Skocz do zawartości
Dragon

ślimaki

adi1122spid

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

mam pytanko czy ktoś z was łowi na slimaki ?? ja sam je przetestowałem i sie sprawdzaja tylko najwiekszy problem mam ztym gdzie je znalezc ?? :(((

przynęty na klenia   Dragon
Napisano
mam pytanko czy ktoś z was łowi na slimaki ?? ja sam je przetestowałem i sie sprawdzaja tylko najwiekszy problem mam ztym gdzie je znalezc ?? :(((

Ja nie łowie na ślimaki, ale w tym roku był jakis wysyp :shock: po deszczu kolo fosy bylo ich mnóstwo. Tylko byly takie 5 cm i wieksze. One chyba po deszczu wychodza, ale nie jestem pewny :???:

Napisano

Najczęściej używanymi ślimakami jako przynęty to: racicznice, błotniarka, żyworódka czy nawet ślimaki bezdomkowe. Świetna przynęta na karpiowate, ale również na drapieżniki - najbardziej na węgorza i klenia. Przygotowanie ślimaka jako przynęty nie jest trudne, wystarczy rozbić skorupkę, założyć na haczyk przebijając stopę, można również z powodzeniem zastosować metodę włosową.

Jak zdobyć? Bez zamoczenia się chyba nie da. Ślimaki zamieszkujące wody słodkowodne np. racicznice najczęściej osiadają na skałach, pomostach, urządzeniach hydrotechnicznych; czy żyworódka, która zwłaszcza latem, w ciepłej wodzie najczęściej gromadzą się blisko powierzchni jak i roślinności; ogólnie rzecz biorąc ślimaki są stworzeniami przydennymi, podobnie jak ryby gdy woda staje się cieplejsza znajdują się na płyciznach, wówczas można z łatwością (mniejszą lub większą) je pozyskać.

Jeżeli chodzi o ślimaki bezdomkowe, to wiem "ze słyszenia", że również są stosowane jako przynęty, ale jakie nie mam pojęcia.

czy ktoś z was łowi na slimaki
Ale jakie ,winiczki :shock::?:

Płucodyszne czyli lądowe ślimaki również mogą byś świetną przynętą, jednak najlepsze są te wodne, które stanowią naturalny pokarm ryb; no i wiadomo żywe lepsze :wink:

Można również zająć się hodowlą ślimaków, co jest bardzo proste podobnie jak utrzymanie hodowli czerwonych robaków - żywią się roślinnością i szczątkami roślinnymi, których w domu nigdy nie brakuje.

Jak znajdę chwilę czasu postaram się odświeżyć temat.

Napisano

Albo jesli masz ogródek to mozsz np. w jakims kącie położyc kilka desek albo kijkówi, pod nie nasypac troche ziemi i odrobinę trawy. Ja tak kiedys miałem przez przypadek i po jakims tygodniu jak sprzątałem to były slimaki te bez skorupek a i robaczki czerone sie znalazły :wink:

Napisano

a ja łowiłem na takie ktore znalazłem nad rzeka na roslince i ryby na takie brały ale teraz juz ich niema a do wejscie do wody nie bedzie teraz ciekawe

Gość wobler129
Napisano

adi1122spid raczej to był to ślimak winniczek :cool:

Napisano

To nie był winniczek wiem jak wygladaja winniczki tamte na ktore ja łowiłem były takie małe i napewno to nie były winniczki a teraz juz ich niema...

Wiec gdzie teraz szukac slimakow bo w wodzie to raczej nie teraz...

Napisano
Wiec gdzie teraz szukac slimakow bo w wodzie to raczej nie teraz...

Jak nie w wodzie, to na lądzie. Ale skoro

A takie ogródkowe to sie nie nadadzą
Raczej nie
to odpada.

Musisz koniecznie na te slimaki?

Gość wobler129
Napisano
nom podobno jesienia sa skuteczne na płocie...

Lepiej zamiast tak się trudzić weź ochotkę bądź pinkę i też połowisz :smile:

Napisano
w sumie tez racja ale czytałem ze teraz slimaki wodne to głowny pokarm płoci...:D

No tak, ale jak nie masz ich skąd wziąc no to tak jak napisał wobler129 pozostają Ci pinki i ochotki :cool:

Napisano
raczej tylko pinki u mnie w sklepie jeszcze ochotek nie dostarczono

Białe robaki, pinki, pęczak, konopie. Jednym słowem nie zawracaj sobie głowy ślimakami :wink: tylko raczej naucz sie zwabić i przytrzymać płotki w łowisku a żaden ślimak ci w tym nie pomoże :mrgreen:

Napisano
dzieki tomek1, ... a czym teraz lepiej necic ??? robaczkami czy kupna zaneta ??

Kupna zanęta, a do niej robaki (konopie,białe robaki, ochotki) i pęczak jeżeli masz go na haku.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.