afum Napisano 29 Lutego 2008 Napisano 29 Lutego 2008 Poszukuję informacji o jeziorze Gackim (Gać)- a mianowicie jakie rybki tam występują, czy jest możliwość łowienia z brzegu i czy można nad sam brzeg podjechać autkiem ?
heckert1 Napisano 26 Maja 2008 Napisano 26 Maja 2008 sam chcialbym sie dowiedziec bo slyszalem ogólne dobre opinie o tym jeziorku ale szczegolow nie znam.to jest zbiornik pzw?
Manfred1979 Napisano 9 Lipca 2008 Napisano 9 Lipca 2008 bylem tam ostatnio. Malutkie jeziorko. Bardzo, ale to bardzo rozwinięta roslinnośc podwodna. Duza przezroczystosc wody, z pomostów doskonale widać dno , a raczej rosliny. Płytko, dużą grążeli. Woda taka linowo-karasiowa. Połów z łódki lub z pomostów które są. Tylko nie wiem jak łowić. Z grutnu to w zasadzie uznalem ze bez sensu - bo co mi po gruncie jak przyneta wpadnie w jakis polmetrowy gaszcz roslinnosci... A na splawik, rzucalem to tam gdzie bylem w stanie dporzucic moja odleglosciowką to grunt mial nie wiecej niz 80cm. Łowilem na kukurydze, i czerwonego - bez efektu. Założylem: białe lub pęczak - co zarzut to spławik pod wodę. Efekt: sam drobiazg: 10cm wzdregi, plotki , uklejki, krąpiki... Beznadzieja. Acha - trzeba tez sie liczyc z urwanymi zestawami na pływającej roslinnosci. moze dorzuce niebawem fotki z tego bajorka! Być moze miałem nieodpowiednie miejsce, może w innych częsciach jeziora nie ma tyle roślinnosci lub jest głebiej. Byc moze... Ja tam wiecej nie jadę.
wasiel Napisano 14 Sierpnia 2010 Napisano 14 Sierpnia 2010 Widzę że temat się skończył, to go odnowię a więc jutro wybieram się na Gackie zobaczymy co będzie acha i porobie trochę fotek.
wasiel Napisano 16 Sierpnia 2010 Napisano 16 Sierpnia 2010 Więc byłem wczoraj na Gackim i musze powiedzieć fajna zabawa, dużo płoci, wzdręg krąpi, liny, szczupaki. Płocie generalnie małe ale trafiły się tak co 2-3 sztuke takie około 20cm, pod koniec dnia zostawiłem sobie kilka małych płoteczek i zarzuciłem na żywca, po około pół godzinie sławik wciągneło pod wode.... zaczęłą się zabawa no i po jakiś 10 minutach poszeł był to szczupaczek mógł mieć ze 60 cm, zaczepiłem płoć za grzbiet hakiem i pewnie za słabo się zaczepił no ale trudno. Liny za czcinami w okolicy może metr za, w okolicach lili wodnych na kuku ale ( koniecznie obrana z tej delikatnej bonki-łupinki) drobnica na kuku i białego głównie spławik ze wzglęgu na dno muliste i porośnięte. Pogadałem trochę z wędkarzem z Poznania co ma letniaka przy jeziorze i pomost na którym łowiłem, isiedział przedemną do około 7 od 4 i miał trochę płoci i 3 takie linki po około 30 cm, widziałem, a te sposób to na lina kuku bez skórki to właśnie on mi podsuną> Generalnie z miejscowymi nie wart rozmawiać. Jedynie jak wczesniej mówiłem ludzie z letniaków siedza tam od 30 lat i znają tą wodę, nie prawda że nie ma ryb, tylko odpowednio sprawdzony sposób i cierpliwość, no może nia ma tyle co kiedyś ale można posiedzieć przy kiju. Ogólenie płytka bo woda od szosy jest głębsze na około 3m a reszta do 2m, ja oceniam fajna woda na całodzienny wypad, sporo pomostów (może do niektórych trzeba we woderach) ale zawsze coś, no i te pomosty z zapietymi kładkami przez miejscowych zdjęcia wrzucę wieczorkiem
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.