Skocz do zawartości
tokarex pontony

Przygotowanie do zawodów

Gość wobler129

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Leszczy tutaj nie ma, płoci jest dużo, ale są tu prawie tylko małe płotki a dużych płoci jest mało.

przynęty na klenia   Dragon
  • Odpowiedzi 67
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi
Gość wobler129
Napisano
nastaw sie na płotki to najbezpieczniejsza forma

Tak, ale odległościówkę mógłby mieć postawioną w oczekiwaniu na inną rybkę.

Napisano

odpowiedz sobie na pytania:

1.ile jesteś w stanie nałowić płotek w ciągu 3h(czy ile tam wasze zawody trwają)?

2.Jakie jest prawdopodobieństwo złapania karpia?

3.Ile karpi jesteś w stanie złapać w 3h?

Napisano

Zawody trwają 2h. Nie wiem jak te płotki łapać, jaka przynęta itp. Zależy też jak się będzie nęciło. Jakbym je przyzwyczaił to bym mógł nałapać ich na prawdę dużo. W końcu nie ma tam wielkich płoci, więc nie muszę tracić czasu na jakiś tam długi hol. Prawdopodobieństwo złapania karpia jest duże, ponieważ nikt tam nie chce złowić karpia tylko inne ryby. W ciągu 2h jestem w stanie złapać 5-15 karpi.

Napisano

Ja tez bede bral udzial w zawodach na zbiorniku Terebela w Witulinie:) tylko jeszcze nie jestem pewny czy na tych zawodach grupa wiekowa 14-16 lat bedzie mogla lowic na 2 wedki bo w tamtym roku o ile sie nie myle mogli tylko na 1. wedeczke w tym roku juz i ja lapie sie do starszej grupy a moje plany co do zawodow sa takie:

zabiore na wszelki wypadek 3 wedki, 1 to bat 4 metry z lekkim zestawikiem na uklejki i male plotki 2. to teleskop z dosc lekkim zestawem na płoc a 3. to odlglosciowka...

Kupie dobra zanete sypka i troszke ja ulepsze pinkami a druga do odleglosciowki kukurydza lub parzona pszenica i zobaczymy na co bedzie lepiej sie nastawic czy na odległosciowce bedzie cos bralo czy lepiej bawic sie z plotkami i uklejkami;)

co wy na to?? a moze cos zle planuje...?? jesli tak to prosze poprawcie....

• 3 weeks later...
Napisano

Ja mam małe doświadczenie, ale i tak się nim podzielę gdyż przez przypadek łowiłem "na stopa" batem, nurt był wolny, a spławik założyłem kanałowy 1,5g i grunt faktycznie niżej i spławik stał w miejscu i miałem 2 pięknie WYKŁADANE brania leszczy spławik to świetnie sygnalizował :smile: Natomiast, kiedy łowię tam spławikiem rzecznym 0,6g na przepływankę to brań wykładanych już tak nie widzę raczej spławik się zanurza lub lekko pochyla, a tamten się pięknie wykładał.

Pozdrawiam :wink:

Gość wobler129
Napisano

Dokładnie - i o to mi wcześniej chodziło :wink:

Napisano

Wszystko jest dobrze tylko do odległościówki bym dał też jakąś grubszą zanętę "denną". Jaką masz tam głębokość tego łowiska?

• 3 weeks later...
  • 3 weeks later...
Napisano

Witam ja też mam zawody w niedziele za 2 tygodnie i zawsze biorę i wyłącznie tylko dwa baty po 6 metrów na jednym robię klasyczne obciążenie skupione z śrucin o masie 0,25 g (około 6-8 w paciorku) do tego przypon 0,077 i główna 0,10 i haczyk 16 czerwony. drugi zestaw to również żyłka główna 0,10 i przypon 0,77 i haczyk ten sam ale śruciny mam rozmieszczone równomiernie dokładnie 8 sztuk też 0,25 ale odleglość między każdą to 5 cm.Powiem tylko , że to są zestawy które teraz będę używał do łowienia płoci i na wiosnę kiedy nie trzeba dawać dużego kąska na haku.

