Gość wobler129 Napisano 29 Grudnia 2007 Napisano 29 Grudnia 2007 To ja proponuję metodę odległościową - tak jak pisałem wcześniej. Przygotuj sobie co najmniej 2 wędki - jedną do długiego spławika na falę - typowo jeziorowego, a druga z delikatną bombką. Ołów - zamiast śrucin daj łezki. Lepiej się rzuca i się nie plącze o śrucinki.
_barti_ Napisano 30 Grudnia 2007 Napisano 30 Grudnia 2007 A Wobler, zdradzisz swój przepis na dobrą zanęte. Bazowałeś chyba na Lorpio ?
Gość wobler129 Napisano 30 Grudnia 2007 Napisano 30 Grudnia 2007 Bazowałeś chyba na Lorpio? Tak używałem Lorpio i Marcela. Za dużo nie powiem bo nie nęcę taką zanętą jeziora. Powiem tylko tyle, że warto dodać odrobinę Leszcz Secret Trapera. Ma bardzo fajny smak i zapach.
jaross Napisano 30 Grudnia 2007 Napisano 30 Grudnia 2007 Próbowałeś? Mi jak cos nie smakuje to ryba tego wciskac nie bede
hexman Napisano 30 Grudnia 2007 Napisano 30 Grudnia 2007 Mi jak cos nie smakuje to ryba tego wciskac nie bede dobre "ale wracając do tematu ktorym są zawody"
sandacz Napisano 30 Grudnia 2007 Napisano 30 Grudnia 2007 Próbowałeś? Tak Eee to kozak Ja czekam az przyjdzie do mnie Impact Flavours wątroba TB... moze sie skusze
hexman Napisano 30 Grudnia 2007 Napisano 30 Grudnia 2007 moze sie skusze daj znac jak wrażenie Tak Musiało być dobre.. chyba też się skuszę Ale za chwilę dostaniemy ostrzeżenia bo odbiegamy od wątku tematu
_barti_ Napisano 31 Grudnia 2007 Napisano 31 Grudnia 2007 Ha, jakie ostrzeżenia. Pomogliście. Wniosek że trzeba próbować zanęty jak nam smakuje to rybą też Hehee
rex0 Napisano 1 Stycznia 2008 Napisano 1 Stycznia 2008 chyba troche odbiegliscie od tematu mam taki sam problem ale nie wiem jai zapach wziąść i ci dodać do zanęty płociowej łowie na bata 5m spławik 1g haczyk 18 z przyponem 0,08 i główną 0,12 http://www.klen.pl/index_pliki/wiskitki.htm tu macie opis łowiska i zdjęcia na którym odbędą sie zawody z okazi dnia dziecka w czerwcu proszę o szybką odpowiedz pozdro.
Gość wobler129 Napisano 1 Stycznia 2008 Napisano 1 Stycznia 2008 rex0 w każdym zbiorniku ryba lubi różne smaki. Jeśli powiem Ci wanilia, to skłamię, bo nie wiem jak tam u Was jest
rex0 Napisano 1 Stycznia 2008 Napisano 1 Stycznia 2008 praktycznie to mało kto ich uzywa więc może postawie na tą uniwersalną wanilię dzięki za szybką odpowiedz
b0bek Napisano 21 Stycznia 2008 Napisano 21 Stycznia 2008 Witam! Mam zamiar wziąść udział w zawodach wędkarskich z okazji Dnia Dziecka. Zawody będą na stawie, no można powiedzieć, że to starorzecze bo kiedyś przez środek płynęła rzeka. I tu mam problem. Wcale nie wiem jak się na nie przygotować? Sprzęt do wybory to: bat York 3m, kołowrotek York Samun, kilka zwykłych teleskopówek, 3 karpiówki i jeszcze nie długo (może za tydzień) kupię sobie odległościówke. Myślę, że przygotuje sobie na to odległościówkę i bacika. Na haczyk chyba założę ochotkę i może jeszcze białego. Zanęta chyba będzie z jokersami. Prosiłbym Was o rady. Aha i w łowisku występują okonie, karpie, wzdręgi, płocie, karasie i szczupaki. Niedługo wygruntuje łowisko i będe wiedział o tym więcej.
madi Napisano 21 Stycznia 2008 Napisano 21 Stycznia 2008 Na dobry początek wiele cennych informacji uzyskasz w Wyczynie takie konkretne rady fachowca w tej dziedzinie O całą resztę śmiało pytaj.
b0bek Napisano 25 Stycznia 2008 Napisano 25 Stycznia 2008 Witam! Mam zamiar wziąść udział w zawodach wędkarskich z okazji Dnia Dziecka. Zawody będą na stawie, no można powiedzieć, że to starorzecze bo kiedyś przez środek płynęła rzeka. I tu mam problem. Wcale nie wiem jak się na nie przygotować? Sprzęt do wybory to: bat York 3m, kołowrotek York Samun, kilka zwykłych teleskopówek, 3 karpiówki i jeszcze nie długo (może za tydzień) kupię sobie odległościówke. Myślę, że przygotuje sobie na to odległościówkę i bacika. Na haczyk chyba założę ochotkę i może jeszcze białego. Zanęta chyba będzie z jokersami. Prosiłbym Was o rady. Aha i w łowisku występują okonie, karpie, wzdręgi, płocie, karasie i szczupaki. Niedługo wygruntuje łowisko i będe wiedział o tym więcej.
Gość wobler129 Napisano 25 Stycznia 2008 Napisano 25 Stycznia 2008 b0bek, ale ten temat to nie do "wyczynu" raczej. A co do samych zawodów, to 3m bat będzie za krótki Sporządź sobie kupną zanętę - zrób jakąś mieszankę i do tego coś troszkę grubszego - np. kukurydzę. Jeśli jest możliwość, że uwiesi się karp to zrób mocniejsze zestawy z przyponem np. 0,20 Jak masz pieniążki to kup taniego bacika 5-6m. Jeśli będziesz miał odległościówkę - to także się przyda. Ja zabrałbym 2 zestawy - odległościówkę i bata. Przynęta to robaczki, ochotka i kukurydza. Możesz spróbować kukurydz ze sklepu - smakowych. POWODZENIA! PS jak masz jeszcze jakieś pytanka to pytaj - spróbuję odpowiedzieć
b0bek Napisano 25 Stycznia 2008 Napisano 25 Stycznia 2008 Jak to nie ten dział? Przecież mowa o zawodach A możesz mi podpowiedzieć jakie zapachy powinienem użyć? Albo jakiej zanęty?
Gość wobler129 Napisano 25 Stycznia 2008 Napisano 25 Stycznia 2008 b0bek tego Ci nie powiem - w każdej wodzie jest inaczej. Ja używałem kukurydzy Waniliowej, Truskawkowej, Tutti-frutti i Miodu. "Wyczyn" - pojęcie to od razu kojarzy mi się z tyczką
b0bek Napisano 26 Stycznia 2008 Napisano 26 Stycznia 2008 No przecież każdemu może się z czym innym kojarzyć A co do zawodów. Może nastawić się na wybrane gatunki np.lin karaś i karp i podnęcić grochem albo kukurydzą albo czymś innym. Mógłbym też zrobić "dywanik" z ochotki. A jak karp by podszedł to chyba starczy przypon 0.14mm 4 kg i żyłka główna 18mm 6 kg. Bo z tego co wiem to tam nie ma dużych karpi. w tamtym roku największy miał 3 kg.
Gość wobler129 Napisano 26 Stycznia 2008 Napisano 26 Stycznia 2008 b0bek na odległościówce dałbym 0,20 główną i 0,18 przypon. Bacikiem lżej - przypon 0,14 i główna 0,16. Koniecznie kup dłuższego - są tanie szklane. A co do zanęty to z ochotką dobry pomysł, tylko nie dodawaj jej do zanęty bo zdechnie w minutkę. Zmieszaj ją z ziemią i tak podawaj. Co do nęcenia to groch, łubin i kuku mogą być dobre. Batem łowiłbym na robaczki, a na odległościówce miałbym kuku. Takie jest moje zdanie - aha i koniecznie musisz mieć także kupną, sypką zanętę
Adas Napisano 26 Stycznia 2008 Napisano 26 Stycznia 2008 b0bek na odległościówce dałbym 0,20 główną i 0,18 przypon. Bacikiem lżej - przypon 0,14 i główna 0,16. Koniecznie kup dłuższego - są tanie szklane.A co do zanęty to z ochotką dobry pomysł, tylko nie dodawaj jej do zanęty bo zdechnie w minutkę. Zmieszaj ją z ziemią i tak podawaj. Co do nęcenia to groch, łubin i kuku mogą być dobre. Batem łowiłbym na robaczki, a na odległościówce miałbym kuku. Takie jest moje zdanie - aha i koniecznie musisz mieć także kupną, sypką zanętę trochę dziwne dobory średnicy pytanie do autora jak duża jest populacja karpi w tym miejscu?
b0bek Napisano 26 Stycznia 2008 Napisano 26 Stycznia 2008 Łowisko jest regularnie zarybiane. W tym roku zostało wpuszczonych 150 karpi a rzadko kto nastawia się na karpia tutaj. Więc jak bym przez kilka dni podnęcił to karpiczki by się przyzwyczaiły i by mógł podejść. Nie mam w tym roku jeszcze kupionych atraktorów, zanęty itp. Muszę jeszcze opłacić kartę to zostanie mi ok.30 zł. Więc mogę dokupić rzeczy potrzebne na ten sezon. A białe sam mogę wychodować. Tydzień lub dwa przed zawodami rozpocznę hodowlę i potem będe miał świeże robaczki do zanęty.:)
Adas Napisano 26 Stycznia 2008 Napisano 26 Stycznia 2008 a jaka jest populacja płoci i leszczy(podaj również wielkość)
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.