Azgaroon Napisano 13 Stycznia 2008 Napisano 13 Stycznia 2008 Jestem Amadeusz A lowie na stawach - jeziorach (liny,karpie,płocie,leszcze itd.).Węda ma służyc przedewszytskim dla gruntu.Do gruntu uzywam sprerzyny,koszyka.Lecz w prawdzie na spławik wede mam to nie piszcie czy bendzie ona dobra na spławik.
Gość wobler129 Napisano 13 Stycznia 2008 Napisano 13 Stycznia 2008 Azgaroon na GG Tobie pisałem moją propozycję Kongera - widziałem 71zł.
Azgaroon Napisano 14 Stycznia 2008 Autor Napisano 14 Stycznia 2008 MOGLIBYSCIE MI POWIEDZIEC CZY BYLBY DLA MNIE DOBRY(13LAT) JAXON TELESTAR TELE CARP (3M) JESLI LOWIE NA GRUNT I NA STAWACH-JEZIORACH(PRZEWARZNIE LINY,KARPIE,PLOCIE,LESZCZE...)???? Z GORY DZIEKUJE
Unises Napisano 15 Stycznia 2008 Napisano 15 Stycznia 2008 Azgaroon, po pierwsze nie pisz całych słów dużymi literami, bo to jest tak traktowane jakbyś krzyczał, a na żadnej grupie nie tolerują krzykaczy WRZESZCZĄCYCH BEZ POWODU !! po drugie ...Znalazłem Jaxon Telestar Tele Carp co prawda o długości 3,3m i ma on takie parametry - ciężar rzutowy 40- 120gr - waga wędki 387gr - długość transportowa 81 cm Wydaje mi się ten kij trochę za "pałowaty" biorąc pod uwagę, że często z gruntu oprócz karpi łowisz, płocie,leszcze, liny. Obawiam się, o samo zacięcie oraz, że mniejsze ryby często mogą "spadać" podczas holu na kiju takiego "kalibru", biorąc pod uwagę to ,że nie stosujesz wymyślnych zestawów karpiowych z dużymi ciężarkami samo zacinającymi (min 60 gr) myślę, że warto byś spojrzał na coś nieco lżejszego Sądzę, że dużo lepszym wyborem dla Ciebie byłby : Jaxon Favourite Tele Carp Oczywiscie też w długości 3 m - ciężar rzutowy 20-70 - waga wędki 267 - długość transportowa 80 Jest on dużo lżejszy a tym samym bardziej poręczny, w zupełności wystarczający do ryb które łowisz, a hol na takim kiju średniego leszcza, dużej płoci jest o wiele przyjemniejszy i łatwiejszy do kontrolowania niż na kiju quasi Karpiowym. Ostateczny wybór należy do Ciebie
Azgaroon Napisano 17 Stycznia 2008 Autor Napisano 17 Stycznia 2008 w moim 2 poscie zapomnialem wylaczyc caps locka ;p a pozatym jaxon tele star tele carp nie ma ceizaru wyzotu 30-120 tylko 40-80, ale dziekuje za porade napewno uwzglednie ta wedke przy zakupie...
Azgaroon Napisano 18 Stycznia 2008 Autor Napisano 18 Stycznia 2008 ale moglibyscie cos jeszcze zaproponowac? i powiedziec czy ten jaxon Favourite Tele Carp jest rzeczywiscie dobry
Unises Napisano 18 Stycznia 2008 Napisano 18 Stycznia 2008 moglibyscie cos jeszcze zaproponowac? W tej cenie jest jeszcze Robinson Xenon oraz Konger Vega, którego już Ci proponował kolega wobler129. czy ten jaxon Favourite Tele Carp jest rzeczywiscie dobry Jest obecnie najlepszą wędka tego typu w tej cenie (około 80 zł), uzbrojoną w bardzo dobre przelotki i wykonaną z lepszych materiałów niż podobne wędki konkurencji oraz lepszą od serii telestar. Atrakcyjna cena wynika z tego,że nie jest już nowością.(sprzedawana 3-4 sezony) Jeśli uważasz,że ciężar wyrzutu 20-70g to za mało na Twoje potrzeby, wędka ta jest też w wersji o cw. 30-90. Spójrz na tą za 87zł. Ps. Nie zdziw się jak nie długo zniknie z rynku seria Favourite i pojawią się te same kije z nazwą np Imperial w cenie 120 zł jako nowość na rok 2008
Azgaroon Napisano 18 Stycznia 2008 Autor Napisano 18 Stycznia 2008 to juz najprawdopodobniej ja kupuje.... ale czy bedzie jeszcze w sprzedarzy do wiosny? ale bardzo dzikuje Unises za podpowiedzi ;]
Unises Napisano 21 Stycznia 2008 Napisano 21 Stycznia 2008 ... ale czy bedzie jeszcze w sprzedarzy do wiosny? Wszystko w porządku , właśnie sprawdziłem ofertę Jaxon na 2008 i seria Favourite w tym roku jeszcze będzie dostępna. Ps. Natomiast nie ma już serii Telestar
artech Napisano 21 Stycznia 2008 Napisano 21 Stycznia 2008 Jako wędkę gruntową uniwersalną poleciłbym Tobie coś w tym stylu: http://www.jezozwierz.abc24.pl/default.asp?kat=6442&pro=324467
Kakazagle Napisano 23 Lutego 2009 Napisano 23 Lutego 2009 Mógłby mi ktoś doradzić w doborze wędki gruntowej łowie tylko na jeziorach i stawach głownie leszcze płocie czasami karpie, liny i karasie. łowie na koszyczki z dociążeniem własnym 20g - 30g. mam dwie własne propozycje: Jaxon Favourite Power Cast 3,30m 30-90g Dragon Mystery Tele Pro Carp 3,60m 60-100g Jeśli ktoś może coś powiedzieć na temat byłbym bardzo wdzięczny. Pozdrawiam.
