Skocz do zawartości
tokarex pontony

Jak dziś było na rybach ?

tomik

Rekomendowane odpowiedzi

Gość wobler129
Napisano

Kurcze! :( :( :(

Dziś 2 spięte szczupaczki - 30-stak spod nóg i większy ponad wymiarek z 15m :(

Do tego namierzyłem okonie, które brały na 7cm gumy i 4 rzuty i 4 ryby. Przy pierwszym rzucie większy okoń spadł. Kolejne dwa wyciągnięte - 15cm :D I ostatni GARBUS spięty pod nogami - 35-40cm. Piękny okoń :(

Wiem, wiem... za twardy kij, ale na razie nie stać mnie na drugi :( Ryby spinają się jak głupie

przynęty na klenia   Dragon
  • Odpowiedzi 9,2k
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi
Napisano
Wiem, wiem... za twardy kij, ale na razie nie stać mnie na drugi :( Ryby spinają się jak głupie
Z małymi okoniami mam ten sam problem przez mój kijek wiec nie jesteś osamotniony w problemie :lol:
Gość wobler129
Napisano
Z małymi okoniami mam ten sam problem przez mój kijek wiec nie jesteś osamotniony w problemie :lol:

Ale jak 40-stak spina się pod nogami to płakać się chce :mad:

Napisano

cieszcie sie ze macie czas na ryby ja mam teraz 3 remonty na glowie i juz powoli zapominam jak woda wyglada:>:> czasem tylko wedki ogladam i przekladam je i to wszystko ale chociasz nic sie nie spina mi:>

Napisano

Jeżeli łowisz na plecionke to może spróbuj nawinąć żyłę? rozciągliwa 0/18 może by pomogła?

Gość wobler129
Napisano
Jeżeli łowisz na plecionke to może spróbuj nawinąć żyłę? rozciągliwa 0/18 może by pomogła?

Już o tym pomyślałem dawno - mam nawiniętą 0,24. Bo głownie łowię mniejsze szczupaki.

Na jesień przewinę plecionkę 20LB do Jerków.

A zimą muszę kupić lżejszy kij do gum :wink:

Napisano

A dzis o godzinie 3 rano wypad z kisux do Koskowic z nastawieniem głównie leszczowym. Nad wodą meldujemy się o przed 4. Ku naszemu zdziwieniu wędkarze już są :shock::grin: . Ale znajdujemy sobie miejscówki i rozkładamy klamoty. W międzyczasie ucieliśmy sobie pogawędkę z innym wędkarzem i pierwsze zestawy lądują w wodzie przed 5. Brania w miarę ok - niestety sztuki z jednego rocznika - wszystkie w przedziale 30-40 cm. Było ich trochę. Do domu zabrałem 10 sztuk największych. Ogólnie wypadzik udany aczkolwiek liczyliśmy na jakiegoś piećdziesiątaka bo już takie padały podczas naszych wcześniejszych pobytów.

Z ryb to by było na tyle.

Ale musze się Wam pochwalić..... rakiem. A raczej mega raczyskiem, które udało mi się złowić na kanapkę (czerwony+2 białe).

Nie wiem jakie rozmiary są na sztukę medalową ale ten z pewnością by do niej kandydował.

Oto zdjęcia:

dsc00327cm8.th.jpgdsc00326gm4.th.jpgdsc00328il2.th.jpgdsc00329rp2.th.jpg

Krzysiek jak masz wolną chwilę to wklej zdjęcia gdzie jest położona zapalniczka obok jego szczypiec tak by zobrazować jaki z niego bysior :-)

Napisano

Rak błotny. Jeden z dwóch gatunków rodzimych (mimo ze anektowany w XIX w.) raków w Polsce. Bardzo rzadki, prawem chroniony (w przeciwieństwie do anektowanych raków pręgowanego i sygnałowego - wypeirających nasze rodzime gatunki (szlachetny, błotny)).

pzdr

Napisano

Karaś 30 cm

kara30cmaw3.th.jpg

Karpik 48 cm

karp48cmlq2.th.jpg

oraz trochę drobnych leszczy, płoci i kilka zerwanych dużych sztuk (dużo zawad, przypon 3,7kg i nadal marne umiejętności :P )

Napisano

Krzysiek jak masz wolną chwilę to wklej zdjęcia gdzie jest położona zapalniczka obok jego szczypiec tak by zobrazować jaki z niego bysior :-)

przyznam, że takiego dużego nie spotkałem jeszcze - ten gatunek jest w Czerwonej Księdze to rak błotny (długoszczypiec, krawiec) - dodam, że oczywiście po sesji fot. wrócił do domu :)

rakblotny1cr0.th.jpg

rakblotny2hx2.th.jpg

rakblotny4at8.th.jpg

Napisano
A zimą muszę kupić lżejszy kij do gum

Na tą chwilę jeśli okonie Cie się spinaną z racji za twardego kija, użyj do gumek pickera. Do połowu okoni jak znalazł.

