sinus Napisano 21 Lutego 2008 Napisano 21 Lutego 2008 rav91, A takie spławiki z dwoma korpusami to do czego sie najlepiej nadają wpisz się z tym do właściwego tematu to postaram się coś skrobnąć...
rav91 Napisano 21 Lutego 2008 Napisano 21 Lutego 2008 sinus, aż tak mi nie potrzeba, jeśli naprawde chcesz mi pomóc to mozesz wysłac na priv albo gg chetnie poczytam i napewno sie mi to przyda a tu wspomniałem tak przy okazji tego wiatru bo kiedys słyszałem ze taki spławik sie nadaje na taka pogodę
Robal Napisano 20 Marca 2008 Napisano 20 Marca 2008 Teoretycznie wiatr zwiększa dotlenienie wody, ryby lubiące dobre natlenienie zaczną żerować przy powierzchni. Na płyciznach wypłukuje się robactwo z dna. Wydaje mi się, że przy trzcinach też robactwo się szerzy, bo zlatują z roślin. jak wyglada sprawa z cisnieniem atmosferycznym, czy skok cisnienia/wahania o np 5 hPa wplywa duzo na zerowanie ryb?jest to juz duzy skok odczuwalny przez ryby?bo ciezko w tych czasach na pogode stala gdzie cisnienie waha sie w przedziale np 2 hPa... u mnie wiecznie sa spore skoki...od 5 do 10 hPa :/ ciezko trafic na stala pogode,jest to ostatnio wrecz niemozliwe Teoretycznie oddziałuje to na pęcherz plawny ryby, im mniejsze ciśnienie tym ryba idzie ku górze, wyższe powoduje ściśnięcie pęcherza i ryba idzie na dno. Czytałem, że ryba wtedy potrzebuje czasu na wyrównanie powietrza w nim i mniej żeruje Tyle ode mnie z teorii, w praktyce niecierpię łowić pod wiatr, a na ciśnienie nie zwracam większej uwagi.
maniek Napisano 20 Marca 2008 Napisano 20 Marca 2008 Teoretycznie wiatr zwiększa dotlenienie wodyNie teoretycznie ,a praktycznie pomyśl jak woda w jeziorze może się wymienić bez wiatru ,pamiętając że zimniejsza opada na dno a cieplejsza jest przy powierzchni.Wiatr i fala na jeziorze jest zbawienna i osobiście lubię łowić pod wiatr i na małej falce.Teoretycznie oddziałuje to na pęcherz pławny rybyTak ,tylko zapomniałeś dodać że ryby mają pęcherze pławne zamknięte i otwarte , na ryby z pęcherzami otwartymi skoki ciśnienia rzędu 5hPa nie ma znaczenia ,gorzej jest z tymi rybami co mają pęcherze zamknięte ,potrzebują trochę więcej czasu ,na zmianę ciśnienia .To tak w wielkim skrócie ,bo temat jest bardzo ciekawy ale wymaga trochę czasu na opisanie co i jak .
hexman Napisano 20 Marca 2008 Napisano 20 Marca 2008 maniek, a które ryby mają pęcherz pławny otwarty a które zamknięty?
maniek Napisano 20 Marca 2008 Napisano 20 Marca 2008 a które ryby mają pęcherz pławny otwarty a które zamknięty?Ja rozumiem ,że dziś młodzież chce mieć wszystko podane na "tacy" ale troszkę inwencji własnej ,jak znajdę chwilkę to opiszę.
hexman Napisano 20 Marca 2008 Napisano 20 Marca 2008 jak znajdę chwilkę to opiszę. Dzięki wielkie a z tą tacą to dobre porównanie
Miro1956 Napisano 19 Stycznia 2010 Napisano 19 Stycznia 2010 Ja tez popieram wszystkich ktorzy twierdza ze leprze brania sa pod wiatr,dam przyklad moze nie z mojego doswiadczenia,chociaz tez tego doswiadczam, ale znam goscia,naprawde fachowiec-szpec.Mieszka 15 min piechotka od jez.Mietkow i co zauwazylem, ze nie ma go nad woda jak jest bezwietrznie,natomiast kiedy wieje i to najlepiej dosc mocno to gosc w woderach wchodzi do wody po pas z kijem w reku i zaczyna taniec po dnie, polazi tak pare min,zaklada najczesciej kawal swirzej bulki na hak i rzuca z wiatrem. Praktycznie nie zdarza sie zeby wrucil do domu bez karpi
pawel332 Napisano 19 Stycznia 2010 Napisano 19 Stycznia 2010 maniek, a które ryby mają pęcherz pławny otwarty a które zamknięty? Proszę uprzejmie prosto z wikipedi Pęcherz pławny – cienkościenny, błoniasty worek występujący u wielu ryb, pełniący funkcję narządu hydrostatycznego, a czasem oddechowego (u ryb dwudysznych). Położony w przedniej części przewodu pokarmowego (z wyjątkiem dwudysznych, u których leży poniżej przewodu). Powstaje w rozwoju embrionalnym jako uchyłek ściany przełyku. Może być jedno-, dwu- lub trzykomorowy. Utworzony z cienkiej, elastycznej, nieprzepuszczalnej dla gazów błony, wypełniony mieszaniną azotu, tlenu i dwutlenku węgla. Może być połączony z przełykiem (otwarty do przełyku – ryby otwartopęcherzowe) lub niepołączony z przewodem pokarmowym (zamknięty – ryby zamkniętopęcherzowe)[1]. Ilość gazu w pęcherzu otwartym regulowana jest przez przewód łączący z przełykiem (łac. ductus pneumaticus). W pęcherzu zamkniętym połączenie z przełykiem zarasta. Wprowadzanie gazów do wnętrza pęcherza następuje przez gruczoły gazowe, a usuwanie – poprzez narząd zwany otworem owalnym (ang. oval window), łączącym pęcherz z naczyniami krwionośnymi ( łac. rete mirabile). Gazy wyprowadzane są do obiegu krwi, a następnie usuwane z organizmu przez skrzela i skórę.
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.