Co byście ewentualnie zmienili w tych zestawach szczególnie w rozmieszczeniu śrucin ?? W jeziorach lepiej bierze płoć z opadu czy od razu należy dostarczyć kąsek w okolice dna ?? :lol::lol::lol:

Gość wobler129
Napisano
trochę dziwne dobory średnicy :wink: pytanie do autora jak duża jest populacja karpi w tym miejscu?

Przecież kolega mówił, że karpia jest mało - więc po co nawijać na kręcioł karpiową linkę? :???: Chyba lepiej byłoby połapać drobnicy

• 2 months later...
Napisano

jak konstruować zestaw do bata 7 taki żeby sprawdzał się na zawodach jak rozkładać śrut? Jakie spławiki stosować? Jeśli znacie jakieś dobre sztuczki to proszę o pomoc;):):) moje zestawy często się plączą i nie mogę znaleźć rozwiązania POMOCY

• 9 months later...
Napisano

Już koniec marca, z więc przygotowania do czerwcowych zawodzch czas zacząć :wink:

W tamtym roku miałem 3 miejsce, a w tym sprubóję mieć jeszcze wyższe :P Wtedy nic bym nie zajął, gdybym nie podsypał papki z zanęty na małe rybki. Złowiłem 3 płotki o długości ok. 6 cm i gitara. W tym roku zamierzam postawić na szybkościowe łowienie małych ryb. Jaki zestaw polecacie i przynęte? W tamtym roku łowiłem na białe robaki ze względu na najmniejsze rozmiary z mojego pudełka. Aha i jeszcze dajcie jakieś przepisy na zanęte może :cool:

Napisano

b0bek, Z przynęt polecam ochotke albo pinkę a co do zanęty to na powiedz cos o zbiorniku i jakie sa tam ryby.

Napisano

nigdy w życiu nie byłem na zawodach bez ochotki:) bezwzględnie zawsze dodaje do gliny ok 0,5 jocka.... nic tak nie przyciąga drobnicy jak mięsko szczególnie wiosna gdy woda jest dosyć chłodna. na chaczyk proponuje zacząć od ochotki jednak a nie od pinki jeżleli ryby będa intensywnie zerowały to wtedy warto sie przezucic na pinke... ale nie wykluczam że ta jest czasami skuteczniejsza. ochotke bezwzględnie stosuje w łowiskach o dużej presji wędkarskiej bo na niektórych wodach bez niej zejdzie sie z pustą siatką... do zanęty na wiosne polecam atraktor winnera płoć zimna woda, albo wanilie sensasa jeżli planujesz łowić płoć. jeżeli jakiś leszczyk jest w łowisku to mozesz sie pokusić o dodanie carmelu marcela...ale zawsze lepiej wszystko przetestowac kilka razy przed zawodami i wybrać najskuteczniejszą opcję:)

heh jak kiedyś powiedział w wywiadzie Marcel: zawodów nie wygrywa się nzad wodą tylko wcześniej:)

co do zestawów na bata proponuje zastosowanie spławików do bata nie plączą sie tak ale niestety łwoeinie tą metodą czesto powoduje przerwy w zawodach bo zestawy się plączą dlatego warto przygotować sobie kilka zamiennych tak żeby nie tracić cennego czasu podaczas łowienia... odpowiednie rozłożenie śrucin też zmniejszy ryzyko splątań...

Napisano

W większości są tam płocie i płotki, liny, karasie, a okonie polują zawsze na drobicę, ale czasem zdarza się też karp i szczupak. Tak jak już wcześniej pisałem, przy brzegu o tej porze jest pełno małych płotek. Jak się zrobi cieplej i się troche zarobi :mrgreen: to pójdę potrenować na różne przynęty. A łowisko to jest staw, trochę zarośnięty.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.