bary_47 Napisano 15 Stycznia 2008 Napisano 15 Stycznia 2008 Witam. Jestem tu nowy i potrzebuje Waszej pomocy. Jestem mało doświadczonym pstrągarzem, a w tym roku zamierzam skupić się na łowieniu w rzekach pstrągowych i zamierzam zacząć od skompletowania sprzętu. Dzięki lekturze furuma co za tym idzie Was wiem już jaką plecionkę kupię - Power Pro 0.15. Mam natomiast dylemat co do wędziska. Wstępnie wybrałem http://www.allegro.pl/item292128960_dragon_mystery_impulse_spin_2_4m_5_25g_22_32_240_.html i http://www.allegro.pl/item291899766_na_pstragi_mikado_temptation_ls_244_spinning.html , a po lekturze forum zostałem raczej przy mikado a dragona zamieniłem na http://www.allegro.pl/item295190085_nowosc_millenium_trout_2_55m_5_25g_23_32_255_.html Proszę Was o opinie. Dodam jeszcze, że moimi łowiskami będą średnie rzeki pomorza :Dobrzyca, Gwda, Piława, Płytnica, Czernica. Przynęty na jakie zamierzam łowić to blachy w roz. 1,2,3 , woblery do 6 cm i małe wahadłówki. Po wybraniu wędki będę potrzebował również kołowrotka i tutaj także liczę na Waszą pomoc. Warunki finansowe to : wędka max 230 (ale 150 byłoby super) a kołowrotek do 200 (ale 150 byłoby super) Bardzo liiczę szczególnie na opinie co do Mikado, bo najbardziej mi się podoba, lecz w miejscowych sklepach jej nie ma i nie mogę jej pomacać jak leży.
artech Napisano 18 Stycznia 2008 Napisano 18 Stycznia 2008 bary_47, Witaj na haczyk.pl. Podane przez Ciebie łowiska sugerują raczej dłuższy kijek niż 2,4 m, ale mogę się mylić, może Tobie potrzebny jest taki. Z podanych przez Ciebie kijków wybrałbym Mikado. A plecionka PP 0,15 mm będzie za gruba na pstrąga chyba że liczysz na paro kilowe sztuki. Ja osobiście pstrągi łowię na żyłkę 0,20 mm a jeżeli na plecionkę to na Strena 10 lb (wygląda mniej więcej jak PP 0,13mm). Co do kołowrotka to niestety nie znam nic godnego polecenia do 200 PLN.
Unises Napisano 18 Stycznia 2008 Napisano 18 Stycznia 2008 Witaj! bary_47 Po wybraniu wędki będę potrzebował również kołowrotka i tutaj także liczę na Waszą pomoc. Jeśli chodzi o dobry kołowrotek w podanej przez Ciebie półce cenowej na dzień dzisiejszy widzę tylko jednego faworyta Ryobi Stamina kosztuje około (+, -) 200 zł zależnie od sprzedawcy i wielkości. To bardzo dobry krecioł, dobrze nawija, ma bardzo przyzwoity hamulec, a całość jest w metalowej obudowie... i w takiej cenie. Mój kolega kupił go w listopadzie, co prawda dużo w tym roku nie nawojował, ale jest bardzo zadowolony, również w internecie pojawia się coraz więcej pochwalnych opinii. Na pewno zdobędzie uznanie wędkarzy jednak jak zwykle w przypadku udanych modeli Ryobi, śmietankę będą spijać też inni "ojcowie" sukcesu. Spodziewam się ,że w przyszłym sezonie pojawią się na rynku mutacje modelu Stamina, np. w postaci Spro Silver Arc, Dragon Team Gold Emblem lub coś w tym temacie Gdzie jest haczyk w tym pięknym opowiadaniu? , jak większość kręciołków w metalowej budzie tak i ten sprzedawany jest bez dodatkowej szpuli. Jeśli szpula się pokaże na rynku prawdopodobnie będzie w cenie 30-40 zł , ale przecież nie musisz jej mieć od razu, o ile w ogóle ją potrzebujesz. Ps bary_47 mam taką prośbę (proszę nie tylko w swoim imieniu) wypełnij w swoim profilu pole Skąd jesteś, nawet w sposób ogólny (np. pomorze zachodnie), w ten sposób możesz być pomocny innym. Gdy kiedyś ktoś Cię np zapyta: "Co tam u ujścia Regi słychać bo się tam wybieram?".
Art-Rod Napisano 18 Stycznia 2008 Napisano 18 Stycznia 2008 Hej.artech dobrze Ci polecił wędkę,jednak Dragon Millenium też nie jest zły co do długości na Gwdzie i Dobrzycy będzie ok jednak inne rzeki , które podałeś są zdecydowanie mniejsze więc będzie troszkę trudniej chyba że łowisz techniką wypuszczania woblera w dół wtedy długość 2.40-2.60m nie przeszkadza.Zdecydowanie też artech ma rację co do grubości linki!!! Owszem można liczyć na grubego kropka, ale z żyłka max 0.22 dasz radę... Co do kołowrotka Ryobi lub Okuma Espina będą ok... na początek pstrągowej przygody Pozdrawiamy.
bary_47 Napisano 19 Stycznia 2008 Autor Napisano 19 Stycznia 2008 Serdeczni dziękuję Panowie za podpowiedzi. Także wędkę już wybrałem-MIkado-, teraz kołowrotek. I chyba z racji braku u nas w sklepach kołowrotkóf Ryobi, poważnie przyjrzę się polecanej Okumie. Plecionkę chyba faktycznie wybrałem za mało finecyjną lecz podyktowane to było bardzo dużą iloscią zawad w rzekach. Jeszcze raz dziękuję i pozdrawiam.
