Skocz do zawartości
tokarex pontony

Wędka na pstrąga MIkado? Dragon? ...?

bary_47

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam. Jestem tu nowy i potrzebuje Waszej pomocy. Jestem mało doświadczonym pstrągarzem, a w tym roku zamierzam skupić się na łowieniu w rzekach pstrągowych i zamierzam zacząć od skompletowania sprzętu. Dzięki lekturze furuma co za tym idzie Was wiem już jaką plecionkę kupię - Power Pro 0.15. Mam natomiast dylemat co do wędziska. Wstępnie wybrałem http://www.allegro.pl/item292128960_dragon_mystery_impulse_spin_2_4m_5_25g_22_32_240_.html

i http://www.allegro.pl/item291899766_na_pstragi_mikado_temptation_ls_244_spinning.html , a po lekturze forum zostałem raczej przy mikado a dragona zamieniłem na http://www.allegro.pl/item295190085_nowosc_millenium_trout_2_55m_5_25g_23_32_255_.html

Proszę Was o opinie.

Dodam jeszcze, że moimi łowiskami będą średnie rzeki pomorza :Dobrzyca, Gwda, Piława, Płytnica, Czernica.

Przynęty na jakie zamierzam łowić to blachy w roz. 1,2,3 , woblery do 6 cm i małe wahadłówki.

Po wybraniu wędki będę potrzebował również kołowrotka i tutaj także liczę na Waszą pomoc.

Warunki finansowe to : wędka max 230 (ale 150 byłoby super) a kołowrotek do 200 (ale 150 byłoby super)

Bardzo liiczę szczególnie na opinie co do Mikado, bo najbardziej mi się podoba, lecz w miejscowych sklepach jej nie ma i nie mogę jej pomacać jak leży.

przynęty na klenia   Dragon
Napisano

bary_47, Witaj na haczyk.pl. Podane przez Ciebie łowiska sugerują raczej dłuższy kijek niż 2,4 m, ale mogę się mylić, może Tobie potrzebny jest taki. Z podanych przez Ciebie kijków wybrałbym Mikado. A plecionka PP 0,15 mm będzie za gruba na pstrąga chyba że liczysz na paro kilowe sztuki. Ja osobiście pstrągi łowię na żyłkę 0,20 mm a jeżeli na plecionkę to na Strena 10 lb (wygląda mniej więcej jak PP 0,13mm). Co do kołowrotka to niestety nie znam nic godnego polecenia do 200 PLN.

Napisano

Witaj! bary_47

Po wybraniu wędki będę potrzebował również kołowrotka i tutaj także liczę na Waszą pomoc.

Jeśli chodzi o dobry kołowrotek w podanej przez Ciebie półce cenowej na dzień dzisiejszy widzę tylko jednego faworyta Ryobi Stamina kosztuje około (+, -) 200 zł zależnie od sprzedawcy i wielkości.

To bardzo dobry krecioł, dobrze nawija, ma bardzo przyzwoity hamulec, a całość jest w metalowej obudowie... i w takiej cenie.

Mój kolega kupił go w listopadzie, co prawda dużo w tym roku nie nawojował, ale jest bardzo zadowolony, również w internecie pojawia się coraz więcej pochwalnych opinii.

Na pewno zdobędzie uznanie wędkarzy jednak jak zwykle w przypadku udanych modeli Ryobi, śmietankę będą spijać też inni "ojcowie" sukcesu.

Spodziewam się ,że w przyszłym sezonie pojawią się na rynku mutacje modelu Stamina, np. w postaci Spro Silver Arc, Dragon Team Gold Emblem lub coś w tym temacie :mrgreen:

Gdzie jest haczyk w tym pięknym opowiadaniu? , jak większość kręciołków w metalowej budzie tak i ten sprzedawany jest bez dodatkowej szpuli.

Jeśli szpula się pokaże na rynku prawdopodobnie będzie w cenie 30-40 zł , ale przecież nie musisz jej mieć od razu, o ile w ogóle ją potrzebujesz.

Ps

bary_47 mam taką prośbę (proszę nie tylko w swoim imieniu) wypełnij w swoim profilu pole Skąd jesteś, nawet w sposób ogólny (np. pomorze zachodnie), w ten sposób możesz być pomocny innym. Gdy kiedyś ktoś Cię np zapyta: "Co tam u ujścia Regi słychać bo się tam wybieram?".

Napisano

Hej.artech dobrze Ci polecił wędkę,jednak Dragon Millenium też nie jest zły co do długości na Gwdzie i Dobrzycy będzie ok jednak inne rzeki , które podałeś są zdecydowanie mniejsze więc będzie troszkę trudniej chyba że łowisz techniką wypuszczania woblera w dół wtedy długość 2.40-2.60m nie przeszkadza.Zdecydowanie też artech ma rację co do grubości linki!!! Owszem można liczyć na grubego kropka, ale z żyłka max 0.22 dasz radę...:) Co do kołowrotka Ryobi lub Okuma Espina będą ok... na początek pstrągowej przygody

Pozdrawiamy.

