Gość wobler129 Napisano 6 Września 2008 Napisano 6 Września 2008 Kurcze! :( Dziś 2 spięte szczupaczki - 30-stak spod nóg i większy ponad wymiarek z 15m Do tego namierzyłem okonie, które brały na 7cm gumy i 4 rzuty i 4 ryby. Przy pierwszym rzucie większy okoń spadł. Kolejne dwa wyciągnięte - 15cm I ostatni GARBUS spięty pod nogami - 35-40cm. Piękny okoń Wiem, wiem... za twardy kij, ale na razie nie stać mnie na drugi Ryby spinają się jak głupie
lawdzoj82 Napisano 6 Września 2008 Napisano 6 Września 2008 Wiem, wiem... za twardy kij, ale na razie nie stać mnie na drugi Ryby spinają się jak głupie Z małymi okoniami mam ten sam problem przez mój kijek wiec nie jesteś osamotniony w problemie
Gość wobler129 Napisano 6 Września 2008 Napisano 6 Września 2008 Wiem, wiem... za twardy kij, ale na razie nie stać mnie na drugi Ryby spinają się jak głupie Z małymi okoniami mam ten sam problem przez mój kijek wiec nie jesteś osamotniony w problemie Ale jak 40-stak spina się pod nogami to płakać się chce
szotornik Napisano 6 Września 2008 Napisano 6 Września 2008 cieszcie sie ze macie czas na ryby ja mam teraz 3 remonty na glowie i juz powoli zapominam jak woda wyglada:>:> czasem tylko wedki ogladam i przekladam je i to wszystko ale chociasz nic sie nie spina mi:>
dawm84 Napisano 6 Września 2008 Napisano 6 Września 2008 Wiem, wiem... za twardy kij, ale na razie nie stać mnie na drugi Ryby spinają się jak głupie Jeżeli łowisz na plecionke to może spróbuj nawinąć żyłę? rozciągliwa 0/18 może by pomogła?
Gość wobler129 Napisano 6 Września 2008 Napisano 6 Września 2008 Jeżeli łowisz na plecionke to może spróbuj nawinąć żyłę? rozciągliwa 0/18 może by pomogła? Już o tym pomyślałem dawno - mam nawiniętą 0,24. Bo głownie łowię mniejsze szczupaki. Na jesień przewinę plecionkę 20LB do Jerków. A zimą muszę kupić lżejszy kij do gum
stevefrancis Napisano 6 Września 2008 Napisano 6 Września 2008 A dzis o godzinie 3 rano wypad z kisux do Koskowic z nastawieniem głównie leszczowym. Nad wodą meldujemy się o przed 4. Ku naszemu zdziwieniu wędkarze już są . Ale znajdujemy sobie miejscówki i rozkładamy klamoty. W międzyczasie ucieliśmy sobie pogawędkę z innym wędkarzem i pierwsze zestawy lądują w wodzie przed 5. Brania w miarę ok - niestety sztuki z jednego rocznika - wszystkie w przedziale 30-40 cm. Było ich trochę. Do domu zabrałem 10 sztuk największych. Ogólnie wypadzik udany aczkolwiek liczyliśmy na jakiegoś piećdziesiątaka bo już takie padały podczas naszych wcześniejszych pobytów. Z ryb to by było na tyle. Ale musze się Wam pochwalić..... rakiem. A raczej mega raczyskiem, które udało mi się złowić na kanapkę (czerwony+2 białe). Nie wiem jakie rozmiary są na sztukę medalową ale ten z pewnością by do niej kandydował. Oto zdjęcia: Krzysiek jak masz wolną chwilę to wklej zdjęcia gdzie jest położona zapalniczka obok jego szczypiec tak by zobrazować jaki z niego bysior
maryaChi Napisano 6 Września 2008 Napisano 6 Września 2008 Rak błotny. Jeden z dwóch gatunków rodzimych (mimo ze anektowany w XIX w.) raków w Polsce. Bardzo rzadki, prawem chroniony (w przeciwieństwie do anektowanych raków pręgowanego i sygnałowego - wypeirających nasze rodzime gatunki (szlachetny, błotny)). pzdr
Endrju Napisano 6 Września 2008 Napisano 6 Września 2008 Karaś 30 cm Karpik 48 cm oraz trochę drobnych leszczy, płoci i kilka zerwanych dużych sztuk (dużo zawad, przypon 3,7kg i nadal marne umiejętności )
kisux Napisano 6 Września 2008 Napisano 6 Września 2008 Krzysiek jak masz wolną chwilę to wklej zdjęcia gdzie jest położona zapalniczka obok jego szczypiec tak by zobrazować jaki z niego bysior przyznam, że takiego dużego nie spotkałem jeszcze - ten gatunek jest w Czerwonej Księdze to rak błotny (długoszczypiec, krawiec) - dodam, że oczywiście po sesji fot. wrócił do domu
macias Napisano 6 Września 2008 Napisano 6 Września 2008 A zimą muszę kupić lżejszy kij do gum Na tą chwilę jeśli okonie Cie się spinaną z racji za twardego kija, użyj do gumek pickera. Do połowu okoni jak znalazł.
krzysiekj24 Napisano 6 Września 2008 Napisano 6 Września 2008 Na dzień dzisiejszy na Zatoce Kamieńskiej Polecałbym się wybrać nie jak zawsze pod bojki ale szukać go bliżej brzegów i między siatkami tam jest dużo drobnego ale i czasem trasfi się większy byłem już kilka razy i jak narazie nieźle a stare moje miejsca pod bojami odpadają.Czerwony robaczek jak i również twisterki przede wszystkim koloru miodowego z brokatem. Dziś przydażyła się świetna historia , a mianowicie z gruntu na boczny trok wziął okoń zanim zdążyłem go wyciągnąć połknął go duuuuuuuży okonek . Ciężko go było wycholować byłem pewien że ciągne jakąś siatke lub zielsko szedł bardzo tępo.
