Tomaszek Napisano 30 Sierpnia 2005 Napisano 30 Sierpnia 2005 Cześć, nareszcie podjąłem decyzję i kupiłem sobie zestaw żeby spróbować wyholować rybkę. Nabyłem zestaw dla początkujących DEMON 300 i multiplikator GOLDEN - za 39zł. Nie wiem czy to dobra cena ale byłem zaskoczony że taka niska Znalazłem na "kiju" oznaczenie 80 - 120g - nie mam pojęcia co to za oznaczenia? Dzięki za odpowiedź
artech Napisano 31 Sierpnia 2005 Napisano 31 Sierpnia 2005 jest to CW czyli ciężar wyrzutu, jak to się u nas nazywa. określa przedział ciężaru przynęty optymalny dla danego wędziska, przedział w którym wędzisko będzie się najlepiej zachowywało podczas zarzutu przynęty, wątpię jednak aby to co jest napisane na tej wędce było choćby zblirzone do jego rzeczywistej masy wyrzutowej, na bazarowych wędkach te napisy są po to aby ładnie wyglądać
Tomaszek Napisano 31 Sierpnia 2005 Autor Napisano 31 Sierpnia 2005 Dzięki za odpowiedzi. Zestaw kupiłem w sklepie wędkarskim i musze przyznać że byłem zdziwiony że za tak smieszne pieniądze wygląda tak porządnie. No cóż - jestem nowicjuszem i pewnie wkrótce sprawię sobię coś lepszego. Rozumiem że chodzi tu o ciężar tego co na żyłce (haczyk, spławik, przynęta, ciężarek itp)?
artech Napisano 31 Sierpnia 2005 Napisano 31 Sierpnia 2005 Zgadza się chodzi o ciężar wszystkiego co znajduje się na końcu żyłki, "skażony" do szpiku kości spinningiem nazwałem to przynętą, ale oczywiście będą to wszelkiego rodzaju spławiki, ciężarki, koszyki zanętowe itp. Kupione w sklepie wędkarskim nie zawsze musi być dobre, niestety możemy tam również spotkać sprzęt typowo "bazarowy", choć może to i dobrze bo nawet niedzielny tudzież wakacyjny i mało wymagający, albo mniej zamożny wędkarz znajdzie tam coś dla siebie.
maniek Napisano 2 Września 2005 Napisano 2 Września 2005 No mnie martwi co innego Tomaszek jak jesteś początkujący to jak ty dasz sobie rady z tym kręciołem jeszcze grunt to rozumiem ale spławik nie bardzo to widze ja swego multiplikatora wkonicu schowałem głeboko do szafy i już onim zapomniałem ale życze miłej nauki.
Tomaszek Napisano 4 Września 2005 Autor Napisano 4 Września 2005 Tomaszek jak jesteś początkujący to jak ty dasz sobie rady z tym kręciołem jeszcze grunt to rozumiem ale spławik Heh - dzięki za troskę, jakoś się staram i cuś tam niecuś wychodzi Przy okazje zechciał byś może wyjaśnić mi różnicę spławik/grunt?
BobekSTW Napisano 5 Września 2005 Napisano 5 Września 2005 Spławik : wędkowanie ze spławikiem wiesz chyba co to jest spławik sygnalizuje Ci brania Grunt: na zylce wiekszy ciezaer zeby wszystko spadło na dno czyli na grunt i patrzysz na szczytowke jesli sa drgania wrecz szrpniecia to wtedy jest branie
Tomaszek Napisano 5 Września 2005 Autor Napisano 5 Września 2005 Czyli jak grunt to nie używam spławika - a haczyk jest powyżej obciążenia, które leży na dnie. Dzięki za wyjaśnienia. [ Dodano: 05-09-05, 20:53 ] No mnie martwi co innego Tomaszek jak jesteś początkujący No i muszę się przyznać że dałem ciała - ale na usprawiedliwienie powiem że chyba pani w sklepie wędkarskim mnie trochę zakręciła Maniek - oczywiście że masz racje. To co mam to zwykły kołowrotek. Byłem przekonany (po rozmowie z panią w sklepie) że kołowrotek to taki jak do muchy. A to ustrojstwo to multiplikator. Ale zapytałem googla i zorientowałem się że multiplikator to jeszcze co innego. No i tu mam pytanie - czym się różnią te dwa urządzenia. Różnice w budowie OK - widziałem na zdjęciu, ale chciał bym wiedzieć coś więcej.
dudi Napisano 10 Września 2005 Napisano 10 Września 2005 a ja mam male pytanko co do CW jak sie lbs ma do gramow ? [ Dodano: 11-09-05, 10:17 ] i jeszce jedno pytanko bo tez jestem poczatkujacy i czy kijem np o cw do 30g mozna wyciagnac metrowego szczupaka ? liczac na to ze by oczywiscie zaatakowal mala przynete. [ Dodano: 11-09-05, 10:23 ] i jeszce jedno pytanko bo tez jestem poczatkujacy i czy kijem np o cw do 30g mozna wyciagnac metrowego szczupaka ? liczac na to ze by oczywiscie zaatakowal mala przynete.