Łukasz_st Napisano 1 Lutego 2008 Napisano 1 Lutego 2008 masz zamiar łowić pstrągi na plecionke? po 1. wez pod uwage ze jak bedziesz lowil pstragi na przelomie zima/wiosna, to temperatury moga byc lekko ujemne i plecionka nasiaknieta woda bedzie ci zamarzac na szpuli kolowrotka. po 2. do plecionki musisz wybrac odpowiedni kij, czyli: plecionka jest prawie nierozciagliwa i musisz miec do tego miekkiego kija, parabolika. przy kiju o akcji szczytowej z plecionka zestaw bedziesz mial zbyt sztywny i bedziesz gubil mase ryb w trakcie holu. po 3. w czystych wodach pstragowych plecionka bedzie duzo bardziej widoczna od zylki a pstrag wzrok ma bardzo dobry po 4. na zakrzaczonych malych rzeczkach, czesto gesto bedzie ci sie plecionka jak i zylka platac w krzaczorach i zycze powodzenia w probach rozplatania plecionki. po 5. to juz ze wzgledow czysto etycznych, ze tak powiem: jak mozna targac taka piekna rybe jak pstrag na plecionce?
bary_47 Napisano 5 Lutego 2008 Autor Napisano 5 Lutego 2008 Witam, wczoraj odebrałem ze sklepu Mikado. Pierwsze wrażenie bdb, a drugie już mniej. Tzn.może to nie jest sprzęt najwyższych lotów, ale spodziewałem sie większej staranności w wykonaniu. Na blanku znalazłem może lekko porysowany lakier a może wadę. I stopka na końcu dolnika jest krzywo osadzona. Wiem ze to drugie to na pewno szczegóły ale ten pierwszy mnie martwi. Dogadałęm się w sklepie że jeśli nie będę używał a będą mieć znów ten kij to mi wymienią. Zobaczymy Kupiłem ją u mnie w sklepie za 140 zł Jutro idę po Okume Espinę 20. Jeśli przerazi mnie cena w sklepie to będę zmuszony kupić go na allegro. I chyba dochodzi do mnie głos rozsądku aby używać żyłki a nie plecionki. Muszę jeszcze przeszukać forum jaką polecacie. Bardzo wszystkim dziękuję. Do zobaczenia na wodach w okolicach Wałcza
bary_47 Napisano 10 Lutego 2008 Autor Napisano 10 Lutego 2008 http://www.allegro.pl/show_item.php?item=306897739&msg=Aukcja+zosta%C5%82a+dodana+do+obserwowanych.%0A%09%3C%2Fp%3E%3Cp%3EAby+przed+zako%C5%84czeniem+otrzyma%C4%87+e-mail+z+przypomnieniem%2C%3Cbr+%2F%3Ezmie%C5%84+ustawienia+w+zak%C5%82adce%0A%09%3Ci%3EMoje+Allegro+%3E+Aukcje+%3E+%3Ca+href%3D%22%2Fmy_allegro.php%3Fpage%3Dauctions%26type%3Dwatch%22%3EObserwuj%C4%99%3C%2Fa%3E%3C%2Fi%3E byłaby ok?
bary_47 Napisano 15 Lutego 2008 Autor Napisano 15 Lutego 2008 Witam. Wędka wczoraj została wypróbowana i jestem z niej bardzo zadowolony. Dobrze leży w dłoni i przyjemnie się nią łowi. Akcję jej określiłbym jako szczytowa przechodząca w parabolę. I faktycznie zrezygnowałem z plecionki i łowię na żył0kę 0.20. Pozdrawiam-
Stuk Napisano 18 Stycznia 2009 Napisano 18 Stycznia 2009 Witam Zamierzam kupić spining do łowienia pstrągów w pomorskich (zakrzaczonych) rzekach. Moje wstępne zalożenia to: długość - 2,40 cm, ciężar wyżutowy - myślę że do 15 - 20 g powinien wystarczyć, akcja kija - raczej szczytowa. Łowię głównie na woblery (max do 7cm) i gumki (małe); sporadycznie obrotówki. Ostatnio łowiłem pikerkiem no name, ale jest za miękki i nie można dalej nim rzucić. Wcześniej 3m Mikado Competition 300 Super Sensitive SSS Spin c.w. 7-23g - kijek dobry ale stanowczo za długi. Z racji tego, że Mikado mnie nie zawiodło skłaniam sie do czegoś z produktów tej firmy, chociaż inne propozycje są mile widziane. Eksploatuję też kijek Shimano Catana SCATBX270MH jednak jest to kijek przeznaczony do cięższego łowienia (c.w. 15-40g) i nie do końca przekonuje mnie jego paraboliczna akcja - kupiłem go z myślą o trociowaniu - nie wiem czy wszyskie Shimano tak mają. Proszę o porady co wybrać. Czy do tego co napisałem wystarczył by kijek o c.w. do 10g ? Trochę obawiam się, czy zda egzamin przy prowadzeniu woblera w silnym prądzie .... Proszę o wszelkie uwagi Pozdrawiam p.s. Zamierzam wydać na niego tak do 400 PLN
patbaj Napisano 19 Stycznia 2009 Napisano 19 Stycznia 2009 Zamierzam kupić spining do łowienia pstrągów to jest jedna z lepszych ofert, konger world champion dancer 2,40 cw 3-14 gram przy 240 cm, jeśli większy ciężar rzutowy Cię interesuje to raczej inne wędki lub inna tzn. większa długość http://www.konger.pl/pl/start/wedka/57-Konger-World-Champion-Dancer-240 ja jeszcze nie łowiłem ale kumpel ma i to raczej będzie mój kolejny kijek. Koszt ok 240zł, więc zostanie jeszcze na kołowrotek... z dopłatą
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.