Gość Anonymous Napisano 24 Sierpnia 2005 Napisano 24 Sierpnia 2005 Chce zrobioc sobie zanęte i niemam kleju i ostatnio gdzies czytalem ze klej mozna zrobic z czegos innego, a i przy okazji niemacie jakis dobrych zanet na płocie bo wiekszosc ktore czytalem juz moj kolega probowal ale jakos mu niewychodzily.Potrzebuje szybko porady z tym klejem bo jeszcze dzisiaj ide na płocie:P
poncjusz Napisano 20 Stycznia 2006 Napisano 20 Stycznia 2006 jak chcesz zanente zkleić to zmielone pładki owsiane dobrze kleją ale nie takie korn flejksy tylko kupione w wedkarskim
andi64 Napisano 4 Marca 2006 Napisano 4 Marca 2006 poncjusz te ze sklepu spożywczego też dobrze kleją.
spin Napisano 4 Marca 2006 Napisano 4 Marca 2006 płatki ze sklepu kleją bardzo dobrze i same w sobie moga być stosowane jako całkiem niezła zanęta, a jak poeksperymentujesz z różnymi atraktorami to napewno dobierzesz taki który da na twoim łowisku rewelacyjne efekty.
Gość Anonymous Napisano 3 Lipca 2006 Napisano 3 Lipca 2006 ryż ugotowany taki jak np na pomidorowa wystarczy 4 ,5 łyzek stołowych i klei sie sie swietnie i dobrze rozpada w wodzie
tomii Napisano 4 Lipca 2006 Napisano 4 Lipca 2006 Zmielone albo zgniecione na proszek chrupki kukurydziane (takie żółte dla dzieci albo w różnych smakach chyba to się flipsy nazywa). W niektórych sklepach można kupić gotowca bodajrze pod nazwą mączka kukurydziana. Tanie, dobrze klei i ma fajny zapach kukurydzy. Często stosuję do zanęt leszczowych z kuku na Odrze. Dobry jest też gotowany pęczak ale po zakończeniu gotowania zostawiamy go w garnku żeby wchłonął wodę i nie płuczemy tylko z gara dodajemy do zanęty. Trzeba uważać żeby nie przedobrzyć bo zrobi się z zanęty mamałyga. Ja stosuję go jesienią i gotuję z czosnkiem - naturalnym oczywiście. Cudownie śmierdzi i ściąga leszcze a duż płoć też nim nie gardzi.
trini Napisano 4 Lipca 2006 Napisano 4 Lipca 2006 Świetnym klejem (nawet do tapet ) jest zwykły kisiel. Trzeba tylko ugotować wodę z odpowiednią ilością mąki ziemniaczanej. Dla laików - zimną wodę lejemy do mąki ziemniaczanej i potem mieszamy, dopiero później gotujemy. Nie wolno robić inaczej bo się poskleja w kluchy i nic z tego nie będzie.
Gość Anonymous Napisano 4 Lipca 2006 Napisano 4 Lipca 2006 ludzie zwykły ugotwany ryż taki jak jecie !!! jest super !! klei najlepiej !!
kisux Napisano 13 Lipca 2006 Napisano 13 Lipca 2006 ja osobiście do klejenia na stojące wody stosuje - kaszkę kukurydzianą - można ją kupić w prawie każdym sklepie (może być błyskawiczna - nie ma różnicy) - w tym roku zanęte leszczową z otrębów przennych, makaronu (duże kolanka) z dodatkiem jakiegoś taniego Dragona (+ atraktory) i piasku z plaży - kleiliśmy właśnie kaszką kukurydzianą i kaszką manną - w proporcjach 1 częśc kaszy manny 3 części kaszki kukurydzianej (na wiadro zanęty starczało 1 opakowanie kaszki kukurydzianej gdzie jest ok. 200 - 250 g) - rzucaliśmy tym z ręki na odległość = ile mocy w dłoni i kule się nie rozpadały do mementu kontaktu z wodą ! Do klejenia na rzeki dodajemy mocny klej trapera i rozgotowany pęczak + k.manna i kukurydziana. Myślę że ryż rozgotowany także spełni swoje zadanie P.S. najlepsze właściwości klejące ma zanęta chwilę po rozrobieniu i wymieszaniu z wodą wszystkich składników
artech Napisano 15 Lipca 2006 Napisano 15 Lipca 2006 Kiedyś stosowałem kleik ryżowy, ale trzeba uważać aby nie przesadzić
Gość doles2 Napisano 14 Września 2006 Napisano 14 Września 2006 ja osobiscie dodaje do sklejenia tylko bulki tartej, nie dosc ze jest sama w sobie zaneta to jeszcze bardzo dobrze skleja "na beton" jak i wysusza zanete w razie jakby ktos ja przemoczyl
kasa Napisano 3 Stycznia 2007 Napisano 3 Stycznia 2007 Swietnym klejem jest kaszka manna i także mączka kukurydziania i płatki owsiane ugotowane to wszystko powinno być !!!!!-----------------------------
maju Napisano 28 Lipca 2009 Napisano 28 Lipca 2009 Ile dodać kleju Lorpio(super mocny) tak na 1,5 kg zanęty do koszyczka Będę wędkował na Wiśle lub na kanale gdzie uciąg jest dość spory. Chciałbym żeby zanęta nie była jakaś strasznie sklejona, ale żeby nieco wolniej wypłukiwała się z koszyczka A wy stosujecie w ogóle klej do zanęt na rzeki?
zdrapek Napisano 28 Lipca 2009 Napisano 28 Lipca 2009 Dodaj na oko - nie przesadzaj z ilością kleju na początek dodaj np. 1/6 paczki do suchej mieszanki i rozrób jak będzie z mało zawsze możesz dodać kleju i dopasować odpowiednio do uciągu w danym dniu. Ilość kleju jest uzależniona też od tego czy dodajesz inne składniki klejące np. melasę... Ale odpowiadając na twoje pytanie dodaje kleju na wody płynące.
