Skocz do zawartości
tokarex pontony

Klej do zanęty

Gość Anonymous

Rekomendowane odpowiedzi

Gość Anonymous
Napisano

Chce zrobioc sobie zanęte i niemam kleju i ostatnio gdzies czytalem ze klej mozna zrobic z czegos innego, a i przy okazji niemacie jakis dobrych zanet na płocie bo wiekszosc ktore czytalem juz moj kolega probowal ale jakos mu niewychodzily.Potrzebuje szybko porady z tym klejem bo jeszcze dzisiaj ide na płocie:P

• 4 months later...
przynęty na klenia   Dragon
  • 1 month later...
Napisano

płatki ze sklepu kleją bardzo dobrze i same w sobie moga być stosowane jako całkiem niezła zanęta, a jak poeksperymentujesz z różnymi atraktorami to napewno dobierzesz taki który da na twoim łowisku rewelacyjne efekty.

• 3 months later...
Gość Anonymous
Napisano

ryż ugotowany taki jak np na pomidorowa wystarczy 4 ,5 łyzek stołowych i klei sie sie swietnie i dobrze rozpada w wodzie

Napisano

Zmielone albo zgniecione na proszek chrupki kukurydziane (takie żółte dla dzieci albo w różnych smakach chyba to się flipsy nazywa). W niektórych sklepach można kupić gotowca bodajrze pod nazwą mączka kukurydziana. Tanie, dobrze klei i ma fajny zapach kukurydzy. Często stosuję do zanęt leszczowych z kuku na Odrze.

Dobry jest też gotowany pęczak ale po zakończeniu gotowania zostawiamy go w garnku żeby wchłonął wodę i nie płuczemy tylko z gara dodajemy do zanęty. Trzeba uważać żeby nie przedobrzyć bo zrobi się z zanęty mamałyga. Ja stosuję go jesienią i gotuję z czosnkiem - naturalnym oczywiście. Cudownie śmierdzi i ściąga leszcze a duż płoć też nim nie gardzi.

Napisano

Świetnym klejem (nawet do tapet :lol: )

jest zwykły kisiel.

Trzeba tylko ugotować wodę z odpowiednią ilością mąki ziemniaczanej.

Dla laików - zimną wodę lejemy do mąki ziemniaczanej i potem mieszamy, dopiero później gotujemy.

Nie wolno robić inaczej bo się poskleja w kluchy i nic z tego nie będzie.

Gość Anonymous
Napisano

ludzie zwykły ugotwany ryż taki jak jecie !!! jest super !! klei najlepiej !!

• 2 weeks later...
Napisano

ja osobiście do klejenia na stojące wody stosuje - kaszkę kukurydzianą - można ją kupić w prawie każdym sklepie (może być błyskawiczna - nie ma różnicy) - w tym roku zanęte leszczową z otrębów przennych, makaronu (duże kolanka) z dodatkiem jakiegoś taniego Dragona (+ atraktory) i piasku z plaży - kleiliśmy właśnie kaszką kukurydzianą i kaszką manną - w proporcjach 1 częśc kaszy manny 3 części kaszki kukurydzianej (na wiadro zanęty starczało 1 opakowanie kaszki kukurydzianej gdzie jest ok. 200 - 250 g) - rzucaliśmy tym z ręki na odległość = ile mocy w dłoni :lol: i kule się nie rozpadały do mementu kontaktu z wodą !

Do klejenia na rzeki dodajemy mocny klej trapera i rozgotowany pęczak + k.manna i kukurydziana.

Myślę że ryż rozgotowany także spełni swoje zadanie

P.S. najlepsze właściwości klejące ma zanęta chwilę po rozrobieniu i wymieszaniu z wodą wszystkich składników

• 1 month later...
Napisano

ja osobiscie dodaje do sklejenia tylko bulki tartej, nie dosc ze jest sama w sobie zaneta to jeszcze bardzo dobrze skleja "na beton" jak i wysusza zanete w razie jakby ktos ja przemoczyl

• 3 months later...
Napisano

Swietnym klejem jest kaszka manna i także mączka kukurydziania i płatki owsiane ugotowane to wszystko powinno być !!!!!-----------------------------:D

post-1428-14544971261937_thumb.jpg

• 2 years later...
Napisano

Ile dodać kleju Lorpio(super mocny) tak na 1,5 kg zanęty do koszyczka :wink:

Będę wędkował na Wiśle lub na kanale gdzie uciąg jest dość spory.

Chciałbym żeby zanęta nie była jakaś strasznie sklejona, ale żeby nieco wolniej wypłukiwała się z koszyczka

A wy stosujecie w ogóle klej do zanęt na rzeki?

