desperado Napisano 14 Listopada 2009 Share Napisano 14 Listopada 2009 Sam niczego nie będę załatwiał bo nie chcę ruszać g...na i iść siedzieć za człowieka. Tu właściwie masz racje ale myśle ,ze była by to dobra nauczka bo jak widać policji i PSR nie bardzo sie boją z policjantami albo innymi mundurowymi byli ludzie z SSR. Ztego co piszecie wynika ,że grasuje tu nie mała grupka asów , patrol tu mało zdziała ,albo nic. Przydało by sie parę ostrych akcji policji , bez ceregieli. Kilka lat temu widziałem na wiśle interwencję PSR i policji. Niebo było jasne od rac a na Wisle pościg łodziami . Wasz policja właśnie tak powinna reagować a nie jakies patrole SSr z jednym mundurowym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kocur Napisano 14 Listopada 2009 Share Napisano 14 Listopada 2009 desperado, chodzi o to ze te barany wiedzą że policjanci nie znają się za bardzo i poza stanem formalno-prawym nie mogą nic zrobić. Nie są przeszkoleni a sami z siebie tego nie zrobią bo PZW na tym widocznie nie zależy żeby do nich wystąpić z taką propozycją. Jak pisałem wyżej chodzi mi o to że strażnik SSR ma być dla policjantów wsparciem w postaci znajomości terenu, problemu, metod i RAPR itd. Te cymbały co szarpią boją się policjantów i czują przed nimi respekt. A zwykły patrol poradzi sobie z nimi doskonale. Często ci złodzieje mają karty wędkarskie i opłaty na wodę więc dla zwykłego policjanta laika są legalnie nad wodą. potrafią wykiwać nawet PSR tłumacząc się połowem na fileta który właśnie spadł, zaczepem i dlatego szarpią. Palą też peta i w razie kontroli przepalają żyłkę A w temacie indywidualnego wymierzania sprawiedliwości to nie polecam tej formy bo to kłusole w razie takiej sytuacji będą pierwszymi którzy zadzwonią po policję i wszyscy jednogłośnie będą świadczyli na korzyść swoich Dla mnie rozwiązaniem jest zmuszenie PZW do zabezpieczenia wody przed kłusolami przy współpracy wszystkich służb uprawnionych do tego. Niestety wędkarze tylko płacą i narzekają. Odpowiedzmy sobie tak szczerze: który z nas zgłosił w okręgu lub kole ten problem i żądał reakcji? -A może zamiast wydawać kasę na zarybianie karpiami i innym obcym ścierwem dać te pieniądze policjantom na paliwo żeby mieli jak dojechać/dopłynąć na akcję? -Może te pieniądze dać tym najaktywniejszym w formie nagrody za walkę z kłusolami? -Może wystarczy zgłosić problem radzie miasta? -Może nasłać media na PSR i ZO PZW? Nie wiem czy modzi nie powinni dołączyć tego wątku do głównego o kłusownictwie bo częściej idziemy w ogólniki a rozmijamy się z problemem szczecińskich kłusoli? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
artone Napisano 15 Listopada 2009 Share Napisano 15 Listopada 2009 Kłusownicy - sadyści łowili ryby "na szarpaka" - Okaleczaliśmy ryby, bo inaczej trudno jest je złowić – takie było tłumaczenie kłusowników zatrzymanych przez policję. O ich dalszym losie zadecyduje teraz prokuratura. W czwartek po południu policjanci w cywilu patrolowali nadbrzeże Odry Zachodniej. W pewnym momencie zauważyli dwóch mężczyzn, którzy wędkowali gwałtownie opuszczając wędzisko. Policjanci przypuszczali, że są to kłusownicy i łowią na tzw. szarpaka. Metoda ta polega na tym, że łowione ryby zahaczane są w miejscach innych niż okolice pyska. Jest bardzo drastyczna, powoduje zranienia ryb, które nie zostały wyłowione z wody. - W trakcie obserwacji wyłowili w ten sposób kilka ryb - opowiada Mirosława Rudzińska z komendy wojewódzkiej. - Później ukrywali je w różnych miejscach. Gdy skończyli wędkowanie, pozbierali wszystkie, włożyli do plecaka i skierowali się w ul. Wyszyńskiego. Kłusownicy zostali zatrzymani przy Moście Długim. Okazali się nimi 23- i 32-latek. - Złowili cztery sandacze. Miały poranione grzbiety i podbrzusza. Zapytani, dlaczego łowią metodą tak kaleczącą ryby stwierdzili, że w inny sposób ciężko jest je złapać - kontynuuje Rudzińska. Kłusownicy zostali dowiezieni do komisariatu na Śródmieściu. Tam zostali przesłuchani, a przyrządy wędkarskie zostały zabezpieczone. Sprawa zostanie skierowana do prokuratury, gdzie zapadnie decyzja o ewentualnych zarzutach. http://www.mmszczecin.pl/29475/2009/10/23/klusownicy--sadysci-lowili-ryby-na-szarpaka?districtChanged=true Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
