Gość mroweczka177 Napisano 20 Grudnia 2009 Napisano 20 Grudnia 2009 .Jedyna wada to trwałość gum po kilku dorszach nadaje się do wymiany. Ja swoją norweską gumę mam już 4 wyprawy i nie widać na niej nawet śladu po dorszach.
tomek1 Napisano 20 Grudnia 2009 Napisano 20 Grudnia 2009 od 20 metrów do 40 ,czasem minimalnie więcej się zdarza. Wszystko zależy od żerowania max na głębokości (raz się zdarzyło) 47 metrów. 300 gr na takie głębokości
Gość mroweczka177 Napisano 20 Grudnia 2009 Napisano 20 Grudnia 2009 Wiem że to dużo. Ale jak to mówią kto pierwszy na dole tego ryba ;P ;P ;P Mi nie przeszkadza waga pilkera, jest może bardziej męczące. A co przeszkadza waga pilkera ?? jedynie bardziej się zmęczysz, gdybym miał lżejszego takiego to oczywiście bym założył lżejszy, A ty byś patrzał na wagę jeśli dorsz w to bije ??
Gość mroweczka177 Napisano 29 Grudnia 2009 Napisano 29 Grudnia 2009 A dzisiaj dostałem fajną kombinację pilkera z twisterem,wygląda to tak głowa pilkera jest cała, górna część tak jak by kręgosłup jest dłuższy od dolnego , środek jest wycięty a ogona nie ma, po srodku pilkera jest taki na stałe wmontowany drut na który zakladamy twistera, pilker jest fabrycznie uzbrojony w dwie kotwice, do tego na gorze pilkera mamy dwie opcje prowadzenia go równolegle do dna lub tak jak normalny pilker, wieczorkiem albo jeszcze za chwile postaram sie zrobić zdjęcie i pokazac jak to wygląda.
Gość mroweczka177 Napisano 29 Grudnia 2009 Napisano 29 Grudnia 2009 udało mi się zrobić zdjęcie jak to wygląda http://img682.imageshack.us/img682/2811/20091229051.jpg pierwszy raz się z tym spotkałem, nawet na stronie producenta tego nie znalazłem. wygląda dosyć ciekawie
Kubiak Napisano 29 Grudnia 2009 Napisano 29 Grudnia 2009 Widziałem to w którymś numerze WŚ. Całkiem fajnie to wygląda.
slowik Napisano 29 Grudnia 2009 Napisano 29 Grudnia 2009 pierwszy raz się z tym spotkałem, nawet na stronie producenta tego nie znalazłem. Jest to bardzo skuteczna przynęta,ma dobrą prace w wodzie i leżeli jezdziłeś do Norwegi to dziwne że się z tą przynętą nie zetknąłeś.To jest jedna z najlepszych przynęt w Norwegi Ale ceny mało przystępne No i do tej główki dodajemy oczywiście jeszcze ładne gumowe kopyto [jak by ktoś o tym nie wiedział]
Gość mroweczka177 Napisano 29 Grudnia 2009 Napisano 29 Grudnia 2009 Hmm do Norwegii nie jeździłem. Hmmm słowik łowiłeś już na to ? dodajemy gumowe kopyto tak jak mówisz lub twistera, lecz czy kotwica ta druga nie bedzie tam przeszkadzać a pracy ??I na który ten łącznik lepiej ją zakładać tak zeby pracował jak pilker normalny czy też by by praca była w równoległym położeniu z dnem ?? Kubiak mówisz że widziałeś to w którymś numerze może przypomnisz sobie ktory to ?? ;>
slowik Napisano 29 Grudnia 2009 Napisano 29 Grudnia 2009 Hmm do Norwegii nie jeździłem. Pomyłka zle przeczytałem posta sorki Hmmm słowik łowiłeś już na to ? Z najlepszym skutkiem w Norwegi bo tam łowie tylko na gumy,generalnie kopyta.Na Bałtyku [Władysławowo] też,ale bez rewelacji.Jedynym plusem tej przynęty na Bałtyku jest selekcja dorszy,łowiłem mniej,ale dużo większe niż koledzy na pilkery.lecz czy kotwica ta druga nie bedzie tam przeszkadzać a pracy ??I na który ten łącznik lepiej ją zakładać tak zeby pracował jak pilker normalny czy też byNie po prostu kopyto nakładasz na drut wystający z główki i zabezpieczasz kotwiczką,chociaż najczęściej je kleje kropelką żeby nie spadała
Gość mroweczka177 Napisano 29 Grudnia 2009 Napisano 29 Grudnia 2009 jeszcze pytanie ; ) ; ) czy jak założę kopyto to ogonek kopyta nie będzie pracował?, jeszcze jak przebije kopyto tą kotwicą to jak ono będzie pracowało ?? A tak ogólnie to jak tam Norweskie wody ?? Ja obecnie jestem w Danii i wędkuje w rzece. A łosoś kiedy wchodzi w rzekę ?? łowisz może tam zimą w morzu z brzegu, jak tak to daj jakieś info na co sie można nastawić i na co dzięki i pozdrawiam Połamania
slowik Napisano 29 Grudnia 2009 Napisano 29 Grudnia 2009 czy jak założę kopyto to ogonek kopyta nie będzie pracował?, jeszcze jak przebije kopyto tą kotwicą to jak ono będzie pracowało ?? Kopyto zakłdam najczęściej nr.5-6 relax zależnie od wielkości główki i daje rade.Prace ma ok Mam zamiar coś napisać o Norwegi ale jakoś brak mobilizacji,może zimą
Gość mroweczka177 Napisano 31 Grudnia 2009 Napisano 31 Grudnia 2009 aha dzięki Wielkie, napisz napisz z chęcią bym się czegoś dowiedział o wędkowaniu w Norwegii, a być może w tym roku się tam wybiorę, latem
MUMIN Napisano 6 Stycznia 2010 Napisano 6 Stycznia 2010 Cześć Ostatnio kupiłem i wypróbowałem główki jigowe Big Game Mustad 100g plus do tego twister. Wędkowałem we Władysławowie, ryba była bardzo rozproszona i słabo brała a jednak na taka przynete udało mi się wyciągnąć kilka sztuk. Używałem jej na mniejszych głębokościach ok. 30m, używałem samej takiej przynęty. I jak któryś z kolegów też użyłem kleju typu kropelka.
ramzess Napisano 7 Stycznia 2010 Napisano 7 Stycznia 2010 CześćOstatnio kupiłem i wypróbowałem główki jigowe Big Game Mustad 100g plus do tego twister. Wędkowałem we Władysławowie, ryba była bardzo rozproszona i słabo brała a jednak na taka przynete udało mi się wyciągnąć kilka sztuk. Używałem jej na mniejszych głębokościach ok. 30m, używałem samej takiej przynęty. I jak któryś z kolegów też użyłem kleju typu kropelka. Ostatnio na Zatoce, na takich samych główkach używałem gum Dragon Lunatic i musze przyznać, że wyniki były bardzo zadowalające. Na płytszej wodzie miałem lepsze wyniki, niż łowiący tradycyjnie.
slowik Napisano 7 Stycznia 2010 Napisano 7 Stycznia 2010 miałem lepsze wyniki, niż łowiący tradycyjnie. Często tak się zdarza że na gumy biorą lepiej niż na pilkery,dlatego warto mieć coś takiego jak twistery czy kopyta w swoim arsenale Aczkolwiek nie zawsze są warunki do takiego wędkowania
grocik71 Napisano 7 Stycznia 2010 Napisano 7 Stycznia 2010 Witam, otóż to roznie bywa, sa wyprawy kiedy nawet nie "powącha" gumki i to zadnej, a jedziesz za tydzien machasz pilkerem z przywieszka machasz, i wycigasz tylko na gume . . . a pilkerek sluzy tylko jako obciazenie . . . takze trzeba miec w swoim arsenale wszystko na co moze sie skusić pomuchel . . . pozdrawiam
ramzess Napisano 7 Stycznia 2010 Napisano 7 Stycznia 2010 łowiąc na główki jigowe, bądź morskie koguty, dodajecie czasem jakąś przywieszke???
slowik Napisano 7 Stycznia 2010 Napisano 7 Stycznia 2010 dodajecie czasem jakąś przywieszke??? Jeżeli już się decyduję na wędkowanie główkami to tylko dla finezji łowienia,po co ją jeszcze obciążać dodatkowym balstem No chyba że ktoś nastawia się na łowienie dubletów Osobiście nie stosuje przywieszek i często tak bywało że zdążyłem wyjąć trzy dorsze na główkę a gość obok dalej się pocił z dubletem bo okazało się że jeden z dorszy zaczepiony był za bok Ale teksty przy dubletach czasem są super"mam dorsza 10kg ma ehh z 13kg": ,a a tu nagle dwa lub trzy bolasy na pokładzie w tym dwa za ogon
gerrit Napisano 7 Stycznia 2010 Napisano 7 Stycznia 2010 ... jeszcze taki krzyczy,, dawać hak szybko bo osiemnastka idzie..
ramzess Napisano 7 Stycznia 2010 Napisano 7 Stycznia 2010 Jeżeli już się decyduję na wędkowanie główkami to tylko dla finezji łowienia,po co ją jeszcze obciążać dodatkowym balstem No masz racje.... tak tylko pytałem. Jakiś czas widziałem jak pewien jegomość na kutrze łowił na gumy Shaker, firmy Lunker City. Twierdził, że przetestował już niemal wszystkie przynęty tego typu i że te gumy nie mają sobie równych. Dodam, że wtedy też był najlepszy z całej obsady. Próbował ktoś z kolegów tych Shakerów ????
MUMIN Napisano 8 Stycznia 2010 Napisano 8 Stycznia 2010 Ja stosowałem gumy Relax i było ok ale zawsze trzeba testować co jakis okres wychodzi coś nowego. Kolega wcześniej pisał ze nie zawsze biorą dorsze na gumy, zgadzam się z tym czasami lepiej łapać na samego pilkera, czasmi pilker + przywieszki, czasami jig super się spisuje. Trzeba próbować na to nie biorą to zmiana i dalej aż zaskoczy co się sprawdza. Wiadomo że na głębszych łowiskach jig o wadze 100g bedzie wolno schodził ale widziałem też systemy jak wcześniej ktoś pisał Dragon lub Balzer o wiekszej wadze. Czy ktoś już stosował te systemy
ramzess Napisano 8 Stycznia 2010 Napisano 8 Stycznia 2010 A jakiej wielkości haki wybieracie do kopyt i twisterów 15 cm ???
slowik Napisano 8 Stycznia 2010 Napisano 8 Stycznia 2010 Osobiście stosuje haki 12/0 ale i czasami 15/0 ale te już rzadziej bo ciężko jest dostać gramaturę w okolicy 100g a tak to wygląda na zdj. kopyto 6 na haku 12/0 http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/e8f27d8b3001d403.html
Jarek Z. Napisano 19 Stycznia 2010 Napisano 19 Stycznia 2010 panowie, temat zajmujący, ale trochę się pogubiłem - do tej pory używałem tylko pilkera. Co proponujecie dla kogoś, kto jeszcze nie ma takiej wprawy jak wy? (zacząłem wedkować w morzu dopiero w ubiegłym roku)
slowik Napisano 19 Stycznia 2010 Napisano 19 Stycznia 2010 Dla początkujących najlepszy jest pilker,ale nie dawaj choinki z przywieszkami[bynajmniej jak nie dojdziesz do wprawy] bo dają duży opór podczas łowienia. A jeśli chcesz spróbować na jakieś inne przynęty to kup sobie jakąś główkę 100-150gr 12/0 i jakieś gumki i spróbuj. Tylko na płytkiej wodzie max 40m głębokości. Zobacz fotkę powyżej.
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.