Napisano

Na dzień dzisiejszy na Zatoce Kamieńskiej Polecałbym się wybrać nie jak zawsze pod bojki ale szukać go bliżej brzegów i między siatkami tam jest dużo drobnego ale i czasem trasfi się większy byłem już kilka razy i jak narazie nieźle a stare moje miejsca pod bojami odpadają.Czerwony robaczek jak i również twisterki przede wszystkim koloru miodowego z brokatem.

Dziś przydażyła się świetna historia , a mianowicie z gruntu na boczny trok wziął okoń zanim zdążyłem go wyciągnąć połknął go duuuuuuuży okonek . Ciężko go było wycholować byłem pewien że ciągne jakąś siatke lub zielsko szedł bardzo tępo.

Napisano

Do takich połowów używam ciężarek 20gram głębokość to średnio 2.8metra boczne troki i krętlik na górze choć niekoniecznie.Twisterki w zależności od pogody kolorki.

Napisano

A ja dziś na rybach złapałem... gołębia. Biedaczek był wycieńczony, próbował się napić i zmoczył sobie skrzydła, przez co nie mógł się poderwać do lotu. Na szczęście wpadł blisko brzegu. Po chwili do akcji wkroczyłem ja :cool: , i go wyciągnąłem. Położyłem go w słońcu na trawię żeby wysechł i zrobiłem rundkę dookoła stawu (zero pobić), lecz gdy wróciłem w to samo miejsce on nadal tam był, nie miał na nic siły, więc opróżniłem swoją torbę i przyniosłem go do gołębnika mojego ojca. Szybko odzyskał siły, można nawet powiedzieć że się skumplowaliśmy :mrgreen:

f3cef4de10067957m.jpg

(może mój post nie wygląda zbyt dobrze jeśli chodzi o stylistykę ale już nie mam siły myśleć... :lol: )

Napisano

Spiningu na rzece ciąg dalszy...Dziś przez dwie godziny jeden szczupły-49cm. i jeden okoń.Nie jest najlepiej ale coś się dzieje zawsze :mrgreen: Sorrki za jakość zdjęcia :wink:

771a6c344489ec40m.jpg

Napisano

2 ładniejsze okonki z dziś,

[ Komentarz dodany przez: sinus: 06-09-08, 23:48 ]

okoń piękny, niestety zdjęcie niezgodne z regulaminem wstawiania zdjęć na forum, którego lekturę polecam :!:

Napisano

stevefrancis, piękne raczysko, nie było mi dane takiego na żywo oglądać. Miło wiedzieć ze jeszcze są wody w naszym kraju gdzie można spotkać tego jegomościa.

Napisano

W piątek w trzyosobpowym składzie Bronek, Wojtek i ja wystąpilismy nad zbiornikiem Rybnik. Siedzieliśmy na betonach, w okolicy mola od strony Elektorwnii. 12 godzin łowienia przynioslo Bronkowi niezłego okonia na dendrobenke i leszczyka na kanapke pęczaku z robalami. Ja z Wojtkiem machalem różnymi różnościami od kulek przez pellet po kukurydzę. Ponadto władowaliśmy 5 kg do wody i.. zapewniło to nam przez 12 godzin oglądanie pięknych, sprzyjających warunków przyrody.

Dowiedzieliśmy się również od miejscowych, że to internet tak podnosi rangę tego zbiornika a lata świetności minęły jakieś 5 lat temu... w internecie jeszcze trwają. Na około 20-25 wędkarzy na tak krótkim odcinku lini brzegowej, padło kilka leszczyków. Bronek ze swoimi rybami był wyróżniającą się postacią.

Gość wobler129
Napisano
Na tą chwilę jeśli okonie Cie się spinaną z racji za twardego kija, użyj do gumek pickera. Do połowu okoni jak znalazł.

Mam lżejsze kije do łowienia okoni - ale spinningi. Mi chodzi o kij castingowy do multiplikatora. Mam 3 lżejsze kijki jeśli chodzi o spinningi :wink:

Dziś szczupaczek 40cm w końcu wylądował na brzegu :wink: I parę okonków:

7e34f7ea8c510e68.jpg

ba7219b555eee945.jpg

Napisano

Dziś wypadzik z kumplami na Wióry .

Efekt: ... i ... i ... czyli nic.... Nie wiem czemu tam też zdechłe liny na brzegu leżały, niektóre z brzuchami jak balon. :sad:

Napisano

wobler129, widzę że ostro trenujesz casta :grin: powodzenia.

Z tym że uważaj bo kija przegryziesz :lol::lol:

Dzisiaj jeden z najgorszych wypadów na ryby od tygodni. Wzrost temp. chyba namieszał rybom w głowie że nie gryzą :???:

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.