nightbird Napisano 2 Sierpnia 2008 Share Napisano 2 Sierpnia 2008 plecionką no tak widać jak sie luzuje ale tylko jak podskoki robie kreciołkiem ;o a ta malutka catana tego pewnie nie wytrzyma dlugo ;o Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sebastian10010 Napisano 2 Sierpnia 2008 Share Napisano 2 Sierpnia 2008 Pewnie masz za miękki kij i po podbiciu koguta które nie jest zbyt agresywne i na tyle wysokie żebyś zdążył wybrać luz na większej odległości a przy łudce jest już lepiej bo jest większy kąt między plecionką a wędką. Jeśli nie kij to pokombinuj z ciężarami główek i gęstością kryzy bo od tego w dużej mierze zależy szybkość skoku i długość opadu. Powodzenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość wobler129 Napisano 2 Sierpnia 2008 Share Napisano 2 Sierpnia 2008 Miękki kij raczej nie ma nic do rzeczy - łowiłem kijem 1-7g i teraz łowię 5-25g i jest ok Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sebastian10010 Napisano 3 Sierpnia 2008 Share Napisano 3 Sierpnia 2008 Ciężar wyrzutu nie wpływa na twardość i akcje wędki. Są kije o tym samym ciężarze wyrzutu a całkiem innej akcji np: Mystery XT Impulse Spin 2,7m 5-25g Millenium Power Jig 2,70m 5-25g Posiadam oba kije i różnica w łowieniu jest bardzo duża a ciężar wyrzutu taki sam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość wobler129 Napisano 3 Sierpnia 2008 Share Napisano 3 Sierpnia 2008 Sebastian10010 ale kijek 1-7g jest miękki - więc łowiłem z opadu i czułem przynętę więc nie chodzi raczej o miękkość kija Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sebastian10010 Napisano 4 Sierpnia 2008 Share Napisano 4 Sierpnia 2008 Przynętę da się wyczuć na lekkich kijach tylko to jest kwestia wprawy w wybieraniu luzu i podbijaniu przynęty. Nie każdy od razu załapie o co chodzi. Ja np łowie cięższymi kogutami na większych głębokościach więc stosuje kije o ciężarze wyrzutowym od 10 do 40 gr a na 2-3 metrowych głębokościach stosuje kije do 15 gr ale sztywne o akcji szczytowej żeby lepiej i pewniej zacinać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzes D. Napisano 4 Sierpnia 2008 Share Napisano 4 Sierpnia 2008 wobler129, jest pewna sztuczka ktora mozna oszukac miekki kij. Wiadomo ze przy dynamicznym poderwaniu przynety miekki kijek gibie sie na wszystkie strony i zanim dobrze wybierzesz luz przyneta juz lezy na dnie. Ja jesli lowie miekkim kijem i mam ochote polowic z opadu robie nastepujaco. Krece non stop koowrotkiem wlokac przynete powoli po dnie i od czasu do czasu podrywam ja jednoczesnie kijem ki kolowrotkiem z tym ze mniej kijem a wiecej kolowrotkiem. Jesli nie nosisz przy sobie dwoch kijow a akurat musisz polowic z opadu np okoni to to jest rozwiazanie zastepcze ktore mnie osobiscie sprawdza sie doskonale ps. Sprobuj ze stormami i wszystkim co ma glowki zatopione w gumie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość wobler129 Napisano 5 Sierpnia 2008 Share Napisano 5 Sierpnia 2008 Wiadomo ze przy dynamicznym poderwaniu przynety miekki kijek gibie sie na wszystkie strony i zanim dobrze wybierzesz luz przyneta juz lezy na dnie. Nigdy tak nie miałem Kijek na pletce jest nieco sztywniejszy... I zawsze miałem doskonały kontakt z przynętą Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzes D. Napisano 5 Sierpnia 2008 Share Napisano 5 Sierpnia 2008 I zawsze miałem doskonały kontakt z przynętą i tego ci zycze nadal Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
savior Napisano 26 Sierpnia 2008 Share Napisano 26 Sierpnia 2008 Witam Panowie. mam kilka pytań odnośnie sprzętu do opadu Mianowicie jakiego kija byście polecili do łowienia z opadu ? Łowie na wodzie o głębokości do 4 metrów (stojącej jak i płynącej). Mam zwykły spining balzera od 10-40 gram i wydaje mi się ze jest za sztywny. Ciężko cokolwiek dostrzec na szczytówce. I jaki ciężar główek stosować ? Pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lesio Napisano 26 Sierpnia 2008 Share Napisano 26 Sierpnia 2008 Stosuj główki w granicach 20g, dopiero wtedy będziesz komfortowo czuł kontakt przynęty z dnem, o ile jest ono w miarę twarde. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
savior Napisano 26 Sierpnia 2008 Share Napisano 26 Sierpnia 2008 Jest twarde z takim niedużym namułkiem. A co do wędzisk co byście polecili ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cinek1979 Napisano 26 Sierpnia 2008 Share Napisano 26 Sierpnia 2008 co to za zwykły spining balzera? cw jest dobry do łowienia sandaczy czy szczupaków na gumy z opadu najlepiej wyczujesz uderzenie w dno przynęty na plecionce ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość wobler129 Napisano 26 Sierpnia 2008 Share Napisano 26 Sierpnia 2008 A co do wędzisk co byście polecili ?? A w jakim przedziale cenowym? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
