daTeo00 Napisano 1 Marca 2008 Napisano 1 Marca 2008 Styper91 jeśli masz zamiar zmienić koło, wybierasz swoje akta z aktualnego koła, nie kosztuje to nic, muszą wydać Twoje "archiwum".. Następnie udajesz się do koła którego członkiem chcesz zostać, dając im swoje "archiwum" wprowadzasz opłatę początkową, zwaną również "wpisową", aktualnie jej wysokość to chyba 25pln.. Opłacasz składki i tyle...
Damianxtx Napisano 1 Marca 2008 Napisano 1 Marca 2008 Nie jestem pewny ale z tego co słyszałem to wpisowego się już nie płaci, tak mi przynajmniej powiedzieli w kole. Że wystarczy tylko zaświadczenie z koła do którego sie wcześniej należało i o żadnym wpisowym nikt nic nie mówiła ale może wypowadzone mnie w bład
roman gawlas Napisano 2 Marca 2008 Napisano 2 Marca 2008 Wystarczy przenieść kartotekę z koła do koła bez opłat dodatkowych- wpisowe dotyczy nowych członków.
Jarosław Napisano 2 Marca 2008 Napisano 2 Marca 2008 A co do zdawanie za "flaszkę" słyszałem o kilku takich przypadkach. Ja jak nie jestem pewien to wole sie upewnić w regulaminie W RAPR tego nie ma
Damianxtx Napisano 2 Marca 2008 Napisano 2 Marca 2008 Damianxtx napisał/a: A co do zdawanie za "flaszkę" słyszałem o kilku takich przypadkach. Ja jak nie jestem pewien to wole sie upewnić w regulaminie W RAPR tego nie ma :lol: Wiem wiem nie o to mi chodziło tylko tak jakoś mi się napiało musiało być późno jak to pisałem
mike_18 Napisano 11 Maja 2008 Napisano 11 Maja 2008 Witam. Mam pare pytań dotyczących dokumentow do legalnego polowu ryb: 1. Jakie dokumenty musze posiadac, aby legalnie moc lowic ryby? 2. Gdzie moge wyrobic karte wedkarska(okolice Bielska-Białej)? 3. Czego musze sie nauczyc, aby zdac egzamin na karte(czyt. z czego sie uczyc;prosze o konkretne informacje)? 4. Jaki jest roczny(ewentualnie polroczny jezeli istnieje taka mozliwosc) koszt wszystkich dokumentow, ktore sa potrzebne do legalnego wedkowania? Z góry dziekuje za odpowiedz...
jarzyna92 Napisano 11 Maja 2008 Napisano 11 Maja 2008 1 kartę wędkarską 2 poszukaj okręgowego związki PZW 3 wszystkiego poszukaj w necie są przykładowe testy 4 To bodajże jest zależne od wieku do 16 lat jest mniej a od 16 to chyba 50zł rocznie
mike_18 Napisano 11 Maja 2008 Napisano 11 Maja 2008 Dziekuje za odp. Dzieki temu znalazlem strone PZW w Bielsku-Białej. Czyli jesli chodzi o zrobienie karty i oplacenie wszystkiego to by wygladalo tak(jestem studentem): 1.Składka członkowska 28zl 2.Składka okręgowa na zarybienie, zagospodarowanie i ochronę wód 22zl 3.Wpisowe członkowskie: 25zl 4.Legitymacja członkowska: 5zl 5.Opłata egzaminacyjna: 20zl 6.Ubezpieczenie: 2,5zl Czy to wszystkie oplaty, aby moc caly rok legalnie lowic???
Robal Napisano 11 Maja 2008 Napisano 11 Maja 2008 1. Karte wedkarska, spłacone składki, być zapisany do koła PZW czyli mieć legitymacje członkowską. 2. Spytaj w kole wędkarskim. 3. Wszystko co jest w RAPR (Regulamin Amatorskiego Połowy Ryb), wymiary, okresy ochronne, na ile wędek, w jakich odległościach, rozpoznawanie ryb itd itp itd. 4. Jak jesteś z Bielska-Białej to wszystko masz na stronie http://www.pzwbielsko.pl/
mike_18 Napisano 11 Maja 2008 Napisano 11 Maja 2008 DZieki. Czy "wymiary, okresy ochronne, na ile wędek, w jakich odległościach, rozpoznawanie ryb itd itp itd." tez znajde w RAPR czy to juz inne żrodła. I jeszcze jedna sprawa: PZW w danym miescie organizuje co jakis czas egzamin na karte wedkarska czy poprostu przychodzisz(telefonujesz:D), umawiasz sie na dany termin???
Robal Napisano 11 Maja 2008 Napisano 11 Maja 2008 Umów się. U mnie było tak, że sam zdawałem(rozmawiałem) w 4 oczy z prezesem RAPR jest napewno w Internecie, lub można kupić taką biała książeczkę z wszystkimi przepisami (ja taką dostałem w kole)
blupop Napisano 25 Maja 2008 Napisano 25 Maja 2008 witam mam 16 lat mam dosyć ucekania przez ............ mam takie pytanko ile ksztuje jestem z welkopolski
Lord Konrad I Napisano 26 Maja 2008 Napisano 26 Maja 2008 zależy od wód na których masz zamiar łowić-idź do lokalnej siedziby koła i się dopytaj
Jacek1981 Napisano 11 Sierpnia 2008 Napisano 11 Sierpnia 2008 Czy mozna lowic w okresie pomiedzy zdaniem egzaminu a odebraniem karty wedkarskiej?
Gość wobler129 Napisano 11 Sierpnia 2008 Napisano 11 Sierpnia 2008 Raczej nie, bo Twoim obowiązkiem jest posiadanie karty wędkarskiej przy kontroli. A więc jeżeli podejdą kontrolerzy i poproszą o kartę to co pokażesz jeśli jej nie masz?
Jacek1981 Napisano 11 Sierpnia 2008 Napisano 11 Sierpnia 2008 Jest to w sumie logiczne. A jezeli w dniu zdanego egzaminu wyrobilo sie legitymacje PZW, z ktorej wynika ze od daty jej wydania nie uplynely jeszcze 2 tygodnie - bo tyle wynosi termin wydania karty wedkarskiej od dnia zdania egzaminu? Oczywiscie zdaje sobie sprawe ze wedlug zasady ogolnej nalezy posiadac w razie kontroli i jedno i drugie. Zastanawiam sie tylko czy tego rodzaju szczegolne okolicznosci sa brane pod uwage?
Gość wobler129 Napisano 11 Sierpnia 2008 Napisano 11 Sierpnia 2008 W takim razie nie odpowiem - nie znam dokładnej odpowiedzi na pytanie - to co myślałem napisałem już wyżej
andi64 Napisano 11 Sierpnia 2008 Napisano 11 Sierpnia 2008 Jacek1981, masz prawko w szufladzie pokryte dwudziestoletnią pajęczyną i po co masz mieć je przy sobie i basta kumasz
ds-fan Napisano 11 Sierpnia 2008 Napisano 11 Sierpnia 2008 napewno nie możesz łowić bo przy kątroli musisz pokazać kartę w.+rejestr połowów+opłaty a ty nie masz żadnego z ww,masz tylko legitymację PZW.
Jacek1981 Napisano 11 Sierpnia 2008 Napisano 11 Sierpnia 2008 napewno nie możesz łowić bo przy kątroli musisz pokazać kartę w.+rejestr połowów+opłaty a ty nie masz żadnego z ww,masz tylko legitymację PZW. Gwoli scislosci, mam i rejestr i oplaty. No ale niewazne. Dziekuje wszytskim za zabranie glosu, chcialem poznac wasza opinie
Jarosław Napisano 11 Sierpnia 2008 Napisano 11 Sierpnia 2008 Ciekawe jak to się stało, że masz opłaty a nie masz karty, co to za skarbnik? Gwoli ścisłości katrę wyrabiają w Urzędzie od ręki jak się poprosi Wszystko zależy od Urzędnika ktory ma na załatwienie dwa tygodnie ustawowo.
Gość Napisano 11 Sierpnia 2008 Napisano 11 Sierpnia 2008 dokładnie, jakbyś poprosił w urzędzie albo poszedł z kawusią czy czekoladką to pewnie od ręki Tobie wydadzą kartę bo to 2-3 minutki pracy, a łowić nie możesz bo do tej pory masz tylko oplatę wpisową członkowską, opłatę za łowienie na wodach swojego regionu i książeczkę członkowską a w urzedzie Tobie wydadzą kartę wędkarską czyli najważniejsze to tak jak z prawkiem zdasz prawko bierzez papiery idziesz z nimi do urzędu i czekasz na odbiór prawka
Lord Konrad I Napisano 11 Sierpnia 2008 Napisano 11 Sierpnia 2008 heh ciekawe. Mi dano pokwitowanie o tym, że egzamin zdałem, i że opłaty wpłynęły i powiedziano że od razu mogę iść nad wodę, a tamto starczy póki nie wydadzą mi karty
Gość Napisano 11 Sierpnia 2008 Napisano 11 Sierpnia 2008 dla świętego spokoju na Twoim miejscu bym poczekał, chyba że chcesz stracić kartę zanim ją dostaniesz albo dowalą od razu 200 zł za łowienie bez karty
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.