Skocz do zawartości
Dragon

Opad

Gość wobler129

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

i po jego wykonaniu i zetknięciu się przynęty z wodą zamyka kabłąk i wybiera luz linki

Tak napisałem i jest to oczywiste :lol: nie mam funkćji cytowania sorki :wink:

przynęty na klenia   Dragon
  • Odpowiedzi 249
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Gość wobler129
Napisano

Tak, ale podczas opadu - po poderwaniu przynęty zwijasz linkę, a w tedy może nastąpić branie :wink: I początkującemu będzie je ciężko wyczuć i zaciąć.

Napisano
po poderwaniu przynęty zwijasz linkę,

Maćku tak zakręciłeś że już nie wiem o co chodzi :?: jw piszesz inaczej się nie da, a brań w poderwaniu jest niewiele może to być ułamek procenta znaczna większość jest w opadzie tz że jak już przynęta opada na napiętej lince bo inaczej nie będziesz wiedział czy było branie

Gość wobler129
Napisano

Przy poderwaniu i w opadzie są najczęściej brania - ten 1 na 100 to podczas tego, gdy przynęta sobie leży na dnie. O to mi chodziło :smile:

Jeszcze raz spróbuję wyrazić to, o co mi chodzi. Twoja metoda - podrywasz przynętę i od razu zwijasz luz linki - a podczas poderwania może nastąpić branie, a zwijając luz linki początkującemu będzie ciężko zaciąć. O to mi chodzi cały czas :grin:

Gość wobler129
Napisano

Temat ucichł, a ja mam pytanko. Mam PP fluo żółtą i zastanawiam się nad kupnem czerwonej. Jest lepiej widoczna? I nie traci szybko koloru? :wink:

Napisano
zastanawiam się nad kupnem czerwonej. Co myślicie

Jak najbardziej !

Ostatnio gdy czytałem chyba nowe WW był tam artykuł p.Mroczka na temat mitów i legend związanym z połowem karpi.

Autor pisze tam o coraz częstszym stosowaniu przez karpiarzy czerwonych żyłek, ponieważ są dobrze widoczne nad powierzchnią wody (co pozwala lepiej kontrolować hol), a jednocześnie bardzo mało widoczne pod powierzchnią wody.

Nie należy obawiać się, że czerwony kolor płoszy ryby bo, jak pisze autor (wystarczy małe przypomnienie z fizyki, by stwierdzić, że czerwony kolor najszybciej zanika wraz ze spadkiem natężenia światła - wzrostem głębokości)

Może trochę zagmatwałem bo pisze z pamięci :roll: (ale postaram się w wolnej chwili znaleźć ten artykuł i zacytować tu ten fragment )

Ps. natomiast co do samej czerwonej PP i tego jak szybko blaknie oraz czy też dobrze kontrastuje, nic nie napisze bo jeszcze nie używałem takiej.

Gość wobler129
Napisano

Unises dzięki i masz punkcik. Wiem, że nie odstraszy ryb itd, chodzi o to, czy nie traci szybko koloru, żeby nie zrobił się jakiś inny - nie widoczny.

Napisano
Unises dzięki i masz punkcik. Wiem, że nie odstraszy ryb itd, chodzi o to, czy nie traci szybko koloru, żeby nie zrobił się jakiś inny - nie widoczny.

sorki ze z innej beczki.

czy ja moge komus przyznac punkt za pomoc ?

jesli tak to jak ?

:roll:

pozdrawiam

Gość wobler129
Napisano
sorki ze z innej beczki.

czy ja moge komus przyznac punkt za pomoc ?

jesli tak to jak ?

:roll:

pozdrawiam

Tylko w własnych tematach jest takowa funkcja dostępna - obok ikonek profil, pw, email, które znajdują się pod postem pojawia się "pomógł" i wtedy... :grin:

Napisano

Albo poprosić autora danego tematu by osobie, która pomogła (pod warunkiem, ze brała udział w danej dyskusji) - przyznał punkt :wink:

Wracamy do "Opadu" :cool:

Gość wobler129
Napisano
ja również przymierzam sie do kupna czerwonej Power Pro

Patryk ( chyba dobrze pamiętam ) - tą pletkę chcesz używać do opadu - tak jak ja?

Gość wobler129
Napisano
Dominik ;)

No miałem to na końcu języka :mrgreen:

To jak nikt czerwoną nie łowi?

Dominik może ty kogoś znasz, kto łowi takową pletką :grin:

Napisano

Osobiście łowię na żółtą fluo i takową polecam, bardzo dobra widoczność opadu nawet podczas silnego wiatru...

Czerwona? Dlaczego nie, ja tak czy siak przy zastosowaniu jaskrawych plecionek maluję metr przed przynętą czarnym markerem i po kłopocie :razz:

Polecam, dobrze działa na NASZĄ wyobraźnię - wszak jesteśmy spokojni, że ryba nic nie widzi :lol:

Gość wobler129
Napisano

O widoczność się nie martwię ;) Chodzi tylko o utratę koloru, ale już prawie wszystko wiem - biorę czerwoną :wink: Przed sezonem zakupię :grin:

Gość wobler129
Napisano

Mówiłem, że nagram przed sezonem - w kwietniu-maju. Na razie i tak się nie przyda :mrgreen:

• 1 month later...
Napisano

witam,

kogutowy temat bardzo mnie wciągnął i już niedługo zmierzę się z tym w praktyce. ale mam parę pyt :cool:

- z tego co czytam kogut łazi często po dnie, a co ewent. zaczepami czy roślinami? zwijam szybciej?

- czy kogut 14 g główka na wisłę będzie odpowiedni?

Gość wobler129
Napisano
zaczepami czy roślinami? zwijam szybciej?

Oj musisz trochę poczytać :wink: Koguta się nie zwija tylko się nim skacze po dnie :grin: Nad roślinami raczej nie dasz rady :wink: