Skocz do zawartości
Dragon

Przygotowanie do zawodów

Gość wobler129

Rekomendowane odpowiedzi

przynęty na klenia   Dragon
  • Odpowiedzi 67
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi
Gość wobler129
Napisano

To ja proponuję metodę odległościową - tak jak pisałem wcześniej. Przygotuj sobie co najmniej 2 wędki - jedną do długiego spławika na falę - typowo jeziorowego, a druga z delikatną bombką. Ołów - zamiast śrucin daj łezki. Lepiej się rzuca i się nie plącze o śrucinki.

Gość wobler129
Napisano
Bazowałeś chyba na Lorpio?

Tak używałem Lorpio i Marcela. Za dużo nie powiem bo nie nęcę taką zanętą jeziora. Powiem tylko tyle, że warto dodać odrobinę Leszcz Secret Trapera. Ma bardzo fajny smak i zapach.

Napisano
moze sie skusze :mrgreen:

daj znac jak wrażenie :mrgreen:

Tak :mrgreen:

Musiało być dobre.. chyba też się skuszę :lol:

Ale za chwilę dostaniemy ostrzeżenia bo odbiegamy od wątku tematu :wink:

Napisano

Ha, jakie ostrzeżenia. Pomogliście. Wniosek że trzeba próbować zanęty :D jak nam smakuje to rybą też :mrgreen: Hehee

Napisano

chyba troche odbiegliscie od tematu

mam taki sam problem ale nie wiem jai zapach wziąść i ci dodać do zanęty płociowej

łowie na bata 5m spławik 1g haczyk 18 z przyponem 0,08 i główną 0,12

http://www.klen.pl/index_pliki/wiskitki.htm tu macie opis łowiska i zdjęcia na którym odbędą sie zawody z okazi dnia dziecka w czerwcu

proszę o szybką odpowiedz

pozdro.

Gość wobler129
Napisano

rex0 w każdym zbiorniku ryba lubi różne smaki. Jeśli powiem Ci wanilia, to skłamię, bo nie wiem jak tam u Was jest :)

Napisano

praktycznie to mało kto ich uzywa więc może postawie na tą uniwersalną wanilię

dzięki za szybką odpowiedz

• 3 weeks later...
Napisano

Witam! Mam zamiar wziąść udział w zawodach wędkarskich z okazji Dnia

Dziecka. Zawody będą na stawie, no można powiedzieć, że to starorzecze

bo kiedyś przez środek płynęła rzeka. I tu mam problem. Wcale nie wiem

jak się na nie przygotować? Sprzęt do wybory to: bat York 3m, kołowrotek

York Samun, kilka zwykłych teleskopówek, 3 karpiówki i jeszcze nie długo

(może za tydzień) kupię sobie odległościówke. Myślę, że przygotuje

sobie na to odległościówkę i bacika. Na haczyk chyba założę ochotkę i

może jeszcze białego. Zanęta chyba będzie z jokersami. Prosiłbym Was o

rady. Aha i w łowisku występują okonie, karpie, wzdręgi, płocie, karasie i

szczupaki. Niedługo wygruntuje łowisko i będe wiedział o tym więcej.

:grin:

Napisano

Na dobry początek wiele cennych informacji uzyskasz w Wyczynie takie konkretne rady fachowca w tej dziedzinie :wink:

O całą resztę śmiało pytaj.

Napisano

Witam!

Mam zamiar wziąść udział w zawodach wędkarskich z okazji Dnia

Dziecka. Zawody będą na stawie, no można powiedzieć, że to starorzecze

bo kiedyś przez środek płynęła rzeka.

I tu mam problem. Wcale nie wiem

jak się na nie przygotować? Sprzęt do wybory to: bat York 3m, kołowrotek

York Samun, kilka zwykłych teleskopówek, 3 karpiówki i jeszcze nie długo

(może za tydzień) kupię sobie odległościówke. Myślę, że przygotuje

sobie na to odległościówkę i bacika. Na haczyk chyba założę ochotkę i

może jeszcze białego. Zanęta chyba będzie z jokersami.

Prosiłbym Was o

rady. Aha i w łowisku występują okonie, karpie, wzdręgi, płocie, karasie i

szczupaki. Niedługo wygruntuje łowisko i będe wiedział o tym więcej.

:grin:

Gość wobler129
Napisano

b0bek, ale ten temat to nie do "wyczynu" raczej.

A co do samych zawodów, to 3m bat będzie za krótki :oops:

Sporządź sobie kupną zanętę - zrób jakąś mieszankę i do tego coś troszkę grubszego - np. kukurydzę.

Jeśli jest możliwość, że uwiesi się karp to zrób mocniejsze zestawy z przyponem np. 0,20 :wink:

Jak masz pieniążki to kup taniego bacika 5-6m. Jeśli będziesz miał odległościówkę - to także się przyda. Ja zabrałbym 2 zestawy - odległościówkę i bata.

Przynęta to robaczki, ochotka i kukurydza. Możesz spróbować kukurydz ze sklepu - smakowych.

POWODZENIA! :wink:

PS jak masz jeszcze jakieś pytanka to pytaj - spróbuję odpowiedzieć

Napisano

Jak to nie ten dział? Przecież mowa o zawodach :smile:

A możesz mi podpowiedzieć jakie zapachy powinienem użyć? Albo jakiej zanęty?

Gość wobler129
Napisano

b0bek tego Ci nie powiem - w każdej wodzie jest inaczej. Ja używałem kukurydzy Waniliowej, Truskawkowej, Tutti-frutti i Miodu.

"Wyczyn" - pojęcie to od razu kojarzy mi się z tyczką :mrgreen:

Napisano

No przecież każdemu może się z czym innym kojarzyć:)

A co do zawodów. Może nastawić się na wybrane gatunki np.lin karaś i karp i podnęcić grochem albo kukurydzą albo czymś innym.

Mógłbym też zrobić "dywanik" z ochotki.

A jak karp by podszedł to chyba starczy przypon 0.14mm 4 kg i żyłka główna 18mm 6 kg. Bo z tego co wiem to tam nie ma dużych karpi. w tamtym roku największy miał 3 kg.

Gość wobler129
Napisano

b0bek na odległościówce dałbym 0,20 główną i 0,18 przypon. Bacikiem lżej - przypon 0,14 i główna 0,16. Koniecznie kup dłuższego - są tanie szklane.

A co do zanęty to z ochotką dobry pomysł, tylko nie dodawaj jej do zanęty bo zdechnie w minutkę. Zmieszaj ją z ziemią i tak podawaj. Co do nęcenia to groch, łubin i kuku mogą być dobre. Batem łowiłbym na robaczki, a na odległościówce miałbym kuku. Takie jest moje zdanie - aha i koniecznie musisz mieć także kupną, sypką zanętę :smile:

Napisano
b0bek na odległościówce dałbym 0,20 główną i 0,18 przypon. Bacikiem lżej - przypon 0,14 i główna 0,16. Koniecznie kup dłuższego - są tanie szklane.

A co do zanęty to z ochotką dobry pomysł, tylko nie dodawaj jej do zanęty bo zdechnie w minutkę. Zmieszaj ją z ziemią i tak podawaj. Co do nęcenia to groch, łubin i kuku mogą być dobre. Batem łowiłbym na robaczki, a na odległościówce miałbym kuku. Takie jest moje zdanie - aha i koniecznie musisz mieć także kupną, sypką zanętę :smile:

trochę dziwne dobory średnicy :wink: pytanie do autora jak duża jest populacja karpi w tym miejscu?

Napisano

Łowisko jest regularnie zarybiane. W tym roku zostało wpuszczonych 150 karpi a rzadko kto nastawia się na karpia tutaj.

Więc jak bym przez kilka dni podnęcił to karpiczki by się przyzwyczaiły i by mógł podejść. :)

Nie mam w tym roku jeszcze kupionych atraktorów, zanęty itp. Muszę jeszcze opłacić kartę to zostanie mi ok.30 zł. Więc mogę dokupić rzeczy potrzebne na ten sezon. A białe sam mogę wychodować.

Tydzień lub dwa przed zawodami rozpocznę hodowlę i potem będe miał świeże robaczki do zanęty.:):)

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.