apsztyw Napisano 20 Lutego 2008 Napisano 20 Lutego 2008 Witam Panowie. Od dłuższego czasu zastanawiam się jaki kolor plecionki jest lepszy: przezroczysta czy fluo, i czy kolor ma jakiekolwiek znaczenie. Pomocy
Gość wobler129 Napisano 20 Lutego 2008 Napisano 20 Lutego 2008 Łowię plecionką fluo i sandacze. Podczas ich łowienia padło trochę szczupaków. Jak na mój gust, to nie robi tym rybom różnicy - gorzej z kleniami i jaziami - ponoć także z pstrągami
bboobb Napisano 20 Lutego 2008 Napisano 20 Lutego 2008 Od dłuższego czasu zastanawiam się jaki kolor plecionki jest lepszy Jesienią też się nad tym zastanawiałem i po zaciągnięciu informacji na forum zacząłem używać zielonej i w tej chwili jestem do tego koloru przekonany.
apsztyw Napisano 21 Lutego 2008 Autor Napisano 21 Lutego 2008 A co sądzicie o przezroczystej. Czy nie wydaje się lepsza? Czy faktycznie jest niewidoczna w wodzie?
Unises Napisano 21 Lutego 2008 Napisano 21 Lutego 2008 A co sądzicie o przezroczystej. Czy nie wydaje się lepsza? Czy faktycznie jest niewidoczna w wodzie? to dość sporo naciągnięta marketingowo bujda, apsztyw, proponuje poczytaj sobie trochę w tym temacie , a najlepiej, zgrubnie przejrzyj cały temat, znajdziesz tam większiść odpowiedzi na pytania, których jeszcze nie zadałeś
śledzik1977 Napisano 22 Lutego 2008 Napisano 22 Lutego 2008 Łowiłem zieloną (Power Pro - Moss Green), ten kolor wydawał mi się bardzo "naturalny" w zakwitającej wodzie zaporówki. Myślę, że ryby nie bały się tego odcienia. Obcnie testuję sobie Dragon Invisible Braid. Niby niewidoczna w wodzie ale kto to do końca wie. Z pewnością moje ludzkie oko zauważyło, w krystalicznej wodzie i przy flaucie, że staje się ona mleczni-biała a kontury jej się rozmywają. Ale jak to widzą ryby? Tego nie wiem...
Homegeon Napisano 22 Lutego 2008 Napisano 22 Lutego 2008 a jakie są wasze doświadczenia z CZERWONĄ POWER PRO ?
Migdał Napisano 14 Czerwca 2011 Napisano 14 Czerwca 2011 Odświeżam temat. Ostatnio myślałem o zmianie żyłki na plecionkę (z tego co czytam Power Pro na spin nadaje sie najlepiej). Przeznaczenie - kleń, okoń, sporadycznie szczupak. Jak bym miał wybierać kolor to wybrał bym żółty albo niebieski - bo ładnie wyglądają ale jak sie rybą podobają nie mam pojęcia. Czy ktoś by posłużył poradą na ten temat? Zwłaszcza chodzi o płochliwego klenia. ps: ktoś używa plecionki w podobnym celu? Myśle nad 0,10 do rzucania blaszek, wobków i gumek max. 5gr
wernicjusz Napisano 14 Czerwca 2011 Napisano 14 Czerwca 2011 Jak bym miał wybierać kolor to wybrał bym żółty albo niebieski - bo ładnie wyglądają ale jak sie rybą podobają nie mam pojęcia. Czy ktoś by posłużył poradą na ten temat? Zwłaszcza chodzi o płochliwego klenia. Do spiningu Ci nie podpowiem ale z doświadczenia DS'owego łowcy mogę co nie co nakreślić. Klenie często zdarza mi się na żółty ser jako przyłów zaliczyć i nie zraża ich plecionka przeznaczona z myślą o brzanowych braniach. Najważniejsze dobrać kolor plecionki do koloru wody (moje subiektywne zdanie). Ja na ten przykład na Wisłę wybieram "sznurek" w kolorze AQUA a na zbiornik zaporowy typu Brody Iłżeckie raczej ciemne barwy wchodzą w grę (ze względu na kolor dna w zbiorniku). Co do grubości to w zależności jakie potwory chcemy łowić. Kiedyś na próbę kupiłem piękną czerwoną lecz po kilku wypadach na rybki stała się winowajcą braku wyników w połowach. Czy słusznie? Hmm... Po zmianie na żyłkę (mówimy tu o wypadzie nad Wisłę) wreszcie na tej wędce zaczęły się brania.
pisaq Napisano 1 Sierpnia 2011 Napisano 1 Sierpnia 2011 To ja nieco z innej beczki. Co sądzicie na temat wielokolorowych plecionek spinningowych? Widziałem reklamę takiej plećki, Dragon Guide Select. Zastanawiam się nad jej zakupem z myślą o sandaczach. Kto łowił ten wie, jak "dobrze" widoczna jest żółta plecionka (stanowiąca niemal podstawę łowienia sandaczy z opadu!) w słoneczny dzień. Albo wie jak uciążliwe jest zmienianie szpuli co 5min, gdy grupki chmur szybko popylają po niebie Co Wy na to?
damianeq94 Napisano 1 Sierpnia 2011 Napisano 1 Sierpnia 2011 Takich plecionek używają przeważnie do połowu dorsza z kutra żeby wiedzieć mnie więcej na jakiej głębokości znajdują się ryby. Przy spiningu szczerze powiedziawszy to nie widziałem nikogo kto by jej używał. Może ty będziesz pierwszą osobą
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.