Skocz do zawartości
tokarex pontony

Ciężarek czy koszyczek - różnice i podobieństwa

edek0101

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam

Po próbach w żywcu(niezbyt udanych) postawiłem na grunt i mam zamiar zostać pasjonatem tej metody. Ale zastanawiam się czy łowiąc na ciężarek będę miał miał takie same wyniki jak z koszyczkiem? Łowie zwykle na stawach około 4m głębokości zwykle używając kukurydzy.

przynęty na klenia   Dragon
Napisano

Zakładajac koszyczek masz szanse necenia punktowego,czyli zucajac karzdym nastepnym razem podnecasz lowisko.Jezeli zalozysz sam ciezarek i rzucisz zestaw w nie zanecone lowisko to raczej szans na rybke nie masz.

A wiec jak ciezarek to zanec sobie lowisko najpierw,jezeli koszyczek to wystarczy kilka rzutow i ryby podplyna.Jezeli dopiero zaczynasz lowic ta metada to na poczatek te rady wystarcza :grin:

Gość wobler129
Napisano

edek0101 nie musisz ale z rurką jest wygodniej. Rurka to max 2zł... :roll:

Napisano
Mam jeszcze pytanie czy muszę używać rurki?
edek0101 nie musisz ale z rurką jest wygodniej

Poza tym, że wygodniej to jeszcze zestaw się tak nie plącze dlatego rurki noszą miano antysplątaniowych :smile:

Osobiście polecam rurki łamane :wink: Niestety ostatnio miałam prostą i się naklęłam niemiłosiernie :neutral:

Napisano

ja napisze ci tak jeśli jestes początkujacy zaczynij od koszyczka poniewaz dzieki niemu necisz w tym miejscu gdzie zarzucisz a jesli uzywasz cieżrka musisz dostosowac zrzucanie do miejsca necenia proste polecam dla poczatkujacego koszyczek udanych polowoów

Napisano

Faktycznie jeśli to ma być staw to zdecydowanie koszyk z rurką antysplątaniową. Nie wiem jakie jest dno twojego stawiku (jeśli muł) ale używając ciężarka i przeżucając zestaw obok miejsca nęcenia masz mniejsze szanse na brania natomiast z koszykiem zanętowym nawet jak wyląduje w mulistym dnie szanse sie znacznie zwiększają. Natomiast jeśli dno jest bardzo zarośnięte to ciężarek będzie lepszy (mniejsze ryzyko złapania zawady)

• 10 months later...
Napisano

a ja czasem robię tak:

Haczyk :arrow: przypon :arrow: krętlik :arrow: stoper(koralik) :arrow: ciężarek przelotowy (z dziurką w środku)

• 4 months later...
  • 1 month later...
Napisano

Wszystko zależy od wody na jakiej się wędkuje. Zbiorniki zaporowe,jeziora,większe rzeki i stawy wręcz wymuszają użycie koszyka zanętowego,ale sytuacja zmienia się diametralnie podczas łowienia w mniejszych rzeczkach. Najlepiej sprawdza sie na nich najprostszy zestaw z oliwką przelotową: haczyk-przypon-krętlik-stoper bądż koszulka igielitowa-oliwka. :grin:

Napisano
Witam

Po próbach w żywcu(niezbyt udanych) postawiłem na grunt i mam zamiar zostać pasjonatem tej metody. Ale zastanawiam się czy łowiąc na ciężarek będę miał miał takie same wyniki jak z koszyczkiem? Łowie zwykle na stawach około 4m głębokości zwykle używając kukurydzy.

Jak duży jest ten staw? Moim zdaniem na stawach lepiej zastosować odległościówkę. Koszyczek/ciężarek będzie grzązł mule a rzucanie nim na niewielkie odległości nie ma sensu. Bardzo lubię łowić na DS ale w pewnych okolicznościach są skuteczniejsze metody.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.