tomek1 Napisano 2 Września 2007 Share Napisano 2 Września 2007 Zgodnie z obietnicą zamieszczam krótki opis łowiska, na które wybierałem się od dłuższego czasu a w końcu trafiłem tam na nieplanowaną krótką zasiadkę. Na miejscu jesteśmy ze Sznaucerem około 10. Staw wygląda bardzo ciekawie. Powstał w wyrobisku pożwirowym. Jest dość duży (około 6 ha) i miejscami głęboki (ponoć w najgłębszym miejscu ponad 10 m) z czystą wodą, urokliwymi wyspami i przystępnymi wygodnymi brzegami. Na początek zasięgamy języka u właścicielki i opłacamy zezwolenie. Za jeden kij opłata wynosi 10 zł+ koszty ryby. Właścicielka podczas rozmowy pokazuje nam zdjęcia złowionych niedawno ryb- jesiotrów 13 i 14 kg oraz suma 28 kg Dowiadujemy się, że dużych ryb jest sporo w zbiorniku- karpie, amury, sumy i jesiotry osiągają imponujące rozmiary (karpi ponad 5 kg nie wolno zabierać). O sporych rybach pływających w tej wodzie świadczy spora liczba karpiarzy- naliczyłem 6 czy siedmiu z solidnym sprzętem karpiowym. Na miejscu można też kupić przynęty i zanęty- łącznie z robakami i kulkami proteinowymi oraz kiełbikami na żywca, bo w stawie żyją też szczupaki, sandacze Dla "niedzielnych wędkarzy" jest też namiot piwny blisko parkingu, ale nie nad samą wodą, co pozwala zachować urokliwy wygląd łowiska. Jest też miejsce do grillowania. Mimo, że przyjechaliśmy w deszczu, nad woda jest kilkunastu wędkarzy. Spore rozmiary (jak na łowisko komercyjne) pozwalają łowić naprawdę w spokoju i ciszy. Przyjechaliśmy dosyć późno i mimo nęcenia na nasze feedery powiesił się tylko jeden niewielki karpik Branie za to było tak gwałtowne, że wędka wygięła się w pół Byłem zajęty szykowaniem innego kija i musiałem podbiec kilka kroków. Przez głowę przemyka myśl, że gdyby to był dwucyfrowy karp lub jesiotr to już nie miałbym do czego lecieć Gdy deszcz ustał, około 13 postanowiłem pomachać trochę spinem. W tym czasie Sznaucer złowił jeszcze tylko małego klenika na DS-a. Ja zostałem już bez ryby. Na przeciwnym brzegu podczas naszego pobytu holowano kilka karpi i jak się później dowiedzieliśmy- mieliśmy pecha siąść na tym słabszym brzegu Mimo słabych brań i deszczu- wyjazd ciekawy. Łowisko bardzo urokliwe, z urozmaiconym rybostanem, gdzie każdy znajdzie coś dla siebie. Na pewno tam wrócę a przez myśl przeszło nawet "a może zrobimy spotkanie Haczykowych Ślązaków?" Dojazd jest bardzo dogodny- drogą Katowice-Wisła w kierunku miasta Małysza i zaraz za Mokate skręcamy w prawo. Mam nadzieję, że ten opis wkrótce poszerzy się o zdjęcia Waszych ryb złowionych na tym łowisku bo mi szczęście nie dopisało Wiem, że Sznaucer był tam również dzisiaj więc może dorzuci tu parę słów Dodatkowym atutem jest bliskość Wisły- czyli dobrego łowiska pstrągowego w okolicach Nierodzimia (patrz mój temat "Łowisko Mała Wisła") a po drodze dla zwolenników łowisk komercyjnych jest jeszcze "Wodna Dolina" w Pruchnej i łowisko w Bąkowie. Dla zainteresowanych namiar telefoniczny na właścicieli łowiska w Ustroniu 509 940 504 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sznaucer Napisano 4 Września 2007 Share Napisano 4 Września 2007 Tak jak pisał tomek1 pojechałem na to łowisko w niedziele. Na miejsce przybyłem około 6:30i zarzuciłem mojego feedera z dwoma ziarnami kukurydzy z puszki.Parę kul zanętowych z procy i zasiadka po 20 minutach pierwsze branie i karp sazan około 1,5 kg , któremu zwracam wolność z powodu kilku ran jakie posiadał. Zdarzenie to wywołało spore zdziwienie u mojego sąsiada ,który siedzi bez brania pomimo łowienia na dwa kije . Po 15 minutach karp 1,5 kg tym razem zdrowy zupełnie ląduje w siatce.Po 30 minutach znowu rybka na haku tym razem 1 kg "kroczek " ląduje również w wodzie.Około południa na kukurydze skusiła się wzdręga na 24 cm i do 15-tej koniec porządnych brań.O 16-tej nagłe zdecydowane przygięcie zacinam i mam nadzieję ,że coś większego ponieważ ryba naprawdę walczy co spowodowało zainteresowanie mojego sąsiada do tego stopnia ,że zaproponował pomoc w podbieraniu.Po paru chwilach okazało się ,że emocji tych dostarczył mi naprawdę żywotny karp o masie 2 kg.Potem urywam koszyk wraz z przyponem co powoduje ,że wreszcie zbieram się do domu na obiad. Generalnie uważam ,że łowisko jest naprawdę atrakcyjne i godne polecenia.Woda aż gotuje się od ryb jest na co popatrzeć.Dodatkową atrakcją są widowiskowe wizualnie i akustycznie ataki boleni ,który również się tam znajduje.Jako ciekawostkę dodam ,że przez 3 godziny cały czas miałem towarzystwo żółwia , który raz po raz wynurzał się koło mnie celem zaczerpnięcia powietrza. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomek1 Napisano 4 Września 2007 Autor Share Napisano 4 Września 2007 sznaucer, bardzo fajna relacja mam nadzieję, że nie ostatnia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wojtas666 Napisano 4 Września 2007 Share Napisano 4 Września 2007 chyba się skuszę jaka przynęta najlepiej się tam sprawdzi kukurydza "a może zrobimy spotkanie Haczykowych Ślązaków?" dobry pomysł Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomek1 Napisano 4 Września 2007 Autor Share Napisano 4 Września 2007 dobry pomysł Ale to już chyba w nowym sezonie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wojtas666 Napisano 4 Września 2007 Share Napisano 4 Września 2007 jak będzie to daj znać Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
andi64 Napisano 4 Września 2007 Share Napisano 4 Września 2007 Ale to już chyba w nowym sezonie a czemu w końcu jesień za pasem tomek1, jutro wypierdzielam na karpiowa zasiadkę mam nadzieję że posiedzę do soboty-niedzieli na Dzierżnie koledzy siedzą od poniedziałku i futrują, po zdzwonieniu się mam takie info, póki co to na razie padła 1szt 14kg, reszta to maluszki i nie warto o nich pisać Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bboobb Napisano 5 Września 2007 Share Napisano 5 Września 2007 andi64 tylko ubierz się ciepło i weź coś na rozgrzewkę bo możesz zamarznąć. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomek1 Napisano 5 Września 2007 Autor Share Napisano 5 Września 2007 a czemu w końcu jesień za pasem Andrzej, ze mną jak z dzieckiem- kwestia dogadania i spotykamy się w którąś wrześniową sobotę w Ustroniu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kasza77 Napisano 14 Października 2007 Share Napisano 14 Października 2007 Tak jak obiecałem zamieszczam dziś kilka zdjęć z moich wypraw do Ustronia.Na temat samego łowiska Tomek1 napisał w zasadzie wszystko,więc ja tylko dodam,że tak jak wszędzie tak i tam są dni rybnie lepsze i gorsze.Jedyną różnicą między tą,a innymi znanymi mi wodami jest to że tam dni gorszych jest o wiele mniej.Łowisko jest świetne,pięknie utrzymane,woda pachnie nawet w największe upały(w końcu to stara,głęboka żwirownia).Ryb jest sporo trzeba tylko mieć szczęście,na które ja w tym roku narzekać nie mogę.Wspólnie z ojcem,który jest stałym towarzyszem moich wędkarskich wypraw złowilismy tam w tym sezonie kilkadziesiąt karpi(w tym dwa ponad 10 kg),mnóstwo szczupaków,amury,sandacze,jesiotry o drobnicy(płoć,wzdręga,okoń)nie wspominając.Fajne miejsce,bardzo mili właściciele.Szkoda tylko że w tym roku już zamknięte.Otwarcie przełom kwietnia i maja.Co do wspólnego wędkowania haczykowców to świetny pomysł,może nawet jakieś małe zawody?Pozdrawiam Kasza77. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomek1 Napisano 14 Października 2007 Autor Share Napisano 14 Października 2007 kasza77, ładne ryby, fajne zdjęcia i tak jak mówisz- bardzo ciekawe łowisko. Jestem pewien, że zmontujemy jakieś spotkanie Haczykowców w Ustroniu w przyszłym roku Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bboobb Napisano 14 Października 2007 Share Napisano 14 Października 2007 kasza77, ładne ryby, fajne zdjęcia i tak jak mówisz- bardzo ciekawe łowisko. Jestem pewien, że zmontujemy jakieś spotkanie Haczykowców w Ustroniu w przyszłym roku Faktycznie wszystko wygląda super. W tym roku niestety nie zdążyłem, ale wszystko przede mną (mam nadzieję). Co do przyszłorocznego spotkania "haczykowców" jestem jak najbardziej ZA. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pejts91 Napisano 19 Lipca 2008 Share Napisano 19 Lipca 2008 Witam Mam zamiat za niedlugo wybrac sie na ten staw ale najpierw chcialbym sie zapytac czy ktos tam w tym roku byl i czy cos sie tam zmienilo pod wzgledem brań ryb ? Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
