ICEMAN0729 Napisano 28 Stycznia 2008 Share Napisano 28 Stycznia 2008 witam !!! mam pytanie - czy ktoś już moczył kija w jeziorze żarnowieckim ??????? wiem że jezioro jest obfite w szczupaka i okonia ale jak tam łowić ? aby były efekty ?? jeśli posiadacie wiedzę na temat tego jeziora proszę o informację !!! jadę tam od 28 lipca do 18 sierpnia !!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ICEMAN0729 Napisano 13 Marca 2008 Autor Share Napisano 13 Marca 2008 WITAM WSZYSTKICH !! JUż RAZ PORUSZAłEM TEN TEMAT ALE NIE BYłO ODPOWIEDZI. PROSZę NIECH KTOś SIę ODEZWIE KTO TAM łOWIł !!! NIE MAM POJęCIA NA CO TAM łAPAć I NA CO SIę NASTAWIć !!! POZDRAWIAM !! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomek1 Napisano 13 Marca 2008 Share Napisano 13 Marca 2008 Nie krzycz (wyłącz Caps lock) i nie powielaj tematów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ICEMAN0729 Napisano 13 Marca 2008 Autor Share Napisano 13 Marca 2008 przepraszam już nie będę ! pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomek1 Napisano 13 Marca 2008 Share Napisano 13 Marca 2008 przepraszam już nie będę ! Nie ma sprawy Może ktoś jednak odpowie na Twoje pytanie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
krystian Napisano 18 Marca 2008 Share Napisano 18 Marca 2008 Dość trudne jezioro.Rynna z długa płycizną.Wg.miejscowych wędkowanie jedynie z łodzi może przynieść sukces.Z brzegu raczej słabe efekty,długa płycizna i codzienne różnice w poziomie wody (elektrownia pobiera i wypuszcza).Miejsce przy planowanej elektrowni atomowej (południowo wschodni brzeg) wybetonowane, przy brzegu głębokość ok.4m tam można liczyć na wakacyjny sukces (czytaj białoryb:płotki,leszcze no i jak wszędzie okoniki). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ICEMAN0729 Napisano 18 Marca 2008 Autor Share Napisano 18 Marca 2008 Dzięki za info !!! ja słyszałem że tam jak woda ma 20 stopni to nie ma bata aby nie wyjąć szczupłego albo niezłego okonka!!! natomiast o białych ponoć można zapomnieć . pogubiłem się w tych informacjach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ICEMAN0729 Napisano 18 Marca 2008 Autor Share Napisano 18 Marca 2008 Krystian a możesz rozszerzyć swoją odpowiedź w sprawie białej rybki chodzi mi jak łapać (ogólnie metoda na co itp) pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
krystian Napisano 19 Marca 2008 Share Napisano 19 Marca 2008 Byłem tam raptem 1 tydzień więc nie będę wypowiadać się jak znawca tego akwenu.Przed wyjazdem również zasięgałem informacji na różnych Forach(np.PZW Gdańsk) i wszędzie odpisywali ,że jak żarnowieckie to łódź.I fakt na brzegu mało kto siedział i do tego urlopowicze.Starzy bywalcy siedzieli na łodziach daleko od brzegu.Łowiłem na białego i czerwonego.Na feedera i spławik.Efekt-dużo ładnych płoci, małe okonie. Nie nastawiałem się na "wyczynowe" wędkarstwo z zasiadką etc.Raczej rekreacja w wolnych chwilach od "odpoczynku" z rodziną. Okolica dość ciekawa morze niedaleko m.in byłem na dorszach(polecam)kutrem z Władysławowa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Reda Napisano 2 Czerwca 2010 Share Napisano 2 Czerwca 2010 Ach, Żarnowieckie ... Co lato jeżdżę z rodziną nad to jezioro na grilla, w ogóle piękna okolica... Ale wróćmy do tematu. W czasie kąpieli aż roi się od okonków. Ponoć łowi się tam metrowe szczupaki. Pozdrawiam, Tomasz ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomik Napisano 1 Stycznia 2011 Share Napisano 1 Stycznia 2011 Ponoć łowi się tam metrowe szczupaki. Właśnie otrzymałem informację, że: "Od stycznia 2011 roku wszystkie szczupaki powyżej 100 cm, złowione w Jeziorze Żarnowieckim wrócą do wody. Taki zapis - dzięki współpracy firmy Przewodnicy Wędkarscy.pl z gminą Gniewino, która jest od połowy ubiegłego roku dzierżawcą jeziora - znalazł się w regulaminie połowów tego łowiska." źródło: http://przewodnicywedkarscy.pl/?p=6729 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
drago27 Napisano 22 Sierpnia 2012 Share Napisano 22 Sierpnia 2012 Witam. Myślę ,że na temat wędkowania i znajomości j.żarnowieckiego mogę troszkę napisać. Więc tak: moja przygoda z j.żarnowieckim sięga od wczesnych lat mojego dzieciństwa kiedy to jako dzieciaki z braćmi chodziliśmy się kąpać nad jezioro od strony wału nie daleko miejscowości Brzyno ( północno zachodnia część jeziora) ale do rzeczy. Południowo wschodnia część j.żarnowieckiego - najciekawsza dla wędkarzy chcących łowić z brzegu.Jezioro w tym miejscu zostało w znacznym stopniu zasypane pod budowę Elektrowni Jądrowej więc brzeg jest betonowy a miejscami usypany z kamieni, lub bite larseny. Miejsce te jest bardzo głębokie od 4-8 metrów z brzegu.Ja często łowie właśnie na tej części jeziora ponieważ nie posiadam łódki.Można złapać naprawdę dorodne płocie, lina,okonia i szczupaka , ale te metrowe zębacze występują i innej części j.