Skocz do zawartości
Dragon

Jak dziś było na rybach ?

tomik

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Ja także wybrałem się dzisiaj na krótki bo 3 godzinny rekonesans z wędką, na baaaaardzo rzadko uczęszczaną przeze mnie wodę (na szczęście nie tylko przeze mnie :wink: ). Wyniki bardzo pozytywnie mnie zaskoczyły, 3 godziny i 3 ryby - szczupaczek i 2 sandaczyki, wszystko w kole 50 cm.

tomek1, Jacek, gratuluję połowów.

dawm84, zwróć uwagę, że Twój sandacz był z Odry a Jacka to jeziorowiec, więc wagowo mogą się różnić od siebie.

przynęty na klenia   Dragon
  • Odpowiedzi 9,2k
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi
Napisano
dawm84, zwróć uwagę, że Twój sandacz był z Odry a Jacka to jeziorowiec, więc wagowo mogą się różnić od siebie.

Fakt. Masz rację. Tylko jakoś trudno mi sobie wyobrazić, że przy takiej wielkości ryby (61-63 cm) różnica będzie wynosiła aż 1 kg. Zresztą i tak to nie jest najważniejsze. Grunt, że Jacek nieźle połowił. :wink:

Napisano
dawm84, zwróć uwagę, że Twój sandacz był z Odry a Jacka to jeziorowiec, więc wagowo mogą się różnić od siebie

Zapewne, ale raczej nie aż tak. 3- kilowy sandacz musi się kręcić około 70 cm o tej porze roku. Wiadomo, że inaczej waży sandacz w sierpniu a inaczej na koniec listopada, inną budowę i stosunek masy mlecza do masy ciała ma samiec a inny (większy) stosunek ikry do masy ogółem ma samica itp.

Wyszperałem posta mojego wujka, który zważył jednego z sandaczy złowionego w piękny i owocny w brania dzień 22.10.2007. To potwierdza, że sandacz około 60 cm ma około 2 kg.

http://www.haczyk.pl/forum/viewtopic.php?t=3251&postdays=0&postorder=asc&start=375

Generalnie nie ma co się przejmować wagą- to nie mięsny :mrgreen: Zachęcam do notowania w pamięci rekordów w centymetrach- to bardziej miarodajne :cool:

Napisano

Właśnie przed chwilką wróciłem jak zwykle z nad Wisły ale dzisiaj gorzej niż wczoraj 9 pasiaków 20+ i szczupaczek 36cm oczywiście no kill, szkoda ze tylko takie maluchy ale i tak na lajcie to jest z nimi zabawa :mrgreen: dobrze ze wogole coś bierze :razz:

Napisano
No no Tomek widzę że już "golisz" :mrgreen:Moje graty.

No najwyższy czas :lol: W tym roku wszystko przesunięte o dobre 2, 3 tygodnie. :roll: Rzuć tylko okiem na tą prognozę :twisted: Szczególnie ciekawie zapowiada się wtorek :twisted:

85a6bacc8c91348fm.jpg

P, gratuluję udanego spotkania :wink:

Napisano
Rzuć tylko okiem na tą prognozę
Bardzo ciekawie :razz: sprawdzimy co mają do powiedzenia sandacze.

Ps- aby trzymać się tematu to powiem że ostatnio sprawdzałem rzeke Moza[Meuse] ale cienizna :wink::mrgreen:

Napisano
tomek1, zima idzie?

Pierwsze tchnienie :mrgreen: Pogoda dla twardzieli :lol: W zeszłym roku na koniec listopada już był lód po byku, ale w ostatnim oczku wody 30 listopada udało się wyłuskać sandacza :mrgreen:

Napisano

Ekstremalna wyprawa szczupakowa w potężnym deszczu i wietrze zaowocowała jesiennym kaczorem

..skrommne 96cm

c044056981371d89.jpg

fotka kiepskawa, ale po 2gim cyknięciu padła bateria w aparacie :cry:

pozdrawiam wszystkich haczykowców

Napisano
skrommne 96cm

Musiał być potężny, bo zdjęcie otwiera się bardzo długo :lol: GRATULUJE!! :cool:

A coś wiecej? żywiec? Spinning?

padła bateria w aparacie

dobrze ze nie padła wcześniej :idea::twisted:

Napisano

dzieki chłopaki za gratki :grin:

A coś wiecej? żywiec? Spinning?

No więc złowiony jakoś po 11, w głębokim trolingu rynną. Walnął w napływie na kant. Zapięty na 2 kotwice, jedną uwolnil podczas krótkiej próby ucieczki spod burty łodzi. Wobler agresywnie pracujący. Ryba nie była zbyt waleczna, kilkuminutowy hol i juz w miarę grzecznie siedziała na rękach, choc gryzła po łapach :wink: Pogoda była fatalna, wiało ostro, bujało i na dodatek co chwile 10 minutowe mocne opady deszczu (już dawno zauważyłem że szczupaki lubia brac przy takich cyklicznych opadach)

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.