Lord Konrad I Napisano 6 Września 2008 Napisano 6 Września 2008 dziś leszczyk 25cm, a poza tym kilka płoteczek i okonek. Próbowałem też ze spinem, ale marne efekty
hexman Napisano 6 Września 2008 Napisano 6 Września 2008 krzysiekj24, piękny garbusek rzadko można zobaczyć taką sztukę
krzysiekj24 Napisano 6 Września 2008 Napisano 6 Września 2008 Do takich połowów używam ciężarek 20gram głębokość to średnio 2.8metra boczne troki i krętlik na górze choć niekoniecznie.Twisterki w zależności od pogody kolorki.
Skrętek Napisano 6 Września 2008 Napisano 6 Września 2008 A ja dziś na rybach złapałem... gołębia. Biedaczek był wycieńczony, próbował się napić i zmoczył sobie skrzydła, przez co nie mógł się poderwać do lotu. Na szczęście wpadł blisko brzegu. Po chwili do akcji wkroczyłem ja , i go wyciągnąłem. Położyłem go w słońcu na trawię żeby wysechł i zrobiłem rundkę dookoła stawu (zero pobić), lecz gdy wróciłem w to samo miejsce on nadal tam był, nie miał na nic siły, więc opróżniłem swoją torbę i przyniosłem go do gołębnika mojego ojca. Szybko odzyskał siły, można nawet powiedzieć że się skumplowaliśmy (może mój post nie wygląda zbyt dobrze jeśli chodzi o stylistykę ale już nie mam siły myśleć... )
Supersobi Napisano 6 Września 2008 Napisano 6 Września 2008 No no @skręrek prawdziwy z ciebie Chuck Norris
chomik Napisano 6 Września 2008 Napisano 6 Września 2008 Spiningu na rzece ciąg dalszy...Dziś przez dwie godziny jeden szczupły-49cm. i jeden okoń.Nie jest najlepiej ale coś się dzieje zawsze Sorrki za jakość zdjęcia
krzysiekj24 Napisano 6 Września 2008 Napisano 6 Września 2008 2 ładniejsze okonki z dziś, [ Komentarz dodany przez: sinus: 06-09-08, 23:48 ] okoń piękny, niestety zdjęcie niezgodne z regulaminem wstawiania zdjęć na forum, którego lekturę polecam
artech Napisano 6 Września 2008 Napisano 6 Września 2008 stevefrancis, piękne raczysko, nie było mi dane takiego na żywo oglądać. Miło wiedzieć ze jeszcze są wody w naszym kraju gdzie można spotkać tego jegomościa.
Gofer Napisano 7 Września 2008 Napisano 7 Września 2008 W piątek w trzyosobpowym składzie Bronek, Wojtek i ja wystąpilismy nad zbiornikiem Rybnik. Siedzieliśmy na betonach, w okolicy mola od strony Elektorwnii. 12 godzin łowienia przynioslo Bronkowi niezłego okonia na dendrobenke i leszczyka na kanapke pęczaku z robalami. Ja z Wojtkiem machalem różnymi różnościami od kulek przez pellet po kukurydzę. Ponadto władowaliśmy 5 kg do wody i.. zapewniło to nam przez 12 godzin oglądanie pięknych, sprzyjających warunków przyrody. Dowiedzieliśmy się również od miejscowych, że to internet tak podnosi rangę tego zbiornika a lata świetności minęły jakieś 5 lat temu... w internecie jeszcze trwają. Na około 20-25 wędkarzy na tak krótkim odcinku lini brzegowej, padło kilka leszczyków. Bronek ze swoimi rybami był wyróżniającą się postacią.
Gość wobler129 Napisano 7 Września 2008 Napisano 7 Września 2008 Na tą chwilę jeśli okonie Cie się spinaną z racji za twardego kija, użyj do gumek pickera. Do połowu okoni jak znalazł. Mam lżejsze kije do łowienia okoni - ale spinningi. Mi chodzi o kij castingowy do multiplikatora. Mam 3 lżejsze kijki jeśli chodzi o spinningi Dziś szczupaczek 40cm w końcu wylądował na brzegu I parę okonków:
jmk81 Napisano 7 Września 2008 Napisano 7 Września 2008 Dziś wypadzik z kumplami na Wióry . Efekt: ... i ... i ... czyli nic.... Nie wiem czemu tam też zdechłe liny na brzegu leżały, niektóre z brzuchami jak balon.
chomik Napisano 7 Września 2008 Napisano 7 Września 2008 Dzisiejszy szczupaczek 50cm.na rzece.Z łódki na zalewie nic.
keri Napisano 7 Września 2008 Napisano 7 Września 2008 wobler129, widzę że ostro trenujesz casta powodzenia. Z tym że uważaj bo kija przegryziesz Dzisiaj jeden z najgorszych wypadów na ryby od tygodni. Wzrost temp. chyba namieszał rybom w głowie że nie gryzą
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.