savior Napisano 26 Sierpnia 2008 Share Napisano 26 Sierpnia 2008 Powiedzmy do 500 zł jak by trzeba 100 - 200 dołożyć to nie ma problemu chyba że jest cos tańszego a dobrego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Supersobi Napisano 26 Sierpnia 2008 Share Napisano 26 Sierpnia 2008 @savior za 800pln to sobie zrobisz super kijek na zamówienie w pracowni. Wędki za 500 nie oplaca się kupowac..lepiej dołóż te 200-300 i zrobisz piękną wędkę idealnie dopasowaną do twoich potrzeb. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Homegeon Napisano 26 Sierpnia 2008 Share Napisano 26 Sierpnia 2008 oj różnie to bywa z tymi zamówieniami. nie zawsze wychodzi tak kolorowo jakby się wydawało Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
savior Napisano 26 Sierpnia 2008 Share Napisano 26 Sierpnia 2008 @savior za 800pln to sobie zrobisz super kijek na zamówienie w pracowni.Wędki za 500 nie oplaca się kupowac..lepiej dołóż te 200-300 i zrobisz piękną wędkę idealnie dopasowaną do twoich potrzeb. Właśnie czytam na ten temat na jerkbait Też doszedłem do wniosku że zrobię sobie coś na zamówienie. oj różnie to bywa z tymi zamówieniami. nie zawsze wychodzi tak kolorowo jakby się wydawało Mógłbyś napisać dlaczego ?? Może przy zakupie mam zwrócić na coś uwagę ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Homegeon Napisano 26 Sierpnia 2008 Share Napisano 26 Sierpnia 2008 bo nie zawsze wychodzi tak jak sie chce znajomy ma batsona mi osobiście dosyć średnio podoba a wybulił prawie tysiaka. lecz pod tą rybe na którą chcesz zbudować wędkę nie powinno być dużego problemu. najlepiej jakbyś dobrze przemyślał temat i dokładnie się rozmówił z osoba której zlecisz budowę kijka, czego od niego oczekujesz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Supersobi Napisano 26 Sierpnia 2008 Share Napisano 26 Sierpnia 2008 bo nie zawsze wychodzi tak jak sie chce @savior jeżeli zdecydujesz się dokładnie o co ci chodzi, przemyślisz temat, pod jaka rybę, jakie łowisko..td, pójdziesz do pracowni, pogadasz z fachowcami, napewno dobrze ci doradzą. Pomacasz blanki, zobaczysz jak ci w rece leżą, jak pracują itd.. nie musisz zamówi przy pierwszej wizycie !! Przespij się z tą myślą i przyjdź za pare dni ponownie.. Też doszedłem do wniosku że zrobię sobie coś na zamówienie. Mam znajomego co robi świetne wędki, jak chcesz moge podpytac o jakiegoś rodbuildera z twoich okolic... chyba że wybierzesz się do Szczecina (masz zaledwie 400km) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
welfron1 Napisano 26 Sierpnia 2008 Share Napisano 26 Sierpnia 2008 @savior jeżeli zdecydujesz się dokładnie o co ci chodzi, przemyślisz temat, pod jaka rybę, jakie łowisko..td, pójdziesz do pracowni, pogadasz z fachowcami, napewno dobrze ci doradzą. Pomacasz blanki, zobaczysz jak ci w rece leżą, jak pracują itd.. nie musisz zamówi przy pierwszej wizycie !! Prześpij się z tą myślą i przyjdź za pare dni ponownie.. Kilka miesięcy temu zrobiłem dokładnie tak samo jak piszeSupersobi Zrobiona wędeczka tez służy mi do opadu,Batson isb 843.spokojnie obsłuzy przynety do 25gr+guma. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
savior Napisano 26 Sierpnia 2008 Share Napisano 26 Sierpnia 2008 Zrobiona wędeczka tez służy mi do opadu,Batson isb 843.spokojnie obsłuzy przynety do 25gr+guma. Witam Mam pytanko czy ten blank ma taka szczytową akcje że dobrze widać brania z opadu czy zrobili ci wklejankę ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość wobler129 Napisano 26 Sierpnia 2008 Share Napisano 26 Sierpnia 2008 savior - tylko kij z pracowni. W tej cenie nie opłaca się kupować seryjnego kija - skontaktuj się z jakąś pracownią - oni Ci na pewno doradzą. A jeśli chodzi o kijki z pracowni to chyba nie ten temat - może ktoś nowy otworzy? Chyba, że już gdzieś jest podobny, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maniek Napisano 27 Sierpnia 2008 Share Napisano 27 Sierpnia 2008 Mam pytanko czy ten blank ma taka szczytową akcje że dobrze widać brania z opadu czy zrobili ci wklejankęPytanie powinno paść ,czy w czasie łowienia metodą" na opad "wogle brania są odczuwalne na blanku ,po tym co pisał Shogun wydaje mi się że trochę "ściemniacie" savior, ja nie łowie na opad więc się nie znam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Homegeon Napisano 27 Sierpnia 2008 Share Napisano 27 Sierpnia 2008 są odczuwalne jeśli się łowi na napiętej lince podbicie z kołowrotka i opad na napiętej lince - co prawda trzeba mieć niezły refleks. na ostatniej wyprawie zepsułem 3 pstryknięcia sandacza:mrgreen: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi