Skocz do zawartości
tokarex pontony

Sztuczne oczy 3D

roman gawlas

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Wpadł mi do głowy pomysł wykonania sztucznych oczek do woblerów, pomysł nasunął mi się po oglądaniu stronek z wyrobami rodem z Finlandi. Otóż wykonanie ładnych oczek nie zawsze i dla każdego by łatwy, ja spróbowałem temu zaradzić a że w sprzedaży są ładne oczka dla muszkarzy z wyraźną wadą cenową :lol: przyglądając się tym oczkom wykonałem własne wykorzystując dostępne narzędzia i materiały. Wykonałem ich kilkanaście sztuk dla sprawdzenia tego sposobu a efekty widoczne są na zdjęciach.

Zabawę zaczniemy od zaopatrzenia się w materiał wyjściowy czyli podkład pod oko, ja wykorzystałem do tego folię holograficzną samo przylepną w kolorze żółtym, następnym elementem będą lakiery kolorowe w zależności od koloru oczu i lakier bezbarwny obojętnej jakości byle by nie reagował z kolorem.Zostały narzędzia, i tu potrzebować będziemy dziurkacz biurowy troszeczkę zmodyfikowany, od ścianki tylnej wkładamy pasek jakiegoś plastyku tak aby nie pozwalał za głęboko wejść naszej foli, i nożyczki- to wszystko. Zabieramy się do pierwszych naszych oczek 3D w własnym wykonaniu- z foli wycinamy kółeczka dziurkaczem w ilości nam potrzebnej, na kartce papieru naklejamy wycięte kółeczka, i teraz przystępujemy do malowania źrenic w kolorze nam odpowiadającym, ja używałem do tego celu lakier do paznokci czarny a jako znacznika użyłem wiertła o odpowiedniej średnicy(ale może to być równie dobrze kawałek drutu) i według uznania robimy kropki centralnie bądź na zeza z boku, nim dojedziemy do końca pierwsze powinny być suche i jeszcze raz powtarzamy(jeśli lakier jest gęsty to raz, ale lepiej rzadszym dwa razy). Po wyschnięciu lakieru nanosimy jakimś cienkim drucikiem lakier bezbarwny na każde oczko tak aby nie rozpływał się na boki (tu lepiej jest gęstym) i powtarzamy tę czynność do uzyskania ładnej wypukłej górki z zatopioną źrenicą. I to już koniec naszej pracy, myślę że lepsze efekty były by stosując żywicę zamiast lakieru, mnie zadowala oczko z lakierem, można też stosować i inne materiały samoprzylepne, kolorowe folie itp.

Zyczę miłej zabawy i podzielenia się swoimi doświadczeniami w tym temacie.

206b3922452b04b5m.jpg

0dfb29e57d5a48f5m.jpg

przynęty na klenia   Dragon
Gość wobler129
Napisano

roman gawlas bardzo fajne - robiłem tak ze zwykłą wycinanką. A takiej folii szukałem w moim miasteczku i nie znalazłem :sad:

Napisano

roman gawlas, a czy te oczka mozna przykleić odrazy na korpus wobka czy lepiej zrobic małe wgłębienia i w nie wkleić oczka :?::wink:

Gość wobler129
Napisano

Nie trzeba robić wgłębień - to według uznania - jak kto woli ;)

Napisano

No tak ale jak nakleji sie je bez zagłebien to potem bedo takie wypukłe, czy to nie przeszkadza pracy woblera :?:

Napisano
No tak ale jak nakleji sie je bez zagłebien to potem bedo takie wypukłe, czy to nie przeszkadza pracy woblera :?:

Może przeszkadzać, przy małym woblerze i dużych oczach, ale nie musi. Można w korpusie w miejscu, gdzie przypadają oczy zrobić wiertłem lekkie wgłębienia i dopiero wkleić.

Napisano

rav91jest dokładnie tak jak napisał Lesio, zwłaszcza takie wyłupiaste z ruchomą źrenicą przy najmniejszych woblerkach na pewno będą przeszkadzać i psuć wygląd :lol:

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.