AnteoZamboni Napisano 11 Lutego 2010 Napisano 11 Lutego 2010 Przepraszam ze odkopuje stary temat jednak dziś na zajęviach dowiedziałem sie bardzo ciekawych rzeczy a mianowicie o własciwosciach hydrofilowych skrobi tak jak kilka postów wyżej pisał ktos o kaszcze kukurydzianej to własnie zasługa skrobi dodam ze najlepiej trzyma wilgoc skrobia ziemniaczana po prostu zwykła mąka może ona sklejac bdb. zanete ale również powoduję, że podczas wedkowania latem nie trzeba zbyt czesto dowilżać zanety, woda z niej tak bardzoe nie wyparowywuje dobrym kleikiem do zanęt (jezeli chce zanete trwała) 64% wodny roztwór cukru czyli zgodnie z def stezenia % 64g cukry na 100 g wody tj 100ml choc moz byc troche zbyt gesty otoz taki roztwor ma postac syropu
madi Napisano 11 Lutego 2010 Napisano 11 Lutego 2010 Nie wiem jak się ma mąka do zanęty, bo nie próbowałam... ale zwykła mąka to nie to samo co skrobia ziemniaczana Mąki są różne i z różnych plonów produkowane. A skrobia ziemniaczana - o jej właściwościach wiedziały już nasze prababki używając mąki ziemniaczanej jako zwykłej zasypki dla niemowląt, która właśnie świetnie wchłania wilgoć
AnteoZamboni Napisano 12 Lutego 2010 Napisano 12 Lutego 2010 Właśnie troszke też mi to nie pasowłało na zajeciach choć dr. prowadzacy upierał sie ze własnie w farmacji jako skrobi uzywa sie maki czy tez skrobia w postaci maki jeszcze dopytam
madi Napisano 12 Lutego 2010 Napisano 12 Lutego 2010 Mi chodziło o stwierdzenie "zwykła mąka", a dokładniej aby ktoś kto chce kombinować nie użył pierwszej lepszej mąki np. pszennej zamiast kartoflanki
AnteoZamboni Napisano 12 Lutego 2010 Napisano 12 Lutego 2010 ahh rozumiem najwidoczniej oboje sie troszke zle zrozumielismy btw. gdy znajde notatki dorzuce gdzies kilka kuchennych składników które pozwalają "zubożyć" zanęte tzn. pozwalają na to by ryby szybko sie nie przejadały nie trzeba wydawac kasy na gline oraz cos co pobudza łaknienie
Gość Tomek1992 Napisano 12 Lutego 2010 Napisano 12 Lutego 2010 Kolego , nie ma nic bardziej zuborzajacego niz glina czy ziemia ... Tego sie nie da zastapic niestety . Co do zakupow , to nie jest jedyne wyjscie . Wystarczy odrobina czasu , pomysl oraz chęci . Skąd producenci ziemii i gliny ja czerpia ...? Maja zloza i kopia ile sie tylko da ... A więc .. Ja swoja gline kopie nie daleko swojej Warty, mam miejsce blisko lasu , glina ma wlasciwosci lekka wiazace , mocno smuzaca , typowa Ariglla ... Znalezienie gliny to nie problem , prosze jednak zwrocic uwage na to w jakich miejscach kopiemy , nie moga to byc pola , oraz zadne zanieczyszczone tereny ( nawozy i inne chemie ) Glina na wody bierzace wedlug mnie jest lepszym klejem poniewaz spelnia wieksza role niz sam klej , obciaza zanete , nie pozwala nasycic się rybą , oraz mozemy doprawadzic zanete do takiego stopnia sklejenia ze jedynie uciag 100 g rozmyje stopniowo kule ... Przy wiekszych uciagach stosuje sie kleje mineralne aby dodatkowo zwiazac ze soba mieszanke . Przy uzywaniu samego kleju , proponuje dodawac zwir aby jednakowo obciazyc ... ( polecam kleje mineralne super mocne ( 100 g zamieni zanete uklejowa w typowo rzeczna) .
madi Napisano 12 Lutego 2010 Napisano 12 Lutego 2010 gdy znajde notatki dorzuce gdzies kilka kuchennych składników które pozwalają "zubożyć" zanęte tzn. pozwalają na to by ryby szybko sie nie przejadały nie trzeba wydawac kasy na gline oraz cos co pobudza łaknienie No może być ciekawie. Temat na czasie, już niebawem wiosna.
bobiniarz Napisano 14 Marca 2010 Napisano 14 Marca 2010 Co do gliny i ziemi, to czytałem że glina zalepia skrzela ryb, a ziemia i owszem ale tylko na wody stojące. Na bieżące piasek + klej. Ja ostatnio stosowałem mąkę jęczmienną do klejenia i kleiła dobrze.
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.