Napisano

Dodaj na oko - nie przesadzaj z ilością kleju na początek dodaj np. 1/6 paczki do suchej mieszanki i rozrób jak będzie z mało zawsze możesz dodać kleju i dopasować odpowiednio do uciągu w danym dniu. Ilość kleju jest uzależniona też od tego czy dodajesz inne składniki klejące np. melasę...

Ale odpowiadając na twoje pytanie dodaje kleju na wody płynące.

• 6 months later...
Napisano

Przepraszam ze odkopuje stary temat jednak dziś na zajęviach dowiedziałem sie bardzo ciekawych rzeczy a mianowicie o własciwosciach hydrofilowych skrobi tak jak kilka postów wyżej pisał ktos o kaszcze kukurydzianej :P to własnie zasługa skrobi dodam ze najlepiej trzyma wilgoc skrobia ziemniaczana po prostu zwykła mąka :) może ona sklejac bdb. zanete ale również powoduję, że podczas wedkowania latem nie trzeba zbyt czesto dowilżać zanety, woda z niej tak bardzoe nie wyparowywuje :) dobrym kleikiem do zanęt (jezeli chce zanete trwała) 64% wodny roztwór cukru czyli zgodnie z def stezenia % 64g cukry na 100 g wody tj 100ml ;) choc moz byc troche zbyt gesty otoz taki roztwor ma postac syropu :)

Napisano

Nie wiem jak się ma mąka do zanęty, bo nie próbowałam... ale zwykła mąka to nie to samo co skrobia ziemniaczana :wink: Mąki są różne i z różnych plonów produkowane.

A skrobia ziemniaczana - o jej właściwościach wiedziały już nasze prababki używając mąki ziemniaczanej jako zwykłej zasypki dla niemowląt, która właśnie świetnie wchłania wilgoć :mrgreen:

Napisano

Właśnie troszke też mi to nie pasowłało na zajeciach choć dr. prowadzacy upierał sie ze własnie w farmacji jako skrobi uzywa sie maki czy tez skrobia w postaci maki jeszcze dopytam :)

Napisano

Mi chodziło o stwierdzenie "zwykła mąka", a dokładniej aby ktoś kto chce kombinować nie użył pierwszej lepszej mąki np. pszennej zamiast kartoflanki :wink:

Napisano

ahh rozumiem :) najwidoczniej oboje sie troszke zle zrozumielismy :) btw. gdy znajde notatki dorzuce gdzies kilka kuchennych składników które pozwalają "zubożyć" zanęte tzn. pozwalają na to by ryby szybko sie nie przejadały :) nie trzeba wydawac kasy na gline :P oraz cos co pobudza łaknienie

Gość Tomek1992
Napisano

Kolego , nie ma nic bardziej zuborzajacego niz glina czy ziemia ...

Tego sie nie da zastapic niestety .

Co do zakupow , to nie jest jedyne wyjscie .

Wystarczy odrobina czasu , pomysl oraz chęci .

Skąd producenci ziemii i gliny ja czerpia ...?

Maja zloza i kopia ile sie tylko da ... A więc ..

Ja swoja gline kopie nie daleko swojej Warty, mam miejsce blisko lasu , glina ma wlasciwosci lekka wiazace , mocno smuzaca , typowa Ariglla ...

Znalezienie gliny to nie problem , prosze jednak zwrocic uwage na to w jakich miejscach kopiemy , nie moga to byc pola , oraz zadne zanieczyszczone tereny ( nawozy i inne chemie )

Glina na wody bierzace wedlug mnie jest lepszym klejem poniewaz spelnia wieksza role niz sam klej , obciaza zanete , nie pozwala nasycic się rybą , oraz mozemy doprawadzic zanete do takiego stopnia sklejenia ze jedynie uciag 100 g rozmyje stopniowo kule ...

Przy wiekszych uciagach stosuje sie kleje mineralne aby dodatkowo zwiazac ze soba mieszanke .

Przy uzywaniu samego kleju , proponuje dodawac zwir aby jednakowo obciazyc ...

( polecam kleje mineralne super mocne ( 100 g zamieni zanete uklejowa w typowo rzeczna) .

Napisano
gdy znajde notatki dorzuce gdzies kilka kuchennych składników które pozwalają "zubożyć" zanęte tzn. pozwalają na to by ryby szybko sie nie przejadały :) nie trzeba wydawac kasy na gline :P oraz cos co pobudza łaknienie

No może być ciekawie. Temat na czasie, już niebawem wiosna.

• 1 month later...
Napisano

Co do gliny i ziemi, to czytałem że glina zalepia skrzela ryb, a ziemia i owszem ale tylko na wody stojące. Na bieżące piasek + klej. Ja ostatnio stosowałem mąkę jęczmienną do klejenia i kleiła dobrze.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.