redaktor Napisano 23 Sierpnia 2008 Share Napisano 23 Sierpnia 2008 Na ostatni weekend sierpnia wybieram się do Węgierskiej Górki. Chciałbym stamtąd wybrać sie na łowisko w Ustroniu. Napiszcie jak tam dojechać. A może ktoś ma nr. telefonu do właścicieli? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomek1 Napisano 24 Sierpnia 2008 Autor Share Napisano 24 Sierpnia 2008 Chciałbym stamtąd wybrać sie na łowisko w Ustroniu. Napiszcie jak tam dojechać. Przy drodze Katowice-Wisła, jak pojedziesz w kierunku Wisły to tuż przed dużą fabryką Mokate (widoczna na zdjęciach w tym temacie) w prawo. Na 99,9% to ten numer 509940504 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
j00seph Napisano 17 Kwietnia 2009 Share Napisano 17 Kwietnia 2009 lowisko-ustron.pl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mczetu Napisano 19 Kwietnia 2009 Share Napisano 19 Kwietnia 2009 witam mam pytanie bywa ktos tam teraz potrzebuje informacji głownie o zanete i przynety dobrze sprawdzajace sie tam ,byłem dzisiej duzo wedkarzy łowiło ja niestesty nawet brania niemiałem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dolfass Napisano 2 Maja 2009 Share Napisano 2 Maja 2009 witam Być może ta informacja trochę za późno ale ja wybieram się na te łowisko jutro jak ktoś również ma zamiar się tam wybrać proszę pisać w temacie lub dać znać na nr 696429512 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lukSLOV Napisano 27 Września 2009 Share Napisano 27 Września 2009 Witam Łowiłem w Ustroniu w zeszłym sezonie,na jesień.Nastawiłem się na karpia i było OK. Jak tam jest obecnie?Ktoś był?Jak z braniami? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mike_18 Napisano 30 Września 2009 Share Napisano 30 Września 2009 Byłem wczoraj. Rozpocząłem łowienie o 8.20:D. Po 20 min karp około 1,5kg. Nastepnie dwa brania, ale nic. Po 3 godzinach zaczolem sie zbierac, ale postanowilem zwinac wedke jaka ostatnia(cały czas cos "pikało"), i wzielo porzadnie:). Lin koło 30 cm: http://img24.imageshack.us/img24/85/20090929161.jpg Rozmawiałem z właścicielka:powiedziała, że łowisko otwarte do 24.10(chyba, że bedzie zimno to zamkna wczesniej). Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lukSLOV Napisano 30 Września 2009 Share Napisano 30 Września 2009 Dzięki mike_18 Ładny linek. Zdradzisz co było przynętą? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mike_18 Napisano 30 Września 2009 Share Napisano 30 Września 2009 Hehe, nic specjalnego: czerwony robak i zaneta waniliowa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ByRy Napisano 5 Kwietnia 2010 Share Napisano 5 Kwietnia 2010 Ja osobiscie nie polecam łowiska ewentualnie na jeden wypad przez tydzień!!! łowiłem tam na poczatku swojej przygody z wedkarstwem... i to łowisko jest bardzo dziwne czasem ryba bierze jak szalona o jednej godzinie a pozniej tydzien moze nie byc zadnych brań na to łowisko jezdza bogaci karpiarze i bardzo duza presja jest poniewaz wedkarze ktorzy nie posiadaja karty wedkarskiej moga polowic, w weekend jest jak na placu zabaw. Ceny to 10zł od wedki, kilo karpia 13 zł a o reszcie ryb cenowo nie wspominam, sa dosc drogie to (dla tych którzy nie wypuszczają). Ale musze przyznać ze sztuki są ogromne jesli ktos chce moze zobaczyc ryb jest sporo praktycznie każda, najlepsza przyneta to pellet, kukurydza i kulki tylko na to mozna złowic konkretne karpie czy amury.. pozdro Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mateusz1990 Napisano 9 Kwietnia 2010 Share Napisano 9 Kwietnia 2010 otwarcie łowiska 10 kwietnia sobota Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ByRy Napisano 10 Kwietnia 2010 Share Napisano 10 Kwietnia 2010 pogoda wręcz idealna na otwarcie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.