku haka układasz kawałek plecionki o odpowiedniej długości, na końcu z pętelką jak zawsze, i z małym supełkiem z drugiej żeby nie wyśliznął się, owijasz to fluorocarbonem tkj. węzeł bez węzła koniec fluorocarbonu obcinasz, można przypalić delikatnie, a włos właśnie z tej plecionki zostaje, oczywiście z drugiej strony krętlik najlepiej z kółkiem, lub pętla do krętlika ale żeby był swobodny ruch. Ja tak robiłem kiedyś ale filmiku ani instrukcji nie mam niestety. Mam nadzieje że wiesz o co mi chodzi. PS. polecam serie filmów "na karpie z Przemkiem Mroczkiem", zwłaszcza w pierwszych trzech częściach sporo różnych węzłów, zestawów końcowych i przydatnych informacji dla początkujących. Mi się przydały i to bardzo pozdrawiam
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.