Skocz do zawartości
Dragon

Kołowrotek do muchy ;]

Aster

Rekomendowane odpowiedzi

przynęty na klenia   Dragon
Napisano

Ja ci nie pomogę dopiero zaczynam właśnie zakupiłem dzisiaj wieczorem sprzecik do muchy.Kołowrotek wygląda bardzo podobnie tylko staro dawno, a niestety jeszcze na historii sie nie znam :oops:\dołanczam mojego ciepłego sprzętu po którym boli mnie kieszonka :cry:al jestem szcześliwy choc za oknem pogoda bardzo bardzo sztormowa :cry::cry::cry::cry:

post-3386-14544971486881_thumb.jpg

Napisano

Krzysio81, hehe, więc jednak Cię trafiło:) Połamania:)

Aster, na moje oko jest to zwykły kołowrotek o ruchomej szpuli. A ponieważ do muchy używa się zwykłych kołowrotków o ruchomej szpuli...:)

A tak poważnie, to chyba jestem za młody, żeby wypowiadać się - kołowrotek zapewne jest solidnie starszy ode mnie. Mógł być używany do muchy, ale moim zdaniem typowa muchówka to nie jest - za szeroka szpula i za duża jej pojemność - choć na podstawie zdjęcia trudno mi ocenić jego wielkość.

Choć zastrzegam, że mogę się mylić.

Napisano
Chciałbym byście osądzili ostatecznie czy jest to kołowrotek do muchy?
Poznaje :shock: [chyba],ale aby się upewnić ,zadam jedno tylko pytanie ,czy ten kołowrotek jest obracany na osi połączenia ze stopką?.Jak możesz to zrób fotke tego elemętu z góry i spodu.
Napisano
czy jest to kołowrotek do muchy?
Poznaje :shock:

nie ty jeden maniek.... o ile mnie wzrok nie myli, to też pamiętam to cudo.... to był mój pierwszy kręcioł, jak tylko zaczynałem ryby łowić.... w komplecie oczywiście z bambusowym kijem....

a czy nada się do muchy, to jakiś muszkarz musi ci odpowiedzieć, bo z tego co widzę to jest to zwykłe zwijadło made in cccp.

Napisano

Kołowrotek faktycznie bardzo podobny do muchowego , jest tylko jedno ale, brakuje mu poprzecznych łączeń uniemożliwiających plątania i spadania sznura (dokładnie nie wiem jak to się nazywa ) po drugie szpula jest ruchoma ale nie osłonięta w muchowych pracuje w korpusie . Ten kołowrotek jest zapewne produkcji radzieckiej i ma możliwość obrócenia na podstawie osią kołowrotka wzdłuż wędki umożliwiając tym samym na wykonywanie dalszych rzutów .

Napisano
Wydaje mi sie ze to katuszka
No nie dosłownie ,"katuszki "były nieco węsze i znacznie większe ,przynajmniej u nas tak się mówilo.
po drugie szpula jest ruchoma ale nie osłonięta w muchowych pracuje w korpusie
Typowe "notingamy" są i takie i takie np.było tak 30lat wstecz dziś się nie oriętuje bo nie śledze rynku.
ma możliwość obrócenia na podstawie osią kołowrotka
I to jest raczej dowód że to nie jest typowy muchowy kręcioł,a taki właśnie kręcioł jak na fotce to mój pierwszy kręcioł do spina ,odwracałeś szpule prostopadle do kija i rzut z powrotem przekręcałeś i można zwijać ,ale to jeszcze pestka ,zabawa zaczynala się dopiero jak ci się trafił szczypły z 5kg a nie byłto jakiś kolos w tamtych czasach i ta jazda w tą i nazad aż palce zdarte od chamowania szpuli ,ach to były czasy żal aż wspominać :sad::smile:

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.