Skocz do zawartości
Dragon

Jak dziś było na rybach ?

tomik

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Wczoraj spinning w godzinach 15:40-19:20 beznadzieja jedno branie nie zacięte mały szczupak zapewne, wypiął się kilka metrów ode mnie. Straciłem 6 z 10 nowych przynęt. Pozdr

przynęty na klenia   Dragon
  • Odpowiedzi 9,2k
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi
Napisano
Brania były nad gruntem - jakieś 20-30cm.

Dzięki za info. Od wczoraj myślę o próbie ze spławikiem na dzisiejszym wypadzie, bo obserwowałem ostatnio dużą aktywność drobnicy przy powierzchni.

Napisano

Dzisiaj króciutki wypad na trzy godz i efektem tego wypadu jest boluś 58cm kilka brań nie zaciętych i coś miałem chwilkę na kiju ale to nie był boleń, zatrzymanie kilka mocnych szarpnięć i spad, bolenie już są ostrożne i nie biją na ślepo idą za przynętą i albo walnie albo oleje przynętę, bardzo widowiskowe takie prowadzenie przynęty tylko płetwa grzbietowa wystaje i po chwili znika i w parę sekund jest uderzenie lub tylko widowisko.

Ato mój dzisiejszy bolesław.

e3617a3c3c2aab8em.jpg

Napisano

Ja dzisiaj byłem nad Wisłą okolice Józefowa, pogoda piękna, miejscówki także no i pare rybek wpadło, pare okonków i ten Kleń......

54c9388dc1493c2bm.jpg

oczywiście wrócił do swojego podwodnego królestwa :D

43061a6868a892a2m.jpg

Napisano

no proste że Bolek, jak fiks kanada!

a wkoncu i ja mam się cyzm pochwalić, mój dzisiejszy przeciwnik mierzył równe 30 cm, co lepsze wziął w samym centrum miasta! na moście na ulicy Focha w Krakowie (rz. Rudawa) przynęta jak widać mepsik 1

dsc00190xd2.th.jpg

Napisano

to klen czerwone płetwy mam inne fotki dam

46e138af4185d9f6m.jpg

c545f42794542fe2m.jpg

4990d0a42cfb7181m.jpg

myśle że to kleń sugeruje się czerwonymki , płetwami łapałem juz bolenie i wyglądają całkiem inaczej ......... prosze o opinie

Napisano

ok czyli to jest Bolek, uwierze bardziej doświadczonemu wędkarzowi po prostu spojrzałem na płetwy niby czerwone, łapałem na kleniowego woblerka zawsze na niego klenie łapałem i pewnie sobie wkręciłem ..........:D każdy się może pomylić przecież bardzo podobna ryba prosze o wyrozumiałość :D:P

Napisano
to klen czerwone płetwy m
Nie sugerował bym się nigdy kolorem płetwy ,tak na 100% nie kiedy ryby kolory "gubią" nie kiedy przybierają blady odcień ,a więc czy się kierować w pierwszym rzędzie ,ano budową ciała ,pokrojem łuski nigdy cię nie zwiedzie ,a poniżej kleń ,powiesz też ma czerwone płetwy nic nie szkodzi przypatrzysz się budowie ciała i budowie łuski,a sam stwierdzisz różnice.

03c545b8f9993337m.jpg

Twój boleń

4990d0a42cfb7181m.jpg

Boleń Romana

e3617a3c3c2aab8em.jpg

Dorzucę jeszcze grubą płoć ,zwróć uwagę jak te trzy gatunki różnią się budową ciała i łuski.

1e1da38175f0b874m.jpg

Brakuje mi tu jeszcze do kolekcji jazia ale jak znajdę to wstawię.

Napisano

tak już teraz na spokojnie popatrzyłem widze róznice po prostu śmignąłem foty szybko wypusciłem rybke w przekonaniu że to kleń i tak już zostało, po waszych postach wiem że to na pewno bolek WIELKIE DZIĘKI

Napisano
WIELKIE DZIĘKI
OK, wież mi ja też bardzo długo uczyłem się rozpoznać gatunki a zwłaszcza te trzy boleń kleń i jazia.
Napisano

A ja jako amator dodam ze odleglosc pionowa pletwy grzbietowej z brzuszna tez graja duza role. :wink:

Napisano
A ja jako amator
Ale szkolony amator ,po kursie :mrgreen: ,peter, ty opisz w końcu jak się "zdobywa" kartę wędkarską w Niemczech .A tak po za tym to wracamy do głównego tematu :!:
Napisano

samym centrum miasta! na moście na ulicy Focha w Krakowie

mam tylko takie pytanie czy wolno lowic z mostu ???????

bo zawsze mi mowia ze nie

Napisano

W zasadzie most to nie budowla wodna i niema ograniczeń most zaliczany jest do budowy drogowej lub kolejowej . Według starych przepisów wolno łowić z mostów nie wiem jak jest teraz . Może ktoś wypowie się właśnie ale ptak fachowo .

Napisano

Lesio, tutaj troche przesadziłeś nic niema tam o mostach :mrgreen::mrgreen:UPS sorry zwracam honor jest -- niewolno z mostów --

w przeprosiny stawiam piwko :mrgreen::mrgreen:

Napisano

witam.

ja dzisiaj zaliczyłem szczupaka 62 cm

:shock:

łowiłem na grunt z myślą o leszczach i karasiach .

zarzuciłem zestawy i czekam.

pisk sygnalizatora a bombka powoli idzie do góry . żadnych tam szarpnięć czy ostrej jazdy.

zacinam i czuje ze cos siedzi. szarpie zdrowo mysle może karp .

sciqagam powoli a szczuply zachacza o moj drugi zestaw.

teraz ciagne szczupaka , zestaw z koszykiem a wszystko to na żyłce 0,18 :lol:

nie bardzo jak jest podebrac rekami a podbierak schowany w pokrowcu.

udało się :!:

jedna reka wyjalem podbierak a szczuply na szczescie nie zdarzyl przegryzc żyłki .

krótki wypad ale owocny :wink::lol:

ps. a szukałem go na tej wodzie chyba z tydzien ze spinem i nic.

chyba tam wolą białe robale :lol::lol:

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.