Skocz do zawartości
Dragon

Ds jako troku ?

Styper91

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Co sadzicie o tym by Uzywac piccera ( lekiego Ds) do spiningu ma on wyczulona akcje na male brania okoni ale jest dosc wytrzymaly na wieksza rybke . Co myslicie ?

przynęty na klenia   Dragon
Napisano

Można chłopie. Dawno temu na spining łapałem bambusem 3.5 metra. Eksperymentuj napewno coś złapiesz.

Pozdrawiam

• 3 weeks later...
Napisano

Zauważyłem, że na forum pauje tendencja, że okonie da się łowić tylko na lekkie okoniówki

I tak i nie.

Leciutka wklejanka okoniowa jest do łowienia na paproszki, czyli małe przynety spiningowe, powiedzmy mała gumka na glówce 3 gramowej.

Ale kiedy łowimy z bocznym trokiem sytuacja się diametralnie zmienia.... przynęta generalnie jeszcze lżejsza..... a ciężarek od bocznego troka???

Wtedy potrzebne jest nieco mocniejsze wędzisko o wybitnie szczytowej akcji a takim jest picker. grunt to zgranie całego zestawu.

Pan Jacek Kolendowicz w swojej książce pisał o łowieniu spiningowym wędziskami typu match wzdłuz kamieni lub podczas operowania miedzy wyspami roslinności....

Zawsze jest coś za coś

Picker bedzie napewno nieco cięższy od lekkiej okoniówki ale skolei jaki sens ma łowienie okoniówką kiedy cięzarek na bocznym troku ma powiedzmy 30 gram??

Z wygietej przez cieżarek szczytówki okoniówki niewiele sie da już odczytać a w pickerku dobierze się optymalną sztywnosć szczytówki

Nie jestem zwolennikiem uniwersalizmu, ale czasami są poprostu wygodniejsze rozwiazania niż te z reklam i katalogów

Nie popadajmy w przesadę bo niedługo będziemy czytać posty że jesli na okoniowe wędzisko skusi się szczupak, to natychmiast nalezy przegryźć żyłkę

Napisano

kolego askot zgadzam się z Tobą w 100%... cóż, taka a nie inna tendencja, zależnie od przyzwyczajenia, dobra lub zła..

Wiem jedno, wszystko jest zależne od indywidualnego gustu.. Ale wg. mnie do bocznego troka najlepsze są właśnie kije trochę mocniejsze niż te z delikatnymi blankami do okoniowego dłubania.. Powinien być to również kij o akcji typowo szczytowej, co za tym idzie może być to spinning o cw. do 20-25 z włókna węglowego z pustą szklaną szczytówką, widziałem takie kije i są naprawdę świetne, ale moze być to również krótki 270-3.00 metrowy picker z odpowiednio dobraną pod względem sztywności szczytówką..

Wszystko zależy od gustów i przyzwyczajeń :!::?:

Mam znajomego który bawi się również w dłubanie okonków kijkiem typowo okoniowym, a łowi kijem Konger MAXIM Twist 2,15m c.w. 1-7g, ale gdy ma na celu łowienie przy użyciu bocznego troka, stosując jednak mniejsze przynęty niż przy typowym dłubaniu okoni, stosuje jako obciążenie pałeczki tyrolskie 5-15 gram.. a łowi Shimano Alivio 3,35 do 70gram cw.

Więc tak jak mówię, zależne jest to tylko i wyłącznie od indywidualnych preferancji, a prawda jest taka że łowienie przy użyciu zestawu na bocznym troczku, nie okłamujmy się.. po prostu ROZLENIWIA :roll:

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.