Skocz do zawartości
Dragon

Fala, a ryby

Gość wobler129

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

rav91,

A takie spławiki z dwoma korpusami to do czego sie najlepiej nadają :?:

wpisz się z tym do właściwego tematu to postaram się coś skrobnąć... :wink:

przynęty na klenia   Dragon
Napisano

sinus, aż tak mi nie potrzeba, jeśli naprawde chcesz mi pomóc to mozesz wysłac na priv albo gg chetnie poczytam i napewno sie mi to przyda :smile: a tu wspomniałem tak przy okazji tego wiatru bo kiedys słyszałem ze taki spławik sie nadaje na taka pogodę :wink:

• 4 weeks later...
Napisano

Teoretycznie wiatr zwiększa dotlenienie wody, ryby lubiące dobre natlenienie zaczną żerować przy powierzchni. Na płyciznach wypłukuje się robactwo z dna. Wydaje mi się, że przy trzcinach też robactwo się szerzy, bo zlatują z roślin.

jak wyglada sprawa z cisnieniem atmosferycznym, czy skok cisnienia/wahania o np 5 hPa wplywa duzo na zerowanie ryb?jest to juz duzy skok odczuwalny przez ryby?bo ciezko w tych czasach na pogode stala gdzie cisnienie waha sie w przedziale np 2 hPa... u mnie wiecznie sa spore skoki...od 5 do 10 hPa :/ ciezko trafic na stala pogode,jest to ostatnio wrecz niemozliwe

Teoretycznie oddziałuje to na pęcherz plawny ryby, im mniejsze ciśnienie tym ryba idzie ku górze, wyższe powoduje ściśnięcie pęcherza i ryba idzie na dno. Czytałem, że ryba wtedy potrzebuje czasu na wyrównanie powietrza w nim i mniej żeruje

Tyle ode mnie z teorii, w praktyce niecierpię łowić pod wiatr, a na ciśnienie nie zwracam większej uwagi.

Napisano
Teoretycznie wiatr zwiększa dotlenienie wody
Nie teoretycznie ,a praktycznie pomyśl jak woda w jeziorze może się wymienić bez wiatru ,pamiętając że zimniejsza opada na dno a cieplejsza jest przy powierzchni.Wiatr i fala na jeziorze jest zbawienna i osobiście lubię łowić pod wiatr i na małej falce.
Teoretycznie oddziałuje to na pęcherz pławny ryby
Tak ,tylko zapomniałeś dodać że ryby mają pęcherze pławne zamknięte i otwarte , na ryby z pęcherzami otwartymi skoki ciśnienia rzędu 5hPa nie ma znaczenia ,gorzej jest z tymi rybami co mają pęcherze zamknięte ,potrzebują trochę więcej czasu ,na zmianę ciśnienia .To tak w wielkim skrócie ,bo temat jest bardzo ciekawy ale wymaga trochę czasu na opisanie co i jak .
Napisano
a które ryby mają pęcherz pławny otwarty a które zamknięty?
Ja rozumiem ,że dziś młodzież chce mieć wszystko podane na "tacy" :mrgreen: ale troszkę inwencji własnej :mrgreen: ,jak znajdę chwilkę to opiszę.
  • 1 year later...
Napisano

Ja tez popieram wszystkich ktorzy twierdza ze leprze brania sa pod wiatr,dam przyklad moze nie z mojego doswiadczenia,chociaz tez tego doswiadczam, ale znam goscia,naprawde fachowiec-szpec.Mieszka 15 min piechotka od jez.Mietkow i co zauwazylem, ze nie ma go nad woda jak jest bezwietrznie,natomiast kiedy wieje i to najlepiej dosc mocno to gosc w woderach wchodzi do wody po pas z kijem w reku i zaczyna taniec po dnie, polazi tak pare min,zaklada najczesciej kawal swirzej bulki na hak i rzuca z wiatrem. Praktycznie nie zdarza sie zeby wrucil do domu bez karpi :mrgreen:

Napisano
maniek, a które ryby mają pęcherz pławny otwarty a które zamknięty?

Proszę uprzejmie prosto z wikipedi

Pęcherz pławny – cienkościenny, błoniasty worek występujący u wielu ryb, pełniący funkcję narządu hydrostatycznego, a czasem oddechowego (u ryb dwudysznych).

Położony w przedniej części przewodu pokarmowego (z wyjątkiem dwudysznych, u których leży poniżej przewodu). Powstaje w rozwoju embrionalnym jako uchyłek ściany przełyku. Może być jedno-, dwu- lub trzykomorowy.

Utworzony z cienkiej, elastycznej, nieprzepuszczalnej dla gazów błony, wypełniony mieszaniną azotu, tlenu i dwutlenku węgla. Może być połączony z przełykiem (otwarty do przełyku – ryby otwartopęcherzowe) lub niepołączony z przewodem pokarmowym (zamknięty – ryby zamkniętopęcherzowe)[1]. Ilość gazu w pęcherzu otwartym regulowana jest przez przewód łączący z przełykiem (łac. ductus pneumaticus). W pęcherzu zamkniętym połączenie z przełykiem zarasta. Wprowadzanie gazów do wnętrza pęcherza następuje przez gruczoły gazowe, a usuwanie – poprzez narząd zwany otworem owalnym (ang. oval window), łączącym pęcherz z naczyniami krwionośnymi ( łac. rete mirabile). Gazy wyprowadzane są do obiegu krwi, a następnie usuwane z organizmu przez skrzela i skórę.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.