maniek Napisano 11 Września 2005 Napisano 11 Września 2005 Tomaszek generalnie istnieje 3 typy kołowrotków w wędkarstwie : 1 - kołowrotki z ruchomą szpulą , najczęściej a wzasadzie zawsze używają go muszkarze jest to najprostsza konstrukcija i jest protoplastą wszystkich kołowrotków. Sam takie posiadałem i dobrze mi się łowiło na nie nawet były obracalne do spiningu. 2- kołowrotki z stałą szpulą tak poprawdzie to nie ma polskiej nazwy ,kiedyś nazywano je spiningowe bo naj cześciej służyły do spiningu. Dzisiaj najbardziej powszechnie używane do prawie każdej metody łowienia przeszły rużne modyfikacje ale generalnie zasada budowy i działania się nie zmieniła. 3- kołowrotki multiplikatory są najbardziej trwałe oczywiście dobrze zbudowane ,a nie badziewie. Przewaznie są to kołowrotki MORSKIE choć są wydania słodkowodne ja nie uważam je za odpowiednie do normalnego wędkowania. Oprucz konstrukcij rozrużnia je od pozostałych kręciołow zasada nawoju żyłki na szpule . Jest to kołowrotek najtrudniej do opanowania jeśli chodzi o wyrzut przynęty co prawda są już takie konstrukcje że łatwiej się nimi operuje ale mimo wszystko jest to trudny kołowrotek do opanowania. Tomik dobrze by było jak byś wstawił tu jakieś zdięcia tych 3 kołowrotków. [ Dodano: Nie Wrz 11, 2005 12:07 pm ] Dudi generalnie LBS to też CW. tylko jest to angielska miara ciężaru i mam tu kłopot z podaniem dokładnej wartości ile ma 1 LBS bo na necie jest wiele wersij a i ja mam nieraz trudności z odgadnięciem jaka jest prawda bo wiele marek podaje je z błędami.
dudi Napisano 11 Września 2005 Napisano 11 Września 2005 wlasnie wiewm ze lbs to tez cw tylko wlasnie duzo marek podaje w lbsach a jak to na gramy sobie tak chocby mniej wiecej przeliczyc ? np 2 lbs ? to tak chyba z 80g jesli sie nie myle
maniek Napisano 11 Września 2005 Napisano 11 Września 2005 Dudi jeśli 1lbs to 1uncja to =28,35 gram ale nie jestem pewien na sto procęt , angole zadbali żeby namieszać nam "metrycznym' z pszeliczeniem tego na gramy Karpiarze przeliczają to jeszcze inaczej , to co masz na wędce lbs mnożysz przez 454 anastępnie dzielimy przez 16 i wychodzi ile gramów jest ciężaru na wyżucie. Dudi a gdzie ty chcesz łapać te karpie.
dudi Napisano 11 Września 2005 Napisano 11 Września 2005 na stawach poki co no ale wiesz nie tylko karpie
Tomaszek Napisano 11 Września 2005 Autor Napisano 11 Września 2005 Maniek, dzięki za wyczerpującą odpowiedź. Co do przeliczników miar to Maniek ma racje że uncja to 28 gram. Ale lb. - to funt (pound) Idzie to tak: 1 ounce, avoirdupois (oz avdp.) = 28.350 grams 1 pound (lb.) = 16 ozs = 0.4535 kilogram 1 quarter (qr.) = 28 lbs = 12.70 kg 1 hundredweight (cwt.) = 4 quarters = 112 lbs = 50.802 kg 1 ton = 20 cwt. = 2240 lbs = 1016 kg = 1.016 metric ton (zauważcie różnicę pomiędzy toną a toną metryczną )
maniek Napisano 11 Września 2005 Napisano 11 Września 2005 Tomaszek WIELKIE DZIĘKI to mi było potrzebne.
Gość Anonymous Napisano 23 Grudnia 2005 Napisano 23 Grudnia 2005 heya mam pytanie odnosnie mocy jaka ma wędka. chodzi mi oto czy jak wedka ma np.80g ciężaru wyrzutu to czy mozna to przekroczyć bez uszczerbku na zdrowiu wędki . Przykład : wedka 80g wyrzutu a na przykład założe 110g i delikatnie rzuce tym na odległość 60 metrów ? czy wedka nie peknie od razu po samym udzwignięciu tego ciężaru :/ lub przy samym rzucie ?
shogun_zag Napisano 23 Grudnia 2005 Napisano 23 Grudnia 2005 Nie wierz w parametry podawane jako c.w. przez producentów. Są przeważnie przesadzone Tylko nieliczni podaja realne dane. Najlepiej sam sprawdź ... załóż np. 40 g i walnij "z bata", potem 60 g itd. Jeśli zaczniesz wyczuwać, że podczas wyrzutu kij sie gnie jak witka i traci swe zdolności "dopału ze szczytówki" ... to jest jej max. Owszem, delikatnie, bez nagłego przyspieszenia podczas wyrzutu teoretycznie można rzucić czyms cieższym, ale musisz mieć "wyczuty" kijek i wiedziec na co go stać, bo w przeciwnym razie będziesz miał min. dwa kawałki
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.