Unises Napisano 23 Lutego 2009 Napisano 23 Lutego 2009 Kakazagle, Biorąc pod uwagę to co napisałeś o rybach , oraz patrząc na Twoje propozycje..myślę że potrzebujesz teleskopu 360 'klasy' allround czyli o cw. 20-60 g lub nawet odrobinkę mocniejszego Jeśli nie używasz typowych zestawów karpiowych, nie wyrzucasz dodatkowo na zestawie siateczek pv z zanętą to właśnie taki kijek będzie dla Ciebie najlepszy. W miarę komfortowo pociągniesz leszcza , karpia, czy nawet płotkę..a jak trzeba wyrzucisz nim żywczyka. Szukaj w sklepie i macaj wszystko co ma przynajmniej 360 i cw 60 max 80 g. dużo też zależy od tego ile jesteś skłonny wydać na patyk. Na początek pomacaj i pomachaj w sklepie np. Konger Dynamix Telescopic http://www.jezozwierz.abc24.pl/default.asp?kat=8639&pro=277309
marbo30 Napisano 23 Lutego 2009 Napisano 23 Lutego 2009 ja mam ta wedke na grunt Mystery Tele Power Carp 3,60m 40-80g Długość: 3,60m ; Ciężar wyrzutowy: 40-80g ; Waga: 376g ; Dł. transportowa: 0,86m ; Liczba elem: 7 jak na teleskop jest bardzo dobra ,uzywam ja tez raz od czasu na zywca ,bardzo mocna i dobrze wykonana ,ale jak nie chcesz tak bardzo twardej to jest te cw 20-60
Kakazagle Napisano 23 Lutego 2009 Napisano 23 Lutego 2009 A takie coś Jaxon Crystalis Long Cast 3,60m c.w. 40-80g. planuje wydać 300zł może ciut więcej ale na 2 patyki..
Miras Napisano 23 Lutego 2009 Napisano 23 Lutego 2009 planuje wydać 300zł może ciut więcej ale na 2 patyki Lepiej kup jeden kij ale porządny. Jest duża różnica w sygnalizacji brań, akcji i estetyce wykonania, na pewno będziesz zadowolony. Za 300zł kupisz całkiem przyzwoite wędzisko, jak będziesz o nie dbał to będzie ci służyć wiele sezonów.
Kakazagle Napisano 23 Lutego 2009 Napisano 23 Lutego 2009 Ale szukać czegoś teleskopowego czy składowego?
Miras Napisano 23 Lutego 2009 Napisano 23 Lutego 2009 Tylko i wyłącznie skład. Wędka teleskopowa to pójście na kompromis, nie oferuje nic poza łatwością transportu. Kup wędkę składową + tubę (30-50zł) Kołowrotek odkręcasz a do tuby wędka +szpula kołowrotka. Nie ma problemów z transportem a akcja wędki bez porównania z teleskopem. Lepiej kupić dobre wędki i o nie dbać niż kupować gorsze i często wymieniać. Przyjemniej się łowi i wiesz że sprzęt nie zawiedzie.
Kakazagle Napisano 24 Lutego 2009 Napisano 24 Lutego 2009 A mógłby mi Kolega coś konkretnego polecić w granicach 200-250zł. We wcześniejszych postach pisałem co i gdzie będę łowił...
ds-fan Napisano 24 Lutego 2009 Napisano 24 Lutego 2009 Kakazagle, Mógłbym ci polecić wędki 3-składowe ESOX Carper dł 390cm ,3 lbs cena 195zł/szt są to kijki węglowe,dobrze wykonane,przyjemnie sie nimi łowi,są dostępne na str www.carpmix.pl tylko do łowienia płotek to niezabardzo sie nadaję ,bo trochę za twarde ale do łowienia leszczy jak naj bardziej się nadają.
Kakazagle Napisano 24 Lutego 2009 Napisano 24 Lutego 2009 znalazłem coś takiego Cormoran Black Master 3.3m 20-60g... są tez 3.60...
Unises Napisano 26 Lutego 2009 Napisano 26 Lutego 2009 No właśnie i tu zaczynają się schody, w Polsce jest prawie zerowy wybór jeśli chodzi o składowe wędziska typowo gruntowe, jeśli pominiemy drgające szczytówki czy też karpiówki.. i chcemy sobie kupić zgrabny uniwersalny kijek od płoci do karpika, a czasami na małego żywczyka ot taki 12stopowy paraboliczny patyczek 1,5-2 lb, pod bombkę zaczynają się problemy. Jeśli chodzi o gramaturę długości i akcję jest natomiast spory wybór w kijach teleskopowych kije te ze względu na swoją budowę stanowią pewien kompromis, jednak w większości sytuacji wyśmienicie się sprawdzają. Nie zamierzałem tu udowadniać że teleskopy są lepsze od kijów składowych czy odwrotnie...jednak biorąc pod uwagę ograniczoną ofertę gruntowych 'składaków' można spokojnie znaleźć pod swoje potrzeby dobrze wykonany teleskop i wędkować równie skutecznie...bo to przecież nie wędka łowi tylko wędkarz.
Pi Napisano 26 Lutego 2009 Napisano 26 Lutego 2009 Unises, gruntówki o których piszesz marki Daiwa(UK) są dostępne w sklepie Kogutomania.
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.