warszawa_24 Napisano 15 Listopada 2009 Share Napisano 15 Listopada 2009 Brawo jak miło się takie newsy czyta. Głupie pytanie - ale jak poznać szarpaka? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rafaloo Napisano 15 Listopada 2009 Share Napisano 15 Listopada 2009 warszawa_24 jego metoda połowy wygląda tak: zarzuca czeka aż opadnie, dwa podbicia z całej siły macha kijem (jak by miał zaczep) i tak już do końca, aż zestaw nie wyląduje przy brzegu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
artone Napisano 15 Listopada 2009 Share Napisano 15 Listopada 2009 Brawo jak miło się takie newsy czyta.Głupie pytanie - ale jak poznać szarpaka? Hmmm może nie takiego newsa bo kilka dni już ma no ale lepsze to niż nic. Po prostu ma to coś w sobie. Przeczytaj temat od początku. Czerwony nos i flaszka za pazuchą Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
warszawa_24 Napisano 15 Listopada 2009 Share Napisano 15 Listopada 2009 Dzięki, choć trochę to jak spinning dla mnie wygląda (mój kuzyn na gumy łowi podobnie) i mogę nie rozróżnic. A czym on łowi? Bo czytałem kiedyś o jakiś hakach z ciężarkami czy coś? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rafaloo Napisano 15 Listopada 2009 Share Napisano 15 Listopada 2009 kotwica chyba najskuteczniejsza, ale też na gume łapią dla ściemy. tak na pewno nie złapiesz ryby by miała przynętę w pysku. Oni na haczyku mają wszystko co popadnie co zahaczą to pyjma od leszczy po sandacze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomik Napisano 17 Listopada 2009 Share Napisano 17 Listopada 2009 A słyszeliście o projekcie: "Społeczna ochrona ryb i ekosystemów wód płynących", który będzie u was realizowany?: http://haczyk.pl/index.php?option=com_content&task=view&id=146&Itemid=1 Projekt zapewne zaciekawi także użytkowników z innych województw, stąd utworzyłem temat ogólny i zapraszam do dyskusji: http://haczyk.pl/forum/viewtopic.php?p=143322#143322 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
luk1234 Napisano 28 Listopada 2009 Share Napisano 28 Listopada 2009 Dwóch kłusowników: 28-letniego Pawła D. oraz 26-letniego Krzysztofa R., mieszkańców okolic Trzebiatowa, zatrzymali 18 listopada 2009 roku w Mirosławicach funkcjonariusze Morskiego Oddziału Straży Granicznej z Placówki SG w Rewalu. Jeden z nich za to samo przestępstwo był już zatrzymany przez Straż Graniczną kilka dni wcześniej. Jeszcze nie zdążył zostać osądzony, a już kolejny został na tym procederze przyłapany i zatrzymany. Tym razem mężczyźni na rzece Rega dokonywali nielegalnego połowy ryb łososiowatych w okresie objętym ochroną tego gatunku. Posiadali drut zakończony hakiem, to za pomocą tego ościenia kłusowali. Zresztą Paweł D. miał w tym już wprawę, bo 11 listopada, za pomocą tak zwanego szarpaka, kłusował na tej samej rzece , też w rejonie Mirosławic. Kłusowników przekazano do policji w Trzebiatowie. Źródło: http://eswinoujscie.pl/component/content/article/4090.html Oby tak dałej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomek1 Napisano 29 Listopada 2009 Share Napisano 29 Listopada 2009 Oby tak dałej Oby jeszcze kary były odpowiednie a nie tak jak teraz- na poziomie kilku kg skłusowanej ryby Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Deuuu Napisano 29 Listopada 2009 Share Napisano 29 Listopada 2009 Takim powinni wydać dożywotni zakaz zbliżania się z wędką do zbiorników wodnych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
artone Napisano 29 Listopada 2009 Share Napisano 29 Listopada 2009 Jakoś z tydzień temu wysłałem maile w/w sprawie do następujących organów - policja w szczecinie - psr w szczecinie - psr w wawie - straż miejska Najciekawsze jest to ,że dostałem tylko odpowiedź z wawy : ... że niestety cięzko im wnikać w to co się dzieje w danym regonie ale bez słowa powinno się tym zająć nasze szczecińskie psr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