żarnowieckiego. Północna część jeziora- dosyć płytko spory kawałek od brzegu z wyjątkiem tamy gdzie z jeziora uchodzi rzeka piaśnica do morza, ale przy samej tamie wiadomo ,łowić nie wolno. północno zachodnia część jeziora- długa płycizna od brzegu i świat podwodnych łączek gdzie kryją się metrowe szczupaki.Jeśli ktoś poluję tylko na duże okazy to polecam te część jeziora (mocny sprzęt i łódka )Naprawdę super miejsce na szczupaki . Wiele można pisać o żarnowieckim.Łowie na tym jeziorze od dziecka zaszczepiony miłością do wędkowania przez ojca.Znam tereny brzegowe jeziora bardzo dobrze jestem od strony Kartoszyna (południowo wszchodnia część jeziora) prawie co dziennie w związku z moją pracą mam możliwość obserwacji jeziora i tego co się dzieje na wodzie.Rozmowy z wędkarzami też wzbogacają moją wiedzę co i gdzie jak bierze.Pracuje w ochronie która patroluje strefę brzegową jeziora na terenie Pomorskiej Specjalnej Strefy Ekonomicznej.Więc moja wiedza na temat wędkowania z brzegu co jak i gdzie jest bardzo duża , ale nie wystarczająca bo jak wiadomo ryby żądzą się swoimi prawami Jeśli ktoś kiedyś będzie wybierał się wędkować na j.żarnowieckie chętnie doradzę gdzie najlepiej łowić ,lub razem powędkujemy Jeśli macie jakieś pytania chętnie odpowiem w miarę możliwości. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ted58 Napisano 1 Września 2013 Share Napisano 1 Września 2013 Witam serdecznie, mam okazję przebywać obecnie kilka dni w Białojgórze . Ponieważ w pobliżu mamy piękne jezioro szukając informacji na jego temat znalazłem Twój post z zeszłego roku i w związku z powyższym zwracam się do Ciebie z prośbą o kilka wskazówek gdzie i na co można by zapolować ale z brzegu. Za udzielone wskazówki będę serdecznie wdzięczny. Co do sprzętu to posiadam go w dość szerokim asortymencie. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomekh18 Napisano 30 Czerwca 2014 Share Napisano 30 Czerwca 2014 (...)Południowo wschodnia część j.żarnowieckiego - najciekawsza dla wędkarzy chcących łowić z brzegu.Jezioro w tym miejscu zostało w znacznym stopniu zasypane pod budowę Elektrowni Jądrowej więc brzeg jest betonowy a miejscami usypany z kamieni, lub bite larseny. Miejsce te jest bardzo głębokie od 4-8 metrów z brzegu.Ja często łowie właśnie na tej części jeziora ponieważ nie posiadam łódki.Można złapać naprawdę dorodne płocie, lina,okonia i szczupaka , ale te metrowe zębacze występują i innej części j.żarnowieckiego(...) (...)Jeśli ktoś kiedyś będzie wybierał się wędkować na j.żarnowieckie chętnie doradzę gdzie najlepiej łowić ,lub razem powędkujemy Jeśli macie jakieś pytania chętnie odpowiem w miarę możliwości. Pozdrawiam. Witam Chciałbym odświeżyć temat. Mógłbyś mi opisać jakieś szczegółby, na co łowisz ? Byłem ostatnio "na betonie" ale bez większych efektów: kilka płotek (20-25) i szczupaczek 38 na gumę. Słyszałem że, od strony Piaśnicy przy trzcinach (na wprost): spodniobuty + spining z gumą i ponoć można sporo okonia wyciągnąć, ja wyników nie miałem, kumpel pare sztuk koło 20:00/21:00 wyciągnął. pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Maniek62 Napisano 5 Października 2014 Share Napisano 5 Października 2014 Witam. W 2012 roku przebywałem w Nadolu na dwu tygodniowym urlopie. Nie powiem piękna woda i okolice a ludzie przyjaźnie nastawieni. Do dyspozycji łódka z silnikiem, wypływałem o 4.00 na łowisko (nie znając tego akwenu) ale czytając wodę i obserwując wędkarzy dostałem parę szczupaków 50-70 cm. a okonia mnóstwo choć łowienie nie trwało dłużej jak do ósmej rano. Po tym czasie wyprawa z żoną po okolicy i nad morze. W tym roku 2 Października pogoda i ciśnienie ustabilizowane więc razem z pięcioma kolegami trzy dniowy najazd na Nadole - tylko na całodniowe wędkowanie. Wyprawy 3 łodziami wyposażonymi w echo od godz. 6.00 do 18.00 z przerwą na obiad. Pierwszy dzień, jeden mały czterdziestak, zero okonia. Drugi i trzeci dzień wszyscy o kiju aż żal pisać. Po informacjach z łódek a było ich na wodzie w sobotę ok 50 szt padł jeden 80 centymetrowy szczupol. Okazuje się że rybacy stawiają siatki o dł 2 km więc komentarz dla wędkarza jest zbędny. Jeszcze rok może dwa i będzie całkowite bezrybie. W tym momencie chciałem pozdrowić gospodarza tej wody. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wegrzyn19161 Napisano 1 Czerwca 2019 Share Napisano 1 Czerwca 2019 Witam. Odświeżam temat Wybieram się za tydzień nad Żarnowiec a konkretnie gdzieś obok Lubkowa. Mogę na coś liczyć? Nastawiam się na wszystkie metody spławik, grunt i spinning. Nie wiem jeszcze czy bede łowił z łódki ale pewnie nie Jakbł ktoś ostatnio to prosze o jakieś info i wskazówki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi