jaross Napisano 16 Października 2007 Napisano 16 Października 2007 Jarosław, pamietaj ze sumik karłowaty jak kazda ryba w niesprzyjajacych warunkach moze rowniez skarłowaciec a to dopiero kicha z nimi bedzie jak posiadasz własny staw gdzie chodujesz inne ryby to raczej napewno wposzczenie ich to bład, ale jesli sa tam same to byciu jak swinka zje wszystko, moze upasiesz
madi Napisano 17 Października 2007 Napisano 17 Października 2007 A tu obiecane zdjęcie. Sumik mniejszy niż te na rybkę, ale i tak miał ponad 30 cm. Tłuściutki Tomek1 a co z nim zrobiłeś, jeśli mogę zapytać
adi1122spid Napisano 17 Października 2007 Autor Napisano 17 Października 2007 Ja w wakacje na stawie wycIAGNEŁEM TAKIEGO BYCZKA 30 CM NA CZERWONEGO ROBAKA wiem ze maja kolce ale nie wiedziałem nigdy ktore to sa te kolce hehe pamietam jak moj wujek bał sie zdjac z chaczyka takiego koluszka 10 cm a na trupka raz prubowałem w wakacje z marnym skutkiem ale moze w weekend jeszcze raz sprubuje podnece i zobaczymy a w tym stawie jest max 1.20 m. wody w ze 30-40 cm mułu i w takich warunkach sumik urosnie na np 40 cm ?? bo ze 30 to wiem napewno ale niewiem czy moge spodzieac sie wiekszych
tomek1 Napisano 17 Października 2007 Napisano 17 Października 2007 Tomek1 a co z nim zrobiłeś, jeśli mogę zapytać Z tego co pamiętam to leśna zwierzyna miała z nich pociechę Nie zabieram sumików mimo, że są smaczne. Nie znoszę ich za całokształt
madi Napisano 18 Października 2007 Napisano 18 Października 2007 Dzięki za odpowiedź Nie zabieram sumików mimo, że są smaczne. A właśnie byłam ciekawa czy lądują na patelni, chodź rzadko się to właśnie zdarza. Za to potwierdziłeś mnie w przekonaniu, że są smaczne
bboobb Napisano 18 Października 2007 Napisano 18 Października 2007 Mam znajomego, notabene krajan tomka1, który z łowiska do domu zabiera tylko sumiki karłowate, wszystkie inne ryby wypuszcza. Według niego rewelacyjnie smakują wędzone.
tomek1 Napisano 18 Października 2007 Napisano 18 Października 2007 Mam znajomego, notabene krajan tomka1, który z łowiska do domu zabiera tylko sumiki karłowate To prawda, są tacy Sumiki są smaczne i nie mają praktycznie ości. Nie przepadam za rybami (oprócz drapieżników) więc i dla sumika nie robię wyjątku
madi Napisano 18 Października 2007 Napisano 18 Października 2007 Sumiki są smaczne i nie mają praktycznie ości. Jak dla mnie ok Tylko jest jeden problem: w życiu nie natrafiłam na sumika, czyżby ich na mych wodach nie było
bboobb Napisano 18 Października 2007 Napisano 18 Października 2007 U mnie praktycznie gdzie nie rzucisz to możesz się go spodziewać, ale w ostatnim czasie coś jakby ich ubyło, trafiają się rzadziej. PS. madi gratulacje z "okazji tysiącznego postu"
madi Napisano 18 Października 2007 Napisano 18 Października 2007 U mnie praktycznie gdzie nie rzucisz to możesz się go spodziewać U mnie akurat na odwrót: na różnych łowiskach porozrzucanych dookoła mojej miejscowości, nic innego nie bierze jak głupie tylko karasie, o sumiku to nawet nie ma mowy; nigdy w życiu nie widziałam go na własne oczy No w przyszłym sezonie może spróbuję na gruncik, może są w niewielkiej ilości .... Muszę popytać. bboobb Dziękuję
adi1122spid Napisano 18 Października 2007 Autor Napisano 18 Października 2007 U mnie tez sumikow jest mało po za jednym stawem ale wiem ze kiedys były wpuszczane do krzny ale po roku przestały brac co sie z nimi stało ??
MagnuM Napisano 30 Października 2007 Napisano 30 Października 2007 Hmm..... być moze podusiły się, wskutek zamarznięcia wody zimą. Być może, łowiłeś w niekorzystnym dla nich okresie? A może ptaki je powyjadały? Teori jest wiele, aby dać jednoznaczną odpowiedź...
Maciej C. Napisano 10 Maja 2008 Napisano 10 Maja 2008 Nigdy nie spotkałem takich sumików. Gdzie można je złowic możliwie najbliżej Warszawy? Może gdzieś na Mazowszu? Kiedyś jadlem te ryby kupione w sklepie, były bardzo smaczne.
tomek1 Napisano 11 Maja 2008 Napisano 11 Maja 2008 Nigdy nie spotkałem takich sumików. Tu zobaczysz sumika
Lord Konrad I Napisano 11 Maja 2008 Napisano 11 Maja 2008 Nigdy nie spotkałem takich sumików. Zazdroszczę, bo to potrafi wziąć na wszystko i w najmniej oczekiwanym momencie :] A większe sztuki trafiają się bardzo rzadko, zwykle jest ich tyle że dorastają do długości dłoni Akurat ten Tomka był już ładny
tomek1 Napisano 11 Maja 2008 Napisano 11 Maja 2008 Akurat ten Tomka był już ładny Są większe Jak mi się przytrafi to zrobię zdjęcie
madi Napisano 11 Maja 2008 Napisano 11 Maja 2008 Nigdy nie spotkałem takich sumików. W mojej okolicy tego dziadostwa chyba w ogóle nie ma, nigdy nie słyszałam żeby ktoś złowił sumika, ani mi się nie trafiło. Z jednej strony może i dobrze, z drugiej jednak trochę żałuję, ponoć bardzo smaczne mięcho mają.
Maciej C. Napisano 13 Maja 2008 Napisano 13 Maja 2008 A zatem gdzie mógłbym złowić takiego sumika w miarę blisko Warszawy? O okolicach Łęcznej wiem. Czy Koledzy znają jeszcze jakies łowiska? Najblizszy długi weekend spędzę w okolicach Lidzbarka Welskiego, ale tam chyba nie ma sumików.
karpiarzo Napisano 18 Sierpnia 2010 Napisano 18 Sierpnia 2010 Łów po zmroku ,najlepiej na rasówki .Po 2 na haczyk. Zanęta może być na ryby karpiowate. Nie rzucaj daleko .Tak do połowy swojego łowiska.
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.