adi1122spid Napisano 11 Października 2007 Napisano 11 Października 2007 uwielbiał łowic koluchy z gruntu ale tylko te wieksze ja zazwyczaj łowie na czerwone robaki i w miejscach mocno zamulonych ale niewiem czy nteraz gdy mamy juz jesien warto jeszcze sie na ne wybrac ??
Lary Napisano 11 Października 2007 Napisano 11 Października 2007 Jeżeli lubisz je łapać Generalnie ryby te wolą cieplejsze dni/noce ale kilkakrotnie zdarzyło mi się je złowić późną jesienią jako przyłów. Więc jeżeli coś się szczególnie lubi to myslę że zawsze warto.
Jarosław Napisano 11 Października 2007 Napisano 11 Października 2007 czy nteraz gdy mamy juz jesien warto jeszcze sie na ne wybrac ?? Na pewno będzie gorzej z braniami niż latem. Sumiki są jednak bardzo pazerne i łowić je można do późnej jesieni dokładając do zanęty zmielonego pelletu o mięsnym zapachu lub suszonej krwi. Trzeba uważać na kolce jadowe. Ukłucie w twarz działa chlucynogennie.
adi1122spid Napisano 12 Października 2007 Autor Napisano 12 Października 2007 Ukłucie w twarz działa chlucynogennie. a co to znaczy ?? i ktora metoda waszym zdaniem sprawdzi sie lepiej spławik czy gruntowka??
maju Napisano 12 Października 2007 Napisano 12 Października 2007 lepiej spławik czy gruntowka?? Chyba lepiej gruntówka . Ja czasem łapałem sumiki na czerwone robaki
adi1122spid Napisano 13 Października 2007 Autor Napisano 13 Października 2007 ja tez je łapie na czerwone robaki tylko co to jest pellet?? i co toznaczy chlucynogennie??
andi64 Napisano 13 Października 2007 Napisano 13 Października 2007 adi1122spid, ja tez je łapie na czerwone robaki tylko co to jest pellet?? i co toznaczy chlucynogennie?? Jarosławowi myślę że chodziło o chalucynogennie po prosty łyknął a a chalu to znaczy że jesteś na chaju co to jest pellet?? hmmm... http://www.tandembaits.home.pl/2007/?section=shop&groupid=34
adi1122spid Napisano 14 Października 2007 Autor Napisano 14 Października 2007 wiem juz co to jest pellet ale co znaczy chalucynogennie to dalej nie rozumiem
bboobb Napisano 14 Października 2007 Napisano 14 Października 2007 adi1122spid halucynogennie to inaczej odurzająco (w skrócie).
adi1122spid Napisano 14 Października 2007 Autor Napisano 14 Października 2007 rozumiem ale czemu akurat ukłucie w twarz działa odurzajaco ?? i jeszcze jedno co to znaczy przyłow ??
bboobb Napisano 14 Października 2007 Napisano 14 Października 2007 Jeżeli nastawiasz się na np. karpia (przynęty, sprzęt, itp.), a trafi Ci się szczupak to będzie przyłowem - prościej nie umiem tego wytłumaczyć.
adi1122spid Napisano 14 Października 2007 Autor Napisano 14 Października 2007 rozumiem tylko jak np łapie karpia na kukurydze to szczupak raczej na to nie wezmie
Robal Napisano 14 Października 2007 Napisano 14 Października 2007 Przyłów, to złowienie ryby, na która się nie nastawiłeś, której się nie spodziewałeś, ale jednak wzięła
bboobb Napisano 14 Października 2007 Napisano 14 Października 2007 Oczywiście, że szczupak na kukurydzę nie weźmie (przynajmniej nie powinien). Napisałem tak dlatego, że gdyby się tak zdarzyło to byłby to właśnie przyłów. Przyłów, to złowienie ryby, na która się nie nastawiłeś, której się nie spodziewałeś, ale jednak wzięła Dokładnie o to mi chodziło.
Jarosław Napisano 14 Października 2007 Napisano 14 Października 2007 rozumiem ale czemu akurat ukłucie w twarz działa odurzajaco ?? Ukłucie w rękę jest tylko bolesne około 3 godziny, natomiast twarz jest bliżej rozumu i dlatego można gadać głupoty, sam to przeszedłem, i narobiłem strachu, bo koledzy nie wiedzieli co się dzieje. Indianie podobno tym jadem się narkotyzują przynajmniej szamani, którzy gadają z duchami przodków.
adi1122spid Napisano 14 Października 2007 Autor Napisano 14 Października 2007 aha a co po tym jadzie sie dzieje tzn jak by mnie sumik ukuł to co bym robił ??
Robal Napisano 14 Października 2007 Napisano 14 Października 2007 aha a co po tym jadzie sie dzieje tzn jak by mnie sumik ukuł to co bym robił ?? Na pewno nic dobrego
adi1122spid Napisano 15 Października 2007 Autor Napisano 15 Października 2007 a ktore to sa kolce u sumika ??
jaross Napisano 15 Października 2007 Napisano 15 Października 2007 a ktore to sa kolce u sumika ?? adi1122spid, pisałes na samym poczatku ze lubisz je łapac i nie wiesz gdzie maja kolce Ja polecam złapac za głowe obiema rekami dla pewnosci i scisnac to bedziesz wiedział gdzie maja kolce, tylko pamietaj ze przez ten jad w kolcach długo sie rana goi A tak na powaznie jak masz zbiornik w ktorym wiesz ze sa duze byki mowimy tu o takich 30-40cm to sprobuj na małego trupka, w tym okresie skuteczne
Jarosław Napisano 16 Października 2007 Napisano 16 Października 2007 jak masz zbiornik w ktorym wiesz ze sa duze byki mowimy tu o takich 30-40cm to sprobuj na małego trupka, Sumiki karłowate te z kolcami nie dorastają do takich rozmiarow. To muszą być niemiarowe sumy, takie jak w Wiśle pod Krakowem, które czepiają się w ilości 5 na godzinę, i nie mają kolców.
tomek1 Napisano 16 Października 2007 Napisano 16 Października 2007 Sumiki karłowate te z kolcami nie dorastają do takich rozmiarow. Zaraz poszukam zdjęcia Kiedyś nad naszym stawem zadomowiła się kotka z młodymi. Miała tam raj bo dostawała masę sumików. Na rybkę faktycznie zdarzały się takie, że jak trzymała go w pysku za kark to jeszcze połowa sumika ciągnęła się po ziemi a kotka ledwo szła Także czterdziestki jak najbardziej są możliwe, ale nie zdarzają się często A tu obiecane zdjęcie. Sumik mniejszy niż te na rybkę, ale i tak miał ponad 30 cm. I jeszcze filmik z też sporym sumikiem http://tomek1haczyk.wrzuta.pl/film/xssjN7qsF0/
jaross Napisano 16 Października 2007 Napisano 16 Października 2007 Sumiki karłowate te z kolcami nie dorastają do takich rozmiarow. To muszą być niemiarowe sumy, takie jak w Wiśle pod Krakowem, które czepiają się w ilości 5 na godzinę, i nie mają kolców. Musze Ci powiedziec i innym terz ze byczki zwane sumikem karłowatym potrafia dorosnac nawet do 50cm. Mowie powaznie sam widziałem z checia pokazałbym wam zdjecie moze kiedys trafie na łowce takiego, to wam pokaze. U mnie na starej cegielni gdzie głebokosc dochodzi do 17m zyja takie byki, i sa ludzie ktorzy wytrwale neca takie okazy i siedza po nocach Ja w tamtym roku złapałem to miał gadzina 36cm. W tym roku siedzac za sandałem na trupka podobnego. Gadałem nie dawno ze znajomym mowił, przyleciał do niego koles z sumikem 42cm i sie pytał co to jest bo nie wiedział co to za stwor
andi64 Napisano 16 Października 2007 Napisano 16 Października 2007 Musze Ci powiedziec i innym terz ze byczki zwane sumikem karłowatym potrafia dorosnac nawet do 50cm. YCHYYY tyż prowda
Jarosław Napisano 16 Października 2007 Napisano 16 Października 2007 Musze Ci powiedziec i innym terz ze byczki zwane sumikem karłowatym potrafia dorosnac nawet do 50cm. Jak zobaczę to uwierzę. Na razie wpuściłem ich do siebie ponad 500 zobaczymy za rok.
tomek1 Napisano 16 Października 2007 Napisano 16 Października 2007 Na razie wpuściłem ich do siebie ponad 500 zobaczymy za rok Toś pan popełnił błęda- jak mówił Ferdek
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.