Napisano

Serdeczni dziękuję Panowie za podpowiedzi. Także wędkę już wybrałem-MIkado-, teraz kołowrotek. I chyba z racji braku u nas w sklepach kołowrotkóf Ryobi, poważnie przyjrzę się polecanej Okumie.

Plecionkę chyba faktycznie wybrałem za mało finecyjną lecz podyktowane to było bardzo dużą iloscią zawad w rzekach.

Jeszcze raz dziękuję i pozdrawiam.

• 2 weeks later...
Napisano

masz zamiar łowić pstrągi na plecionke?

po 1. wez pod uwage ze jak bedziesz lowil pstragi na przelomie zima/wiosna, to temperatury moga byc lekko ujemne i plecionka nasiaknieta woda bedzie ci zamarzac na szpuli kolowrotka.

po 2. do plecionki musisz wybrac odpowiedni kij, czyli: plecionka jest prawie nierozciagliwa i musisz miec do tego miekkiego kija, parabolika. przy kiju o akcji szczytowej z plecionka zestaw bedziesz mial zbyt sztywny i bedziesz gubil mase ryb w trakcie holu.

po 3. w czystych wodach pstragowych plecionka bedzie duzo bardziej widoczna od zylki a pstrag wzrok ma bardzo dobry :D

po 4. na zakrzaczonych malych rzeczkach, czesto gesto bedzie ci sie plecionka jak i zylka platac w krzaczorach i zycze powodzenia w probach rozplatania plecionki.

po 5. to juz ze wzgledow czysto etycznych, ze tak powiem: jak mozna targac taka piekna rybe jak pstrag na plecionce? :evil:

Napisano

Witam, wczoraj odebrałem ze sklepu Mikado. Pierwsze wrażenie bdb, a drugie już mniej. Tzn.może to nie jest sprzęt najwyższych lotów, ale spodziewałem sie większej staranności w wykonaniu. Na blanku znalazłem może lekko porysowany lakier a może wadę. I stopka na końcu dolnika jest krzywo osadzona. Wiem ze to drugie to na pewno szczegóły ale ten pierwszy mnie martwi. Dogadałęm się w sklepie że jeśli nie będę używał a będą mieć znów ten kij to mi wymienią. Zobaczymy

Kupiłem ją u mnie w sklepie za 140 zł

Jutro idę po Okume Espinę 20. Jeśli przerazi mnie cena w sklepie to będę zmuszony kupić go na allegro. I chyba dochodzi do mnie głos rozsądku aby używać żyłki a nie plecionki.

Muszę jeszcze przeszukać forum jaką polecacie.

Bardzo wszystkim dziękuję.

Do zobaczenia na wodach w okolicach Wałcza

Napisano

Witam. Wędka wczoraj została wypróbowana i jestem z niej bardzo zadowolony. Dobrze leży w dłoni i przyjemnie się nią łowi. Akcję jej określiłbym jako szczytowa przechodząca w parabolę. I faktycznie zrezygnowałem z plecionki i łowię na żył0kę 0.20.

Pozdrawiam-

• 11 months later...
Napisano

Witam

Zamierzam kupić spining do łowienia pstrągów w pomorskich (zakrzaczonych) rzekach. Moje wstępne zalożenia to: długość - 2,40 cm, ciężar wyżutowy - myślę że do 15 - 20 g powinien wystarczyć, akcja kija - raczej szczytowa. Łowię głównie na woblery (max do 7cm) i gumki (małe); sporadycznie obrotówki.

Ostatnio łowiłem pikerkiem no name, ale jest za miękki i nie można dalej nim rzucić. Wcześniej 3m Mikado Competition 300 Super Sensitive SSS Spin c.w. 7-23g - kijek dobry ale stanowczo za długi.

Z racji tego, że Mikado mnie nie zawiodło skłaniam sie do czegoś z produktów tej firmy, chociaż inne propozycje są mile widziane.

Eksploatuję też kijek Shimano Catana SCATBX270MH jednak jest to kijek przeznaczony do cięższego łowienia (c.w. 15-40g) i nie do końca przekonuje mnie jego paraboliczna akcja - kupiłem go z myślą o trociowaniu - nie wiem czy wszyskie Shimano tak mają.

Proszę o porady co wybrać. Czy do tego co napisałem wystarczył by kijek o c.w. do 10g

? Trochę obawiam się, czy zda egzamin przy prowadzeniu woblera w silnym prądzie ....

Proszę o wszelkie uwagi

Pozdrawiam

p.s. Zamierzam wydać na niego tak do 400 PLN

Napisano
Zamierzam kupić spining do łowienia pstrągów

to jest jedna z lepszych ofert,

konger world champion dancer 2,40 cw 3-14 gram przy 240 cm, jeśli większy ciężar rzutowy Cię interesuje to raczej inne wędki lub inna tzn. większa długość

http://www.konger.pl/pl/start/wedka/57-Konger-World-Champion-Dancer-240

ja jeszcze nie łowiłem ale kumpel ma i to raczej będzie mój kolejny kijek.

Koszt ok 240zł, więc zostanie jeszcze na kołowrotek... z dopłatą

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.