artech Napisano 29 Listopada 2009 Share Napisano 29 Listopada 2009 artone, od ponad tygodnia czekam na odp z PZW Szczecin. Mam taki pomysł abyśmy wszyscy na raz wysłali maila o tej samej treści do PZW z pytaniem co zamierzają zrobić z tym procederem w przyszłym sezonie, bo ten na naszym szczecińskim podwórku dobiegł już końca. A potem trzeba wybrać się na jakieś zebranko i to większą grupą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
artone Napisano 29 Listopada 2009 Share Napisano 29 Listopada 2009 jestem jak najbardziej za tym popieram twój pomysł ... wiadomo jakie są realia złodzieje potrafią kraść w biały dzień na oczach ludzi bo ludzie boją się interweniować - nie zachowujmy się podobnie ... wiadomo jakie są realia PSR ma ograniczone środki ale wystarczyłoby par dni pod rząd wysłać tajniaków i co niektórzy odpuściliby temat artech podejmiesz się ułożenia treści ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
artech Napisano 29 Listopada 2009 Share Napisano 29 Listopada 2009 artech podejmiesz się ułożenia treści ? Tak na dniach coś sklecę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
artone Napisano 29 Listopada 2009 Share Napisano 29 Listopada 2009 artech podejmiesz się ułożenia treści ? Tak na dniach coś sklecę. Gi wtedy podamy adresy pod które będziemy spamować Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
warszawa_24 Napisano 29 Listopada 2009 Share Napisano 29 Listopada 2009 Ja również chciałbym pomóc i wysłać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
artech Napisano 1 Grudnia 2009 Share Napisano 1 Grudnia 2009 http://haczyk.pl/forum/viewtopic.php?p=144760#144760 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość okonia Napisano 2 Grudnia 2009 Share Napisano 2 Grudnia 2009 jestem z wami też wyślę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Deuuu Napisano 2 Grudnia 2009 Share Napisano 2 Grudnia 2009 Mały reportaż na temat ochrony tarła troci Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Deuuu Napisano 4 Grudnia 2009 Share Napisano 4 Grudnia 2009 Zarząd Okręgu PZW w Szczecinie przypomina, że od 1 grudnia do 30 kwietnia obowiązuje zakaz spinningowania, na niektórych odcinkach obwodu rybackiego rzeki Odry Nr 5 wprowadzony Uchwałą Zarządu Nr 76/07 z dnia 10.09.2007r.Zakaz dotyczy następujących odcinków: a/ Odra Zachodnia – od Wyspy Zielonej do granicy obwodu na Trasie Zamkowej. b/ Kanał Parnicki w granicach obwodu. c/ Odra Zachodnia – od ujścia Kanału Leśnego /Odyniec/ i Kanału Kurowskiego do linii wysokiego napięcia w odległości o k. 300m. poniżej mostu drogowo-kolejowego przy Dziewokliczu. d/ Odra Zachodnia – od mostu na Autostradzie Berlin-Szczecin do śluzy Kanału Żeglińskiego przekop na wysokości Siadło Dolne. e/ Odra Wschodnia i Cegielinka – od mostu Cłowego do mostu kolejowego w Podjuchach. Zakaz spinningowania na tych odcinakach wprowadzony został, aby ograniczyć połów ryb tzw. „metodą SZARPAKA”. Ze względu na liczne propozycje etycznych wędkarzy oraz doświadczenia z tego sezonu rozważa się wydłużenie tego okresu: ma on obowiązywać w roku 2010 już od 1 listopada. Za Zarząd Dyrektor Biura OPZW w Szczecinie Emilian Pilch Miło że mają zrobić coś aby ograniczyć Kosiarski proceder od 2010roku, szkoda że zamiast wziąć się za kontrole chcą zrobić to naszym kosztem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Supersobi Napisano 4 Grudnia 2009 Autor Share Napisano 4 Grudnia 2009 Oni ewidentnie jada po bandzie. najłatwij właśnie zakazać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rafaloo Napisano 4 Grudnia 2009 Share Napisano 4 Grudnia 2009 ale głupota....to chyba pisał Kononowicz Piotr? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
artone Napisano 4 Grudnia 2009 Share Napisano 4 Grudnia 2009 a dziś widziałem dwóch kolesi którzy machali kijami - szkoda ,że tak bardzo się spieszyłem ... czują się bez karni ponieważ zimno się zrobiło i wiedzą ,że żaden patrol do nich nie podpłynie ani nie podejdzie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi