stu6-60 Napisano 1 Grudnia 2007 Napisano 1 Grudnia 2007 Pytania podzielone sa na grupy tematyczne( 5 grup) a w kazdej z nich jest 5 pytan. Mozliwe sa tylkp odpowiedzi "Tak" lub "Nie".Aby uproscic procedure odpowiadamy w sposob nastepujacy: Grupa X-pytanie 1- "T" czyli X1-T, X2-N itd. Podobnie jak w poprzedniej zabawie zwyciezca zostanie osoba ,ktora jako pierwsza odpowie poprawnie na WSZYSTKIE pytania.Musi takze spelniac warunki ktore zastaly wymienione w temacie"Nowy konkurs-Info".A oto pytania: Arupa A. Nasze wody. Czy... 1. ...strumien zaliczamy do typowej wody z krainy leszcza? 2. ...nizinna rzeka o wolnym uciagu,szerokich zakolach i mulisto-ilastym dnie to miejsce wystepowania brzany? 3. ...kamieniste wyplycenie(rzeka) na ktorym nurt wyraznie przyspiesza nazywamy "buchta"? 4. ...jesli uzyskalismy informacje ze w danym jeziorze rybacy polawiaja sieje i sielawe to mamy pewnosc ze jego(jeziora) glebokosc nie przekracza 8-miu metrow? 5. ...w zbiornikach zaporowych jedne z najlepszych lowisk to okolice "starego koryta rzeki"? Grupa B. Nasze ryby. Czy... 1. ... "Kardynal" to wedkarska nazwa okazalego bolenia? 2. ... jesli lowiac drapiezniki zastosujemy zylke 0.30mm to mozemy zrezygnowac z metalowego przyponu gdyz zadna z ryb(zyjacych w Polsce)nie jest w stanie jej(zylki)przegryzc? 3. ...stosowanie jazgarza jako przynety jest bledem,poniewaz nie jest on(jazgarz) zjadany przez drapiezniki? 4. ...karp jest ryba przystosowana do zerowania w strefie dennej dlatego nigdy nie pobiera pokarmu z powierzchni wody? 5. ...sumik kanadyjski(amerykanski) to sum wlasciwy(europejski) ktory w malych i ubogich w pokarm zbiornikach przybral forme"glodowa"? Grupa C. PZW Czy... 1. ...lowienie metoda "na zywca" pod lodem jest zabronione w jeziorach natomiast dozwolone na rzekach? 2. ...poniewaz zabrania sie uzywania podrywki zezwala sie na uzycie trzeciej wedki jednakze tylko do polowu "zywczykow"? 3. ...wedkujac noca na wodach plawnych(zegluga srodladowa) musimy pamietac ze stosowanie "swietlikow" w kolorze czerwonym jest zabronione? 4. ...zabrania sie korzystania z urzadzen typu GPS w trakcie polowow podlodowych? 5. ...jesli w trakcie wedkowania zorientujemy sie ze lowimy na tarlisku nalezy natychmiast zadzwonic do kumpli aby oni takze mogli nalowic sie "do syta"? Grupa D. "Wspomnien czar" Czy... 1. ...kolowrotki "Prexer" produkowane byly przez Lodzkie Zaklady Radiowe "Fonica"? 2. ...znana i ceniona blystka obrotowa f-my "Mepps" o nazwie "Black Fury" miala w pierwszej edycji "odwrocone" kolory czyli zolta paletke z czarnymi kropkami? 3. ...SONA to nazwa radzieckich wedzisk teleskopowych? 4. ...skladana lodka wedkarska produkowana w latach 80-siatych przez zaklady "Stomil" nosila nazwe "Stynka"? 5. ...wedziska spinningowe f-my "Germina" wytwarzane byly tylko w kolorze zielonym i czarnym? Grupa E. Irlandia-czyli nie moglem sobie odmowic! Czy... 1. ..."Pollack"(czyt.polok) to pogardliwa nazwa naszych rodakow uzywana przez irlandzkich "skinow"? 2. ...szczupak w IRE(Republika Irlandii)posiada wymiar ochronny oraz dzienny limit polowu a nie posiada okresu ochronnego? 3. ...irlandzkie kanaly to jedne z najlepszych w Europie lowisk sandacza? 4. ...wegorz nie wystepuje w irlandzkich wodach slodkich gdyz jak glosi legenda sw.Patryk uznal go(wegorza) za rodzaj weza wodnego i wraz z innymi gadami przepedzil z wyspy? 5. ...makrela jest ryba dwusrodowiskowa.Na okres zimy wstepuje do irlandzkich rzek aby z wiosna splynac do morza? Milej zabawy.Pozdro-Radek.
piotrekkoszalin Napisano 1 Grudnia 2007 Napisano 1 Grudnia 2007 Arupa A. Nasze wody. 1.NIE 2.NIE 3.NIE 4.NIE 5.TAK Grupa B. Nasze ryby. 1.NIE 2.NIE 3.NIE 4.NIE 5.NIE Grupa C. PZW 1.NIE 2.NIE 3.NIE 4.NIE 5.NIE Grupa D. "Wspomnien czar" 1.TAK 2.TAK 3.NIE 4.TAK 5.TAK Grupa E. Irlandia-czyli nie moglem sobie odmowic! 1NIE 2.TAK 3.TAK 4.TAK 5.NIE
Gość wobler129 Napisano 1 Grudnia 2007 Napisano 1 Grudnia 2007 Grupa A. Nasze wody. 1. NIE 2. NIE 3. NIE 4. NIE 5. TAK Grupa B. Nasze ryby. 1. NIE 2. NIE 3. NIE 4. NIE 5. NIE Grupa C. PZW 1. NIE 2. NIE 3. NIE 4. NIE 5. NIE Grupa D. "Wspomnien czar" 1. TAK 2. TAK 3. NIE 4. TAK 5. TAK Grupa E. Irlandia-czyli nie moglem sobie odmowic! 1. NIE 2. NIE 3. NIE 4. NIE 5. NIE PS moim zdaniem 1 pytanie w grupie A nie ma odpowiedzi Jeden woli woli A drugi B I spostrzeżenie do grupy E. Moim zdaniem nie ma sensu zadawania pytań o Irlandii itd Nie wiem skąd młody ma o tym wiedzieć? Nie łowię tam ani sie tym nie interesuję. Tak samo grupa D Skąd młody ma wiedzieć o czymś, co było baaardzo dawno temu nawet o tym nie słyszał, bądź nie pamięta To tylko moje zdanie i moje uwagi Gdyby stało się - i wygrał bym konkurs nagrodę zafundował bym jakiemuś młodszemu koledze z forum
Robal Napisano 1 Grudnia 2007 Napisano 1 Grudnia 2007 Grupa A. Nasze wody 1 Nie 2 Tak 3 Nie 4 Nie 5 Tak Grupa B. Nasze ryby 1 Nie 2 Nie 3 Nie 4 Nie 5 Nie Grupa C. PZW 1 Nie 2 Nie 3 Nie 4 Nie 5 Nie Grupa D. "Wspomnien czar" 1 Tak 2 Tak 3 Nie 4 Tak 5 Nie Grupa E. Irlandia-czyli nie moglem sobie odmowic! 1 Nie 2 Nie 3 Nie 4 Nie 5 Tak
atam23 Napisano 1 Grudnia 2007 Napisano 1 Grudnia 2007 Arupa A. Nasze wody. 1.Nie 2.Nie 3.Nie 4.Nie 5.Tak Grupa B. Nasze ryby. 1.Nie 2.Nie 3.Nie 4.Nie 5.Nie Grupa C. PZW 1.Nie 2.Nie 3.Nie 4.Nie 5.Nie Grupa D. "Wspomnien czar" 1.Nie 2.Tak 3.Tak 4.Tak 5.Nie Grupa E. Irlandia-czyli nie moglem sobie odmowic! 1.Nie 2.Nie 3.Nie 4.Nie 5.Nie
jaross Napisano 1 Grudnia 2007 Napisano 1 Grudnia 2007 Grupa A. Nasze wody. 1.NIE 2.TAK 3.NIE 4.NIE 5.TAK Grupa B. Nasze ryby. 1.NIE 2.NIE 3.NIE 4.NIE 5.NIE Grupa C. PZW 1.NIE 2.NIE 3.NIE 4.NIE 5.NIE Grupa D. "Wspomnien czar" 1.NIE 2.TAK 3.NIE 4.TAK 5.NIE Grupa E. Irlandia-czyli nie moglem sobie odmowic! 1.NIE 2.NIE 3.NIE 4.NIE 5.NIE
stu6-60 Napisano 1 Grudnia 2007 Autor Napisano 1 Grudnia 2007 Hm... zaraz polmetek a zwyciezcy nie widac ,czyzby pytania byly za trudne . Pozdro-Radek.
Gość wobler129 Napisano 1 Grudnia 2007 Napisano 1 Grudnia 2007 stu6-60 większość pewnie nie trafiła na tych o których wyżej pisałem
Skrętek Napisano 2 Grudnia 2007 Napisano 2 Grudnia 2007 Grupa A 1.NIE 2.NIE 3.NIE 4.NIE 5.TAK Grupa B 1.TAK 2.NIE 3.NIE 4.NIE 5.NIE Grupa C 1.NIE 2.NIE 3.TAK 4.NIE 5.NIE Grupa D 1.NIE 2.NIE 3.TAK 4.TAK 5.TAK Grupa E 1.NIE 2.NIE 3.NIE 4.TAK 5.NIE Pytania o tarlisko i "skinów" mnie rozwaliły Pozdrawiam.
Gość Dwie_sety Napisano 2 Grudnia 2007 Napisano 2 Grudnia 2007 A 1N 2N 3N 4N 5T B 1N 2N 3N 4N 5N C 1N 2N 3N 4N 5N D 1N 2N 3N 4T 5N E 1N 2N 3N 4N 5N
stu6-60 Napisano 3 Grudnia 2007 Autor Napisano 3 Grudnia 2007 No i zaistniala sytuacja nieszczegolna .Nie ma zwyciezcy.Nagrode przeloze do konkursiku na Styczen.Reasumujac: Zainteresowanie konkursem-znikome.Tylko siedmiu uczestnikow a przyznam sie ze liczylem na wieksze zainteresowanie . Pytanie : Dlaczego tak sie nie stalo .Czyzby nagroda byla zbyt "licha" .Pytania za trudne czy moze zbyt banalne :Na zakonczenie: Taki "niewypal" zniecheca mnie do kontynuowania podobnej "zabawy" .Z decyzja co robic dalej wstrzymam sie do Waszych ocen i ewentualnych sugesti.Pozdro-Radek.
Robal Napisano 3 Grudnia 2007 Napisano 3 Grudnia 2007 stu6-60, możesz podać prawidłowe odpowiedzi? Chetnie bym sie dowiedzial.
sandacz Napisano 3 Grudnia 2007 Napisano 3 Grudnia 2007 No i zaistniala sytuacja nieszczegolna .Nie ma zwyciezcy.Nagrode przeloze do konkursiku na Styczen.Reasumujac: Zainteresowanie konkursem-znikome.Tylko siedmiu uczestnikow a przyznam sie ze liczylem na wieksze zainteresowanie .Pytanie : Dlaczego tak sie nie stalo .Czyzby nagroda byla zbyt "licha" .Pytania za trudne czy moze zbyt banalne :Na zakonczenie: Taki "niewypal" zniecheca mnie do kontynuowania podobnej "zabawy" .Z decyzja co robic dalej wstrzymam sie do Waszych ocen i ewentualnych sugesti.Pozdro-Radek. Wedlug mnie trudne odpowiedzi przynamniej dla mnie Ogolnie to spojrz na liczbe wyswietlen tematu to daje do myslenia
Skrętek Napisano 3 Grudnia 2007 Napisano 3 Grudnia 2007 Jak dla mnie to niektóre pytania były trudne, nawet bardzo. A, i również chętnie poznałbym prawidłowe odpowiedzi.
sinus Napisano 3 Grudnia 2007 Napisano 3 Grudnia 2007 Taki "niewypal" zniecheca mnie do kontynuowania podobnej "zabawy" widzisz radek moim zdaniem to raczej kwestia terminu (sam bym wziął udział ale opijałem imieniny.... ) może troszeczkę formy (warto zastanowić się nad pytaniami, które nie będą budziły wątpliwości - nawet jeżeli będą bardzo trudne...) radek nie zniechęcaj się.... wprowadzasz świetną inicjatywę... poważnie. następnym razem zrób start w tygodniu o wieczornej godzinie, w weekend wielu łowców woli siedzieć nad wodą niż walczyć o świetną nagrodę
Gość wobler129 Napisano 3 Grudnia 2007 Napisano 3 Grudnia 2007 stu6-60 weź pod uwagę mój PS w wypowiedzi Moje zdanie jest takie, by nie było czegoś, na co nie może odpowiedzieć młody - bo jeszcze go w tedy nie było oraz to o Irlandii
hexman Napisano 3 Grudnia 2007 Napisano 3 Grudnia 2007 Konkurs naprawdę świetny! Ale jak zobaczyłem te pytania to się przestraszyłem i nie chciałem robić z siebie pośmiewiska ... Świetna inicjatywa, tylko ciut trudne pytania (jak dla mnie )... A co do nagrody naprawdę ŚWIETNA!! Na styczeń choć by pytania były tak samo trudne, albo nawet trudniejsze to biorę udział Jak to było w jednej z polskich komedii: "...kto dziś szczęściu dopomoże? Każdy dzisiaj wygrać może..." ( czy jakoś tak )
jaross Napisano 3 Grudnia 2007 Napisano 3 Grudnia 2007 Racja konkursik swietny Pytania ok. troche trudne bo o niektorych rzeczach wczesniej ja nie wiedziałem moze jakby wszystkie pytania były podparte (na podstawie) obrazkow to i młodzi dali by rade Aha i najwazniejsze stu6-60 nie masz nic sobie do zazucenia bo konkursik był swietnie zoorganizowany i zapiety na ostatni guzik Powiedzmy tak... nikt nie wygrał, bo nikt z odpowiadajacych nie miał...a nagroda czekała na jakiegos niesmiałego ktory miotal mysli w głowie czy sprobowac, teraz wie ze warto i w styczniu nie odpusci Z gory było dane ze innym razem ktos wygra i koniec...
Skrętek Napisano 3 Grudnia 2007 Napisano 3 Grudnia 2007 No dokładnie, nie ma co się zniechęcać. Konkurs 1-wsza klasa. A do następnej edycji może i ja się dorzucę do puli nagród. Serio, mam Robinsona g-force "na zbyciu"("funkiel nówka", z dwa razy nim wędkowałem a tak to okrągły roczek leżał na półce). opijałem imieniny....Najleprzego .
stu6-60 Napisano 3 Grudnia 2007 Autor Napisano 3 Grudnia 2007 To tak w kwestii formalnej,prawidlowe odpowiedzi wygladaja nastepujaco: Grupa A - N,N,N,N,T, B - N,N,N,N,N, C - N,N,N,N,N, D - N,N,N,T,N, E - N,T,N,N,N,. Co do trudnosci-mialem swiadomosc ze z niektorymi pytaniami moze byc klopot ale chcialem uniknac sytuacji gdzie odpowiedzi byly by "formalnoscia" a miast konkursu powstalo by cos w rodzaju obdarowania pierwszego z uczestnikow .Zamieszczajac pytania "historyczne" chcialem przyciagnac "wedkarskie repy" a pytaniami "irlandzkimi" zainteresowac wedkarzy z "wyspy".Okazalo sie ze te kalkulacje byly bledne i zgodnie z sugestiami nie bede ich powtarzal przy nastepnej zabawie. Jak widac jednego z kolegow dzielila od zwyciezstwa tylko jedna poprawna odpowiedz.Chodzi o pytanie o "irlandzkiego szczupaka".Wedle obowiazujacych tu (w IRE) przepisow ryba ta ma wymiar ochronny "odwrocony" w stosunku do polskiego czyli "mozna zabrac szczupaka NIE WIEKSZEGO niz 50cm i NIE CIEZSZEGO niz 0.75kg-jednego dziennie. Natomiast mozna go polawiac CALY ROK-brak okresu ochronnego .Na marginesie z poczatku przepis wydawal mi sie idiotyczny ale dzis wiem ze jest jak najbardziej sluszny.Chroni bowiem ryby "dorosle" ktorych strata dla ekosystemu jest bardziej "bolesna" niz utrata "malucha".Jednoczesnie zapobiega ewentualnemu "miesiarstwu".Nie ukrywam ze jako pierwszy zwrocil mi na to uwage kolega Tomaszek.No coz to chyba wszystko w temacie konkursu.Dzieki za opinie i "slowa otuchy".Obiecuje poprawe przy najblizszej okazji .Pozdro-Radek.
Gość Dwie_sety Napisano 4 Grudnia 2007 Napisano 4 Grudnia 2007 Konkurs fajny poległem na Irlandii na swoje usprawiedliwienie mam tylko to, że nigdy tam nie byłem i nie łowiłem ale nie łowiłem też nigdzie indziej na świecie więc pewnie dowolne przepisy z innych państw też by mnie rozłożyły.
hexman Napisano 4 Grudnia 2007 Napisano 4 Grudnia 2007 stu6-60, o tych szczupakach co piszesz czytałem w najnowszym numerze WP ( chyba )
Szyszek Napisano 5 Grudnia 2007 Napisano 5 Grudnia 2007 Dlaczego tak sie nie stalo ja akurat nie moglem ale w styczniu będe
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.